Váš názor na sed jezdce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.5.2016 18:51
Mája Pája

XXX.XXX.168.52

Dobrý den, zajímal by mě váš názor na sed jezdce v klusu.

4.5.2016 18:55
mgtka

XXX.XXX.92.43

Jsem prd odborník, ale přijde mi, že jezdec vysedá "na sílu". Vysedat se má docela nepatrně, tady holčina málem vyvrací pánev dopředu. Kdyby se cokoliv v této fázi semlelo, letí jak hadrový panák a nevím jak by zvládla drobnější klus.
Je třeba trochu více pobídnout ať je ten klus klusem.

4.5.2016 19:41
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Mohu se zeptat z jakého důvodu takový dotaz?

Jinak co se týká koně - chce to jít v tempu, aby se učící člověk mohl více soustředit na sebe a svoji rovnováhu a ne tlačit ze všech sil koně vpřed.

Jinak co se týká jezdce - přehnaně vysedá, postavit ruce, narovnat záda - lopatky zpět, nakopnout třmeny trošku dopředu (jezdec bude mít lepší stabilitu a lépe dá váhu tam, kam ji má dát ).

4.5.2016 19:49
Mája Pája

XXX.XXX.168.52

Děkuju za odpověď. Kamarádka mi říkala ať jí vyfotim a řeknu jí chyby, ale já nejezdim tak jsem nevěděla co jí říct. A tak mě napadlo že to dám sem, a počkám jaké budou vaše názora

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.5.2016 20:03

Neříkejte mi, že ve stáji, která má takovéhle zázemí, nemají nějakého cvičitele? Takovéhle řešení (focení člověkem, který neumí poradit, konzultace na iFauně) je úplně k ničemu. Ten jezdec potřebuje být pod stálým dohledem, alespoň 1x týdně, po dobu několika měsíců, aby se alespoň trochu vyjezdil, než bude schopen jezdit sám. A to ještě s otazníkem a ne dlouhodobě bez alespoň občasného korekčního tréninku.
Jste hodná, že se snažíte pomoci, ale zkuste kámošku postrčit, ať požádá rodiče o pár stovek a zaplatí si trenéra

4.5.2016 20:15
polárka.15

XXX.XXX.208.141

A navíc k tomu, co zde napsala hhippie, momentka a fotka vypadá úplně jinak, nelze to objektivně posoudit, komentujeme jen nějakou fotku, ne skutečnost.

6.5.2016 14:26
EquisvetCz

XXX.XXX.41.14

Vám se zdá, že moc vysedá? To už rovnou může zůstat v pracovním, pokud je podle vás toto velké vysednutí. Pokud máte koně s chody appaloosy, tak u takové ho by to možná bylo už hodně, ale u těchto typů koní (na obrázku) je to vysednutí naprosto v pořádku. Jen je vidět, že se jezdkyně snaží koně tlačit, kůň nejde dopředu a jezdkyně se díky tomu dostala malinko za pohyb, ale jinak bych řekla, že na mírně pokročilého jezdce dobrý (předpokládám, že o profíka se nejedná, podle způsobu vedení koně). Ale je pravda, že než takhle jedna fotka, tak by bylo lepší alepsoň video, pokud není k dispozici trenér.

6.5.2016 19:36
polárka.15

XXX.XXX.208.141

EquisvetCz napsal(a):
Vám se zdá, že moc vysedá? To už rovnou může zůstat v pracovním, pokud je podle vás toto velké vysednutí. Pokud máte koně s chody appaloosy, tak u takové ho by to možná bylo už hodně, ale u těchto typů koní (na obrázku) je to vysednutí naprosto v pořádku. Jen je vidět, že se jezdkyně snaží koně tlačit, kůň nejde dopředu a jezdkyně se díky tomu dostala malinko za pohyb, ale jinak bych řekla, že na mírně pokročilého jezdce dobrý (předpokládám, že o profíka se nejedná, podle způsobu vedení koně). Ale je pravda, že než takhle jedna fotka, tak by bylo lepší alepsoň video, pokud není k dispozici trenér.

Přehnaně vysedá - nenechá se nést.

7.5.2016 07:55
Mája Pája

XXX.XXX.168.52

Děkuju za vaše názory. Mám i video, ale to bohužel nejde poslat. Jedině na e-mail.

7.5.2016 08:15
polárka.15

XXX.XXX.208.141

A nebo to nahrajte na youtube a pak sem dejte odkaz, pak to můžete kdykoli smazat

7.5.2016 09:08
keira

XXX.XXX.106.7

Fotky jsou fakt na nic, klidně bych sem mohla dát z fleku fotku, na které bude trenérka vypadat jak naprostý amatér, který nesedí dobře, koně tahá za hubu, kůň je nepřiježděný, jde proti udidlu s prohnutým hřbetem- ačkoli ani jedno z toho není pravda, ale ne každý moment při ježdění je ideální. Nebo naopak začátečníka, který zrovna sedí slušně, kůň právě pěkně vyšlápl, protože se třeba frajeří před koněm ve vedlejší ohradě a budou spolu v ten moment vypadat mnohem lépe než dvojice na předchozí fotce, ale bude to jen o tom okamžiku.

Takže bez videa úroveň jezdce (což je nejen o sedu, ale také o tom, jaký má vliv na koně a jak mu to zvíře chodí) nelze hodnotit.

7.5.2016 14:53

Za mě prima. Kůň chodí jak chromej, ale kdyby se líp rozhýbal, tak jsou pohodová dvojka. (možná je to o koni, možná o povrchu, který vypadá hodně tvrdý? možná jen o tom, že slečna moc nepobízí, tak co by se kůň namáhal?)
Jediný, co mě napadá, že je slečna hodně strnulá v kříži v tom kroku a že jí občas trochu lítaj holeně v klusu, ale myslím, že se dá říct, že sed má moc pěkný a nedělá žádné prasárny. To je dobrý základ. Co se tu už řešilo, že vysedává silou - tak na tom videu to jde dobře vidět - že vysedává víc, než co jí kůň vyhodí. Na druhou stranu - kdyby se měla nechávat jen vyhodit sedlem v tomhle plochém klusu, možná by skoro seděla v pracovním...
Takže za mě: ukusit se uvolnit v kříži, jít líp s pohybem koně (líp podsadit pánev, kopírovat pohyb hřbetu, vysedávat víc přirozeně, tzn. méně dopředu nad sedlo) a občas si myslet na holeně, aby byly klidnější
Otázka je, jak z tohohle základu bez trenéra vytvořit ježdění taky pro koně a ne jen "vození zadku". Protože první fáze je naučit jezdce korektně sedět a druhá začít s koněm pracovat tak, aby byl dlouhodobě využitelný - zapojoval svaly, které nesou jezdce, atp. - a to úplně nevím, jak vysvětlovat přes internet? Fakt tam nemáte žádného trenéra? Vždyť vypadá, že jezděj normálně v lotu v oddíle...?
Navíc se, zadavatelko, připravte na to, že se tu mohou sejít různé názory - takže pak budete možná na začátku před dotazem, nebo ještě více zmatená, co dělat a co je nesprávně... každý prošel jinou školou a ikdyž je základem anglické ježdění, může mít v různých očích různé formy.. taky nevíte, co kdo tady prošel a kdo mele jen co kde vyčetl z knížky a sám neumí ani zvednout koňskou nohu a kdo jezdí desítky let a má za sebou odtrénovaný desítky úspěšných jezdců..

7.5.2016 15:54
EquisvetCz

XXX.XXX.41.14

Za mě na nezkušenou jezdkyni taky dobrý, viděla jsem mnohem horší případy špatného vysedání. Nezvedá se příliš, vypadá to strnule právě protože kůň nejde. Vysedání v takto pomalém chodu je častokrát těžší, než vysedání v klusu svižném. Tam to jde samo. Přijde mi to jako běžná lekce začátečníků vedená jen o trochu zkušenější slečnou, než jsou ty na jízdárně, takže ta asi moc k sedu neřekne..

8.5.2016 09:14
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Na začátečníka opravdu dobré má klidnou ruku, nedrndá tam, super. Právě tím, jak koník u toho ježdění spí, nechodí, slečna se snaží tlačit a tlačí do toho tím sedem a vysedáním, ale to je naprosto normální.

Ať se na toho koníka naštve, pomůže si bičíkem a nejezdí zbytečně na sílu, kterou nemá.

9.5.2016 22:39
serafima

XXX.XXX.251.110

Videla som v živote veľa slepých koní, a keby som videla tohto koňa na živo tak prvá vec by bola, že by som mu nechala skontrolovať zrak.

Přidejte reakci

Přidat smajlík