Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.3.2016 09:12
Bigmac

XXX.XXX.241.22

Ahoj,
opět si jdu pro radu smajlík Mám nového koně, který byl od předešlého majitele zvyklý na seno + 2x denně dávka müsli. Ustájený byl v podstatě na pastevku u majitelky na "zahradě", takže to nebyl problém. Nyní ho mám na pastevku 24/7 s více koňmi, má tedy jen seno. Nejsem si úplně jistá, zda mu to takto postačí, ráda bych mu to müsli dávala dál, ale nevím, jak to řešit, kde je vlastně pořád ve výběhu

30.3.2016 09:23
Terven

XXX.XXX.110.147

I na pastevkách se koně přikrmujou smajlík Prostě přijdete- vy nebo ustajovatel - v určitou dobu, koně odvedete někam, kde je oddělený od ostatních koní a dáte mu kyblík.
Jestli byl 2x denně zvyklý na dávku müsli, může mu to chybět. Záleží, co je to za koně (věk, plemeno, využití). Teď začne rašit nová tráva, bude-li k tomu ještě i seno, možná by to mohlo stačit.

30.3.2016 09:31
Bigmac

XXX.XXX.241.22

Myslela jsem si, že to budu dělat tahle ale problém je, že já se tam 2x denně nedostanu a nejsem si jistá, zda mi bude ustajovatel za koníkem nosit 2x denně žrádlo extra Kdosi mi radil, že prostě mám dávat müsli vždycky když za koněm přijedu, dávku na začátku, před čištěním a sedláním a pak druhou po návratu z vyjížďky. Nejsem si ale jistá, zda je dobré dávat koni müsli před prací...

Jinak je to ČT,6 let, rekreační využití. Je nově ve stádě, takže k senu má přístup zatím trochu problematický

30.3.2016 09:35
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Pravidelnost! Ne, že dám koni ve středu, v pátek a v neděli a zbytek dní nedostane, to nje to nejhorší, co můžete udělat! Tisíckrát to zde na těchto stránkách bylo napsáno

A pokud by ustajovatel nebyl ochotný, tak to bych se nedlouho rozmýšlela, zda tam chci být, krmení je blbost, co kdyby bylo něco vážnějšího a potřebovala jste jeho pomoc a on Vám řekl ne? Zkonzultujte to s ním.

A nehledě na to, nemusí koně nikam odvádět, vodit, nic. Stačí vzít kyblík, vzít koně stranou, počkat až to sežere a hotovo. Koně se velice rychle naučí, jednoho koně člověk uhlídá na mrknutí oka. Pak stačí jen zašustit kyblíčkem a kůň ví a přijde.

30.3.2016 09:39
Bigmac

XXX.XXX.241.22

polárka.15 napsal(a):
Pravidelnost! Ne, že dám koni ve středu, v pátek a v neděli a zbytek dní nedostane, to nje to nejhorší, co můžete udělat! Tisíckrát to zde na těchto stránkách bylo napsáno

A pokud by ustajovatel nebyl ochotný, tak to bych se nedlouho rozmýšlela, zda tam chci být, krmení je blbost, co kdyby bylo něco vážnějšího a potřebovala jste jeho pomoc a on Vám řekl ne? Zkonzultujte to s ním.

A nehledě na to, nemusí koně nikam odvádět, vodit, nic. Stačí vzít kyblík, vzít koně stranou, počkat až to sežere a hotovo. Koně se velice rychle naučí, jednoho koně člověk uhlídá na mrknutí oka. Pak stačí jen zašustit kyblíčkem a kůň ví a přijde.

Netvrdím, že to takto budu dělat, jen jsem zmínila radu, které se mi dostalo.
Ok, domluvím se dnes s ustajovatelkou...díky.

30.3.2016 09:43
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Bigmac napsal(a):
Netvrdím, že to takto budu dělat, jen jsem zmínila radu, které se mi dostalo.
Ok, domluvím se dnes s ustajovatelkou...díky.

Však také neříkám, že to budete dělat.

vackule

30.3.2016 10:31
vackule

XXX.XXX.41.2

Buď se domluvte s ustajovatelem, nebo se na to raději vyprdněte, pokud nedokážete zaručit pravidelnost. Uvidíte, co to s koníkem udělá.
Pokud mu to nebude svědčit, pak bude na místě buď na ustajovatele zatlačit, nebo změnit ustájení.

Nejjednodušší budete mít, pokud koníka přeučíte na dokrmování jednou denně, s tím většina ustajovatelů problém nemá.

30.3.2016 10:49
Terven

XXX.XXX.110.147

No, nevím, pokud by bylo nutno tlačit na ustajovatele hned v začátcích a v úplně nejzákladnější věci jako je krmení, na to bych se asi vyprdla. Do budoucna to nevěstí nic dobrého.
Rovněž bych nekrmila před a po práci, to je blbost a nešla bych ani do krmení stylem "pondělí, středa, neděle..."
Myslím, že rekreační šestiletý ČT s dostatkem pastvy a sena by mohl zvládnout to krmení 1x denně, jak píše vackule. Prostě někdy vy a někdy ustajovatelka.

30.3.2016 10:51
Bigmac

XXX.XXX.241.22

Fajn, děkuju za odpovědi. Domluvím se s ustajovatelkou smajlík

vackule

30.3.2016 10:54
vackule

XXX.XXX.41.2

Já mluvím ze zkušeností, měla jsem stejný problém. Jedno ustájení jsme změnili hned, protože mi nebyli ochotní dokrmovat koně vůbec. Na jednu stranu to respektuji, každý nemá čas a chuť vyvádět koně od 10ti jiných zvědavců a čekat 20 min, než to sežere (můj valach si ještě navíc rád dává na čas smajlík ), ale na druhou stranu jsem si platila stejné peníze jako v novém, kde jsou ochotní mi krmit koníka v pohodě..

Kdysi jsem krmila valacha také 2x denně, ale jak jsem psala, také jsem si ho nakonec přeučila na dokrmování jen jednou denně. Zaprvé z těchto důvodů, aby ustajovatel nestrávil denně 40 min čekání až se můj koník napapá a zadruhé jsem se bála schvácení. Takže celodenní pastva a dokrmování 1x denně mi absolutně vyhovuje..

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.3.2016 13:11

Vackule, zaujal mě podotek o schvácení při krmení 2x denně + pastva ad libidum - jakou to má prosím souvislost, resp. v čem je to jiné, když dostane jádro 1x denně a má neomezenou pastvu? V množství sežraného jádra?

vackule

30.3.2016 13:29
vackule

XXX.XXX.41.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vackule, zaujal mě podotek o schvácení při krmení 2x denně + pastva ad libidum - jakou to má prosím souvislost, resp. v čem je to jiné, když dostane jádro 1x denně a má neomezenou pastvu? V množství sežraného jádra?

V celkovém překrmení pastvou, příp. jádrem? Valach byl do určité doby ustájen boxově, na pastvu byli vypouštěni v určitých časových prostorech (10h-18h) a seno dostávaly pouze na příděl (i v zimě) + 2x denně dokrmován jádrem. Bála jsem se razantní opačné změny, kdy je nyní valach 24/7 venku, v zimě seno ad lib (o tom se nám doposud ani nesnilo), v létě tráva velmi kvalitní a koně imrvére venku a do toho stejné množství jádra jako v boxu ? K čemu? Věřím, že by mu stačila jen pastva (mladý, zdravý kůň), ale zaprvé byl na dokrmování zvyklý, zadruhé jsem s müslíčky spokojená (srst) a navíc přidávám i vitamíny, tak aspoň je mám jak (v čem) přidávat... ale prostě jsem dávku omezila, vedlo mě k tomu X důvodů..

30.3.2016 21:39

No, pokud nemá nějakou extra velkou porci mussli, tak tomu právě nerozumím.
Největší riziko schvácení hrozí z té pastvy, kterou má tak jako tak, ať omezíte jádro nebo ne...to jsem chtěla, aby z toho vylezlo
Pokud si myslíte, že má sklony k laminitidě, tak bych se snažila vykomunikovat např. jeho umístění na méně úživnou pastvinu...ale to je mnohdy v komerčním ustájení problém..

Přidejte reakci

Přidat smajlík