Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.4.2016 17:07
monikx

XXX.XXX.251.34

Dobrý den,
před pár měsíci jsem se setkala s problémem, na který stále nemohu najít řešení. Což mě přivádí sem k Vám a pevně věřím, že snad se nějaké vysvětlení najde. smajlík
Jakmile jsem s valachem dodělala klasickou jízdárenskou práci v drezurním sedle, dojeli domů a sesedla, nemohla jsem si nepovšimnout vydřeného místa, přímo tam kde mám mít lýtko. Jedná se o vydřené chlupy, tehdy to nebylo až tak moc. Původně jsem si myslela, že za to můžou třeba mé staré, ošoupané minichapsy, takže jsem je jednoduše přestala nosit a doufala, že to snad bylo jen jednou. Minichapsy jsem vyměnila za klasické podkolínka a začala jezdit v nich. Ale bohužel, chapsech to nebylo.. i s podkolínkama jsem místa na bocích jednoduše "oholila". Takže jsme začali špekulovat, že se třeba jedná o sedlo, či podsedlovku. Nebrali jsme to jako problém, prostě valach má kolečka na bocích, s tím už asi nic neuděláme. A tak jsme vyzkoušeli sedlo skokové. Chvíli byl pokoj.. jenomže dnešním dnem, jakmile jsem sesedla s kobyly, kterou jsem měla ten den na trénink i se skokovým sedlem, tak i ona má ode mne "oholený" bok.
Nikdy dřív se mi to nestalo, až v poslední době a já opravdu netuším, jak to dělám. Při jízdě se snažím minimálně hýbat holeněmi, každopádně s tímhle jsem se ještě nikdy nesetkala a dosti mě to trápí. Proto prosím, jestli se zde někdo najde, kdo by mi poradil, jestli to je opravdu ve mne, což si myslím, že ano, tak jak se toho alespoň zbavit. :/ :)

Přikládám fotografie, na kterých by to mělo alespoň z části vidět. smajlík

24.4.2016 19:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pokud mají stejné kolečko dva různí koně, chyba je jednoznačně ve Vás.
Jenom poznámečku, posuňte si sedlo více dozadu, máte ho až na lopatce koně.

Je vidět, že to odření je přesně tam, kde končí bočnice. Něco z výstroje Vám tam zasahuje a koně odírá. Okraj boty? Nebo máte přezky od třmen.řemenů spuštěné dolů? Někdo to tak dává.
Šev na něčem, z vnitřní strany nohy?
Ta fotka je dost z dálky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.4.2016 08:52
Uživatel s deaktivovaným účtem

Souhlas se Sisi a jinak mě ještě napadlo, jestli nemáte nějakou delší dečku, která by mohla vydřené místo, než zaroste, schovat. Koník vypadá docela malý, neměl by být problém na něj něco delšího sehnat.
Napadá mě, že to vzniká tak, že máte poměrně silně přiloženou holeň a chcanechca když člověk jezdí, noha prostě nehybná není, takže koně při této kombinaci "oholit" může. Zkusila bych se zaměřit na uvolněnější a prohloubenější sed ("prodloužit nohy", usadit se hlouběji do sedla - říkala jste, že jste jezdila na drezurce, ta k tomu vede..).. a nepobízet křečovitě nohami? (jestli řeknete, že máte jen lehkou pobídku a jezdíte měkkce, tak už fakt nevim, v čem by mohl být problém ).

vadulina

25.4.2016 09:24
vadulina

XXX.XXX.41.2

Z fotek mě napadlo, jestli nemáte vyšší boty, které koníka okrajem odírají.. střídáte boty ?

ff12345

25.4.2016 09:36
ff12345

XXX.XXX.179.169

Jsou koně tlačíví? Pobízíte každý krok?

25.4.2016 09:58
kallisto

XXX.XXX.157.94

Tohle je podle mě ošoupané tlakem lýtka na okraj bočnice sedla nebo dečky. Okopaný kůň to nebude, na to je to moc vysoko (i když na druhé fotce je vidět níže taky světlejší flek), navíc slečna píše že je to i po ježdění v podkolenkách na jiném koni. Zkusila bych delší dečku a pohlídat si nohy, nedržet se křečovitě lýtky, zkusit to kontrolovat v průběhu jedné lekce.

ff12345

25.4.2016 10:46
ff12345

XXX.XXX.179.169

Já si právě myslím, že slečna ve snaze neustále pobízet koně křečovitě tiskne nohou a následkem pohybu koně vzniká tření jednak v oblasti lýtka, kde je ten hlavní kruh a jednak v oblasti kotníku, kde je ten menší kroužek. Asi bych se pokusila v následující hodině hlídat uvolněnou nohu, zbytečně koně nemačkat.. sedlem to asi nebude, když slečna tvrdí, že má problém ve skokovém i drezurním, ale delší nevykrojená dečka by samozřejmě taky nebyla od věci.

25.4.2016 16:10
koně

XXX.XXX.205.252

Taky bych se přikláněla k výměně dečky za delší.Zdá se mi, že konec bočnice už je přímo na koni.
A zrovna tam má jezdkyně pravděpodobně konec rajtek, pod podkolenkami.Řekla bych.Pravděpodobně tam dochází k nadměrnému dření.
Asi bych si také, jak už zmiňuje hhippie, prodloužila třmeny.A k tomu zkusila klasickou vysokou jezdeckou botu.
Dalším faktorem je zimní srst, možná až přelíná, už se kolečka dělat nebudou

25.4.2016 18:12
-Veru-

XXX.XXX.56.54

Mně spíš přijde, že jak se za jízdy noha mele nahoru a dolů, tak dochází ke skřípnutí chlupů mezi nohu a sedlo a tím pádem k vytržení, nebo zlomení, jak je krásně vidět na horní linii lysiny. Jak už tu bylo zmíněno, zkusila bych delší dečku a problém by měl být vyřešen smajlík

25.4.2016 19:02
monikx

XXX.XXX.251.34

Valášek na fotce je Moravský teplokrevník, a má cca 160 cm v kohoutkové výšce a je drobnějšího typu. smajlík
Co se týče ježdění, je fakt že se řadí spíše do skupiny těch tlačivých koní. Čili se na něm i dost nadřu. smajlík
Moc děkuji všem za názory, případné rady! smajlík Co se týče dečky, nejspíš na tom bude mít přece jen nějakou tu váhu, každopádně i ve skočce s přímo skokovou dečkou, která byla delší, tak se mi to bohužel stalo. Každopádně nejspíš, jak píše zde přímo paní -Veru-, že si to ani neuvědomuji, jak máchám nohou nahoru a dolů, tak to "trhám". smajlík Každopádně vyzkoušíme, budu si dávat větší pozor, snad bude problém v tomhle. smajlík Ještě jednou moc všem děkuji! smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík