Dobrý den mám dvouletou kobylku Welsh cob sekce D a má měcíční slepotu. Nechci ji prodat, ale zajímalo by mě jaká by byla její cena. Má pp a je v plemenné knize v anglii + super původ. Prosím odpisťte si komentáře o tom že ji chci prodat. NACHCI jde mi jen o to jak klesla její hodnota.
Eliška0011
napsal(a):
Dobrý den mám dvouletou kobylku Welsh cob sekce D a má měcíční slepotu. Nechci ji prodat, ale zajímalo by mě jaká by byla její cena. Má pp a je v plemenné knize v anglii + super původ. Prosím odpisťte si komentáře o tom že ji chci prodat. NACHCI jde mi jen o to jak klesla její hodnota.
Jak přesně klesla její hodnota je divná otázka-samozřejmě, že klesla hodnota koně, pokud je ta mladičká slepá ve dvou letech.Spočítáš si to snadno sama-pokud se koupila za 20.000Kč např.tak už tu hodnotu nemá prostě.Tady se nedají počítat procenta, třeba, že už má hodnotu jen 75procent z nákupní ceny, když je slepá.Aspoň tedá já neznám žádné takové tabulky, kde je napsáno něco podobného, že koně s tou, či onou vadou a v takovém a takovém věku mají hodnotu tu a tu dle ceny zdravého koně v tom věku a za tu stejnou pořizovací cenu.
DandaL
napsal(a):
Pripoustet kone s mesicni slepotou je blbost a nezodpovednost. Cili jeji chovna hodnota je nulova a at ma sebelepsi puvod je to k nicemu. Za me teda dvoulety slepy kun je zadarmo drahy ale treba ma na to nekdo jiny nazor.
Souhlasím s DandaL, její chovná hodnota je nulová, není vhodné množit koně s měsíční slepotou, a jelikož je zatím mladá a nic neumí, tak zatím nemá ani hodnotu jezdeckou.
Jakou bude mít hodnotu do budoucna záleží na tom, jak moc se jí to bude vracet, zdali zůstane postihnuté jen jedno oko nebo obě, jak se s tím také ona vyrovná - zdali kvuli tomu bude lekavější atd... Ale ten pokles ceny a horší prodatelnost koně tam vždycky je.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Souhlas, je mi líto, máte smůlu a kobuška taky, cena masa - pokud není navíc zápisem v průkazu koně ke spotřebě nevhodný /léčiva/.
Na chov nevhodná, využití s otázkou a do budoucna je reálný předpoklad vyšších nákladů/ akutní zaléčování VELMI BOLESTIVÝCH atak i eventuelně už slepých očí-nemusí k tomu dojít, ale akutní záchvat velmi bolí vždy a musí se řešit, rychle, a správně, ne "doplňky stravy"/, implantace imunosupresivního preparátu do oka na klinice, nutné operační vynětí oka na klinice...O tom, že takový kůň bude vyžadovat mnohem víc času a pozornosti majitelě, jsem také přesvědčena.
U oka příště nečekejte týden, zejména pokud se očividně horší, atropin musí zvíře s měsíční slepotou dostat do oka hned jako prevenci srůstů + kryt na světlo a analgetika, každý vet neumí všechno, shánějte si informace/kvalitní!/ o měsíční slepotě, z vetů MVDr Krisová, MVDr Beránek a jistě i další, ale potřebujete očaře se zkušenostmi imunologickými.