XXX.XXX.165.211
Zdravím pred 1a pol týždňom u môjho koňa prepukol zápal na lakti.
Ešte pred tým mi kôň cca týždeň bez príčiny kríval (žiadny opuch alebo teplé miesto) a potom zo dňa na deň sa mu prevalil zápal do obrovskej a hlbokej rany. Napichnutie to nebolo v žiadnom prípade aj keď to tak vyzeralo. Veterinárka skonštatovala že pri dvíhaní sa zo zeme sa moc opiera o lakeť, ktorý sa mu nalieval a potom to tak prepuklo.2x mu pichla antibiotiká - pondelok a štvrtok. Ranu čistím ráno a večer, umývam betadinom a okolie rany natieram mastičkou Alaptid. Rana sa pomaly zaceluje no stále to hnisá.
Viete mi prosím poradiť niečo na skľudnenie tej rany?
...

XXX.XXX.165.211
Uživatel s deaktivovaným účtem

Keď je rana naliata, znamená to na 90% je v nej stále tekutina, ktorá musí von. Keď sa nedostane von, bude naďalej v rane prebiehať zápalový proces- rana sa bude opätovne zapalovať a vyvalovať sa hnis. Možno v tomto prípade bude na mieste riešiť aj dren- aby ten hnis naozaj vytekal von. Prípadne pokiaľ to kôň dovolí, vytláčať všetku tekutinu z toho celého "vaku" von a povyplachovať slabým riedeným roztokom betadiny zvnútra striekačkou. Určite by som v tomto štádiu nedovolila rane zacelovať sa.

XXX.XXX.165.211
napsal(a):
Keď je rana naliata, znamená to na 90% je v nej stále tekutina, ktorá musí von. Keď sa nedostane von, bude naďalej v rane prebiehať zápalový proces- rana sa bude opätovne zapalovať a vyvalovať sa hnis. Možno v tomto prípade bude na mieste riešiť aj dren- aby ten hnis naozaj vytekal von. Prípadne pokiaľ to kôň dovolí, vytláčať všetku tekutinu z toho celého "vaku" von a povyplachovať slabým riedeným roztokom betadiny zvnútra striekačkou. Určite by som v tomto štádiu nedovolila rane zacelovať sa.
Tekutinu sa stále snažím vytláčať von, ráno, keď kôň celú noc trávi v boxe, tak mu z toho trochu pri stláčaní vyteká, no keď je celý deň vo výbehu a chodí tak mu to vyteká samo a potom keď mu to stláčam tak z toho nejde nič. Vnútro nieje naliate len je to zdurené.
Inak keď chodí tak sa mu tvorí taká jemne žltá pena.

To bude trvať aj niekoľko dní, možno týždeň. Vytláčajte to ďalej, preplachujte. S alaptidom by som ešte počkala.
Možno by ale bolo fajn pozrieť tú oblasť lakťa sonom(alebo aj rtg), keďže niečo tam to dráždenie vyvolalo.
Má kobylka měla buď to stejné nebo něco podobného.Loni v červenci.
Veterinářka to zespodu propíchla a já jsem to jen chladila. Samo to zmizelo, jen kobyle zůstala nějaká nadbytečná kůže.
Z čeho to bylo, nikdo neví. Kobyla si odírá při vstávání zadní nohy, na předních nikdy nic neměla.
Já se přikláním k reakci na bodnutí hmyzem. Kobylka je muchařka.
Ja si myslím, že by to ešte veterinárka mala aspoň raz vidieť, toto nevyzerá ako dobre sa hojaca rana a vet by mal zhodnotiť či spraviť drenáž, dať ďalšie atb alebo čo s tým. Je to hlboké a vo vnútri je stále tekutina takže zatiaľ určite nezatvárať, držať v čistote a oplachovať betadinou.