Typický problém u dostiháka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

TerezaH

12.4.2016 11:48
TerezaH

XXX.XXX.168.5

Dobrý den,

mám klasický problém s bývalou dostihačkou. Je to 6ti letá kobylka A1/1, která je na jízdárně zlatá, ze země také, procházky po přírodě také zvládá, dokonce i louku přejde v kroku, ale jakmile se pobídne do klusu, nevydrží to ani minutu a už cválá a poté trysk. Při pokusu o zastavení samozřejmě nereaguje. A to na nic, už jsem zkoušela spousta způsobů, jak ji zastavit.

Nedostává žádná energetická krmiva a před každou vyjížďkou pracujeme na lonži, aby se trochu "vyřádila"...

Takže se teď ptám, mám se věnovat práci na jízdarně a nebo jezdit spíše ven a pořád zkoušet jezdit na louce?

Díky všem...

12.4.2016 11:57
Eliška0011

XXX.XXX.205.242

Byla zvyklá že má běžet. Já osobně bych jízdu po louce omezila na minimum a jezdila spíše v lese, i mezi stromy. A zkoušejte na jízdárně přechody krok-klus-krok-klus i třeba naklusat a hned přejít do kroku. Když vám to půjde na jízdárně zkoušejte to venku na lesních cestách. Pak můžete i klus-cval-klus-cval. Můžete i naklusat zastavit couvnout a zase naklusat. Ale na louky bych opravdu zatím nešla.

TerezaH

12.4.2016 12:11
TerezaH

XXX.XXX.168.5

Eliška0011 napsal(a):
Byla zvyklá že má běžet. Já osobně bych jízdu po louce omezila na minimum a jezdila spíše v lese, i mezi stromy. A zkoušejte na jízdárně přechody krok-klus-krok-klus i třeba naklusat a hned přejít do kroku. Když vám to půjde na jízdárně zkoušejte to venku na lesních cestách. Pak můžete i klus-cval-klus-cval. Můžete i naklusat zastavit couvnout a zase naklusat. Ale na louky bych opravdu zatím nešla.

Na jízdárně má tyhle přechody super, ale venku, i v lese, je klus a hned nacválá a jede. Zvládá zatím jen krokovky. Ale budeme to trénovat... Děkuji.

12.4.2016 12:28
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Jak dlouho kobylku máte?

TerezaH

12.4.2016 12:35
TerezaH

XXX.XXX.168.5

polárka.15 napsal(a):
Jak dlouho kobylku máte?

3 měsíce... Vím, krátká doba, ale jsem s ní každý den a pracujeme na tom stále.

12.4.2016 12:44
polárka.15

XXX.XXX.224.36

TerezaH napsal(a):
3 měsíce... Vím, krátká doba, ale jsem s ní každý den a pracujeme na tom stále.

A jak pracujete? Co děláte každý den?

TerezaH

12.4.2016 12:49
TerezaH

XXX.XXX.168.5

polárka.15 napsal(a):
A jak pracujete? Co děláte každý den?

Nejdřív lonž, jelikož má moc energie a pak lumpačí venku. A potom tak 3-4krát do týdne jízdarna, právě zkoušíme ty přechody a nebo jedeme na projížďku a zkoušíme to venku, ale tam se nám to právě moc nedaří. Ale určitě to není o tom, že bych jí nějak zatěžovala, občas jdeme prostě jen na procházku a nebo jí jen pomazlím.

ff12345

12.4.2016 13:05
ff12345

XXX.XXX.172.226

A co děláte, když to s vámi zabalí? Čekáte až zastaví, stáčíte na kruh, padáte..?

12.4.2016 13:07
polárka.15

XXX.XXX.224.36

TerezaH napsal(a):
Nejdřív lonž, jelikož má moc energie a pak lumpačí venku. A potom tak 3-4krát do týdne jízdarna, právě zkoušíme ty přechody a nebo jedeme na projížďku a zkoušíme to venku, ale tam se nám to právě moc nedaří. Ale určitě to není o tom, že bych jí nějak zatěžovala, občas jdeme prostě jen na procházku a nebo jí jen pomazlím.

Tady už děláte jednu chybu - vy chcete koně uklidnit, přitom ho vždycky proženete na lonži, trochu si to odporuje, ne?

TerezaH

12.4.2016 13:19
TerezaH

XXX.XXX.168.5

polárka.15 napsal(a):
Tady už děláte jednu chybu - vy chcete koně uklidnit, přitom ho vždycky proženete na lonži, trochu si to odporuje, ne?

Jenže pokud ji neproženu na lonži, tak to se mnou zbalí i v kroku a to jí můžu zastavovat jak chci a mám smůlu. Musí se trochu vylítat...

TerezaH

12.4.2016 13:20
TerezaH

XXX.XXX.168.5

ff12345 napsal(a):
A co děláte, když to s vámi zabalí? Čekáte až zastaví, stáčíte na kruh, padáte..?

Nečekám, stočím na kruh, ale to nepomáhá, zastaví až když jí rcu přes udidlo a to poměrně hodně. Jinak ji nezastaví ani les.

12.4.2016 13:25
polárka.15

XXX.XXX.224.36

TerezaH napsal(a):
Jenže pokud ji neproženu na lonži, tak to se mnou zbalí i v kroku a to jí můžu zastavovat jak chci a mám smůlu. Musí se trochu vylítat...

To si myslíte jenom Vy, že se musí vylítat, to si myslí jen ona, že se běhá - protože byla tak učená.

Teď jste od toho Vy, že se nebude běhat, že nemusí řádit, že jde práce v klidu, v pohodě. Plňas se unaví v hlavě ne v nohách. Musíte předělat její myšlení a ukázat ji tu druhou část ježdění - to co chcete Vy. Plňas nad prací přemýslí neuvěřitelně, rychle se učí, práce mu musí dávat smysl, aby se dokázal soustředit a dělal to, co se po něm chce. Není to složité, ba naopak, ale Vy se s tím koněm musíte akorát domluvit, až to přijde, bude to šup šup.

Koně nezvládnete venku, OK, ven prostě nepůjdete. Dáte koni více volna, do terénu s ní budete chodit na ruce, práce - smysluplná na jízdárně, byť by to mělo znamenat 20 minut v kroku. Dávat důraz na pravidelnost, uvolněnost a klid, zaměstnat hlavu přechody, naučit koně práce na dvou stopách (zaměstná hlavu + získá potřebnou rovnováhu, kterou zatím nemá).

Navíc pokud je tak čerstvě stažená, přemýšlela bych o návštěvě zubaře a fyzio. Plňasi mívají dost bloky v zádech a vzhledem k věku i zubař jako jistotu.

TerezaH

12.4.2016 13:29
TerezaH

XXX.XXX.168.5

polárka.15 napsal(a):
To si myslíte jenom Vy, že se musí vylítat, to si myslí jen ona, že se běhá - protože byla tak učená.

Teď jste od toho Vy, že se nebude běhat, že nemusí řádit, že jde práce v klidu, v pohodě. Plňas se unaví v hlavě ne v nohách. Musíte předělat její myšlení a ukázat ji tu druhou část ježdění - to co chcete Vy. Plňas nad prací přemýslí neuvěřitelně, rychle se učí, práce mu musí dávat smysl, aby se dokázal soustředit a dělal to, co se po něm chce. Není to složité, ba naopak, ale Vy se s tím koněm musíte akorát domluvit, až to přijde, bude to šup šup.

Koně nezvládnete venku, OK, ven prostě nepůjdete. Dáte koni více volna, do terénu s ní budete chodit na ruce, práce - smysluplná na jízdárně, byť by to mělo znamenat 20 minut v kroku. Dávat důraz na pravidelnost, uvolněnost a klid, zaměstnat hlavu přechody, naučit koně práce na dvou stopách (zaměstná hlavu + získá potřebnou rovnováhu, kterou zatím nemá).

Navíc pokud je tak čerstvě stažená, přemýšlela bych o návštěvě zubaře a fyzio. Plňasi mívají dost bloky v zádech a vzhledem k věku i zubař jako jistotu.

Je pravda, že krok taky už umí daleko pomalejší, než když jsme začínali. To měla tendence pořád naklusávat, teď ne.

Záda má v pořádku, zubař přijede za týden, také jsem si to říkala, že by to mohl být problém.

Dobře, teď když si to takhle čtu, tak máte pravdu. Děkuji za radu.

12.4.2016 13:36
polárka.15

XXX.XXX.224.36

TerezaH napsal(a):
Je pravda, že krok taky už umí daleko pomalejší, než když jsme začínali. To měla tendence pořád naklusávat, teď ne.

Záda má v pořádku, zubař přijede za týden, také jsem si to říkala, že by to mohl být problém.

Dobře, teď když si to takhle čtu, tak máte pravdu. Děkuji za radu.

Prát se a dohadovat s koněm nemá smysl. Kůň je chytřejší a silnější, on vždycky vyhraje a pokud ne, tak dostanete jen zlomeného koně bez osobnosti a ani jedna varianta není dobře, ale cesta do pekel.

Je třeba ubrat a hodně ubrat. Dát koni daleko více volna, nepracovat denně, musí si odpočinout i v hlavě. Nikam to neurychlíte, když budete pracovat denně, to chce jen dát koni čas a dostatečný odpočinek, do teď měla dril a žádné dětství.

Sama říkáte, že v kroku je klidnější - super, od tohoto se odražte, toto zdokonalte a až to bude 100%, pokračujte pomaličku nahoru. Berte i ohled na to, že po tom koni chcete úplně jinou rovnováhu než po něm bylo chtěno do teď. Má dost co dělat sám se sebou, aby se s vámi unavil. Dejte důraz na rovnováhu - teď to směřujte aspoň na rovnováhu na všechny 4.

12.4.2016 13:38
polárka.15

XXX.XXX.224.36

* Má dost co dělat sám se sebou, aby se s Vámi UNESL

chyba v Matrixu

12.4.2016 14:17
keira

XXX.XXX.132.244

polárka.15 napsal(a):

Kobyla asi není stažená 3 měsíce z dostihů, ne? V lednu se přeci nic neběhá.

Co dělala než jste si ji koupila vy?

Mám zkušenost s plňasi, že potřebují mít pravidelný a dostatečně vydatný pohyb, aby neměli přebytek energie, ale zároveň i že čím víc lítají, tím víc jsou nabuzení. Často vylezou ze stáje jak na porážku a po oklusání se zahřejí a začnou teprve zlobit.

Jak kůň pracuje na jízdárně? Píšte že je "zlatá", ale nic o tom, jak je přiježděná.
Asi bych nastolila intenzivnější práci na jízdárně, kde kůň může bezpečně vydat energii, a pohodové, klidně krokové procházky venku. Pokud máte v okolí nějaké menší loučky, přidala bych jízdárničení na takovémhle přírodním, ale omezeném prostoru.

Dělám to s naší kobylou stejně, přijdu na loučku, udělám pár kruhů v kroku, zastavení, obratů, dovnitř plec (vždy záleží na stupni výcviku koně) - tím přitahnu jeji pozornost na sebe, ona to dobře zná a ví, že to znamená "jdeme pracovat". Zklidní hlavu a pak mohu klusat či cválat, aniž bychom se praly. Kdybych s ní chodila venku na rovných liniích, bude to mnohem těžší. Klíč k úspěchu u plňase je fakt ta hlava.

Taky by ji asi prospělo být 24/7 na velké pastvině, aby měla možnost pohybu i ve svém volném čase.

12.4.2016 14:22
polárka.15

XXX.XXX.224.36

keira napsal(a):

Mám zkušenost s plňasi, že potřebují mít pravidelný a dostatečně vydatný pohyb, aby neměli přebytek energie, ale zároveň i že čím víc lítají, tím víc jsou nabuzení. Často vylezou ze stáje jak na porážku a po oklusání se zahřejí a začnou teprve zlobit.

Jak kůň pracuje na jízdárně? Píšte že je "zlatá", ale nic o tom, jak je přiježděná.
Asi bych nastolila intenzivnější práci na jízdárně, kde kůň může bezpečně vydat energii, a pohodové, klidně krokové procházky venku. Pokud máte v okolí nějaké menší loučky, přidala bych jízdárničení na takovémhle přírodním, ale omezeném prostoru.

Dělám to s naší kobylou stejně, přijdu na loučku, udělám pár kruhů v kroku, zastavení, obratů, dovnitř plec (vždy záleží na stupni výcviku koně) - tím přitahnu jeji pozornost na sebe, ona to dobře zná a ví, že to znamená "jdeme pracovat". Zklidní hlavu a pak mohu klusat či cválat, aniž bychom se praly. Kdybych s ní chodila venku na rovných liniích, bude to mnohem těžší. Klíč k úspěchu u plňase je fakt ta hlava.

Taky by ji asi prospělo být 24/7 na velké pastvině, aby měla možnost pohybu i ve svém volném čase.

Tady se píše, že kobylku má zadavatelka 3 měsíce, ne že je stažená 3 měsíce. A že se neběhá závodně - není sezóna, neznamená přece, že kůň není v tréninku a nic nedělá

TerezaH

12.4.2016 14:24
TerezaH

XXX.XXX.168.5

keira napsal(a):

Dva roky už nejezdila. Byla zavřená ve stáji. Teď má 24/7 na obrovských pastvinách, mnohdy je až problém ji najít :-D...

Na jízdárně reaguje jen na nohy a na hlas. Na jízdárně svezla i naprostého začátečníka. Máme tam malou loučku, kde taky zkoušíme pracovat. Ale tam už je to horší, není to ohraničené a láká ji to k tomu rychlejšímu pohybu.

Byl problém u sedlání a nasedání, ale už i to jsme vypilovali. Teď stojí a ani se nehne. Tak nevím, proč ještě tohle je tak těžké...

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.4.2016 14:45

Na začiatok robiť na jazdiarni, pokiaľ to umožňuje vo všetkých chodoch a po tréningu ísť s už opracovaným koňom trochu von, na krokovku a niekde mimo otvorených priestanstiev vyklusať.
Ak smiem vedieť, čo bolo dôvodom toho, že ste si vybrali zrovna plnokrvnú kobylu, ktorá bola dva roky zavretá v stajni?

TerezaH

12.4.2016 14:49
TerezaH

XXX.XXX.168.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na začiatok robiť na jazdiarni, pokiaľ to umožňuje vo všetkých chodoch a po tréningu ísť s už opracovaným koňom trochu von, na krokovku a niekde mimo otvorených priestanstiev vyklusať.
Ak smiem vedieť, čo bolo dôvodom toho, že ste si vybrali zrovna plnokrvnú kobylu, ktorá bola dva roky zavretá v stajni?

Právě proto, že tam byla jen zavřená. A jinak naprosto milionová kobylka, je to vyloženě mazel, nikdy se nezašklebila. Bylo mi líto, aby tam stál takový krásný kůň. Brala jsem to pro ni jako vysvobození. Koním rozumím, není to můj první kůň. Jen jsem zkusila vše, co já jsem znala, tak jsem se chtěla zeptat na dotaz ostatních... smajlík

12.4.2016 14:49
polárka.15

XXX.XXX.224.36

TerezaH napsal(a):
Dva roky už nejezdila. Byla zavřená ve stáji. Teď má 24/7 na obrovských pastvinách, mnohdy je až problém ji najít :-D...

Na jízdárně reaguje jen na nohy a na hlas. Na jízdárně svezla i naprostého začátečníka. Máme tam malou loučku, kde taky zkoušíme pracovat. Ale tam už je to horší, není to ohraničené a láká ji to k tomu rychlejšímu pohybu.

Byl problém u sedlání a nasedání, ale už i to jsme vypilovali. Teď stojí a ani se nehne. Tak nevím, proč ještě tohle je tak těžké...

A na sed reaguje jak?

12.4.2016 14:51
landaluce

XXX.XXX.87.253

Dva roky stála zavřená? Dělala něco nebo byla opravdu natvrdo zavřená? A teď najednou dělá denně a je venku na pastvinách?

Taky si uvědomte, že se jí změnil úplně režim naruby.

Mrknete taky na seriál
http://www.equichannel.cz/prevychova-ex-dostihoveho-kone

a ještě zde
http://www.equichannel.cz/myty-kolem-dostihu-je-dostihovy-trenink-tyranim

kde je vysvětleno dost věcí.

TerezaH

12.4.2016 15:11
TerezaH

XXX.XXX.168.5

landaluce napsal(a):
Dva roky stála zavřená? Dělala něco nebo byla opravdu natvrdo zavřená? A teď najednou dělá denně a je venku na pastvinách?

Taky si uvědomte, že se jí změnil úplně režim naruby.

Mrknete taky na seriál
http://www.equichannel.cz/prevychova-ex-dostihoveho-kone

a ještě zde
http://www.equichannel.cz/myty-kolem-dostihu-je-dostihovy-trenink-tyranim

kde je vysvětleno dost věcí.

Šla tak jednou za 14 dní na dvě hodiny na pastvu. Samozřejmě, že to nebylo tak, že jsem ji přívezla a denně na ní rajtuju. Ne, první měsíc byla jen na pastvě, druhý měsíc jsme začali se jakš takš seznamovat a teď měsíc a půl už děláme něco každý den. Ale říkám, není to nějaký dril. Děkuji, přectu.

TerezaH

12.4.2016 15:12
TerezaH

XXX.XXX.168.5

polárka.15 napsal(a):
A na sed reaguje jak?

Se sedem je to jak kdy. Ale snaží se. Hodně ale reaguje na hlas, to je téměř jistota.

12.4.2016 15:18
polárka.15

XXX.XXX.224.36

TerezaH napsal(a):
Se sedem je to jak kdy. Ale snaží se. Hodně ale reaguje na hlas, to je téměř jistota.

Tak toho koně nejezděte holeněmi, ale váhou prvořadě

12.4.2016 16:18

Za mesiac jazdenia kobyla spravia pokrok, to je jasné. Ak bola naozaj zavretá takú dlhú dobu, niet sa čomu diviť, že je vonku v strese a chce niekam zdrhať. Ja by som sa vykašlala na lonžovanie a chodila na nej veľa krokom, naozaj dlhé terény. Môžete striedať chôdzu na nej a vedľa nej, časom sa to utrasie. A pracovala by som hlavne na tej jazdiarni, ak je tam ovládateľná, ale nie nejako extra intenzívne, takých 20 minút na začiatok stačí.

12.4.2016 16:48
keira

XXX.XXX.132.244

Zkuste také procházky.. někdy je moje kobyla po práci tak nabuzená, že ji nejde na louce nechat vyklusat na zahozené otěži, aby se mohla vytahnut až k zemi, protože prostě chce lítat. Ale po odsedlání ji můžu vzít a ohlávce a klidně vedle mě kluše, pěkně vytažená.

Samozřejmě u vás by se muselo začít od začátku jen procházkami v kroku, ale i dříve jsem měla koně, který pod sedlem spěchal, ale při běhání na ruce jsme si spolu užili spoustu legrace a já z toho měla bezva kondičku :D

Dále mi pro uklidnění bojácného koně pomáhalo chodit z počátku stále stejný okruh, jen s malými obměnami, aby se naučil, že je tam vše ok a nemá se čeho bát.

12.4.2016 22:31
jazzinka

XXX.XXX.185.160

Taky mám zkušenost, že plňas po zahřátí víc zlobí, takže bych taky před vyjížďkou nelonžovala ani nepracovala na jízdárně. Mně se osvědčilo pro uklidnění plňasky courat hodně v kroku v těžším terénu, aby se musela soustředit na nohy. Pak najít delší táhlý kopec, ten vyklusat, na dalším prudkém kopci nacválat a pak už jen v klidu domů. Kobča to na začátku taky balila, ale úplně se mi díky tomu stoupání nikdy neutrhla a na konci šla už kultivovaně zastavit bez velkého přetahování, takže jsem "vyhrála". Když jsem dřív zkoušela nacválat někde jinde podruhé, tedy když už byla rozehřátá, balila to výrazně víc, což bylo kontraproduktivní. Po nějakém čase se při toto režimu uklidnila. Pak jsme začaly cválat víckrát za sebou, ale tak, že první cval byl tedy rovina a ten druhý zas do kopce, prostě cílem bylo vždycky zastavit až chvíli poté, co se do toho sama přestala opírat.

13.4.2016 08:14
mgtka

XXX.XXX.92.43

Já kdysi jezdila plňasku, se kterou byly terény taktéž obtížně, chodila jsem téměř denně takový okruh, celkem prudké stoupání do koce v lese, pak prochajda po hřebenu kopce a dolů po loukách, měla z toho krásné svaly, pak jsem jezdila všude možně jen krokovky, časem jsme se dostali ke klidnému kroku na zahozené otěži, když jsem zvýšila ruch vybrala jsem si místo, kde ji to k tomu lítání až tak nevybízí (okraj louky, kratší louka, která má jasně daný konec aby bylo o co brzdit:) ). Krokovkami jsem strávila snad třičtvrtě roku, jezdila jsem sama, jelikož to se mnou nikoho nebavilo, pořád jen krokem.
V tom cvalu to asi nikdy nebylo ono, ale zklidnila se tak zásadně. Pak měla kobyla bohužel úraz a nastoupila důchod takže jsme se už dále nedostali.

13.4.2016 11:19
vet.

XXX.XXX.201.101

Rad je tu spoustu a myslím, že dobrých. Tak jen doplním. Nespěchejte a nezoufejte. S plňasy je to práce na dlouhou dobu. Pochopila jsem, že za ty 3 měsíce co s ní děláte, tu nějaký pokrok je. Tak v té práci pokračujte a postupem času se to zlepší. Zaměstnat hlavu a práce na koordinaci je základ. Jestli znáte/umíte práci na ruce, typu Pareliho hry apod., klidně ji vezměte ven na vodítku nebo lonži a dělejte práci v kroku (obraty, ustupování, couvání apod.) venku, na louce. Časem pochopí, že být na louce neznamená prchat, ale soustředit se a pracovat.

ff12345

13.4.2016 11:49
ff12345

XXX.XXX.172.226

Vlastní praxi nemám, ale dle zkušeností od známých převýchova dostihového koně běžným jezdcem pod odborným vedením trvá cca 1-1,5 roku. Takže vydržte ještě minimálně rok než začnete zoufat, že se nedaří.

14.4.2016 10:58
Terka 7

XXX.XXX.34.110

Po sezoně jsem si koupila valacha plnokrevníka, já ho kupovala v září poslední dostih běžel v srpnu.
Byl ze Severních Čech a vím, že byl trénován v hodně kopcovitém terénu mezi lesy, avšak né žádným způsobem typu louka a davaj.
Valacha jsem si nejprve vzala na jízdárnu, kde vyzkoušela přechody a zastavení a pak do terénu.
Hodnější plnokrevný zvíře v terénu jsem nazažila. Takže není dostihák jako dostihák...
Sama plňase mám a vím, že opravdu jak nejlépe zabavit a unavit je ať přemýšlí.
Nyní mám 6letou plnokrevníci, která si neprošla ničím dobrým(časté střídání majitelů převozy z jedné stáje do druhé)
Pracuji s ní jako s remontou, vím že prošla výcvik u Demeliho a pak u jednotlivých lidí byla i ježděná, ale je na ní takových chyb způsobené lidmi, že děláme vše od začátku.
Na vyjížďky chodíme jen v koku, na jízdárně krok a klus plus i kavalety a různé cviky.
Klisnu mám 6měsíců a až teď vidím, pokrok...
Takže opravdu toto chce čas...

14.4.2016 11:16
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

TerezaH napsal(a):

A proč to jednou nezkusit jen na jízdárně a prostě s ní hodinu jen v kroku chodit kolečka?Pro jezdce je to nudné, ale přidala bych otočky, zatáčení, osmičky apod.Ono by jí mělo dojít, že v kroku to taky jde.Navíc další případ člověka, co si nejdřív koupí koníška tohoto typu a pak přemejšlí, jak ho zastavit. Zkus s ní pracovat v kroku tam, kde je poslušnější a když půjdete do klusu, nech jí 3-5 temp klusu a zpátky do kroku, než opět zrychlí.Tohle je práce řekla bych na rok, aby byla pak schopná zastavit a nelítat.Já to říkám furt, tihle koně jsou naučení všichni furt lítat, protože se jim to od obsednutí tluče do hlavy a pak ti, kteří nemají zkušenosti mají problémy a řeší je na i fauně.Kůň se nemusí vylítat, tomu stačí pastvina s možností pohybu a nachodí taky dost za den.Že se musí vylítat je jen hloupá představa tvoje. Koně mají nejradši krok a nejlépe 24hodin denně, dělá to dobře celému jejich kosternímu a kloubnímu aparátu.

Dogmat

14.4.2016 12:44
Dogmat

XXX.XXX.168.5

gitule vrtule napsal(a):
A proč to jednou nezkusit jen na jízdárně a prostě s ní hodinu jen v kroku chodit kolečka?Pro jezdce je to nudné, ale přidala bych otočky, zatáčení, osmičky apod.Ono by jí mělo dojít, že v kroku to taky jde.Navíc další případ člověka, co si nejdřív koupí koníška tohoto typu a pak přemejšlí, jak ho zastavit. Zkus s ní pracovat v kroku tam, kde je poslušnější a když půjdete do klusu, nech jí 3-5 temp klusu a zpátky do kroku, než opět zrychlí.Tohle je práce řekla bych na rok, aby byla pak schopná zastavit a nelítat.Já to říkám furt, tihle koně jsou naučení všichni furt lítat, protože se jim to od obsednutí tluče do hlavy a pak ti, kteří nemají zkušenosti mají problémy a řeší je na i fauně.Kůň se nemusí vylítat, tomu stačí pastvina s možností pohybu a nachodí taky dost za den.Že se musí vylítat je jen hloupá představa tvoje. Koně mají nejradši krok a nejlépe 24hodin denně, dělá to dobře celému jejich kosternímu a kloubnímu aparátu.

Určitě se nepovažuji za nezkušenou, pro mě rozhodně není krok nudný, ba naopak, jelikož mám špatné koleno, v kroku si ulevíme obě dvě. Nicméně kobylu, když jsem si kupovala, bylo mi jedno, že je to dostihák, jelikož mi ji bylo líto, jak tam jen stojí, proto jsem si ji vzala, je to mladý krásný kůň a nechtěla jsem si tím rozhodně nic dokázat. A to, že se člověk zeptá na ifauně, tak to je asi tím, že tady ta diskuze od toho je. Učený z nebe nespadl.

Každopádně vše co popisujete, děláme. Je velice ohebná, ráda pracuje. Včera se nám povedlo několikrát naklusat v terénu a na povel zastavit. Ale kavalet se bojí. Uskakuje. Jak ze země, tak ze sedla...

15.4.2016 08:53
Terka 7

XXX.XXX.34.110

Nebojte, však oni i ty kavalety jí přestanou strašit. MY jsme z nich také měli panickou hrůzu a nyní už bez problému.
Já v terénu už také zkoušela naklusat a světe div se kobyla v pohodě. Hodně jsem si jí lonžovala a učila ze země, a musím říct, že se mi to dost vyplatilo.
Jelikož klisně musel někdo ublížit hodně v hubě, když vezmu jen trochu zpátky začne se panicky točit dokola s hubou na prsou. Takže když jí zastavuji tak pouze sedem a hlasem, otěž nepoužívám vůbec.
Hodně s ní chodím i na procházce na ruce, kde jí učím přechody ze země, jí to baví a ráda pracuje, chodíme přes potok, strouhy prostě všelijaký nástrahy, vím že tato práce ze země se vyplatí

Blueberry

18.4.2016 12:42
Blueberry

XXX.XXX.168.242

Na jízdárně jezděte dlouhé intervaly cvalem na malém kruhu. Tak dlouho až na na ní začne být znát únava nebo zklidění. Pak to samé zkoušejte venku, ideálně na malé louce ohraničené stromy. Jezděte cvalem malé kroužky a po zklidnění často měňte směr do osmičky. Časem kůň pochopí, že nemá lítat jako blázen.
Pokud na něj nemáte sílu, dejte ho na pár dní zkušenému chlapovi.

S názorem nenechat koně venku cválat, protože je pak natrénovaný nebo nabuzený, nesouhlasím. Pak se s ním nebudete nikdy moci venku proběhnout. Musíte koně naučit, že bude běhat tak rychle, jak chcete vy. Časem to pochopí a bude vám oběma lépe.
Měl jsem taky nervózního magora, ale důsledností a získáním respektu jsem z něj udělal parťáka na běhání venku dle libosti a cválání po úzkých cestách v lese. Po cvalu se ihned uklidní a můžu zahodit otěž.

18.4.2016 13:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

Malý kruh ve cvalu zvládají koně natrénovaní, přiježdění, dostatečně silní se správnými svaly.
Ne chvíli ježdění bývalí dostiháci.
To je systém: já tě zničím fyzicky a ty si příště už dáš pozor! A ještě na tě vezmu chlapa, co ti nepovolí, ani za nic.
Tohle je silové ježdění mužských. Tento způsob přivedl kobylku tam, kde je.
Silou do ní natlačit závodní manýry a když to nedáváš, prodáme tě nějaké soucitné dušičce, která se za nás bude starat o zmagořeného koně.
Běžte s tím k šípku

Preferuji slušné chování, kvalitní vysvětlení a stálé opakování.
Vždycky se mi to oplatilo i když na tento způsob potřebuji mnohem více času. Je to ovšem mnohem trvalejší, protože koni ne nepříjemné.

18.4.2016 13:18
TerezaHo

XXX.XXX.250.33

Určitě nebudu dělat nic přes sílu. Kobylka je velmi učenlivá a já nikam nechvátám, máme čas se to naučit. Dotaz jsem zadala proto, že jsem chtěla slyšet názor lidí obecně. Na krátké louce už v klidu klušeme a cváláme. Velkou louku chodíme zatím krokem, tam je ještě nervní.

18.4.2016 13:18
kallisto

XXX.XXX.157.94

Blueberry napsal(a):
Na jízdárně jezděte dlouhé intervaly cvalem na malém kruhu. Tak dlouho až na na ní začne být znát únava nebo zklidění. Pak to samé zkoušejte venku, ideálně na malé louce ohraničené stromy. Jezděte cvalem malé kroužky a po zklidnění často měňte směr do osmičky. Časem kůň pochopí, že nemá lítat jako blázen.
Pokud na něj nemáte sílu, dejte ho na pár dní zkušenému chlapovi.

S názorem nenechat koně venku cválat, protože je pak natrénovaný nebo nabuzený, nesouhlasím. Pak se s ním nebudete nikdy moci venku proběhnout. Musíte koně naučit, že bude běhat tak rychle, jak chcete vy. Časem to pochopí a bude vám oběma lépe.
Měl jsem taky nervózního magora, ale důsledností a získáním respektu jsem z něj udělal parťáka na běhání venku dle libosti a cválání po úzkých cestách v lese. Po cvalu se ihned uklidní a můžu zahodit otěž.

Tohle je hodně blbá rada. Malý kruh tak aby měl smysl neproježděný kůň neucválá, na větším ji akorát bude utíkat po pleci a aby ho stočila tak ho bude držet za hubu.

Kůň z toho pak bude určitě odcházet psychicky v pohodě a uvolněný, že...

Kůň se naučí cválat v klidu tím, že se cválají kraťoučké úseky, přechod do klusu zpět než kůň začne divočit a pochválit. Kůň zjistí že cválání neznamená dostihy.

18.4.2016 13:21
kallisto

XXX.XXX.157.94

TerezaHo napsal(a):
Určitě nebudu dělat nic přes sílu. Kobylka je velmi učenlivá a já nikam nechvátám, máme čas se to naučit. Dotaz jsem zadala proto, že jsem chtěla slyšet názor lidí obecně. Na krátké louce už v klidu klušeme a cváláme. Velkou louku chodíme zatím krokem, tam je ještě nervní.

Choď ji krokem dál, až bude klidná v kroku, tak před koncem té louky naklusej. Pár metrů. Konec louky ji psychicky pomůže na konci zabrzdit, nepožene se nikam, pochválit. Postupně budeš moct naklusávat dřív a dřív. Kdyby ji to po pár lekcích třeba už zase nabudilo, že se bude klusat, tak zase párkrát projít louku krokem, aby věděla že ne vždy se tam bude klusat.
Časem stejný postup ve cvalu.

18.4.2016 15:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

TerezaHo napsal(a):

Děláte to dobře, pokračujte stejně.
Pokud nikam nespěcháte, tím lépe. Kobylka si vše lépe zažije.

Přidejte reakci

Přidat smajlík