Kateřina1
XXX.XXX.60.226
Zdravím,
dnes mi bylo řečeno, že řepné řízky a vojtěška v žádném případě nesmí dohromady, nikdo mi nic nevysvetlil, proč? :) děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Nejspíš kvůli vyvážení P a Ca ;).
Kateřina1
XXX.XXX.60.226
Tak já nevím, přitom dostávají jen po pul kalíšku od každého, žádné kotle, jen trochu, prostě aby měli, protože ostatní koně něco dostávají, tak aby nekoukali, že nemají, jestě se zkusím pozeptat :) Ale děkuju za odpovědi :) prý na to nejsou zvyklí a mohli by se nafouknout, tak nevím, po pul kalíšku :).
Vojtěškové granule:
Vyznačuje se vysokým podílem bílkovin, vlákniny, vápníku, minerálů a vitamínů. Naopak cukry a škroby jsou zastoupeny minimálně.
Řízky: Řepné pelety slouží jako energetické - sacharidové krmení s vysokým obsahem vlákniny, především ve formě pektinů. Mají energetickou hodnotu jako ječmen a tedy vyšší než oves. množství minerálů (hlavně sodík), a jsou známý nízkým obsahem bílkovin. Jsou výborné v kombinaci s vojtěškou nebo sladovým květem - coby bílkovinovým krmením.
Tak podle výše uvedeného, je kombinace naopak velmi vhodná, my dáváme březulím, kojícím klisnám a starouškům do večerního krmení cca 0,5l.
Pokud tedy někdo tvrdí, že je kombinace nevhodná, zřejmě ví víc než výživáři a také by mě zajímal logický důvod.
Jak máte velký ten kalíšek a co máte za koně?
Oťásek
napsal(a):
Vojtěškové granule:
Vyznačuje se vysokým podílem bílkovin, vlákniny, vápníku, minerálů a vitamínů. Naopak cukry a škroby jsou zastoupeny minimálně.
Řízky: Řepné pelety slouží jako energetické - sacharidové krmení s vysokým obsahem vlákniny, především ve formě pektinů. Mají energetickou hodnotu jako ječmen a tedy vyšší než oves. množství minerálů (hlavně sodík), a jsou známý nízkým obsahem bílkovin. Jsou výborné v kombinaci s vojtěškou nebo sladovým květem - coby bílkovinovým krmením.
Tak podle výše uvedeného, je kombinace naopak velmi vhodná, my dáváme březulím, kojícím klisnám a starouškům do večerního krmení cca 0,5l.
Pokud tedy někdo tvrdí, že je kombinace nevhodná, zřejmě ví víc než výživáři a také by mě zajímal logický důvod.
Jak máte velký ten kalíšek a co máte za koně?
Ten popis z anima o rezkoch mi príde strašne zavádzajúci. Jednak sa v tej energetickej hodnote hovorí o suchovom stave- teda ak má 1kg suchých rezkov energetickú hodnotu ako 1kg ovsa( niektoré zdroje ale uvádzajú nižšiu energetickú hodnotu), rezky pred kŕmením naberú až 4násobok vody, teda to môžeme deliť štyrmi. Druhá vec je, že hoci majú o niečo menej Kj, než ovos, ale je aj rozdiel v tej energii. Je rozdiel kj energie z vlákniny a kj energie z ovsa. Pretože ak by sme chceli zájsť do extrému, aj seno má predsa nejakú energetickú hodnotu, a trebárs dve kilá sena majú ďaleko vyššiu energetickú hodnotu, než kilo ovsa. A nikto sa nad tým nepozastavuje...
V uvedej kombinácii rezky+vojtěška ale chýba zdroj fosforu- rezky majú veľmi nízky obsah fosforu, vojtěška tak isto. Ak vezmeme do úvahy zdroje anima, teda pomer 1,2-2:1 Ca:P, táto kombinácia spraví v jednom kg 21g:3,3g a to je naozaj máličko. Takáto kŕmna dávka ešte potrebuje nejaký zdroj fosforu a nie som si istá, či ho seno dokáže pokryť, ale skôr nie. Ten sladový kvet áno.
Tak fosfor je v minerálce, v minerálním lizu. Myslím, že by ho měl mít každý kůň v boxe či na pastvě. My máme solný, minerální i selenový liz v každé ohradě. K řepným řízkům dáváme ráno slaďák a večer vojtěšku /plus samozřejmě vitamíny, minerály, a dále piv kvasnice, len, slunečnici, některým po čas ostropestřec/. Jen nedáváme slaďák březulím.
Takže pro Kateřinu, dohromady se to dávat smí a pokud dáváte minerálku, chybějící fosfor se doplní, případně si ho koník dolíže.
Myslím, že energetická hodnota řízků se bude trochu lišit dle zpracovatele, kvality řepy, hodnota ovsa dle různých druhů, kraj od kraje, kvality a výtěžnosti půdy.
Řekla bych, že v Animu jsou to cca průměrné hodnoty pro představu.
Ale stejně tak kvalita pastvy či sena bude u každého jiná, takže kolik fosforu či jiných látek z celkového objemu kůň načerpá, je myslím naprosto individuální.
Volila by som radšej mineálku ako kŕmny doplnok, než minerálny liz. Predsalen, toho lizu sa kôň nemusí ani dotknúť, mienálka do krmiva je istejšia.
hlavne ak je zloženie kŕmnej dávky vojtěška+ repné rezky, tam naozaj ten fosfor chýba.
Kateřina1
XXX.XXX.60.226
Děkuju moc za názory, kalíšek má cca 0,5l. Dostávají klíšek řízků, + občas po 1/2 klaíšku vojtěšky, po které my bylo řečeno že se nafouknou, a že to dohromady v žádném případě nepatří, proto jsem se obrátila sem :) Soli mají také:) Ještě jednou tedy děkuju:).
asaras
XXX.XXX.57.6
Kateřina1
napsal(a):
Děkuju moc za názory, kalíšek má cca 0,5l. Dostávají klíšek řízků, + občas po 1/2 klaíšku vojtěšky, po které my bylo řečeno že se nafouknou, a že to dohromady v žádném případě nepatří, proto jsem se obrátila sem :) Soli mají také:) Ještě jednou tedy děkuju:).
Řepný řízky + slaďák snídaně, vojtěškové úsušky večeře. Obraťte se přímo na pí. Bergrovou z Animo, vysvětlí proč.