NK
XXX.XXX.117.12
Ahoj
Mám doma kobylu, je jí 19 let, křízenka hucula nebo haflinga s arabem. Mám ji doma asi dva a půl roku, ale nevím co s ní mám dělat. V ohradě je vůdčí kobyla, protože naše stádo obsahuje dva koně a dva oslíky. Jenomže mě bere taky jako podřízenou. Na vyjížďce se snaží mi vytrvat ruce nebo naklepat jako řízek. Zkoušela jsem i napojení v kruhovce ale ona se prostě nechce napojit. Prodat ji nechci, jen ji zklidnit aby nebyla tak nervózní a na vyjížďce šla pěkně. Děkuji.
Kobyla není nervózní. Jen jí sejříte, poněvadž jako podřízená klisna do ní pošparujete.
Nevíte prostě, kde je vaše místo! Proto se vám to snaží svými koňskými prostředky říci.
Jste neposlušná, nevycválaná a brzy jednu schytáte pokud se nesrovnáte.
Jak se vám to libí?
Tak tohle přesně si vaše kobča myslí. A teď je na vás, abyste se probojovala před ní.
Musíte být jako vůdčí kobyla rozhodná, spravedlivá, chytrá, musíte se umět o ostatní postarat, pohlídat je, aby se jim nic nestalo, rozsoudit jejich šarvátky. Prostě vědět všechno lépe, než ostatní jedinci ve stádě.
A hlavně MUSÍTE SI SEBOU BÝT JISTÁ !
I šéfové dělají chyby, ale jsou to šéfové a tak mají vždycky pravdu.
Pokud se budete chovat jako podřízená, budete podřízená !
NK
XXX.XXX.117.12
Takže jak přesně se mám chovat, abych nebyla podřízená. Když ji vodím na vodítku, tak mě ale respektuje.
Chovejte se jako vaše maminka, když neposloucháte!
Od PC vám těžko můžu radit, co máte přesně udělat, když kobyla udělá...
jak máte postupovat, když kobyla neudělá...
To prostě nejde. Nechci vás mít na svědomí.
Máte v okolí jiné koně s někým, kdo je u nich dlouho a rozumí tomu?
Běžte tam a choďte tomu člověku za zadkem, když bude s koňmi manipulovat. Dívejte se a učte se.
Co, kdy a jak dělat, aby mě koně respektovali a poslouchali.
Zřejmě nejste vůdčí typ, budete se muset hodně snažit, aby vás kobylka uznala.
Obávám se, že to s ni nedotáhnete dál, než na nějaké příměří. Hlavně, pokud je to kříženec hucula.
Koně jiného plemene ukecáte, ale huculy neoblbnete. Buď vedete nebo posloucháte. Mají to tak nastavené.
To, že s vámi jde na vodítku, nic moc neznamená, až s vámi půjde bez vodítka, tak TO bude výhra.
A pokud by vás opravdu za vůdce uznala, půjde za vámi i bez toho vodítka
Popíšu to principielně, převeď si to sama na typ problémů, jaké s klisnou máš. Nejsem žádnej horsmen, neznám jedinou parelliho hru, ale ani tak jsem nikdy neměla při manipulaci s koňmi problémy.
Nedávno jsem nechala vést svojí klisnu ženě, která s koňmi nikdy do kontaktu nepřišla. Kobyla, ačkoli je na vodění bezproblémová, jí hned začala ukusovat trávu a po 200m už k mému překvapení nedokázaly jít vůbec. Těch 200m i koni, který člověka běžně respektuje, stačilo k tomu, aby došel k názoru, že tohle je výjimka a může tedy vesele žrát.
Takže jsem (protože jsem to překládala do cizího jazyka) vybrala pár základních stručných pravidel:
1) Předvídat a jednat ještě dříve, než kůň udělá něco nevhodného. Zpravidla je jednodušší koně zastavit na začátku realizace jeho myšlenky, než když se do toho obuje naplno. Když zatáhnu za vodítko ve chvíli, kdy teprve začal sklánět hlavu, je to mnohem lepší než čekat, až si kousne.
2) Mít reálné požadavky a dopředu správně posoudit, zdali po koni nechci nesmysl - třeba překonání nebezpečného příkopu, který bych si následně po koňově odmítnutí rozmyslela, jako nebezpečný nápad. V tu chvíli se totiž kůň učí, že fakt nemusí poslouchat, protože když vytrvá, člověk ustoupí. (Toto se mi kdysi povedlo s jedním huculem a nechtějte vědět, co to v té hlavičce tvrdohlavé vyrobilo za názor)
3) BÝT DŮSLEDNÝ. Pokud si vymyslím správnou věc, správně předvídám, jak na to kůň zareaguje, zabráním mu v něčem nevhodném, tak ještě musím důsledně vyžadovat provedení. Příklad - pokud po koni chci, aby někde stál třeba kvuli čištění, tak ho nekoriguju až když z daného místa odejde 2 metry, ale jakmile udělá první úkrok stranou. Nemůžu kobylu uvázat, protože je klaustrofobik, což nezměním, ale mám ji takto naučenou, že prostě stojí neuvázaná jen díky tomu, že je vypérovaná - jakmile vidím, že přenesla váhu a ráda by se někam vydala, ihned na ni houknu a ona si ten pohyb, ke kterému směřovala, zase hned rozmyslí.
Pak je ještě řada menších pravidel, jako třeba začínat tím, co nám jde, velice chválit, a postupně se po malých krocích propracovávat k tomu, co nešlo...
NK
napsal(a):
Ahoj
Mám doma kobylu, je jí 19 let, křízenka hucula nebo haflinga s arabem. Mám ji doma asi dva a půl roku, ale nevím co s ní mám dělat. V ohradě je vůdčí kobyla, protože naše stádo obsahuje dva koně a dva oslíky. Jenomže mě bere taky jako podřízenou. Na vyjížďce se snaží mi vytrvat ruce nebo naklepat jako řízek. Zkoušela jsem i napojení v kruhovce ale ona se prostě nechce napojit. Prodat ji nechci, jen ji zklidnit aby nebyla tak nervózní a na vyjížďce šla pěkně. Děkuji.
Jasně svým postojem k ní ukázat, že v ohradě si může hrát na královnu, ale kápo jsi tu ty.Nesmí tě brát jako podřízenou, protože se k tobě tak bude chovat a za tu dobu, co jí máš je to štěstí, že tě nezrychtovala, neboť své podřízené si koně usměrňují kopáním, kousáním apod.pokud nereaguje podřízený na jejich chování, sklápění uší apod.protože útok je to poslední a před ním následují náznaky nevhodného chování podřízeného.Dle mě je nesmysl, že se nechce napojit.Napojí se všichni koně, čistě z psychologického důvodu.Neznám jediného, který by to neudělal.Něco děláš špatně.Jak to v kruhovce probíhá?Co děláš, co dělá ona?Jak dlouho tam s ní jsi?Máš zkušenosti s koňmi dostatečné?Možná by ti pomohl někdo znalý, kdo vás v akci uvidí a poradí.Na vyjížďku jezdíš sama?nebo s někým?Neporadil by?Jak vypadá vaše vyjížďka, jak je dlouhá, jak pracujete na ní?
NK
napsal(a):
Ahoj
Podle čeho usuzujete, že vás bere jako podřízenou?
Jak je přiježděná, jak je osvalená, je hodně stará - nejsou vaše požadavky na ní přes její možnosti? jaký máte postroj? Je jí pohodlné sedlo, nedtlačí? Nemá nevhodné udidlo? Jak se snažíte získat její důvěru a respekt? Umíte pohladit koně?
NK
napsal(a):
Takže jak přesně se mám chovat, abych nebyla podřízená. Když ji vodím na vodítku, tak mě ale respektuje.
Podle toho, co píšete, pusťte z hlavy nadřízenost nebo podřízenost. Když vás respektuje na zemi, bude jí vadit postroj, uzdění, vaše pomůcky, vaše váha, případně jí může něco bolet, má na to léta. Chyba nebude v kobyle, ale v něčem, co nosí na hřbetě nebo v hubě.
Najděte si dobrého trenéra, opravdu dobrého, zkušeného, ne takového, který byl na pár seminářích a tvrdí o sobě, že rozumí koním. Opravdu dobrého, znalého, a pozvěte ho k sobě domů, aby vás s kobylkou viděl v prostředí, ve kterém se pohybujete. Poradí vám.
Neposlouchejte rady, které vám říkají, abyste založila svůj vztah s koněm na trestech nebo na bití bičíkem nebo na teorii dominance, nejsou to dobré rady.
Ještě poznámka - hucul nebo hafling jsou drobní koně, kteří v klusu budou drobit, jinak nemohou, arab je kůň krátký, takže bude mít tvrdší hřbet. Hucul má krátký silný krk, takže pokud koně nepropobízíš a nepodsadíš, nemůžeš po něm chtít přiuzdění, ale vezmeš ho za hubu, bolí ho krk, bolí ho i hřbet. Bude drobit a bude se bránit, snažit se protáhnout si krk. Naklepávání není od ní schválnost a vytahování otěží znamená, že jí není pod tebou pohodlně. S dominancí to nemá nic společného.
NK
XXX.XXX.117.12
scylla
napsal(a):
Podle čeho usuzujete, že vás bere jako podřízenou?
Jak je přiježděná, jak je osvalená, je hodně stará - nejsou vaše požadavky na ní přes její možnosti? jaký máte postroj? Je jí pohodlné sedlo, nedtlačí? Nemá nevhodné udidlo? Jak se snažíte získat její důvěru a respekt? Umíte pohladit koně?
U nás ji přiježďoval pán který kdysi choval koně. Nasvalená je podle mě dobře. Co se týče požadavků na ni, tak myslím že jít krokem na vyjížďce není tak velký požadavek. Jezdím westernově i anglicky. Dokonce jsem koupila i bezkostrové sedlo, a jezdila jsem na ni i bez sedla. Chovala se pořád stejně. Udidla jsem zkusila už tři a zkusila jet jen na ohlávce ale to byla málem sebevražda. Chodím s ní na procházky, zkoušela jsem přirozenou komunikaci. A myslím že bych neprosila o radu, kdybych koně, kterýho mám ráda, neuměla pohladit.
NK
XXX.XXX.117.12
gitule vrtule
napsal(a):
Jasně svým postojem k ní ukázat, že v ohradě si může hrát na královnu, ale kápo jsi tu ty.Nesmí tě brát jako podřízenou, protože se k tobě tak bude chovat a za tu dobu, co jí máš je to štěstí, že tě nezrychtovala, neboť své podřízené si koně usměrňují kopáním, kousáním apod.pokud nereaguje podřízený na jejich chování, sklápění uší apod.protože útok je to poslední a před ním následují náznaky nevhodného chování podřízeného.Dle mě je nesmysl, že se nechce napojit.Napojí se všichni koně, čistě z psychologického důvodu.Neznám jediného, který by to neudělal.Něco děláš špatně.Jak to v kruhovce probíhá?Co děláš, co dělá ona?Jak dlouho tam s ní jsi?Máš zkušenosti s koňmi dostatečné?Možná by ti pomohl někdo znalý, kdo vás v akci uvidí a poradí.Na vyjížďku jezdíš sama?nebo s někým?Neporadil by?Jak vypadá vaše vyjížďka, jak je dlouhá, jak pracujete na ní?
No to napojení s ní zkoušela i kamarádka která to už dělala a taky se jí to nepodařilo. Říkala že je jako robot. Běhá kolem, když má zastavit zastaví, když měňí směr tak se otáčí zadkem ke mě, a mě přijde že mě nevnímá. Myslím že má zakódováný, že v kruhovce se běhá. Myslím že tam jsem tak půl hodiny, možná víc. Už to s ní zkouším tak čtvrt roku.
Já jsem z jižních Čech a nevím kolik trenérů s takovýma znalostma tady je. Proto prosím o radu abych něco neudělala špatně.
Na vyjížďky jezdím někdy sama, nekdy s kamarádkou. Nevím jak přesně je dlouhá, tak 4 km. Snažím se ji uklidnit, Ale ne trhaním oteží a podobně. (Kdyby si někdo myslel).
NK
napsal(a):
No to napojení s ní zkoušela i kamarádka která to už dělala a taky se jí to nepodařilo. Říkala že je jako robot. Běhá kolem, když má zastavit zastaví, když měňí směr tak se otáčí zadkem ke mě, a mě přijde že mě nevnímá. Myslím že má zakódováný, že v kruhovce se běhá. Myslím že tam jsem tak půl hodiny, možná víc. Už to s ní zkouším tak čtvrt roku.
Já jsem z jižních Čech a nevím kolik trenérů s takovýma znalostma tady je. Proto prosím o radu abych něco neudělala špatně.
Na vyjížďky jezdím někdy sama, nekdy s kamarádkou. Nevím jak přesně je dlouhá, tak 4 km. Snažím se ji uklidnit, Ale ne trhaním oteží a podobně. (Kdyby si někdo myslel).
Možná mě tady někteří ukamenujou, ale co zkusit s ní jít do kruhovky, pokud kobyle teda věříš, že ti neublíží úmyslně a prostě si doprostřed sednout, na židli, na zem, na bedýnku.Co bude ta kobyla prostě dělat.Protože pokud nebude dělat nic, jen se pást např.pokud je tam tráva, tak se uvolní a pokud vydržíš řekla bych cca hodinku sedět, nevšímat si jí, tak dle mně k tobě přijde sama a to by pro tebe byla obrovská výhra.Třeba si vezmi knihu, číst si, nevšímat si jí, co bude dělat.Podle mne, pokud vydržíš být trpělivá a ten kůň ti za to stojí, tak i kdyby třeba první den, kdy toto budeš praktikovat to nevyšlo, dala bych jí dva dny od kruhovky pauzu, pak znovu zkusila.Pokud v kruhovce trávu nemáš, nemělo by to trvat tak dlouho.Ona se totiž psychicky uvolní, pokud zjistí - ha, co to je, nechce práci po mě, nemusím lítat dokola, změna, co mám dělat teda, když tu není tráva, budu stát od ní co nejdál, třeba bude chtít moje běhání.Ona nic nechce, nudím se, dojdu se podívat, co to tam ta panička dělá.Je to napsaný jako od dítěte, ale ona psychologie koně je jednoduchá a jejich chování tomu odpovídá.Tím nechci říci, že je kůň neinteligentní, ale že když víš, jak na něj, máš vyhráno.Hlavně srozumitelně dávat najevo požadavky apod.Upřímně,4 km jsou nic pro koně, ale pokud se necítíš na víc, nemá smysl ti psát-musíš dávat 15km apod.Když jdete na vycházce, má tendenci snižovat hlavu a prostě začít žrát?
NK
XXX.XXX.117.12
gitule vrtule
napsal(a):
Možná mě tady někteří ukamenujou, ale co zkusit s ní jít do kruhovky, pokud kobyle teda věříš, že ti neublíží úmyslně a prostě si doprostřed sednout, na židli, na zem, na bedýnku.Co bude ta kobyla prostě dělat.Protože pokud nebude dělat nic, jen se pást např.pokud je tam tráva, tak se uvolní a pokud vydržíš řekla bych cca hodinku sedět, nevšímat si jí, tak dle mně k tobě přijde sama a to by pro tebe byla obrovská výhra.Třeba si vezmi knihu, číst si, nevšímat si jí, co bude dělat.Podle mne, pokud vydržíš být trpělivá a ten kůň ti za to stojí, tak i kdyby třeba první den, kdy toto budeš praktikovat to nevyšlo, dala bych jí dva dny od kruhovky pauzu, pak znovu zkusila.Pokud v kruhovce trávu nemáš, nemělo by to trvat tak dlouho.Ona se totiž psychicky uvolní, pokud zjistí - ha, co to je, nechce práci po mě, nemusím lítat dokola, změna, co mám dělat teda, když tu není tráva, budu stát od ní co nejdál, třeba bude chtít moje běhání.Ona nic nechce, nudím se, dojdu se podívat, co to tam ta panička dělá.Je to napsaný jako od dítěte, ale ona psychologie koně je jednoduchá a jejich chování tomu odpovídá.Tím nechci říci, že je kůň neinteligentní, ale že když víš, jak na něj, máš vyhráno.Hlavně srozumitelně dávat najevo požadavky apod.Upřímně,4 km jsou nic pro koně, ale pokud se necítíš na víc, nemá smysl ti psát-musíš dávat 15km apod.Když jdete na vycházce, má tendenci snižovat hlavu a prostě začít žrát?
Dík, zkusím to. Ne, jen někdy, ale teť v poslední době moc ne.
NK
napsal(a):
U nás ji přiježďoval pán který kdysi choval koně. Nasvalená je podle mě dobře. Co se týče požadavků na ni, tak myslím že jít krokem na vyjížďce není tak velký požadavek. Jezdím westernově i anglicky. Dokonce jsem koupila i bezkostrové sedlo, a jezdila jsem na ni i bez sedla. Chovala se pořád stejně. Udidla jsem zkusila už tři a zkusila jet jen na ohlávce ale to byla málem sebevražda. Chodím s ní na procházky, zkoušela jsem přirozenou komunikaci. A myslím že bych neprosila o radu, kdybych koně, kterýho mám ráda, neuměla pohladit.
Nemyslela jsem tím, že nehladíte svého koně, ale jesti umíte pohladit tak, abyste koni pro něj srozumitelnou formou něco sdělila, nabídla mu kamarádství a tak. Pohlazením a podrbáním mu toho můžete hodně říct a on vám odpoví.
Dejte sem prosím fotku kobylky, protože to, co popisujete, jednoznačně ukazuje na to, že když na ní sedíte, je jí něco nepohodlné nebo jí něco bolí a ona se potřebuje uvolnit, proto dává tu hlavu dolů. Jste si jistá, že je po zdravotní stránce naprosto v pořádku?
Je asi dnes moderní teorie dominance u koní, ale na to, jestli kůň drobí a nerad nosí nebude mít teorie dominance a nadřízenost velký vliv. Na to má vliv přiježděnost, osvalení, to, jeslti kůň umí nosit a jestli na něm jezdec nesedí jako pecka.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Nikde tu zadávateľka nepíše o tom, ako dlho kobyla chodí pod sedlom, či bola v minulosti ovládateľná, či je to novinka, na akej jazdeckej úrovni zadávateľka je, či náhodou nemôže byť chyba v jazdcovi(nezrozumiteľné pomôcky), atď, atď. Možností je toľko veľa... A nemyslím si, že čokoľvek sa dá vyriešiť takto cez internet, maximálne dať doporučenie na rozumného trénera.
NK
XXX.XXX.117.12
U nás chodí pod sedlem od té doby co ji máme. U minulého majitele žila ve stádu koz a prý na ní jezdil syn majitelky. Ale nevím jak moc. To jsem se nedozvěděla. Myslím že teť už jsem jezdec pokročilý až mírně zkušený. :)(nevím jak bych to nazvala)
Je pravda že má vystouplou páteř. Když k nám přišla byla podvýživená a nasvalená vůbec nebyla, tak si myslím že teť už je to docela dobrý. Ale jezdím s ní přes kavalety atd.
NK
napsal(a):
U nás chodí pod sedlem od té doby co ji máme. U minulého majitele žila ve stádu koz a prý na ní jezdil syn majitelky. Ale nevím jak moc. To jsem se nedozvěděla. Myslím že teť už jsem jezdec pokročilý až mírně zkušený. :)(nevím jak bych to nazvala)
Je pravda že má vystouplou páteř. Když k nám přišla byla podvýživená a nasvalená vůbec nebyla, tak si myslím že teť už je to docela dobrý. Ale jezdím s ní přes kavalety atd.
Ta páteř je i z boční fotky hrozná a je kobyla celá opadlá.Nesedala bych na ní nejméně 3 další měsíce, podle mne jí to teda musí bolet, protože u takhle vystouplé páteře pro ní musí být hrůza sedlo a jezdec, tady by pomohl tak 5cm beran pod sedlo, ale radši bych jí nechala v klidu a pracovala ze země s ní.I když je pravda, že takhle stará kobyla už nebude mít nejspíš žádnou sexy nasvalenou postavu, ale tohle je fakt hodně vystouplá páteř.
NK
XXX.XXX.117.12
Asi jsem měla tu fotku dát dřív. A nemůže trochu za to že má takovou páteř i to že je po dvou hříbatech?
U kříženců bývá opačný problém, než že jsou hubení.
My máme 3 kousky a věčně bojujeme s nadváhou.
Když teď vypadá takto, a to ji krmíte, jak proboha vypadala, když jste ji koupili?
Dávejte jí seno, co sežere, TRÁVU NE (nebo jen málo), ať ji neschvátíte, a to by v tom byl čert, aby nepřibrala.
Důležité je NESTRESOVAT, chce to klídeček. Její hromada sena, nikoho jiného!
I kdyby měla být část dne sama, ve vedlejší ohradě čí výběhu.
Ta kobyla je opravdu nervozní, bojí se nejspíš o žrádlo, když ho měla pořád nedostatek. A to určitě měla.
Pokud bude mít "své jisté", uklidní se a bude přístupnější spolupráci. A ještě pokud veškeré krmení bude od Vás. Kříženci jsou chytři, určitě to pozná.
Udělejte jí plán na den, stále stejný, ať ví, kdy bude práce, kdy odpočinek a kdy žrádlo.
Do měsíce by to měl být jiný kůň
Jako práci beru i to, že ji uvážete mimo ohradu a vyčistíte.
Samozřejmě bude kobylka pěkně stát, dávat nožky, netočit se, neoždibovat atd.
Nebo povedete někam a zpět. Korektně. Půjde vedle Vás, ani za Vámi, ani před Vámi, nebude Vás nikam tahat, nebude žrát a nebude zatáčet domů.
Je hafo věcí, co s ní, jako práci, můžete dělat.
Ale VŠE musí probíhat PODLE PRAVIDEL, která si dopředu rozmyslete a pak je dodržujte.
Ne úplně dobrá pravidla, ale dodržovaná, jsou lepší, než pravidla špičková, která budete odrbávat.
Pokud byste dala fotku hned na začátku, už jste se mohla někam posunou dřív
Ale lépe pozdě než vůbec.
Přeji pevné nervy a hodně úspěchů.
Hlavně vydržet!
Na fotce je kříženka hucula se svým třetím hříbátkem.
A to žrala jen trávu a seno, sem tam nějakou dobrůtku (jabko, mrkev, chleba).
NK
napsal(a):
Asi jsem měla tu fotku dát dřív. A nemůže trochu za to že má takovou páteř i to že je po dvou hříbatech?
Nemá to s tím nic společného, já mám taky kříženku hucula a už víc jak rok nic nedělá, protože jsem otěhotněla a nesměla již jezdit ze zdravotních důvodu a mám opačný problém, je na seně, lizu a vodě a přibírá ze vzduchu snad, nejmladší taky není a je jako koule.Tvůj koník je opravdu velice ochablý v okolí páteře.Po porodu by jí takhle páteř nejspíš nikdy nezůstala.Hubená taky není, jen celkově mi přijde velice opadlá ze svalu.Pro porovnání naše huculka, co se rok fláká ve výběhu s druhou wpbr.Mám opačný problém a to, že s ní budu muset postupně zase řešit kondičku a makat a makat, jinak jí zatloustne i srdce.
NK
XXX.XXX.117.12
NK
XXX.XXX.117.12
Zdravím.
Jen jsem narychlo projela tu diskusi, ale nepročítala důkladně.
Kobyla vypadá krapet líp (přes žebra), ale oblast zad a zádi je pořád stejná - naprosto postrádá osvalení. Nejlíp by to bylo vidět, kdybys jí vyfotila zezádu - jako od kořene ocasu.. že má "střechu" :( za mě tedy - taky bych se zdráhala na takovéhle zvíře vylézt... o věk nejde, ale o to, že nemá jezdce na čem (čím) nosit...
Co jsi použila z nabízených rad? Jaký je teď režim kobyly, co s ní děláš? Třeba na tom dokážeme vystavět ještě něco funkčního a pomoct vám...
NK
XXX.XXX.117.12
Co jsem z rad použila? Už to budou dva měsíce co na ní nejezdím.
Jinak je teť celý den na pastvě. Kolem tří hodin si ji vezmu na provaz vyčistím ji a pak asi hodinu s ní pracuji-kavalety, krok, klus, případně cval z kopce a do kopce. Taky s ní chodím na procházky. Ale poslední dobou moc nestíhám, tak třeba celý den nic nedělá. Asi to je málo, potřebovala by víc práce a lepší režim. Tu "střechu" má, jak můžete vidět.
Ja si nemyslím, že problém bude v nedostatku práce- bez tej chrbtice kobyla nevyzerá zle, nie je vyložene chudá, nemá "nárok" na to, aby nemala jediný sval na chrbte. Veď koľko koní sa jazdecky nevyužíva(vrátane chovných kobýl aj vo vyššom veku) a nemajú takýto chrbát.
Kobyla mala takú vystúpenú chrbticu vždy? Nemôže to byť nejaký druh svalovej atrofie?
NK
XXX.XXX.117.12
Ano takovou páteř už má co ji mám. Myslím že nemá žádnou takovou nemoc.
Len pre porovnanie, ako vyzerá výživný stav koňa, ktorý má podobne vystúpenú chrbticu. Porovnajete si tie línie-horná je takmer totožná s líniou vašej kobylky, ale spodok, teda brucho, rebrá, plece, stehno má vaša kobylka obalené.
Foto fb.
Je otázka, zda pokud k vám takhle přišla a již dlouhou dobu se tak drží, tak jestli jí v tomhle věku ještě dokážete dostat do stavu, kdy bude schopná nosit jezdce... je to nutné, abyste s ní pracovala, nebo můžete k ježdění využívat ty zbylé dva koníky? Pokud jste vyzkoušela jak zlepšení krmení (nejlépe na placenou radu krmiváře), tak řízený pohyb zaměřený na posílení svalů na zádech a zádi, a stav se nezměnil, přišel čas zamyslet se nad tím, jestli to není zbytečné trápení jak majitele, tak koně a nechat jí prostě holt na důchod...
S nějakým vetem jste to řešila, jestli ho nenapadlo, co s tím?
napsal(a):
Je otázka, zda pokud k vám takhle přišla a již dlouhou dobu se tak drží, tak jestli jí v tomhle věku ještě dokážete dostat do stavu, kdy bude schopná nosit jezdce... je to nutné, abyste s ní pracovala, nebo můžete k ježdění využívat ty zbylé dva koníky? Pokud jste vyzkoušela jak zlepšení krmení (nejlépe na placenou radu krmiváře), tak řízený pohyb zaměřený na posílení svalů na zádech a zádi, a stav se nezměnil, přišel čas zamyslet se nad tím, jestli to není zbytečné trápení jak majitele, tak koně a nechat jí prostě holt na důchod...
S nějakým vetem jste to řešila, jestli ho nenapadlo, co s tím?
A nemůže to být tím, že je napůl arab?
Přece jen mají jinou stavbu těla, než hucul. Tohle je nešťastná kombinace.
Jinak ta kobča nevypadá zle.
Kobyla na fotce v mé vizitce je taky kříženka a má 20 let. A stále jezdíme.
Myslím, že může. Nejsem odborník, jsou to jen mé názory, nápady - a říkám je "nahlas" jako návrhy :)
Já bych asi, kdybych měla na výběr, na takovémhle koni nejezdila. Předpokládala bych, že není reálné, aby mě v psych.pohodě, bez dopadů na jeho zdraví (bolest), vozil. Plňasové taky často "trpí" na tyhle střechózní záda / zadky, rychle opadají ze svalů, ale dají se do nich zase dostat, většinou. U starších jedinců to může být právě problematické, dostat je zase do kondičky. Proto taky často končí s ježděním daleko dřív než koně "kulatí", kteří mají na čem vozit i ve vysokém věku...
Nebo pořešit nějaké opravdu pohodlné sedlo (velké, měkké polštáře), které roznese co nejlíp váhu a jezdit jen s velmi lehkým jezdcem...a třeba se ještě vážně spraví
-Není dobře nasvalená. Nemá svaly na zádech, což souvisí s břišními, a nemá nic na zadku. Nemůže vás korektně nosit.
-Svaly nemá z čeho dělat, nemá žádný tukový hřeben na krku, ani kolem ocasu ani nikde. Je v hraniční kondici na chození po letní pastvině/ v zimě už by měla s termoregulací problém/.
-Žrádlo musí nejen vhodné a dost dostat, ale taky mít jak zpracovat. Pokud neměla za posledních 6 měsíců kontrolované zuby v rozvěráku, vetem nebo dentistou, učiňte tak. Pokud neměla dělanou koprologii, pošlete ji. Ve stádě je šéf, takže k jídlu by se měla dostat- to má jen pastvu? 24/7?Vyfoťte pastvinu. Možná bude potřebovat příkrm.Minerálku dostává?Jakou? Vodu má stále k dispozici?
- Až bude mít o 20kg víc, můžete přemýšlet, jak nasvalovat ty partie, které chcete- pilates pro koně, ježdění s nízkým krkem a podšlapáváním zadními, stranové ježdění na více stopách nebo práce na dvou lonžích.
-To, že bude najedená a postupně zlepšovat osvalení tam, kde je ho pro jezdeckého koně třeba, neznamená, že se s vámi přestane tahat. Na to ji musíte zjemnit- tj naučit reagovat na jemnější jasné pobídky a zádrže dané třeb a jenom váhou nebo dotykem, to je o hlavě vás obou a o souhře, postupovat musíte systematicky, od jednoduchého v návaznosti na složitější.
Metody jsou různé, lépe to jde s někým, kdo to prokazatelně umí a své koně na ohlávce v klidu ujezdí /nebo taky nahé, ale v klidu i na udidle a se sedlem, jakkoli/.
Tento člověk od vás daleko není, pár lekcí by prospělo vám i koni:
https://www.facebook.com/kunjepritel/
Tipuji, že ten "malý kůň v původu byl fjordoid"-ale už hodně namíchaný.Míchali se i do huculů, dávno.
Nejspíš nebyla v březosti a laktaci správně krmená a ani v minulosti správně ježděná, možná měla i sedlo s tvrdými polštáři. Zlepšit se to může, jako mladý teplas nebo shagya ježděný dle stupnice výcviku holt už asi nebude
.
.
NK
napsal(a):
Co jsem z rad použila? Už to budou dva měsíce co na ní nejezdím.
Jinak je teť celý den na pastvě. Kolem tří hodin si ji vezmu na provaz vyčistím ji a pak asi hodinu s ní pracuji-kavalety, krok, klus, případně cval z kopce a do kopce. Taky s ní chodím na procházky. Ale poslední dobou moc nestíhám, tak třeba celý den nic nedělá. Asi to je málo, potřebovala by víc práce a lepší režim. Tu "střechu" má, jak můžete vidět.
Píšete "celý den na pastvě" Jaké, jak kvalitní? A co ještě dostává a kolikrát denně?Podle toho, jak kobyla vypadá jí vaše pastva opravdu nestačí.
Připadá mi, že by ze všeho nejvíc opravdu potřebovala nakrmit.Pak byste mohla doufat, že se vám časem podaří nějaké to osvalení...
NK
XXX.XXX.117.12
napsal(a):
-Není dobře nasvalená. Nemá svaly na zádech, což souvisí s břišními, a nemá nic na zadku. Nemůže vás korektně nosit.
-Svaly nemá z čeho dělat, nemá žádný tukový hřeben na krku, ani kolem ocasu ani nikde. Je v hraniční kondici na chození po letní pastvině/ v zimě už by měla s termoregulací problém/.
-Žrádlo musí nejen vhodné a dost dostat, ale taky mít jak zpracovat. Pokud neměla za posledních 6 měsíců kontrolované zuby v rozvěráku, vetem nebo dentistou, učiňte tak. Pokud neměla dělanou koprologii, pošlete ji. Ve stádě je šéf, takže k jídlu by se měla dostat- to má jen pastvu? 24/7?Vyfoťte pastvinu. Možná bude potřebovat příkrm.Minerálku dostává?Jakou? Vodu má stále k dispozici?
- Až bude mít o 20kg víc, můžete přemýšlet, jak nasvalovat ty partie, které chcete- pilates pro koně, ježdění s nízkým krkem a podšlapáváním zadními, stranové ježdění na více stopách nebo práce na dvou lonžích.
-To, že bude najedená a postupně zlepšovat osvalení tam, kde je ho pro jezdeckého koně třeba, neznamená, že se s vámi přestane tahat. Na to ji musíte zjemnit- tj naučit reagovat na jemnější jasné pobídky a zádrže dané třeb a jenom váhou nebo dotykem, to je o hlavě vás obou a o souhře, postupovat musíte systematicky, od jednoduchého v návaznosti na složitější.
Metody jsou různé, lépe to jde s někým, kdo to prokazatelně umí a své koně na ohlávce v klidu ujezdí /nebo taky nahé, ale v klidu i na udidle a se sedlem, jakkoli/.
Tento člověk od vás daleko není, pár lekcí by prospělo vám i koni:
https://www.facebook.com/kunjepritel/
Tipuji, že ten "malý kůň v původu byl fjordoid"-ale už hodně namíchaný.Míchali se i do huculů, dávno.
Nejspíš nebyla v březosti a laktaci správně krmená a ani v minulosti správně ježděná, možná měla i sedlo s tvrdými polštáři. Zlepšit se to může, jako mladý teplas nebo shagya ježděný dle stupnice výcviku holt už asi nebude
.
.
V této diskusi mám také fotku svojí kříženky hucula a docela by mě váš názor zajímal.Budu vděčná.Kobyla rok nic nedělala protože jsem měla velmi rizikové těhotenství a bohužel se nenašel nikdo, kdo by se jí by´t zadara věnoval, aby jen nestála.Mohu poprosit také o vaše vyjádření?Díky.
Jsem naprostá lajka, ani vet, ani "třicetletukoní", ani výživář. Je to jedna fotka, v jedné pozici, trochu zešikma.
Myslím, že je ok, že je v nejlepším možném stavu, jaký můžete dosáhnout, protože balancujete mezi a mezi..
Tipuji, že je IRka. Je vidět, že se trochu rýsuje spojení bederních a křížových obratlů a zadek je opadlý ze svalů, ale to je tím jak píšete, má pastevní kondici, není to zlé, břicho není povolené, nemá měkký hřbet ani vysloveně "senné břicho" -čekala bych břicho větší, pokud je na objemu. Je ještě mladá. Tukový hřeben na krku má kolem 5 cm, což je ideál.
Pokud byste přidala kcal a nepřidala smysluplnou práci, zadek bude stejný, jen zmizí ty obratle před zádí-ale tuk bude na hřebeni krku, za lopatkou a nad kořenem ocasu.
KD bych dělala jasně s ohledem na IR a plánovanou aktuální zátěž, v práci se zaměřila na posilování těch zad a břicha /zdají se mi ok, ale věkem nebo připouštěním se to bude horšit samovolně/, při pravidelné práci s pilates bude "úhlednější", ale určitě bych se nesnažila, aby vypadala jak německý jezdecký pony nebo čété.
Hezká kobylka, má uši jako fjord
.Má kliku, že aktivně jezdíte/když jezdíte/, bude se moci víc najíst.
NK: pokud je vyfocené ploše, udělalal bych ty zuby, červy, sledovala, jak se tam stresuje nebo nestresuje.
Až byhc věděla, že je tohle ok, k té pastvě, která očividně nestačí, bych jí přidala kcal ve stravitelné vláknině nebo tuku, s trochou jádra.
Držela bych se postupu, jaký jsme vám psala, práce na ruce a ježdění až nakonec.
Pokud se k tomu bodu dostanete a z nějakého důvodu určitě nemůžete pozvat párkrát dobrého člověka, který umí a ukáže, sežeňte si Ježdění ve volném čase od Petera Kreinberga. Oceňuji tam ty širší souvislosti a systém, od welfare přes výchovu po výcvik, polopatické, mraky nákresů a fotek, použitelné pro hoby.
Po přečtení, musím reagovat...píšete, že kobyla je kříženka araba..nechci vám brát neděje ale kombinace s huculem nebo fjordem.To nikdy nebude podle mého názoru kůn na pohodové vyjíždky, podědil totiž temperament a tvrdohlavost.A jestli měla vícero majitelů čeká Vás hodně práce na budování si důvěry a respektu.Svaly neřeším, myslím si že, není a nebyla dobře ježděná...ale to bych asi vzhledem k věku také moc neřešila.