Jak na bezohledného souseda?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Anstain

5.7.2016 18:52
Anstain

XXX.XXX.72.160

Před rokem soused sundal že střechy eternitové šablony auskladnil je na zahradě těsně u našeho plotu, kde máme zahrádku. Co s tím, jak donutit souseda, aby eternit odstranil?

5.7.2016 18:59
mgtka

XXX.XXX.92.43

Je to na jeho pozemku. V cem vam to presne vadi?

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.7.2016 20:17

Další eternitofobiec...
Měla jsem ve školce ohromný odboj, když jsem chtěla položit na ovčí domeček eternit jako střechu. Je to x set metrů od školky, kde se děti pohybují. Jedna matka - právnička - na mě vyběhla, že to nepřipadá v úvahu v rámci možných zdrav.rizik, které s sebou eternit nese. Prý jednou zastupovala člověka v nějaké kauze ohledně eternitu, tak moc dobře ví, co je to za svinstvo. To, že jsou desky z eternitu ale sama nepoznala - musel jí na ně upozornit manžel - sama totiž nevěděla, jak vypadá...

Pokud vím, tak největší paseku dělal eternit dělníkům ve výrobě, kteří s ním přicházeli do styku každodenně a "velmi z blízka". To odlučování částeček při erozi při povětrnostních podmínkách je vědecky nepodložené. Pokud vím, tak to vyvrátili. Resp. ne to, že se odlučuje, ale to, že může způsobovat rakovinu dýchací soustavy... takže těžko říct.

Každopádně pokud to zadavatel potřebuje řešit a se sousedem napřímo to nelze, tak se leda zeptat na městském úřadě. Otázka je, jak moc budou chtít být součinní. Spousta lidí má na střechách kdečeho starý typ eternitu a nevím o vyhlášce, která by to zakazovala. Pokud je někde složená, tedy neslouží ke svému účelu, ke kterému byla vyrobena (jako střecha), tak pokud najdete na účadě stejného eternitofoba, třeba uspějete a vytvoří nějaký ofiko dopis-výzvu, aby si soused eternit odstranil (ono to taky není bůhvíjaká výhra, mít ho jako nepoužívaný někde na hromadě - eternit je posuzován jako nebezpečný odpad a za jeho ukládku se často musí platit nemalá částka - pokud ho nepřijmou jako neb.odpad v rámci nějakého obecního sběru).

5.7.2016 20:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

Eternitové tašky obsahují azbest, ten je zdraví škodlivý.
Je daný způsob, jak se jich zbavit.
Nemohou se někde jen tak povalovat.

Stejně tak staré dubové pražce. Také ekologická hrůza.

5.7.2016 21:02
Terven

XXX.XXX.110.147

Azbest je celkem běžnou součástí starších "předrevolučních" staveb, nebezpečný začíná být ve chvíli, kdy se mechanicky narušuje a dochází k uvolňování vláken. Čili jakmile se do něj začne řezat, vrtat, apod.
Šablony volně ležící u plotu by mě asi nechaly v klidu, horší to zřejmě bylo, když soused střechu strhával.
Myslím, že většina z nás (hlavně starší generace) strávila v blažené nevědomosti ve společnosti azbestu pěkný kus života

6.7.2016 05:56
Grandina

XXX.XXX.130.27

sisi58 napsal(a):
Eternitové tašky obsahují azbest, ten je zdraví škodlivý.
Je daný způsob, jak se jich zbavit.
Nemohou se někde jen tak povalovat.

Stejně tak staré dubové pražce. Také ekologická hrůza.

Sisi prosím tě, a na základě čeho jde doložit škodlivost pražců? Jsme to nedávno při nějaké slezině řešili a proběhla vcelku bouřlivá diskuze, bez jakéhokoliv konkrétního výsledku :).

6.7.2016 07:46

Jak píše Terven.
Eternit nejspíš azbest obsahuje. Azbest z něj nesublimuje ani nevyskakuje, problém je při výrobě nebo manipulaci s narušením struktury. Na novou stavbu čehokoli bych ho nedávala, staré malometrážní plochy /chaty, kůlna-střechy/ lze likvidovat i svépomocí a to tak, že se střecha namoči vodou z hadice, poté se jednotlivě snímá každá šablona a rozhodně nehází do kontejneru, ale opět růčo snáší na zem a nejlépe do igelitového pytle, v němž se poté odveze na skládku, která má "razítko" na skladování takovéhoto odpadu- a to razítko si dám bouchnout na potvrzení, že jsme tam eternit odevzdala, papír uschovám, hotovo. Informace mám z hygieny, řešíme střechu na staré chatě.

Na větší plochy/vlnitý eternit na kravínech, střechy na školách a činžovních domech/ je třeba vzíti firmu s "papírem", která pak ručí za hlášení kroků kam se má, práci svých zaměstnanců v respirátorech atd.Dělá to SKANSKA a ještě xx firem, k dohledání na netu.

Pokud eternit souseda leží, nebála bych se. Donutit by ho možná šlo přes hygienu a skladování azbestu na určené skládce, ale nedělala bych to, naštvaný a naschvály dělající soused je pro vše živé v okolí o dost větší riziko než ležící šablony. Zkusila bych se lidsky domluvit na odvozu, nabídla bych pomoc /za uskladnění na oprávněné skládce se platí/.

6.7.2016 10:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

Grandina napsal(a):
Sisi prosím tě, a na základě čeho jde doložit škodlivost pražců? Jsme to nedávno při nějaké slezině řešili a proběhla vcelku bouřlivá diskuze, bez jakéhokoliv konkrétního výsledku :).

Otázka asi 2 minut času pohledání.

http://hobby.idnes.cz/zeleznicni-prazce-zdravotni-zavadnost-d99-/hobby-zahrada.aspx?c=A140623_111136_hobby-zahrada_bma
http://www.svepomoci.cz/zahrada/2964-zeleznicni-prazce-v-zahradach.html
http://www.drevoastavby.cz/drevostavby/171-stavby-ze-dreva/1425-jedovate-prazce-na-zahradu-nepatri.

6.7.2016 10:34
keira

XXX.XXX.106.7

K neškodnosti eternitu na střechách, když se s ním nemanipuluje - viděla jsem jednu prostřílenou kroupama - stovky děr o průměru několika cm, ze kterých se dohromady třeba 1m čtvereční kousíčků eternitu roznesl po okolí. Takže i eternit, se kterým se nehýbe, může zamořovat životí prostředí.

6.7.2016 16:19

keira napsal(a):
K neškodnosti eternitu na střechách, když se s ním nemanipuluje - viděla jsem jednu prostřílenou kroupama - stovky děr o průměru několika cm, ze kterých se dohromady třeba 1m čtvereční kousíčků eternitu roznesl po okolí. Takže i eternit, se kterým se nehýbe, může zamořovat životí prostředí.

Smysl mého sdělení byl " celkem neškodný, pokud se eternitu nenaruší struktura", ať ji naruší cokoli. To je potenciální riziko, ne akutně jsoucí, něco jako že hodný kůň, který vozí dítě, se může splašit a vymknout kontrole.Osobně bych na novou střechu eternit nedávala a starou sundavala viz výše, asi jako na vožení děcek používám postupy riziko snižující. Nikoli na nulu, to je nemožné, pokud nechci trávit celý zivot ve vypolstrovaném pokojíčku.

No problem

19.3.2017 09:20
No problem

XXX.XXX.48.30

... střecha z azbestu konkrétně z vlnitých desek z azbestu a k tomu plot s tohoto materiálu to celé o celkové ploše cca 100 m2 tak to je můj výhled z pokoje v podkroví a podívaná při venkovním posezení.
Plot jsem si z mé strany natřel snad pro pocit aby se při větru přirozenou erozí neuvolňoval tolik do éteru. Se sousedovou střechou nic neudělám
Kdybych se kdysi nedočetl, že je azbest tolik škodlivý asi bych sem jsem vůbec nepsal.
Ale? když během 6ti roků sousedovi zemřeli dva psi na rakovinu kteří se celý rok pohybují u tohoto plotu a i jejich kotec se nachází v těsné blízkosti azbestového plotu. A když jsem se dozvěděl že, majitelé kteří tu bydleli před námi tak oba zemřeli na rakovinu a u mně se projevilo astma a u syna alergie tak se musím zamyslet a zeptat se.

Je to proto že, se v těsné blízkosti a každodenního setkání s tímto ne zrovna zdravý prospěšným materiálem zvyšuje faktor rizika onemocnění touto zákeřnou nemocí? A nebo je to prostě náhoda.
Jelikož majitel střechy a plotu se i s manželkou již od roku 1979 těší standardnímu zdraví.

19.3.2017 09:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

No problem napsal(a):
... střecha z azbestu konkrétně z vlnitých desek z azbestu a k tomu plot s tohoto materiálu to celé o celkové ploše cca 100 m2 tak to je můj výhled z pokoje v podkroví a podívaná při venkovním posezení.
Plot jsem si z mé strany natřel snad pro pocit aby se při větru přirozenou erozí neuvolňoval tolik do éteru. Se sousedovou střechou nic neudělám
Kdybych se kdysi nedočetl, že je azbest tolik škodlivý asi bych sem jsem vůbec nepsal.
Ale? když během 6ti roků sousedovi zemřeli dva psi na rakovinu kteří se celý rok pohybují u tohoto plotu a i jejich kotec se nachází v těsné blízkosti azbestového plotu. A když jsem se dozvěděl že, majitelé kteří tu bydleli před námi tak oba zemřeli na rakovinu a u mně se projevilo astma a u syna alergie tak se musím zamyslet a zeptat se.

Je to proto že, se v těsné blízkosti a každodenního setkání s tímto ne zrovna zdravý prospěšným materiálem zvyšuje faktor rizika onemocnění touto zákeřnou nemocí? A nebo je to prostě náhoda.
Jelikož majitel střechy a plotu se i s manželkou již od roku 1979 těší standardnímu zdraví.

Někdo je náchylnější.
Víte, ono se říká, že "počem nic, tomu se nic nestane!" Nejspíš bohužel pro Vás.

Neregistrovaný uživatel

19.3.2017 15:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tady někdo provokuje svoje dobré sousedské vztahy, co? Jen si hrajte..

21.3.2017 11:18
jbb

XXX.XXX.70.110

Nojo, sousedské vztahy... Pokud chcete změnu, bylo by asi nutné na ní přispět, či jí zrealizovat. Dovedu si představit, že po větě "sousede, já ty Vaše složené asbestodesky odvezu na skládku a zaplatím uložení" či po větě "sousede, já bych místo Vašeho asbestoplotu postavil plot nový a ty desky odvezl a zaplatil uložení" by následoval souhlas souseda.
Většina lidí se totiž nějak chová (hlavně) z ekonomických důvodů. Tedy pro ně to není priorita. Ale jestli je to priorita pro někoho ze zdejších debatujících, tak jí jistě rád zaplatí ;-) Soudím, že takovýto postup má naději na úspěch. Naopak postup "jak to sousedovi zakázat, jak mu to nakázat a jak ho donutit ho zaplatit za to, co chci já" je odsouzen k neúspěchu a rozhodně bude mít za následek podstatné zhoršení sousedských vztahů...

No problem

18.4.2017 00:12
No problem

XXX.XXX.48.30

...ne ne ne neprovokuji (i když? ) jen jsem myslel, že má někdo bez-rozepře-hodnotnou radu. Ale jako jeví se to tak co?

No problem

18.4.2017 00:17
No problem

XXX.XXX.48.30

jbb napsal(a):
Nojo, sousedské vztahy... Pokud chcete změnu, bylo by asi nutné na ní přispět, či jí zrealizovat. Dovedu si představit, že po větě "sousede, já ty Vaše složené asbestodesky odvezu na skládku a zaplatím uložení" či po větě "sousede, já bych místo Vašeho asbestoplotu postavil plot nový a ty desky odvezl a zaplatil uložení" by následoval souhlas souseda.
Většina lidí se totiž nějak chová (hlavně) z ekonomických důvodů. Tedy pro ně to není priorita. Ale jestli je to priorita pro někoho ze zdejších debatujících, tak jí jistě rád zaplatí ;-) Soudím, že takovýto postup má naději na úspěch. Naopak postup "jak to sousedovi zakázat, jak mu to nakázat a jak ho donutit ho zaplatit za to, co chci já" je odsouzen k neúspěchu a rozhodně bude mít za následek podstatné zhoršení sousedských vztahů...

..přesně tak. Ekonomické důvody. Azbestové desky "zadarmo" ze zrušené továrny takže de-facto plot zdarma. Souseda mám rád. Jen mi se.. ten azbest. Kašlu na to

18.4.2017 08:26
jazzinka

XXX.XXX.41.2

No problem napsal(a):
..přesně tak. Ekonomické důvody. Azbestové desky "zadarmo" ze zrušené továrny takže de-facto plot zdarma. Souseda mám rád. Jen mi se.. ten azbest. Kašlu na to

Pak mám radu - domluvte se se sousedem a udělejte nový plot sám. Buď pro vaše zdraví ty peníze jste ochoten obětovat nebo ne. Pak si ale se sousedem nemáte co vyčítat ;-).

Přidejte reakci

Přidat smajlík