Dobrý den, mam dotaz. Kobyla CT, byla ve cvalu tlacivejsi, ale v kroku a v klusu v pohodě.Nedavno mi zacala utikat do oblouku a na diagonalach.A protože jsem měla v té době nějaké těžší období, tak jsem to řešila silou, tahanim za otěže.K tomu se ještě přidalo, ze při přechodu krok-zastaveni nechtěla zastavit a když už zastavila, tak se hned rozešla.A na blbá ji trhala v hubě, jako bych tím snad něco mohla vyřešit.Driv chodila pěkně na otěží s hlavou dolů, ale teď moji chybou má hlavu na hoře a když už ji ma dole (a to jediné když ji tam silou hlavu držím)tak cuka hlavou a vytahuje si ji nahoru, a to i když ji nabídni otez.Na lonzi na chambonu chodí normálně, v pohodě, na ni chodí na nelomenem kovovém udidle a má ho dost volné.Muj dotaz zní, jak s ní pracovat, aby zase chodila normálně a ne jako žirafa.Děkuji za odpověď.
polárka.15
napsal(a):
Volné otěže a valit to jen SEDEM a HOLENÍ. Na ruku zapomenout, ztratila v ní důvěru a brání se bolesti, nic jiného.
Nelomené kovové udidlo, to je co?
Nevím právě jak se to jmenuje, ale je to úplně obyčejné, na stejný princip jako gumové nelomene.Kdyz ja právě nevím, jk toho sedem dosáhnout.Poradis mi trochu?Na nohu je hodně citlivá a dost se rozlitava.
vicki
napsal(a):
Nevím právě jak se to jmenuje, ale je to úplně obyčejné, na stejný princip jako gumové nelomene.Kdyz ja právě nevím, jk toho sedem dosáhnout.Poradis mi trochu?Na nohu je hodně citlivá a dost se rozlitava.
To jsou naproste zaklady, otez dava jen mirnou korekci, vetsinu prace udela holen a vaha. Pokud ovsem zaklady neumis, musis si prizvat trenera. Video treba nemas? Nelze poslepu radit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

vicki
napsal(a):
Cez internet sa jazdiť nenaučíš, ak máš problém, rieš to predovšetkým s trénerom zo zeme. Len etn Ti bude vedieť poradiť, v čom robíš chybu a ako ju odstrániť.
Veci, ktoré popisuješ môžu súvisieť aj s boľavým chrbtom- či už od nepadnúceho sedla, alebo nesprávneho jazdenia.
Chodíte na vyjížďky?
Pokud ano, popros někoho ať ti děla vodiče, zařaď se za něj a nechej kobylku dělat vagonek.
Otěže jen držet, kvůli bezpečnosti a aby jí udidlo nehrkalo v hubě a koníka řídit holeněmi, sedem, hlasem(pokud to zná), pootočením trupu atd., atp.
Ať kobyla zjistí, že udidlo není jen strašák. Jo a to udidlo bych dala jiné, jemnější.
Bezudidlovku radit nebudu, s tou nemám zkušenosti.
Doporučuji přečíst:
http://www.equichannel.cz/aby-udidlo-zbytecne-nebolelo a následující.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Uprimne si nedokazu predstavit reakci kone vycukaneho na tak ostrem udidle. Teda...chapu jeho nasledne reakci
Resp. vzhledem k dotazu a popisu situace mi prijde, ze zadavatelce takovy nastroj vubec do ruky nepatri.
At tak ci tak by bylo prima nejlip na nejaky cas zapomenout na udidlo jako takove a zkusit to v klidu, bez nej (sidepull?). Protoze jestli zadavatelka neovlada zaklad ovladani kone beznymi pomuckami (sed, holen) a hlavu kone dole drzi nasilne, nedokazu si predstavit, jak by mohla zvladnout napravit, co zpackala - navic na tom uzdeni, co ma...
= jak psala Polarka a Sisi - na ruku-hubu je treba ted zapomenout a snazit se presvedcit kone, aby si sam zas chtel udidlo najit a nebal se ho. Co vas vedlo k tomu jezdit na takovemhle udidle?
Ohledne toho utikani v obloucich, diagonalach - nezacala jste po ni chtit neco jineho, nez driv? Kone casto zrychluji, kdyz si s necim nevi rady ve smyslu utect od problemu - napr. kdyz jsou na ne vkladany vyssi naroky, nez na jake fyzicky maji. (Ohnuti do oblouku kone, ktery nema dostatecne vypracovane svaly na to, aby se do oblouku podsadil a unesl se...). Nebo me jeste napada ve vasem pripade silnejsi pouzivani oteze, nez kun byl ochotny snaset, tak se z toho snazil utect... Ale jak psala Polarka - to jsou jen domnenky, co nas k tomu, co kdo napise, napadaji...