Vianka

XXX.XXX.144.38
Máme 10 měsíčního hřebečka, se kterým už řádně cloumají hormony, bohužel ale neskáče jen po kobylách, ale i po lidech, způsobil už několik zranění a je dost nebezpečný, bohužel zatím není možná kastrace, protože kulky ještě zcela nesestoupili. Je nějaká jiná možnost, jak překlenout období, než bude kastrace možná? Například nějaká injekce, či prášky? děkuji za odpovědi.
Pustit ho do hřebčího stáda s jasným vedoucím, který mu ukáže co smí a co ne, když vy jste to nedokázali, jak je možný, že vám takový spratek leze po hlavě to nechápu, to se nemáte rádi, nebo co?Ale obávám se, že takovýho vejlupka už jen tak někde neumístíte, kor teď.
Jinak pokud nemá kule dole, máte smůlu musíte počkat, zpravidla se čeká do dvou let, pak se kastruje i tak, zpravidla pokud je dole jen jedna...pokud nemá dole obě tak bych si tipla, že to jeho chování není způsobené hormonama, ale nevýchovou, prostě si dělá co chce..předpokládám, že je ve stádě se svou maminkou, ještě...
Vianka

XXX.XXX.144.38
vattunka
napsal(a):
Pustit ho do hřebčího stáda s jasným vedoucím, který mu ukáže co smí a co ne, když vy jste to nedokázali, jak je možný, že vám takový spratek leze po hlavě to nechápu, to se nemáte rádi, nebo co?Ale obávám se, že takovýho vejlupka už jen tak někde neumístíte, kor teď.
Jinak pokud nemá kule dole, máte smůlu musíte počkat, zpravidla se čeká do dvou let, pak se kastruje i tak, zpravidla pokud je dole jen jedna...pokud nemá dole obě tak bych si tipla, že to jeho chování není způsobené hormonama, ale nevýchovou, prostě si dělá co chce..předpokládám, že je ve stádě se svou maminkou, ještě...
Máte pravdu je ve stádě s maminkou a dalšíma kobylama, žádného hřebce, který by ho srovnal nemáme, je jediný hřebec kterého máme. Zvláštní je, že do nedávna to byl vážně hodný koník, přišlo to tak naráz, že si myslíme, že je to hormonama. Zkusili jsme tvrdší přístup, ale zatím bez úspěchu, naopak se začne vzpínat a jde proti člověkovi, když se k němu člověk otočí zády, skočí mu na záda, nemůžu uvěřit, že ještě před třemi týdny to byl naprosto bezproblémový koník. Takže jediná možnost je počkat až kulky sestoupí? jiná možnost není?
sisi58
napsal(a):
To gitule.
Nestačili by dospělí valaši? Kde tak nahonem shánět hřebčí stádo? Jen dotaz. Hřebce nemám.
Hřebci, se kterými jsem měla co do činění, byli hodní.
Sisi já si myslím, že valaši by ho moc nevychovali, když takhle blbne, potřeboval by do stáda, kterému vládne testosteron :-D ale to je jen můj názor.Já zažila hřebce flegmouše, ale i magora, kterého bych já teda asi odvezla na j... protože to byl fakt rapl na entou, ale to je už let.Možná s odstupem času, bych ho viděla trochu jinak.Ale kdysi mi ten, co jsem měla tu čest přišel fakt dobrej leda na ránu z pistole.
gitule vrtule
napsal(a):
Sisi já si myslím, že valaši by ho moc nevychovali, když takhle blbne, potřeboval by do stáda, kterému vládne testosteron :-D ale to je jen můj názor.Já zažila hřebce flegmouše, ale i magora, kterého bych já teda asi odvezla na j... protože to byl fakt rapl na entou, ale to je už let.Možná s odstupem času, bych ho viděla trochu jinak.Ale kdysi mi ten, co jsem měla tu čest přišel fakt dobrej leda na ránu z pistole.
Ti hřebci by byli fajn, jenže stád hřebců je malo.
Cizí kobyly by ho taky srovnaly, kobyly mohou být semetriky.
V Deštném u Kotyzů, vodil stádo hřebců a valachů valach, Monte se jmenoval, a měl to perfektně ošéfované. Netrpěl žádné lumpárny.
Rozhodně by koňouch potřeboval do světa, od maminky a tetiček.
Na tohle jsou právě tzv. hříbárny, mají stádečka rozdělená věk/pohlaví/vedoucí stáda...známá tam vozí skoro každé hříbě. Možná by bylo dobré když uvedete odkud jste, třeba vám někdo z okolí poradí, kde se tohle nachází. Myslím si že ten kůň potřebuje srovnat stádem a ne člověkem. Já mám teda hřebce a dovezla jsem mu mladého valacha, půl roku se rovnali než byl valach (pozdě kastrovaný) vychovaný a podřízený.
Uživatel s deaktivovaným účtem

To je ale veľmi zvláštne, že mladý puberťák, ktorý žije v stáde kobýl sa nezmestí do kože, čím to môže byť?
Ak mu guľky občas zostúpia a potom sa stiahnu, môžete bez problémov kastrovať, pri anestéze sa mu spustia von úplne.
Obávam sa ale, že to aj tak problém nevyrieši a bolo by vhodné koňa aspoň na čas zaradiť do stáda s ďaľsími mladými koňmi, kde by s ním pracoval( myslím tým vodenie, dvíhanie nôh a podobne) niekto skúsený, kto sa ho nebude báť.
neregistrovaný124

XXX.XXX.42.151
Ahoj, hřebeček se dá vykastrovat i když nemá spadlé kulky, jen to stojí finančně víc.
Určitě by v 10ti měsících už měl jít od kobyl, neboť pokud už zjistil na co má nářadíčko, tak je opravdu reálně, že je může připustit. Neříjí nějaká z kobyl ve stádě?
Dát ho do stáda hřebců je naprostý nesmysl. Starý hřebec je schopný hříbě, které není jeho i zabít. Na vlastní zkušenosti jsem tohle viděla u kamarádky.
Měla tenkrát mladého hřebečka asi ročního na pastvině ve stádě valachů, jeden z ošetřovatelů v ustájení dostal skvělý nápad - zařadit k nim do stáda asi 6ti letého hřebce, prý "hodného". Ten toho ročního za půl dne pěkně zmasakroval, byl pokousaný a po celém těle neskutečně dokopaný, vykousanou hřívu, rány na hlavě... Kamarádka ho vyděšeného našla na druhé straně pastviny pryč od koní, aby se vyhnul tomu hřebci.
2 hřebci, pokud to nejsou hříbata a nevyrůstají spolu od útlého věku jdou dát k sobě jen ve velmi málo případech. Hezká ukázka toho, že ten "hodný" hřebec valachy skoro vůbec neřešil, ale ten roční prcek pro něj byla konkurence... být tam o den déle, tak by dopadl asi daleko hůř.
Halt Vám koník dospěl. Radím toto:
1. Zavolat veterináře a zkonzultovat kastraci.
2. Neváhat a dát do stáda stejně starých valachů / hřebečků. S kobylou i mladou si prostě tolik kluci nevyhrají.
3. Nedrezůrovat ho. Jestli jste s ním už vymýšlela nějakou práci a přirozenou komunikaci, procházkování, tak se mohl velmi snadno lidmi otrávit. Jednou jsem viděla, jak byl 2 letý koník otrávený, že od jeho 1. roku s ním 3x týdně majitelé něco vymýšleli, byl z něj pak akorát spratek, který má z lidí dobrý den, nerespektuje je a jak píšete, když přitvrdili, byl odpor ze strany koně 2x tak větší... Nevím, jestli je to váš případ, nebo ne, ale jestli ano, tak ho nechte, dejte mu pauzu od lidí a dopřejte mu to nové stádo a on se srovná a zase začne být zvědavý a učenlivý.
Moje zkušenost je taková, že je lepší mladé koně nechat být. Do 3 let jim bohatě stačí nasadit a sundat ohlávku, nechat se vést, nechat si šahat po těle, spořádaně držet nohy při čištění kopyt a tím to hasne. Dopřejte tomu koni stádo vrstevníků se kterými se vyřádí a nejlépe i se starším valachem, který je usměrní.
Hodně štěstí
Vianka
napsal(a):
Máme 10 měsíčního hřebečka, se kterým už řádně cloumají hormony, bohužel ale neskáče jen po kobylách, ale i po lidech, způsobil už několik zranění a je dost nebezpečný, bohužel zatím není možná kastrace, protože kulky ještě zcela nesestoupili. Je nějaká jiná možnost, jak překlenout období, než bude kastrace možná? Například nějaká injekce, či prášky? děkuji za odpovědi.
10 mesačný žrebček už musí od kobýl ísť preč. Je jar, začínajú mať ruje a hlavne tie prvé bývajú najsilnejšie, nie je divné že s ním mávajú hormóny a vôbec sa nečudujte ak o mesiac nejakú obskočí.
Pre mladého koňa je ideálne zmiešané stádo kde sú aj podobne staré kone s ktorými sa môže zahrať, ale aj staršie, ktoré ho "usmernia" a nenechajú si všetko ľúbiť.
Stádo čisto žrebcov je rizikové, hlavne ak nevyrastal so žrebcami mohlo by prísť k vážnym konfliktom. Možné to je, ale treba tam postupovať opatrne pri začleňovaní.
Kastráciu by mal posúdiť veterinár, niekedy kulky zostupujú postupne, že ich chvíľku vidno, potom nie.. veterinár to vie nahmatať či sa to už dá kastrovať. Aj valacha by som však dala aspoň do 3 rokov niekde na pastviny do zmiešaného stáda, je to to najlepšie čo pre neho (aj seba) môžete spraviť :).

Je reálné aby mi hřebec 1,5 roku přijal hřebečka 6 měsíčního?

Děkuji moc.