Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bigmac

18.3.2016 08:55
Bigmac

XXX.XXX.241.22

Dobrý den,
prosím o radu. Chci si koupit prvního koně a potřebuji vědět jak probíhá veškeré "papírování" kolem. Smlouva o koupi koně mi je jasná, prodávající mi s koněm předá i jeho průkaz. V něm je napsaný chovatel (předpokládám, že je to ten, u kterého se koník narodil) a majitel (to mi není trochu jasné, protože jako majitel není napsaná dotyčná prodávající, je to první majitel koně). Jak se tedy prokáže, že prodávající je opravdu majitelem koně? Tady jsem se dočetla, že existuje i nějaké hlášení o změně majitele, tudíž tento papír by měl být k dispozici? Je to nějaký tiskopis? A ten bychom zřejmě měly vyplnit také? Posílá se někam?
A ještě jedna věc - kůň má jen průkaz? Nebo i něco jako rodokmen? Nebo je to totéž?
Děkuji za rady

18.3.2016 09:22
chex

XXX.XXX.209.241

Vypadá to, že majitel si koně nezaevidoval na sebe. Pro jistotu bych zavolala původním majitelům/chovatelům, zda koně skutečně prodali a zda vám pak podepíšou Hlášení o změně. Teoreticky ofiko kupujete koně od chovatele... a má prodávající původní kupní smlouvu s chovatelem? Pokud ano, můžete ji přiložit k Hlášení také. A k tomu i smlouvu vaši se současným prodávajícím. To pak spolu s modrým průkazem a Hlášením pošlete na ÚEK.
Pokud je kůň zapsaný v nějaké plemenné knize, má i "rodokmen". To by vám měl prodávající doložit.

Bigmac

18.3.2016 10:01
Bigmac

XXX.XXX.241.22

chex napsal(a):
Vypadá to, že majitel si koně nezaevidoval na sebe. Pro jistotu bych zavolala původním majitelům/chovatelům, zda koně skutečně prodali a zda vám pak podepíšou Hlášení o změně. Teoreticky ofiko kupujete koně od chovatele... a má prodávající původní kupní smlouvu s chovatelem? Pokud ano, můžete ji přiložit k Hlášení také. A k tomu i smlouvu vaši se současným prodávajícím. To pak spolu s modrým průkazem a Hlášením pošlete na ÚEK.
Pokud je kůň zapsaný v nějaké plemenné knize, má i "rodokmen". To by vám měl prodávající doložit.

Děkuji, takže správně by měl být v průkazu koně vždy uveden aktuální majitel? Je tam vůbec tolik kolonek na změny majitelů? smajlík
Zda má majitelka kupní smlouvu s předchozím majitelem nevím, ale zjistím to.
Ten tiskopis Hlášení o změně jsem už našla na ÚEK. Modrý průkaz se na ÚEK posílá k zanesení nového majitele a pak mi ho vrátí zpět?
Kůň je zapsaný v plemenné knize ČT, tak předpokládám, že bych měla rodokmen obdržet.

18.3.2016 10:50
chex

XXX.XXX.209.241

Ano, správně by měl být v modrém průkazu aktuální majitel. Na tom je i vidět, že kůň je registrován v UEK. Kolonek je tam celkem dost smajlík. Pošlete modrý průkaz, oni vám ho vrátí s vašimi údaji co by majitele. Pošlete ho spolu v jedné obálce s hlášením.
Ano, původ koně byste měla obdržet od právoplatného majitele spolu s modrým průkazem.

Bigmac

18.3.2016 11:19
Bigmac

XXX.XXX.241.22

Moc děkuju, tak snad to všechno klapne

Přidejte reakci

Přidat smajlík