Nikdy jsem neměla možnost to zjistit a vždy mě to velmi zajímalo(hříbata co jsem znala dříve se hned po odstavu prodávali nebo odvezli na pastviny a prodali).
Jak to ale je když třeba člověk odveze hříbka/kobylu na odstav, pastviny... nebo zkrátka se na nějakou dobu nebudou vůbec vídat(např.2 měsíce). Když se pak vrátí zpět matka s hříbětem k sobě-dejme tomu že je to kobylka která se k ní vrátit může. Poznají se? Budou mít "radost" ? Nebo je to hloupost a jen lidé mají takovéto "city" a koně po čase prostě zapomenou ?
Mnoho lidí mi říká že se poznají nebo že dokonce matka pak ještě své hříbě po návratu alespoň částečně ochraňuje a je k němu mírnější něž k ostatním koním. Jiní říkají že už nebudou vědět když se kontakt přeruší.
Máte někdo zkušenost? :).
horsegirl12345
napsal(a):
Nikdy jsem neměla možnost to zjistit a vždy mě to velmi zajímalo(hříbata co jsem znala dříve se hned po odstavu prodávali nebo odvezli na pastviny a prodali).
Jak to ale je když třeba člověk odveze hříbka/kobylu na odstav, pastviny... nebo zkrátka se na nějakou dobu nebudou vůbec vídat(např.2 měsíce). Když se pak vrátí zpět matka s hříbětem k sobě-dejme tomu že je to kobylka která se k ní vrátit může. Poznají se? Budou mít "radost" ? Nebo je to hloupost a jen lidé mají takovéto "city" a koně po čase prostě zapomenou ?
Mnoho lidí mi říká že se poznají nebo že dokonce matka pak ještě své hříbě po návratu alespoň částečně ochraňuje a je k němu mírnější něž k ostatním koním. Jiní říkají že už nebudou vědět když se kontakt přeruší.
Máte někdo zkušenost? :).
Záleží mimo jiné také na tom, jestli je matka znova březí, nebo má pod sebou sourozence. Hříbě mámu pozná, ale ta ho odhání - chrání dalšího potomka. Je-li mladá nevtíravě neodbytná, někdy dělá novému sourozenci "tetičku" - pomáhá ho matce hlídat z druhé strany. (nebo matka rezignovala na neustálé odhánění?)
Mám ve stádě několik dvojic matka-dcera, a spíše se druží dvojice klisen stejně březích, nebo březích povahově podobných, než-li matky s dcerami. Obvykle odchovávám 2-3 klisničky v ročníku, pokud se mi narodí jen 1 klisna, tak ji buď prodám, nebo přikoupím jiné odstávče. Klisny se tedy do chovného stáda vracejí s nějakou kamarádkou, a poté, co zjistí, že je máma už nechce, vracejí se ke kámošce vrstevnici.
Samozřejmě, koně si vzájemně pečují o srst, a nedělají to ve stálých dvojicích, takže občas vídávám, že si takto pomáhají i matka s dcerou.
Mala som ročnú kobylku 2 mesiace na odstave a potom som ju priviezla späť domov. Strašne sa tešila a prvé čo chcela bolo cucnúť si mliečko :) mama jej však hneď vysvetlila že takto to už fungovať nebude, ale nie takým tvrdým spôsobom ako zvykne riešiť iné kone len tak "zľahka" Bolo vidno, že si ju matka pamätá, ale už ju prestala ochraňovať. O pol roka na to sme mladú odviezli na pastviny kde bola skoro dva roky a keď sa zas vrátila tak si stále všetko pamätala, normálne sme ju vyložili z vozíka, pustili do výbehu a po pár zvítacích zaerdžaniach išla ako prvá k senu a presne vedela kde ho hľadať :) takže si aj ona všetko pamätala ale aj kone ju.
O inteligenci koní (zvláště některých ;-) ) si myslím své, ale paměť mají velmi dobrou a vztahy prožívají docela silně. Nám se teď potkaly kobylky, co byly dříve velké kámošky, ale už se neviděly skoro rok. A pamatovaly si na sebe velmi dobře, po rozchodu (nebylo snadné je od sebe roztrhnout) na sebe řehtaly ještě na vzdálenost několika polí.
Tak já mám takovou zkušenost, jak tu někdo psal, taky jsem odvezla hříbo ke kámošce na pastviny jako odstavit, tenkrát roční kobylka, jenže jsem potřebovala, aby kobyla ztratila mlíko a mohla na závody, po 2 měsících jsem mladou přivezla zpět a první co bylo, že matku znova rozdojila a ta ji pak normálně kojila dál do roka a půl a nebýt toho, že nám ji někdo otrávil a přišli jsme o ní, tak nevím kdy by ji odstavila sama, pokud by nebyla znova březí...
jinak máme chovné stádo, pokud jsou mimina kobylky neřešíme matky odstavují sami pokud jsou znova březí, dvě kobyly jsme postupně prodali a po letech odkoupili od majitelů zpět do stáda domů a nemyslím si, že by se po několika letech poznali, jako matka s dcerou, jako zařazení proběhlo úplně v pohodě, určitě se nějak poznali, čau kámo tebe znám, nevím jak to říct, věděli kde měli tenkrát místo a tak se zase zařadily, prostě neměli potřebu bojovat o postavení, neb velitel je jasný-jejich mamina...i když teda vlastně jednu kobylu jsme prodávali protože měla sestru, plnou a obě byly stejné a stejně dominantní, tak jsme nechtěli, aby se nějak bily a radši jedu prodali, no a když se vrátila, tak první co bylo tak jedině s tou svojí plnou sestrou se opět zmidlila, ale už je téměř klid, neb ta sestra co tu byla je březí a tudíž si drží odstup..