Uživatel s deaktivovaným účtem
Mno, to jsou snad základy péče o koně? Máš mladého hřebce, kterého vychováváš, u kterého se může předpokládat, že to ještě neumí? Nebo je to už starší kůň, který z Tebe má jen legraci? To je dost podstatné. Nejsnadnější by bylo si přizvat někoho, kdo má zkušenosti a ukáže Ti to - a úplně nejlíp na koni Tvém, abys viděla, že to jde, resp. co na něj funguje.
Při zvedání nohou Ti může pomoci (dle Tvé i koňské konstituce, ale většinou je to kompatibilní) koni zlehka zatlačit svým ramenem na jeho loket, tedy ho jakoby svou vahou ramene "odklopit" tak, aby odlehčil kopyto. U předních nohou to jde snáz, u zadních s citem a pozor na eventuelní chuť kopnout, pokud je to hřebec a zkouší, co si může dovolit. Vždycky mít hlavu jinde než v trajektorii kopyta (zboku, ne "před kopytem"). A u zadních pozor dvakrát - kůň umí kopnout i do strany.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Mno, to jsou snad základy péče o koně? Máš mladého hřebce, kterého vychováváš, u kterého se může předpokládat, že to ještě neumí? Nebo je to už starší kůň, který z Tebe má jen legraci? To je dost podstatné. Nejsnadnější by bylo si přizvat někoho, kdo má zkušenosti a ukáže Ti to - a úplně nejlíp na koni Tvém, abys viděla, že to jde, resp. co na něj funguje.
Při zvedání nohou Ti může pomoci (dle Tvé i koňské konstituce, ale většinou je to kompatibilní) koni zlehka zatlačit svým ramenem na jeho loket, tedy ho jakoby svou vahou ramene "odklopit" tak, aby odlehčil kopyto. U předních nohou to jde snáz, u zadních s citem a pozor na eventuelní chuť kopnout, pokud je to hřebec a zkouší, co si může dovolit. Vždycky mít hlavu jinde než v trajektorii kopyta (zboku, ne "před kopytem"). A u zadních pozor dvakrát - kůň umí kopnout i do strany.
Já být zadavatelkou, tak se do žádného zvedání nohou hřebci nepouštím - vzhledem k tomu, že nemá absolutně žádné zkušenosti, tak jen riskuje vlastní úraz
Ať si najde někoho zkušeného, o ji naučí, jak se okolo koní pohybovat, jak o ně pečovat (k tomu patří i čištění kopyt), a vysvětlí jí pravidla bezpečnosti. Až teprve poté by měla ke koním chodit bez dohledu zkušenějšího.
Zadavatelka píše "můj kůň". Takže než sežene odborníka, nemá se o nic pokoušet a kopyta nečistit?
Hřebec je taky jenom kůň, jen má koule.
Já jsem se setkala jen s hodnými hřebci, to u kobyl to bylo kolikrát rodeo, něco po nich chtít a nepřijít k úrazu.
Nechápu, proč jsou hřebci tak démonizovaní
Pro horselife:poradit by vám měl i váš kovář. Jinak hhippie to napsala dobře.
Jen drobnost, pokud se nedají nohy zvedat výš, zkusit jen jakoby kopyto překlopit dopředu. Špičku nechat ležet na zemi.
Jednak to není nebezpečné a kůň taky nemá pocit nestability.
Takto jsme čistili kopyta na smrt vyhublého tažného koníka. A postupně, jak získával sílu a důvěru jsme nožky zvedali výš. Je, co on sám chtěl.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
Nejde o to, že je to hřebec - natáhnout jí ji může i kobyla, ale jde o to, že pro laika (což zadavatelka evidentně je) je tahle akce zbytečně riskantní.
Pokud má koně doma, tak snad má nějaký rodiče, a pokud je dospělá, což mi podle stylu dotazu nepříjde, tak si toho zkušenějšího má zavolat co nejdříve - když jí nedal nohy doteď, tak už nějaký den navíc vydrží - takto ho stejně maximálně naučí, že si z ní může dělat prču