Obsedání staršího koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.4.2016 21:08
Cedyn

XXX.XXX.13.241

Zdravím,
máte někdo zkušenost s obsedáním staršího koně?
V tomto případě jde o 8leteho valacha.
Je v kontaktu s lidmi, chodí na vodítku, ale tomuhle ho nikdo nenaučil...

ff12345

28.4.2016 21:28
ff12345

XXX.XXX.172.226

8 let není žádný extra věk, nevidím v tom problém.

28.4.2016 21:44
kallisto

XXX.XXX.135.38

Obsedali jsme 10ti letého. Je z něj spolehlivý klidný koník.

onlinka

29.4.2016 06:10
onlinka

XXX.XXX.143.160

Obsedla jsem šestiletého hřebce - hodnějšího koně neznám smajlík

1.5.2016 13:11
Cedyn

XXX.XXX.19.119

Tak paráda, to víte, většinou jsme obsedali na tom třetím roce a tak jsem se raději chtěla poradit co a jak...

equ

27.8.2016 10:13
equ

XXX.XXX.245.125

Obsedám již dávno dospělou kobylku, na kterou dřív nikdo neměl čas. Kobyla by asi ani dřív nebyla moc ochotná pro práci, ale téměř 10 let nic nedělání na pastvině tomu možná taky pomohlo. Kobyle se nic nechce. Proč taky. Měla svůj klídeček, pohodu, dělala jen to, co sama chtěla, a teď by najednou měla začít někoho poslouchat.

Z počátku byl problém ji i jen na ruce z pastviny odvést, teď po 5 týdnech práce 3x týdně chodí ven v pohodě, i když samozřejmě ne uplně nadšeně, na vodítku spolu chodíme i klušeme na ruce, když to jde, tak si na ni směrem domu na pár minut sednu, už umíme i pod sedlem naklusat a posledně mě potěšila, že když jsme v lese přišly na měkčí místo, tak bylo vidět, že se na to těší. Potěšilo mě to proto, že jinak je to spíš lenochodka.

Bohužel většinu času nemáme vodícího koně, tak je to trochu obtížnější, hlavně u takto neochotného a paličatého koně. Člověk musí dopředu hodně přemýšlet a správně odhadnout, zdali nebude protestovat, abychom se nedostaly do konfliktu.

Jelikož lonž považuju za součást vzdělání koně a taky se hodí mít koně naučeného na hlasové povely, tak i lonžujeme. Kobyla je praktická a už od prvního lonžování je na ní vidět její názor: "A to jako proč? Jsem snad křeček abych tu běhala v kolečku jak trotl?! ".

Má strategie je následující:
Po příchodu na pastvinu beru kyblíček s příkrmem (není toho moc) a jdu ke kruhovce. Stačilo to udělat 2x a dáma už se ke mě žene klusem a sama se do kruhovky parkuje. Žrádlo je totiž to jediné, co ji zajímá, tak si snad skrz něj může kruhovku pozitivně podmiňovat. Je to takový asociál, nefixovaný ani na koně, natož na lidi, ani vlastní hříbě ji moc nezajímalo. V průběhu ji vyčistím (při zaujetí žrádlem s ní nemusím bojovat o nohy) a pak jdeme lonžovat.

Co se mi hodně osvědčilo je, otáčet koně obratem kolem předku tak, aby záď šla dovnitř kruhu. A nikdy jinak. Díky tomu prakticky nemám problém s tím, že by se mi otáčeli sami s hlavou dovnitř. Musím říct, že už jsem spokojená s tím, jak v kroku a klusu chodí (tedy že chod má takový, jaký chci, nezmenšuje kruh, nezastavuje se pokud nemá), ovšem zajímalo by mě, jestli se její přístup k práci někdy podaří zlepšit, stále se u toho tváří dost otráveně Strašně moc ji chválím, slovně, hladím, mazlím, samozřejmě pamlskuju, ale i tak si netroufnu s ní zatím dělat dohromady víc jak 4 kolečka na každou ruku a konec. Teď už jsme alespoň pokročily a jedno z těch koleček je v klusu

Pak ji dám na minimálně hodinu volno, popracuju s jiným koněm a když je čas, ještě se jdeme projít ven. Kde opět chválím, dávám pamlsky (nevynucuje si je, tak jí tím tu práci zpříjemňuju), případně chvilku popasu.

Napadá vás někoho, jak třeba ještě jinak pracovat s takovým to vrozeně nepracovitým líným koněm, jak ho motivovat atd.. Pokud by k práci kobyla našla trochu lepší vztah, byla by v budoucnu milionová pro děti nebo slabší jezdce, je to taková flegma, kterou skoro nic nevyleká, prostě je ji všechno dost šumák.

27.8.2016 17:08
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Muj pohled respekt žádný než to udělat pořádně radši uplatit (boj o nohy radši žrádlo) vidim to jako cestu do pekla ale jinak mnoho štěstí budete ho potřebovat ale třeba se mílím

equ

27.8.2016 19:41
equ

XXX.XXX.245.125

Tony, a jak jinak by si s takovým koně pracoval ty?

Je to kůň, který prakticky nezná zvedání nohou,3x ročně ho netuším jak někdo strouhal, ale co vím, tak se to neobešlo bez řevu a nevím jaké míry násilí. Takže teprve teď si zvyká i jen na zvedání nohou, jedná se sice o dospělého koně, který ovšem byl ještě před 6 týdny výcvikově na úrovni hříběte. Ale se suverenitou dospělého koně.

Když jsem se snažila ty nohy řešit svojí obvyklou cestou, tedy pokudmožno v klidu, laskavě, ale prosadit si svou, tak jsem pak skončila s dost potlučenýma stehnama od jejích spěnek, jak těmi zadními nohami škubala. Dospěla jsem tedy k závěru, že tohle je kůň, který je natolik paličatý, že pokud nechce, nahodí výraz "a vo co, že to vydržím dýl" a nepodvolí se. Proto hledám cesty jak s ní pracovat, aby se jí chtělo a nebo aby to alespoň neřešila a neměla potřebu protestovat. Pokud si spojí zvedání nohou s příjemnou emocí, bude to čase fungovat i bez žrádla.

Obvykle nemám s respektem u koní problém, jsem hodně důsledná a vytrvalá, na většinu koní to funguje, když zjistí, že jim to tak snadno neprojde, podvolí se. Ale toto plemeno je svojí paličatostí pověstné a řada trenérů s nimi prý pracuje tak, že je prostě tak bije až je zlomí. Ale touto cestou fakt nechci jít.

Horší je to u jejího hříběte, paličaté po ní, ale zároveň hrozně na žrádlo, tam motivace pamlsky nejde použít, stačí, aby cítilo, že mám něco v kapse, a je vzteklé, že mu to nechci dát. Ale to naštěstí stačí naučit jen na ty nohy a zbytek má čas.

Také doufám, že časem si ke mě udělají osobnější vztah, přestanou to být takové divoženky nezvyklé na něčí požadavky a bude lépe.

Je to jako když jsem si vzala dospělého psa z útulku, nenavyklého na to, že by měl někoho poslouchat. Také jsem první měsíc pracovala jen na vztahu, nikoli na respektu za každou cenu. Myslím, že lépe, pokud zvíře poslouchá protože chce, ne protože je donuceno.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.8.2016 21:03

Tony, nevim, jak bys to delal Ty, ale ja bych postupovala stejne. Ono je v tomhle smeru neco uplne jineho pracovat s mladym konem, ktery se da formovat daleko snaz, nez kun, ktery ma upevnene svoje postaveni a nema zajem ani duvod s clovekem spolupracovat. Ne s kazdym starsim konem se da bez vetsich stresu zacit pracovat..

27.8.2016 21:38
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Když jsem koupila svojí kobylu, kříženku hucula, zažila jsem si své já, i kovář, který přišel strouhat prvně, co byla u mě měsíc.Předtím údajně normálně vystrouhaná.Nicméně, jak jí hrábnul na hnátu, vzepjala se na zadní, rozervala ohlávku a málem ho zabila.Tak jsme nacvičovali denně jemné zvedání nohou.On by se člověk totiž měl také zaměřit na to, že stát na třech nohách u koně vyžaduje také dost síly.Já jsem každý den nadzvedla její kopyta.Ne do úrovně strouhání, ale jen pár cm. nad zem, jako když chci strouhat, poklepala jsem dlaní na "chodidlo" a zase pustila.Postupně jsem zvedala výš.Taky jsem si užila svoje.Během měsíce jsme se dostaly spolu na level, že mi stála v pohodě, ale nevydržela dlouho na třech.Takže se strouhalo s přestávkama.Někteří koně prostě potřebují čas, protože obvykle nestojí na třech, ale na všech čtyřech.Je to pro ně nepohodlné, někteří nedokážou dlouho udržet stabilitu.Několikrát se mi stalo, že sem nohu nepustila, i když se mi zahoupala a pak si i klekla.Hold to chce čas.Moje kobyla měla problémy se strouháním, nechápu, jak jí vystrouhaly před prodejem, asi pod pastou sedací nejspíš.Nyní mi jí strouhá kluk, který si sám drží všechny nohy, kobyla nekope, neohání se, ale nemůže jí nohu držet prostě deset minut bez položení na zem. Není to o tom, že je paličatá.

27.8.2016 21:40
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tony, nevim, jak bys to delal Ty, ale ja bych postupovala stejne. Ono je v tomhle smeru neco uplne jineho pracovat s mladym konem, ktery se da formovat daleko snaz, nez kun, ktery ma upevnene svoje postaveni a nema zajem ani duvod s clovekem spolupracovat. Ne s kazdym starsim konem se da bez vetsich stresu zacit pracovat..

A to je právě to kouzlo, které někteří mají, že koně s nimi baví spolupracovat.Znám chlapa, kterej když přijde do stáda, tak se koně o něj dá se říci doslova rvou a to nemá kýbl s mlskama v ruce.Chtěla bych mít to, co on má v sobě, jak dokáže komunikovat s nimi a je to baví a vše dělá přirozeně.

equ

27.8.2016 22:23
equ

XXX.XXX.245.125

gitule vrtule napsal(a):
A to je právě to kouzlo, které někteří mají, že koně s nimi baví spolupracovat.Znám chlapa, kterej když přijde do stáda, tak se koně o něj dá se říci doslova rvou a to nemá kýbl s mlskama v ruce.Chtěla bych mít to, co on má v sobě, jak dokáže komunikovat s nimi a je to baví a vše dělá přirozeně.

Tož to já když přijdu do stáda, tak se taky na mě jdou všechny podívat, navzájem se odhání, chtějí se mazlit a zůstanou tak dlouho, dokud se jim věnuji, ačkoli pamlsky u sebe nemám, aby hříbě tolik neotravovalo. Zájem člověka se jim líbí, ale té jedné se moc nechce pracovat.

Mám dojem, že jako určité plus vnímá, že když s ní pracuji, tak kromě toho, že dostává mňamky, tak mě má jen pro sebe a nikdo ji ode mě neodhání, má tedy jakousi výsadu, kterou by kvůli nízkému postavení ve stádě jinak neměla.

Ale furt je to práce a i při pětiminutovém lonžování se tváří jak totálně otrávený dělník, co už 10 let denně maká 12ti hodinovky u pásu

Jsem zvědavá, jak se to s ní bude vyvíjet. Budu teď mít na ni méně času, tak ji budu i méně "otravovat" a třeba to nějak přijme.

28.8.2016 14:49
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Cit pro zvíře je víc než pamlsek nebo nesmyslnej trest.

29.8.2016 19:29
Cedyn

XXX.XXX.19.119

Budu reagovat obecně ke všem příspěvkům...

Před 3 měsíci jsem si pořídila kobylku, která byla v lednu 5 letá. Od narození žila volně na pastvě se svoji matkou a lidský kontakt takřka neznala. Bylo nám řečeno, že je to mazlík, dává nohy atd... Když jsem přijela na místo, na kobylku se podívat, tak jsem měla smíšené pocity a říkala jsem si, že snad pojedu s nepořízenou. (Vyhublá, bez života, závislá na matce, nervozní poblíž člověka...).
Věděla jsem, že když si ji odvezu domů, bude to hrozně moc práce, trpělivosti, času, souznění,...ale nemohla jsem ji tam nechat. Naložit šla překvapivě dobře a cesta byla v klidu (jen teda trvalo, než přestala brečet po matce).

Při příjezdu domů to bylo opravdu náročné. Viděla úplně poprvé "cizí" koníky, než byla její matka a vůbec to odloučení...najednou jsme měli doma přerostlé miminko.
Jak jsem již ale psala, mám ji třetí měsíc a za tu dobu jsme se naučili chodit bez problému na ohlávce, uzdečce, spolupracovat na lonži, chodit na procházky a nebát se. Je pravdou, že tyhle koně jsou opravdu houževnatí a jen tak se něčeho nezaleknou. Na silnici, v přírodě nám nedělá problém snad nic.

Trvalo necelé dva měsíce, než se naučila dávat nohy, ale drbání a hřebelcování se ji líbilo už od začátku.

Je teda neskutečný, jak ta naše vyspěla psychicky za tak krátkou dobu a zařadila se mezi ostatní koníky. Nedávno se obsedla a chodíme na procházky. Už na lonži ji bavilo spolupracovat a je hodně kontaktní. Stal se z ní takový mazlík, která pro mne a přítele udělá první poslední, jako my pro ni. Ale jak jde někdo cizí k výběhu, nevezme si ani pamlsek...

Jak už paní píše, musím souhlasit ! Kobylka dostávala pamlsky, my ji hladili, drbali, pusinkovali a dělala jsem ji takovou tu mámu, kterou postrádala a máme z ní takový větší mimčo.
Na procházce jde za mnou jako pejsek a čeká, kdy ji poškrábu na hlavě, co tolik miluje.

Je tisíce koní na prodej, ale ještě víc těch, kteří potřebují pomoct nebo jen získat DOMOV s láskou. Hodně lidí po takových ani nekouká, protože už odsuzují tu práci, co s tím koněm budou mít a nebo že je "jiný" a "nemocný" atd...
Mě se poštěstilo narazit na tuhle kobylku a nemůžu si to vynachválit. Vše je ale jen o názoru.

Je před námi ještě samozřejmě spousty práce... Ale základ, na kterým můžeme dál stavět, máme.

PS.: Možná to, co jsem vypsala je hodně na přeskáčku, nebo to moc nedává smysl, za což se omlouvám. Ale je tam shrnuto ve stručnosti vše.
Jinak obsedání bylo lepší, než u většiny "domácích|" koní. :).

29.8.2016 19:39
Cedyn

XXX.XXX.19.119

Přikládám ještě 2 fotky. Na té první je 3 dny po příjezdu do stáje a druhá je focena asi před týdnem...
Ničím se nechlubím nebo tak něco, kdyby se našel nějaký rýpal. :) Jen jsem za ni ráda. Každý kůň je jiný, přistupuje se individuálně a u každého to trvá jinak dlouho dobu.

30.8.2016 14:48

Je prima, ze se Vam to takhle vyvedlo. Mate pravdu, jak pisete, ze koni je mraky. Jiste si vsichni zaslouzi spravne zachazeni a zazemi, bohuzel mnoho lidi si nemuze dovolit venovat se koni kazdy den, co je u techto socializovanych myslim zasadni k tomu, aby se vychova hybala spravnym smerem. Nestesti je v tom, ze vetsina lidi sama nema poradne zaklady a kdyz se rozhodne pro koupi takovehoto kone, vidi jen usporu penez, ale nedokaze si s nadhledem rict, ze na vychovu polodivokeho kone nema znalosti.. Tim se nenavazim do zakladatele vlakna, je to jen obecne konstatovani.

30.8.2016 20:43
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Mam to takhle je hezké pomoci koni to jo ale jak za to dostane tem zmetek peníze udělá chudáka znova protože se to vyplatilo a pak chudáci poctivý chovatelé.Takže při snaze pomoci koni podpoříme množitele bez zábran a chudáků bude víc na zachranování a slušný chovatelé at se jdou bodnout.Tak se ptám vlastně jestli tím že od nich budeme kupovat koně nevyrábíme další a další chudáky na hranici podvýživy vyrůstající v naprosto nevyhovujících podmínkách ?Je mi jasné že mně spousta lidí odsoudí ale prostě když ty chudáky neprodaj nebudou to dělat protože se z toho neposype!

equ

30.8.2016 22:52
equ

XXX.XXX.106.7

Díky Cedyn, to, co jsi napsala, dává smysl smajlík Gratuluji, že jste si s kobylkou tak sedly

Když chci po kobyle na lonži zaklusat, šklebí se, jako kdybych ji odháněla. Pokud s ní naklušu na ruce, tak se tak hrozně netváří, na mlasknutí běží, ale na té lonži třeba sníží hlavu a třepe s ní, prostě dává najevo, že jí to rozčiluje. Začínaly jsme naklusáním na půl kolečka, teď už jsme asi 5 lonžování vždy naklusaly na 1 kolečko na každou ruku, samozřejmě moc chválím, jak je šikovná kobylka... ale pořád ji to rozčiluje.

Faktem je, že jak je línější, tak se to ještě neobejde bez toho, abych ji jemně pleskla lonžákem přes zadek. Tak jsem zvědavá, jestli se vůbec někdy dohrabeme ke cvalu na lonži. Nechci postupovat dál, dokud s tímhle není ok, ale zatím se teda netváří, že by se s tím hodlala smířit :D

Lehce přemýšlím, jestli není anemická, nebo jinak nemocná... ale asi je fakt jen líná

Přidejte reakci

Přidat smajlík