humba
napsal(a):
Poprosím zda někdo nemá trik jak koni nasadit uzdečku nebo masku, čabraku atd.. na hlavu. Koupila jsem kobču, o tom že se špatně uzdí jsem věděla. To že si nenechá nasadit masku, to byl skrytý bonus.
Proč masku, je to muchař koník?Co třásně, používám a nemůžu si je vynachválit.Pokud zvedá hlavu k oblakům, má obavu apod.Já naučila postupně.Dotýkat se rukou hlavy a přestat dřív, než je to nepříjemné.Musí pochopit, že mu hlavu netrháte na kusy, musí vám začít důvěřovat tak, jako při čištění apod.Někteří koně masku nesnesou a i po nandání jí dokáží prostě při válení a tahání hlavy o zem sundat, nebo rozedřít o strom apod.Pokud se špatně uzdí, nebyla uzděná dobře, nebylo s ní při této manipulaci dobře zacházeno, nebo má uzdičku spojenou jen s prací.Občas kobylu jen nauzdím a za chvíli sundám, aby pochopila, že ne pokaždé bude makat, ale zároveń si zlepšuje braní udidla.Sama si pro něj již sáhne hubou a pysky, ale opakování matka moudrosti.
humba
napsal(a):
Bohužel kobča je muchařka. Ohlávku do výběhu nedávám, u nás to není potřeba. U ní je problém dát jí i čelenku od uzdečky. Nejdříve z jedné strany a pak dát na druhou. Zajímavé je, že mi běhá pod pověšeným prádlem a to že ji to plácá po hlavě ji vůbec nevadí.
Prádlo jí nic nedělá a nechce jí nasadit uzdečku-není problém v prádle, ale ve vaší společné komunikaci a její důvěře k tobě.