Ahoj,
mám valacha ustájeného na pastevku se smíšeným stádem, ve kterém jsou kromě ČT i huculové. Ve stádě je koník téměř tři měsíce, ale pořád je od koní dost pokousaný. Vypadá fakt děsně a mám pocit, že někdy je z těch šrámů, resp. z toho co se ve výběhu děje, docela rozhozený. Nová "zranění" má snad obden, včera přibylo další, kousanec až do masa Tak nevím, zda je to ještě krátká doba na začlenění? Nebo to jak vypadá je ještě v mezích normálu?
Tak po třech měsících už bude na čase uvažovat o změně složení stáda. Někdy stačí dát jednoho koně pryč a je klid. Někdy je to taky nedostatkem objemného krmiva, kdy se jednoduše perou o krmení a nebo taky o něco jiného. Ale jestli je všeho, včetně prostoru dostatek, tak jedině změnit stádo.
Tak za tím zlým huculem zajděte, řekněte mu ty ty ty a bude klid, ne? Co chcete slyšet? Buď dáte do vedlejší ohrady nebo jinam do ustájení toho agresora nebo vašeho koně. Proč by nešla vybudovat další ohrada rozdělením současného prostoru? Ptala jste se majitele, zda by svolil? My také máme koně na menším pozemku a i přes to je rozdělený, aby byl klid.
Tři měsíce může být někdy ještě krátká doba, záleží na složení stáda a charakterech jedinců.
Ovšem to vyjádření, že máte koně na pastevku a bijí se u sena, to spíš ukazuje na šarvátky z hladu. Je léto, tráva roste - pastevka jsou nyní naprosto bezproblémová a přiřazování nových koní je bez jakýchkoliv problémů. Problémy bývají na venkovních ustájeních s nějakých ohrazeným prostorem, koně jsou nechaní na vykousané a vydupané piditravičce - na tomhle koně strádají a proto bývají problémy.
Píšete pastevko a není prostor pro rozdělení stáda - jedná se opravdu o pastevko nebo jen o nějaký ten ohrazený plac?
rebeks
napsal(a):
Tak za tím zlým huculem zajděte, řekněte mu ty ty ty a bude klid, ne? Co chcete slyšet? Buď dáte do vedlejší ohrady nebo jinam do ustájení toho agresora nebo vašeho koně. Proč by nešla vybudovat další ohrada rozdělením současného prostoru? Ptala jste se majitele, zda by svolil? My také máme koně na menším pozemku a i přes to je rozdělený, aby byl klid.
To snad ne...vzhledem k tomu, že nemám s pastevním ustájením zkušenosti a že jsem předtím měla hřebce, který ve stádě nebyl, moje otázka zněla, zda je tato situace po 3 měsících ještě normální, nebo zda to mám začít řešit.