bublinka611
XXX.XXX.109.1
Dobrý den,
kobča ma takova kopytka teď, jakoby se to od zhora loupe.Proč to? kopytka mačim, sprchuji jim nožky občas namažu, děkuji za každé rady
Pominu-li to, že je kopyto asi trochu nepravidelné (ubíhá na jednu stranu - těžko říct z pár fotek ve slámě jestli a proč), tak to co vidíte pod korunkou a co se loupe je periople, něco jako nehtová kůžička u nás lidí. Většinou se loupe u koní když je dlouho sucho a pak zaprší nebo se kopyta intenzivně máčí. Nejedná se o patologii.
vet.
napsal(a):
Pominu-li to, že je kopyto asi trochu nepravidelné (ubíhá na jednu stranu - těžko říct z pár fotek ve slámě jestli a proč), tak to co vidíte pod korunkou a co se loupe je periople, něco jako nehtová kůžička u nás lidí. Většinou se loupe u koní když je dlouho sucho a pak zaprší nebo se kopyta intenzivně máčí. Nejedná se o patologii.
Děkuji za sebe za informaci.
Jen se mi zdá u těchto kopyt periople široká?
Z.
bublinka611
XXX.XXX.109.1
Děkuji moc za info, kopyta mačim až teď přítel mě udělal vodu s hadicí před stájí tak mačim jak je teplo každy den po ježděni a celkově koniky osprchnu, dřív to bylo jen občas tak jednou za tyden když bylo teplo někdy i to ne.Tak je to asi tim máčením, nevadí to moc kopytum?
Před tydnem jsem tu měla kováře on nic neříkal, všimla jsem si toho pořádně až teď
Nafotím lepe a vložim fotky.
bublinka611
napsal(a):
Děkuji moc za info, kopyta mačim až teď přítel mě udělal vodu s hadicí před stájí tak mačim jak je teplo každy den po ježděni a celkově koniky osprchnu, dřív to bylo jen občas tak jednou za tyden když bylo teplo někdy i to ne.Tak je to asi tim máčením, nevadí to moc kopytum?
Před tydnem jsem tu měla kováře on nic neříkal, všimla jsem si toho pořádně až teď
Nafotím lepe a vložim fotky.
Máčení kopytům určitě nevadí, naopak. Co je ale zbytečné nebo dokonce nevhodné je to mazání, jak píšete v úvodním příspěvku. Majitelé často mažou kopyta z důvodu, aby je koník neměl příliš suchá, paradoxně tím docílí spíš opaku - mastnota nedovolí kopytu nasávat vodu zvenčí, čímž se ještě více vysušují. Většina kopytní kosmetiky je jenom tahák na peníze, pokud teda nemažete z důvodu, aby kůň dobře vypadal, třeba na výstavě ![]()
U periople se uvádí šíře 1-2 cm, v období sucha se olupuje jako na vašem obrázku, v období dešťů zbělá, což je hodně nápadné u tmavých kopyt.
Tady je pěkný odkaz - periople je až níže, pod názvem obruba.
http://www.kopyta.com/kopyta/anatomie.html.
kačule
napsal(a):
Děkuji opět za info, no ja ale mažu fakt občas a to většinou, že kopytka osprchnu a namažu ted jsem namazala aby bylo lepe vidět na fotce.Raději mazat nebudu vubec.Děkuji za odkaz mrknu.
Není zač- a jak to po sobě čtu, tak radši upřesňuju- periople je až níže v odkazu, nikoli níže na kopytě
Přesně jak je psáno v příspěvku výše, není potřeba mazat vůbec. Máčení nevadí, koně v divočině si máčí kopyta téměř vždycky, když se jdou napít, protože mají tendenci si do vody/bláta stoupnout.
Pro SISI 58 - setkala jsem se s kopyty, která měla v období sucha periopli téměř do poloviny délky přední stěny, jakoby přilepenou k rohovině a pak se odloupala, když začalo pršet a všechno to změklo. Neviděla bych v tom problém.
S patologickým "zadržováním" periople se setkávám jen u některých schvácených koní (IR), z nějakého důvodu se jim nedělá souvislý pruh kůže, ale v přední polovině kopyta jsou drobné,0,5 cm šupinky, které pevně drží na stěně až téměř k zemi. Zatím jsem nezjistila proč tomu tak je, ale je to u koní s poklesem kopytní kosti a současnou rotací, chronicky schvácených. Asi to má souvislost se změnou postavení papil v korunce a změnou směru růstu rohoviny a kůže při korunce.