Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám klisnu v říji, je teď velmi temperamentní a prchlivá, ve výběhu se otáčí zády ke koním(klisnám i valachům) a kozluje, vyhazuje zadníma - předníma proti nim. při čištění a uzdění vykopává vždy jednou buď přední nebo zadní nohou, vyloženě útočí a zkouší co si dovolit, šklebí se a kouše.
Mimo říji už je klidnější a 4 měsíční práce ze země v novém prostředí pomohla, ale neradovala jsem se dlouho, přišla ta říje.
Mohl by mi někdo doporučit, který z produktů by byl vhodný, nebo kdo má s kterým nějakou zkušenost?
našla jsem toto, ale pokud víte ještě o něčem, budu ráda...
http://www.rajkrmiv.cz/vitaminy-a-mineraly-pro-kone/bio-mag-pro-kone-3kg-kyblik
http://www.rajkrmiv.cz/zklidnujici-pripravky-pro-kone/nutri-horse-biomag-pro-kone-plv-3kg
http://www.rajkrmiv.cz/zklidnujici-pripravky-pro-kone/hippovit-antistres-1-5kg
http://www.rajkrmiv.cz/zklidnujici-pripravky-pro-kone/phytovet-horse-stay-cool-1kg.
JoPan

XXX.XXX.159.21
Produktů na uklidnění je hodně, chce vyzkoušet, co zrovna vám bude fungovat: http://equimall.cz/component/virtuemart/krmne-doplnky/nervova-soustava.html
Ještě je od Pava NervControl: http://equimall.cz/component/virtuemart/krmne-doplnky/nervova-soustava/pavo-nerv-control-detail.html?Itemid=0
čajík Leros Nervinae: http://equimall.cz/component/virtuemart/krmne-doplnky/nervova-soustava/leros-nervinae-horse-caj-1-2kg-detail.html?Itemid=0
Nám na závody výrazně pomohla Sedactive pasta, není doping: http://equimall.cz/component/virtuemart/krmne-doplnky/nervova-soustava/sedactive-plus-pasta-10g-detail.html?Itemid=0.

Budem sa opakovať, ale takéto správanie nie je štandardné. Dajte ju vyšetriť veterinárom a nájdite jej kľudnejšie prostredie na život, kobyla je z toho pološialená a vy riešite prípravky...
napsal(a):
Budem sa opakovať, ale takéto správanie nie je štandardné. Dajte ju vyšetriť veterinárom a nájdite jej kľudnejšie prostredie na život, kobyla je z toho pološialená a vy riešite prípravky...
Pod tento příspěvek se podepisuji.
Zadavatelko, nějaké přípravky jsou vám k ničemu, kobyla má zásadně špatný management, celkově je přetížená! Už vám to tu řekla spousta lidí, vemte si rady k srdci a přestaňte kobylu likvidovat! Věřím, že to neděláte ve zlém úmyslu, že si ji chcete užít, ale kůň primárně potřebuje být koněm...

Nemám bohužel možnost jí ustájit jinde, protože široko daleko je to jediná stáj, kde to jde. Všude je plno a tady taky,60 km jakýmkoliv směrem.
Veterinář jí teď prohlížel, je v pořádku, ještě se divil, že to po něm vůbec chci, když jí vídá každý měsíc.
Ještě jí nechám prohlédnout fyzioterapeutkou skrz záda.
Dobře, nic jí dávat nebudu, budu s ní chodit 20 minut po jízdárně a komunikovat s ní a budu se na ní jen dívat a litovat, že se na ní ani na hodinu neprojedu.
V první diskuzi píšete, že máte kobylu 5měsíců.A co před tím?Než jste ji koupila?Jak s ní bylo pracováno, bylo li?
Vy popisujete hodiny a hodiny, kdy se okolo ní motáte, saháte, čistíte vodíte apod. Třeba na takovouhle přemíru člověčí pozornosti nebyla nikdy zvyklá a už jí lezete na nervy?
Co zkusit přijet, normálně vyčistit v řádu minut, přitom dbát na to, aby na vás neutočila.Na to nemá nárok, ani v říji, po vás hrabat, vykopávat apod. Tvářit se může jak chce, ale útoky bych eliminovala.
Pak nasedlat a vyjet si ven?Pěkně na klidnou vyjížďku.Třeba na dvě hodiny i víc.Nebo na hodinu jídárnu.Poté kobylu třeba osprchovat, dát ňamku, případně poté odvést do výběhu a odfrčet.
Vynechala bych nějaké probíhání před prací, možné, že se zbytečně zahřeje.
Máte li obavy z cesty mezi výběhy a na ruce jí uvedete lépe, co vám brání nasednout až někde dál?
Ona bude pravděpodobně z té nadmíry vaší snahy psychicky unavená a brání se po svém.
Jestli máte tolik času, co třeba venčit koně ještě někomu z místa?My jsme to tak dělávaly.Když někdy nemohla jedna, tak ta zbylá vzala oba koně.
Každý kůň je osobnost, a nemůže vám nikdo dát přesný manuál kolik minut jaké činnosti ještě snese a kolik už je moc.
Myslím, že méně je někdy více a držím palce, ať se vzájemně pochopíte.

Jj děkuji, za smysluplný příspěvek.
a co se týče, toho co bylo předtím, tak mám opravdu pocit, že jí naučili jen to základní, a pak jen stála ve výběhu, protože poslední 4 roky měla 2 hříbata, tak se s ní nepracovalo. Je jí 8 let.
Lina225

XXX.XXX.131.91
Nevím, jak daleko to máte z Prahy do Kladna, ale já dojíždím do stáje 25km (takže spousta benzínu, ztracený čas..), a přesto se snažím velmi dbát na to, aby se koni práce s člověkem neznechutila. Čištění a sedlání obvykle věnuji max 30 minut, výjimečně déle, ale tehdy už sleduji, že se kůň nudí a vymýšlí blbosti. Práce na jízdárně pak trvá zhruba 40 minut, nikdy ne přes hodinu, a to včetně lonžování před jízdou, přestávek během práce a podobně. Je třeba brát v potaz, že koně nezatěžujete fyzicky, ale hlavně psychicky, protože po něm požadujete naprosté soustředění. V ideálním případě by měl kůň o práci i přemýšlet a snažit se vám vyhovět, k čemuž je nutná motivace v podobě slovní pochvaly, ale i odpočinku, kdy necháte koně po správně provedené úloze vydechnout a uvolnit se než načnete další cvik. Dejte si pozor, abyste po kobyle nepožadovala příliš nových věcí naráz. Každému novému cviku věnujte několik hodin a teprve potom začínejte další.
Jelikož do stáje dojíždíte pouze 3 dny za sebou (pátek, sobota, neděle?), nemůžete si bohužel dovolit vyjížďky v rychlejším tempu ani delší trasy. Kondičku je třeba u koně budovat postupnou zátěží a hlavně pravidelnou prací, nárazová zátěž je to největší zlo. V ideálním případě věnujte vyjížďce 60-90 minut, složení může být např.60% krok,30% klus,10% cval. Pozor, chůze v těžkém terénu je stejně náročná jako běhání v rychlém tempu, nicméně pro zlepšení rovnováhy a soustředění je mnohem užitečnější.
Práce na lonži vypadá zdánlivě snadně, ale je velmi náročná na klouby. Navíc málokoho by bavilo bezcílné běhání do kolečka. Lonžujte maximálně půl hodinky a rozdělte si ten čas na několikaminutové úseky, kdy budete provádět rozdílné cviky. Přechody krok-klus-cval, zmenšení-zvětšení kruhu, prodlužování, zkracování chodu apod. Bezcílné běhání je na prd.
Práce ze země může trvat 30, ale i 60 minut, podle toho, co po koni požadujete. Střídejte jednoduché a složité požadavky, víc času dejte opakování starších cviků nebo věcí, které koníkovi až tak nevadí, ale může si za ně vysloužit odměnu, méně času nechte na nové cviky, nebo věci, které koně znervózňují.
Pracovní hodinu vždy zakončujte něčím, co by si měl koník do příště osvojit či zapamatovat - bude tento cvik vnímat pozitivně.
Po práci se vyplatí koně pravidelně nějakým způsobem odměnit - aby vnímal, že se s vámi jen nepracuje, ale i baví. Já vodím na trávu, vždycky alespoň na 10-15 minut, když mám čas, tak i na hodinu. Ve výběhu ji sice taky mají, ale ne tak vysokou, takže koník si velmi rychle na takovou odměnu-relax po práci zvykl.
Neberte to jako univerzální návod, ale třeba se vám některé rady budou hodit při budování lepšího vztahu. Hodně štěstí.

napsal(a):
Nemám bohužel možnost jí ustájit jinde, protože široko daleko je to jediná stáj, kde to jde. Všude je plno a tady taky,60 km jakýmkoliv směrem.
Veterinář jí teď prohlížel, je v pořádku, ještě se divil, že to po něm vůbec chci, když jí vídá každý měsíc.
Ještě jí nechám prohlédnout fyzioterapeutkou skrz záda.
Dobře, nic jí dávat nebudu, budu s ní chodit 20 minut po jízdárně a komunikovat s ní a budu se na ní jen dívat a litovat, že se na ní ani na hodinu neprojedu.
Robilo sa kobyle sono? Brala sa krv? Mám na mysli ozajstné gynekologické vyšetrenie, mne to stále príde, že by tam mohol byť nejaký gynekologický problém, možno niektorí z valachov na kobylu v začiatkoch hneď skočil a je tam nejaká infekcia, čokoľvek...
Nie je ani možné nejako prehádzať kone vo výbehoch? Naozaj si predstavte, že by vás niekto nechal týždeň do mesiaca žiť v totálnom strese, ktorý by vo vás vyvolával agresiu. Liečili by ste to výživovými doplnkami?
Čo skobylou robíte nesúdim, zdá sa mi to absolútne zbytočné a pre koňa otravné, ale keďže sa nesťažujete na kobylu pod sedlom, asi jej to až tak na mozog nelezie- mne by liezlo.

Lina: děkuji moc. asi takto bych si to představovala a přesně popisujete čeho chci docílit a jak s ní více či méně pracuji.
Po práci ji také odměňuji a na ty procházky na trávu také chodím, protože ve výběhu je krátká a jen ji tak oždibuje, kdežto na louce se mění v kombajn, ale dělá jí to radost.
Baarbora: veškerá vyšetření se teď dělala od ledna a nikde nebyl problém. Sono, zuby, odčervuji, očkuji, korektury, atd. No, na tu gyndu se ještě doktora zeptám, teď koukal na zuby, tak bude mít radost, že se zase ptám... Pak ještě se zeptám chiropraktičky jestli bude mít čas se na ní podívat. Minulý týden, když jsem tam byla poslední den, tak už na ní skákal valach, ale do tý doby ne, co jsem slyšela podle personálu stáje, tak je přistihli až když jsem tam byla.
Bohužel nemohu kobylu přendat jinam, protože 3 hřebci - 2-3 letí jsou sice mimo dohled za lesíkem v ohradě, ale pak máme 3 výběhy a v jednom jsou norik, mula - neplodní hřebci a peršeronka, a v dalším je směs klisen a valachů, ale ti se s mojí kobylou nesnesou a v tom posledním je ta moje, kde se s nima snese, i když je vyhýbavá.