Ahoj všem,
po delší pauze bych potřebovala poradit.
Mám koně ustájeného ve stáji, je ve výběhu sám, protože už měl pár incidentů s jinými koňmi (prokousnutý jeho kohoutek, roztržená noha atd, je to dost otloukánek), každopádně kolem jsou další výběhy a koně vidí a kontakt s nimi má. Aktuálně ale nastal problém, že ve výběhu který těsně přiléhá k výběhu mého koně je nový kůň a moje zvíře začalo být dost ošklivě rozkousané na krku. Víme, že je to od nového koně. Dle veterinářky je bohužel možné, že by se mohlo stát smrtelné zranění (prokousnutá tepna nebo hrtan/hltan), proto jsem to logicky začala řešit. Rozšířila se mezera mezi výběhy (aktuálně metr), bohužel to nepomohlo. Navrhla jsem majitelce druhého koně, jestli by nemohl její kůň nosit náhubek (trávy má ve výběhu stejně minimum a žádné příkrmy do výběhu nedostávají) - na to mi bylo řečeno že problém je v mém koni, protože stojí moc blízko (ano je to de*l, ale to kde stojí už neovlivním...) a že její zvíře rozhodně žádný náhubek nedostane. Jsem trochu v koncích, jak byste to řešili? S druhou majitelkou není rozumná domluva a do jiných výběhů koně dát nemůžeme. Víte někdo, na koho by případně byla zodpovědnost, pokud by se mému koni něco skutečně stalo? Aktuálně dezinfikuju každý den nové rány, kousance jsou mi jedno ale protržená tepna se mi zdá jako docela nebezpečná záležitost...
Díky všem co dočetli až sem a budu ráda za reakce.
PS: může se vůbec protržení tepny stát?
Fortuna.
Jen se zeptám, proč rozšíření mezery mezi ohradami nepomohlo? Pokud je ulička/mezera stále příliš úzká, musí se ještě rozšířit /to je ale asi jasné, takže problém bude někde jinde.../, pokud se k sobě dostanou tak, že jeden pásku protrhne, pak musí dostat každý od ohradníku v místech kde se k sobě dostávají pořádnou ránu a elektrika tam musí dobře běhat /zkontrolovat zkoušečkou/ Tedy pokud je máte pod elektrikou... Pokud máte ohrady bez elektriky, navrhněte její pořízení O prokousnuté tepně jsem ještě neslyšela, ale když má někdo smolíka, tak je možné asi úplně všechno.
lina225

XXX.XXX.172.226
Zodpovědnost by sice měla nést majitelka útočníka, ale těžko jí to dokážete, pokud její kůň není vyloženě jediné zvíře, které se s tím vaším může dostat do kontaktu. V případě problému se vám pravděpodobně vysměje, stejně jako to udělala teď.
No já bych se spíš zamyslela nad tím jestli je váš kůň opravdu na samotce spokojený - jelikož pokud má možnost se distancovat od útoků jiných koní ve své ohradě, tak proč sakra stojí u ohradníku a nechá se ožírat?!
Rozhodně bych druhou majitelku nenapadala, že poškozuje vašeho koně, který stojí v samostatné ohradě a pokud se k sobě koně nedostávají stylem, že její kůň přejde přes ohradník k vašemu koni, tak bych to s ní vůbec neřešila
O prokousnuté tepně jsem teda ještě neslyšela, no teda to že kůň zakousl kozu tím, že jí prokousl krk to jo, ale kůň na koně nee, ale tak ono si takové zranění může kůň klidně způsobit i jen o trčící hřebík...
Oťásek
napsal(a):
Jen se zeptám, proč rozšíření mezery mezi ohradami nepomohlo? Pokud je ulička/mezera stále příliš úzká, musí se ještě rozšířit /to je ale asi jasné, takže problém bude někde jinde.../, pokud se k sobě dostanou tak, že jeden pásku protrhne, pak musí dostat každý od ohradníku v místech kde se k sobě dostávají pořádnou ránu a elektrika tam musí dobře běhat /zkontrolovat zkoušečkou/ Tedy pokud je máte pod elektrikou... Pokud máte ohrady bez elektriky, navrhněte její pořízení O prokousnuté tepně jsem ještě neslyšela, ale když má někdo smolíka, tak je možné asi úplně všechno.
Oni se po sobě natahují, očichávají a "seznamují", ale ten druhý ho pak vždy chytne za krk, a drží a tahá až toho mého blbečka přitáhne na ohradník, ohradník začne kopat a ten můj ucukne... má vytrhané chlupy a kůži, na některých místech až do masa.
Jinak je to jediný kůň, který se s ním může dostat do přímého kontaktu.
ad anobbona - to netuším. Dělal to tak vždy a dělá to i teď když ho zkoušíme občas dát ke stádu. I když ho někdo kouše, kope, cokoliv, nechá se a nepoodejde. Věřte mi, že bych byla mnohem radši kdyby se dokázal bránit a mohl být normálně s koňmi, ale bohužel jsem už řešila tolik jeho zranění, že jsme všichni usoudili že mu bude líp samotnému, než aby stál 3/4 roku ve stáji kvůli zraněním a brečel ve stáji, když mu všichni odejdou do výběhu...
Jinak majitelku jsem nenapadala, pokusila jsem se jí vysvětlit situaci a najít nějaké řešení, já jsem byla z její strany osočována, že chci v podstatě týrat jejího koně náhubkem.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
O protrzeni tepny jsem opravdu v zivote neslysela...tedy, o protrzeni ani, ale prokousnuti druhym konem ne.
co vsak neni az tak vzacne, je prohousnuti hrdla...s tim uz jsem se setkala vicekrat, v ruznych stajich.
vetsinou pri sarvatkach mladych hrebcu-dorostencu.
nikdy neslo o napadeni, spis hry..kdy jeden z ucastniku da se rici prestrelil.
v zadnem z pripadu, ktere jsem videla, neslo o ohrozeni Zivota, avsak preci jen kousnuti bylo natolik vazne, ze ovlivnilo budouci vyuziti kone.
myslim vsak, ze toto se stava prave spise pri hravych sarvatkach, protoze za normalnich okolnosti se utocnik pod hrdlo tak lehce nedostane, to uz druhy kun musi zdvihnout hlavu-nosminimalne naprimit, nebo zdvihnout...nejcasteji k tomuto kousnuti dochazi, kdyz se mladosi tahaji za stajovky a poradaji podobne bojuvky.
ze by k prokousnuti hrdla doslo z agresse druheho kone jsem jeste nevidela, ani neslysela..(to vsak neznamena, ze se nemuze stat)
jak uz nekdo pise nahore, rozsirila bych mezeru mezi ohradniky, ale pokud uz je tam metr rozestup, musi vas kun v podstate krk vyslovene nastavit, natahnout pres hrazeni, aby ho druhy kun mohl kousnout.
pokud tomu tak je..tak mu asi ty kousance vadi podstatne min, nez vam, jinak by to nedelal.
mozna je to cele jen hra, s nekolika modrinami, skrabanci a kousanci, a neni treba delat z komara velblouda.
pokud to tak neni, zvetste prostor mezi ohradami, nebo se poohlednete po jinem ustajeni.
majitelka druheho kone opravdu za nic nemuze, a neni duvod omezovat jejiho kone nahubkem, kdyz vas prijde a nastavi se mu..
nebo dokonce i provokuje..
e

XXX.XXX.213.70
Bála bych se spíš toho, že si kůň zamotá nohu do ohradníku, což je celkem častý jev a jsou z toho velmi ošklivá i fatální zranění. Pokud na sebe stále dosáhnou, není nic jednoduššího, než zvětšit mezeru, pokud ohradník kope, nebude se přes něj potom nahýbat víc, aby dosáhl.
Hmmm, určitě zvětšit mezeru a sehnat mu do ohrady alespoň jednoho parťáka. Souhlasím se všemi postřehy výše. Jako majitelka druhého koně bych se také bránila náhubku, pokud se Váš koník dobrovolně vystavuje kousání, chybí mu fyzický kontakt s ostatními koňmi a potřeboval by akutně podobně submisivního koňského kamaráda, se kterým by se mohli podrbat, počmuchat a dělat si všechny koňské důvěrnosti. Pak by byl spokojený a nestrkal by čumák ke kolegovi. Ten by na oplátku asi potřeboval méně submisivního společníka, se kterým by se proběhl a pohrál si / samozřejmě se pár škrábancům nevyhnete/ ale většinou se to během pár dní srovná, koně jsou spokojení a je klid.
Není v ustájení např nějaký starší ponďa, který by mu dělal parťáka? My máme doma momentálně 20 koní a jsou rozdělení do 4 ohrad právě podle jejich dominance a snášenlivosti. Přes léto je i celkem jedno zda nějaké skupinky pustím dohromady / když je dost trávy, tak se porovnají/, problém by nastal v zimě, kdy kupkujeme do ohrad seno a dominantní koně obíhají všechny kupy a odháněli by staříky. Takže máme ohradu důchodců, kde jsou i submisivní mladší koně. Pak partičku výrostků, v další jsou březí kobyly s hříbaty... a naprostou pohodu.
Pak mě ještě napadá, jak dlouho jste v tomto ustájení?
Jak byl koník do stáda začleňován?...Myslím tím, zda postupně, tzn. nejprve třeba puštěn s nejsubmisivnějším jedincem a postupně přidáváni ostatní koně / aby si mohl vytvořit s někým vazbu, než se na něj vrhne celé stádo.../.
Je mi jasné, že se nevyhnu škrábancům, jak říkám, byl s koňmi dost dlouho, dotlučený pořád a řešilo se to až když si nějakým způsobem ztrhal kůži z půlky hnáty, jinak předtím dezinfekce a děj se vůle boží...
Jinak v tomhle ustájení jsme už skoro dva roky, a byl do stáda puštěný postupně, ale on ten můj v podstatě asi nikdy nebyl v normálně velkém stádě. Bývalá majitelka ho měla dva roky a celou dobu byl jen s jednim mladším valachem, předtím byl v Chuchli a já netuším, jak to tam funguje s výběhy, jestli vůbec nějaké jsou... No a pak byl nejspíš v mládí na nějakých pastvinách ve Francii, ale dnes už se asi nikdo nedopátrá, jak to tam vypadalo, jak probíhal převoz atd...
Určitě bych jako první věc udělala jak už píšou výše, rozšířit mezeru mezi ohradama, klidně na 3 metry, my máme mezi hřebcema a kobylama metr a půl a stačí, právě že ty koně k sobě nesmí čuchnout, od toho by se odvíjela velikost tý mezery...samozřejmě zmenšujte ohradu svému koni, ne tomu druhému, pro dobré vztahy.Pak jste ještě psala, že stejně v ohradě nic nemají ke žrádlu, nedalo by se toto také zajistit, nejen tomu vašemu, ale i tomu sousedovi, aby se zabavili, třeba to opatvdu dělají jen z nudy a jsou z toho nicnedělání zpruzelý.A poslední věc udivuje mě, že to řešíte tady s námi a ne s ustajovatelem, ten by měl být první, který si bude všímat nespokojenosti a navrhovat řešení pro spokojenost všech, beru to ze svého pohledu ustajovatele...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Protrženou tepnu jsem nezažila ani v doslechu okolo/ žádný div, neznám moc koní a majitelů/, ale zažila jsem jeden jediný kop-a utrácelo se, noha, a zažila jsem šlachu u závodního sponzorem zapůjčeného koně, o ohraničení výběhu / to se sešilo a kůň pak ještě běhal, nižší stupně/.
Dobré rady už zazněly, jen je znovu srhnu: rozšířit mezeru směrem dovnitř "svého" výběhu.
Dát koním něco na ždíbání a k vašemu mouloidního kámoše, třeba malého poňu / porvat fatálně ho může ale i pes/, protože jestli je mu milejší kousající parťák než žádný, asi samotou strádá dost. Problém je roky...hledala bych a zakoupila vhodného poně, možná to nebude ten první a možná si vyrobíte "závisláka"- každé řešení má svá úskalí.
Určitě bych jako majitelka "druhého" koně nepřistoupila na náhubek, váš kůň má tu smůlu, že se neumí chovat ve stádě a nerozumí koňské řeči, i když v něm stádový pud a touha po společnosti zůstaly.. Zkusit můžete zmírnění rizik viz výše, nebo holt mít samotného a zřejmě řvoucího nebo tiše strádajícího po koních v bezpečném ohrazení, fyzicky celého..
Já osobně bych se pořádně zamyslela, jestli se mi kůň svými neustálými zraněními a sebedestruktivním chováním nesnaží něco říci - třeba jestli ho nechováte v prostředí a na místech kde se mu nelíbí a kde nezapadá... Tyhle "drobné" nehody často skončí vážnějšími zraněními a nemocí (nohou, zad, dýchání atd.). Nešťastní koně nebývají zdraví - a není důležité jak kvalitním krmením ho futrujete, nebo jak luxusní zázemí a cajky pro něj máte.