Prevalený zápal - prosím poraďte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

12.6.2016 08:54

XXX.XXX.165.211

Zdravím pred 1a pol týždňom u môjho koňa prepukol zápal na lakti.
Ešte pred tým mi kôň cca týždeň bez príčiny kríval (žiadny opuch alebo teplé miesto) a potom zo dňa na deň sa mu prevalil zápal do obrovskej a hlbokej rany. Napichnutie to nebolo v žiadnom prípade aj keď to tak vyzeralo. Veterinárka skonštatovala že pri dvíhaní sa zo zeme sa moc opiera o lakeť, ktorý sa mu nalieval a potom to tak prepuklo.2x mu pichla antibiotiká - pondelok a štvrtok. Ranu čistím ráno a večer, umývam betadinom a okolie rany natieram mastičkou Alaptid. Rana sa pomaly zaceluje no stále to hnisá.

Viete mi prosím poradiť niečo na skľudnenie tej rany?

...

12.6.2016 08:57
...

XXX.XXX.165.211

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.6.2016 10:47

Keď je rana naliata, znamená to na 90% je v nej stále tekutina, ktorá musí von. Keď sa nedostane von, bude naďalej v rane prebiehať zápalový proces- rana sa bude opätovne zapalovať a vyvalovať sa hnis. Možno v tomto prípade bude na mieste riešiť aj dren- aby ten hnis naozaj vytekal von. Prípadne pokiaľ to kôň dovolí, vytláčať všetku tekutinu z toho celého "vaku" von a povyplachovať slabým riedeným roztokom betadiny zvnútra striekačkou. Určite by som v tomto štádiu nedovolila rane zacelovať sa.

12.6.2016 11:25

XXX.XXX.165.211

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Keď je rana naliata, znamená to na 90% je v nej stále tekutina, ktorá musí von. Keď sa nedostane von, bude naďalej v rane prebiehať zápalový proces- rana sa bude opätovne zapalovať a vyvalovať sa hnis. Možno v tomto prípade bude na mieste riešiť aj dren- aby ten hnis naozaj vytekal von. Prípadne pokiaľ to kôň dovolí, vytláčať všetku tekutinu z toho celého "vaku" von a povyplachovať slabým riedeným roztokom betadiny zvnútra striekačkou. Určite by som v tomto štádiu nedovolila rane zacelovať sa.

Tekutinu sa stále snažím vytláčať von, ráno, keď kôň celú noc trávi v boxe, tak mu z toho trochu pri stláčaní vyteká, no keď je celý deň vo výbehu a chodí tak mu to vyteká samo a potom keď mu to stláčam tak z toho nejde nič. Vnútro nieje naliate len je to zdurené.

Inak keď chodí tak sa mu tvorí taká jemne žltá pena.

12.6.2016 13:20

To bude trvať aj niekoľko dní, možno týždeň. Vytláčajte to ďalej, preplachujte. S alaptidom by som ešte počkala.
Možno by ale bolo fajn pozrieť tú oblasť lakťa sonom(alebo aj rtg), keďže niečo tam to dráždenie vyvolalo.

12.6.2016 15:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

Má kobylka měla buď to stejné nebo něco podobného.Loni v červenci.
Veterinářka to zespodu propíchla a já jsem to jen chladila. Samo to zmizelo, jen kobyle zůstala nějaká nadbytečná kůže.
Z čeho to bylo, nikdo neví. Kobyla si odírá při vstávání zadní nohy, na předních nikdy nic neměla.
Já se přikláním k reakci na bodnutí hmyzem. Kobylka je muchařka.

13.6.2016 09:12
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Ja si myslím, že by to ešte veterinárka mala aspoň raz vidieť, toto nevyzerá ako dobre sa hojaca rana a vet by mal zhodnotiť či spraviť drenáž, dať ďalšie atb alebo čo s tým. Je to hlboké a vo vnútri je stále tekutina takže zatiaľ určite nezatvárať, držať v čistote a oplachovať betadinou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík