Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.3.2016 13:19
Eliška0011

XXX.XXX.129.220

Dobrý den, mám dvouletou kobylku která byla v listopadu přiotrávena, tím pádem trochu zhubla a ochabla na svalech. Chtěla bych ji začít krmit řízky, za jak dlouho by se měla začít kulatit pokuď jí budu dávat cca 1kg každý den + ječmen? Děkuji za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.3.2016 14:05

Pokud bych měla hubnoucí kobylu a zvažovala úpravu KD, asi bych chtěla vědět trochu líp, proč vlastně hubne Obecně platí, že lepší je pozvolný vzestup váhy, takže bych příjem energie zvýšila raději opatrně a po 14ti dnech kontrolovala výsledek, vážením nebo vzorci, i + 10kg by mi stačilo, lepší než + 30.

Abych ten příjem zvýšila smysluplně, potřebuji vědět víc věcí:
Otrava čím a co způsobila? poškozená játra?ledviny?porucha střeva a vstřebávání?průjem?jak moc poškozené?..
nebo to nesouvisí s otravou-jaká je koprologie?jak vypadají zuby? jak vypadá ustájení a vůbec životní styl toho koně? fotka a výživový stav? co dostávala dosud-co nejpřesněji?

Teprve pak bych přemýšela, co upravit a jak měnit KD-nepíšete ani, jestli melasované nebo nemelasované a v jaké formě a proč zrovna řízky a ječmen-můžete i uškodit..

23.3.2016 15:46
Eliška0011

XXX.XXX.134.250

Nevíme přesně čím ji přiotrávili. Projevilo se to nateklími nožkami a později i popraskali, je to již zhojené a není nic poznat. Žádné následky nemá, má 100% zdravotní stav. Jen ji chci omoci přibrat protože seno není tak výživné. Zuby má v pořádku, je v režimu 24\7 venku s přístřeškem. Dávala jsem jí ostropestřec na ty nohy, teď dostává trochu těch řízků a mysli. Jsou s melasou.

23.3.2016 16:47
makki

XXX.XXX.36.237

Řízky jsou na objem, ne na přibrání.

23.3.2016 16:52
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Ale... objem = přibrání... Já si dovezla hubenou kobylu a neskutečně se mi po tom zakulatila. Samozřejmě k tomu dostatek sena a dalších věcí, vč. práce.

23.3.2016 18:48
makki

XXX.XXX.36.237

Myslela jsem hmotný objem, nikoliv kalorická hodnota. Zaplní žaludek, dá se to dávat jako částečná náhrada sena, ale pokud kůň opravdu potřebuje přibrat, tak mu to moc nedá. Mně teď kobyla zhubla díky vředům, a to opravdu třetina její váhy šla dolů. Protože byla schvácená, nemohla jsem na ni nastoupit s nějakými kalorickými bombami. Po konzultaci s veterinářem jsem jí dávala řízky, do toho granule pro kozy, protože mají vyšší obsah bílkovin a minimum cukrů a lněné semínko. Kobyla se začíná kulatit bez rizika dalších zdravotních problémů.

23.3.2016 20:54

Eliška0011 napsal(a):
Nevíme přesně čím ji přiotrávili. Projevilo se to nateklími nožkami a později i popraskali, je to již zhojené a není nic poznat. Žádné následky nemá, má 100% zdravotní stav. Jen ji chci omoci přibrat protože seno není tak výživné. Zuby má v pořádku, je v režimu 24\7 venku s přístřeškem. Dávala jsem jí ostropestřec na ty nohy, teď dostává trochu těch řízků a mysli. Jsou s melasou.

Znamená "má 100% zdravotní stav" to samé jako "dělali jsme jaterní a ledvinový náběr, koprologii i zubaře a vše je v normě"?

Seno je málo výživné je odhad, ne analýza, předpokládám. Kolik ho měla?
Jde tráva, proč ji nedáte na pastvu?
Tak přidáváte muesli nebo ječmen? Kolik čeho a proč? Proč cukr -melasu?Minerálku má?Co je to za plemeno?

U dvouletka si nedobrým krmením /nadměrným v některých prvcích, nedostatečných v jiných/ můžete zadělat na poruchy kostí a kloubů, i jiné- je to složitější než hubená-tlustá.
Protože mám dojem, že zatím o sestavování KD mnoho nevíte a trefujete se " podle pytle", doporučuji zaplatit si jednorázové sestavení KD od nezávislé výživářky- jako je třeba ing Mechová:
http://krmeni-koni.cz/.

23.3.2016 21:45
polárka.15

XXX.XXX.224.36

makki napsal(a):
Myslela jsem hmotný objem, nikoliv kalorická hodnota. Zaplní žaludek, dá se to dávat jako částečná náhrada sena, ale pokud kůň opravdu potřebuje přibrat, tak mu to moc nedá. Mně teď kobyla zhubla díky vředům, a to opravdu třetina její váhy šla dolů. Protože byla schvácená, nemohla jsem na ni nastoupit s nějakými kalorickými bombami. Po konzultaci s veterinářem jsem jí dávala řízky, do toho granule pro kozy, protože mají vyšší obsah bílkovin a minimum cukrů a lněné semínko. Kobyla se začíná kulatit bez rizika dalších zdravotních problémů.

Řepné řízky zase ale kalorické nejsou, jsou především krmivem s vysokým obsahem vlákniny! Mají poměrně dostatek minerálních látek, vlákniny a tak je kůň dobře stráví smajlík Proto jsou vhodné i pro poníky s náchylností na lamitis, kobyly březí, laktující,... a pro nedostatek bílkovin se musí míchat s nějakým bílkovinovým krmivem.
Sama vidíte, že Vám to veterinář takto doporučil

Základ při krmení je dát vždy seno a až poté kyblíček

24.3.2016 06:18
makki

XXX.XXX.107.171

polárka.15 napsal(a):
Řepné řízky zase ale kalorické nejsou, jsou především krmivem s vysokým obsahem vlákniny! Mají poměrně dostatek minerálních látek, vlákniny a tak je kůň dobře stráví smajlík Proto jsou vhodné i pro poníky s náchylností na lamitis, kobyly březí, laktující,... a pro nedostatek bílkovin se musí míchat s nějakým bílkovinovým krmivem.
Sama vidíte, že Vám to veterinář takto doporučil

Základ při krmení je dát vždy seno a až poté kyblíček

Však já vím, já nejsem zadavatelka, mně to vysvětlovat nemusíte

Přidejte reakci

Přidat smajlík