Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.5.2016 15:10
horselife

XXX.XXX.40.128

Dobry den, mam problem... Muj kun mi nechce dat kopyta, ani nevim, jestli nechce, ale proste mi je neda, nechci na neho tlacit. Vim ze je chyba ve me, ne v koni.. Co mam udelat pro to, aby mi kun kopyto dal? Mam nekam zatlacit nebo tak?
Dekuji predem za odpovedi..

12.5.2016 15:45
Lexina

XXX.XXX.228.234

Nevím ale mohla by si skusit jemně stlačit nohu v místě kde ji při zvedání chytáš.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.5.2016 16:04
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mno, to jsou snad základy péče o koně? Máš mladého hřebce, kterého vychováváš, u kterého se může předpokládat, že to ještě neumí? Nebo je to už starší kůň, který z Tebe má jen legraci? To je dost podstatné. Nejsnadnější by bylo si přizvat někoho, kdo má zkušenosti a ukáže Ti to - a úplně nejlíp na koni Tvém, abys viděla, že to jde, resp. co na něj funguje.

Při zvedání nohou Ti může pomoci (dle Tvé i koňské konstituce, ale většinou je to kompatibilní) koni zlehka zatlačit svým ramenem na jeho loket, tedy ho jakoby svou vahou ramene "odklopit" tak, aby odlehčil kopyto. U předních nohou to jde snáz, u zadních s citem a pozor na eventuelní chuť kopnout, pokud je to hřebec a zkouší, co si může dovolit. Vždycky mít hlavu jinde než v trajektorii kopyta (zboku, ne "před kopytem"). A u zadních pozor dvakrát - kůň umí kopnout i do strany.

13.5.2016 22:14
horselife

XXX.XXX.40.128

Děkuji všem..všechno zkusím, jste hodní.. :).

Neregistrovaný uživatel

14.5.2016 09:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mno, to jsou snad základy péče o koně? Máš mladého hřebce, kterého vychováváš, u kterého se může předpokládat, že to ještě neumí? Nebo je to už starší kůň, který z Tebe má jen legraci? To je dost podstatné. Nejsnadnější by bylo si přizvat někoho, kdo má zkušenosti a ukáže Ti to - a úplně nejlíp na koni Tvém, abys viděla, že to jde, resp. co na něj funguje.

Při zvedání nohou Ti může pomoci (dle Tvé i koňské konstituce, ale většinou je to kompatibilní) koni zlehka zatlačit svým ramenem na jeho loket, tedy ho jakoby svou vahou ramene "odklopit" tak, aby odlehčil kopyto. U předních nohou to jde snáz, u zadních s citem a pozor na eventuelní chuť kopnout, pokud je to hřebec a zkouší, co si může dovolit. Vždycky mít hlavu jinde než v trajektorii kopyta (zboku, ne "před kopytem"). A u zadních pozor dvakrát - kůň umí kopnout i do strany.

Já být zadavatelkou, tak se do žádného zvedání nohou hřebci nepouštím - vzhledem k tomu, že nemá absolutně žádné zkušenosti, tak jen riskuje vlastní úraz
Ať si najde někoho zkušeného, o ji naučí, jak se okolo koní pohybovat, jak o ně pečovat (k tomu patří i čištění kopyt), a vysvětlí jí pravidla bezpečnosti. Až teprve poté by měla ke koním chodit bez dohledu zkušenějšího.

14.5.2016 19:49
sisi58

XXX.XXX.191.1

Zadavatelka píše "můj kůň". Takže než sežene odborníka, nemá se o nic pokoušet a kopyta nečistit?
Hřebec je taky jenom kůň, jen má koule.
Já jsem se setkala jen s hodnými hřebci, to u kobyl to bylo kolikrát rodeo, něco po nich chtít a nepřijít k úrazu.
Nechápu, proč jsou hřebci tak démonizovaní

Pro horselife:poradit by vám měl i váš kovář. Jinak hhippie to napsala dobře.
Jen drobnost, pokud se nedají nohy zvedat výš, zkusit jen jakoby kopyto překlopit dopředu. Špičku nechat ležet na zemi.
Jednak to není nebezpečné a kůň taky nemá pocit nestability.
Takto jsme čistili kopyta na smrt vyhublého tažného koníka. A postupně, jak získával sílu a důvěru jsme nožky zvedali výš. Je, co on sám chtěl.

Neregistrovaný uživatel

14.5.2016 20:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Nejde o to, že je to hřebec - natáhnout jí ji může i kobyla, ale jde o to, že pro laika (což zadavatelka evidentně je) je tahle akce zbytečně riskantní.
Pokud má koně doma, tak snad má nějaký rodiče, a pokud je dospělá, což mi podle stylu dotazu nepříjde, tak si toho zkušenějšího má zavolat co nejdříve - když jí nedal nohy doteď, tak už nějaký den navíc vydrží - takto ho stejně maximálně naučí, že si z ní může dělat prču

Přidejte reakci

Přidat smajlík