Přepravní náklady ze zahraničí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

e

8.7.2016 09:15
e

XXX.XXX.213.70

Zjišťuji, jaké jsou orientační náklady na přepravu koně ze zahraničí - jde mi jen o Evropu a to konkrétně Belgie, Anglie, Irsko, Švédsko, možná Francie. Máte prosím někdo zkušenost, či alespoň orientační představu? Letecké přepravě bych se ráda vyhnula, právě kvůli výši nákladů, takže uvažujme jen pozemní dopravu. Sousední státy (DE, AUT, HU apod.) bych zvládla objet hengrem sama, takže tam představu mám. Předem moc děkuji za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.7.2016 22:11

Skúste sa popýtať p. Kyselého, jazdí nonstop celou EU( aj mimo EU), určite vám bude vedieť povedať cenu, prípadne podmienky, aké treba splniť v tej konkrétnej krajine. http://www.animaltransporteu.eu
Z krajín, ktoré píšete vyššie by som si nechala koňa radsěj doniesť profi prepravcom, pre "bežného smrteľníka" je to asi komplikovanejšie. Teda pokiaľ dodrží všetky predpisy. Mám známych, čo chodia po Európe-Holandsko, FR iba tak, ale zase, načo riskovať.

e

14.7.2016 14:48
e

XXX.XXX.213.70

Díky za odpověď, panu Kyselému jsem poslala dotaz - dobré je, že dělají hromadné transporty párkrát do roka, takže lze koně přiložit na trase a podělit se o náklady.
Mám teď vyhlídnutého potenciálního koníka ke koupi (čekám na podrobnější info, foto a videa) a majitelka mi nabídla, že se poptá také u nich, protože se od nich ve velkém dováží dostiháci a dalo by se tedy také využít společného transportu.

Dále také zjišťuji, co, kdy a kam je třeba nahlásit. Zatím vím ÚEK, zda je něco potřeba i na KVS zatím nevím. Kdyby měl někdo zkušenost, budu ráda.

14.7.2016 18:03
strelish

XXX.XXX.204.32

Ano, rozhodně řešte napřed s KVS. Koně musí provázet doklad na vaše jméno a adresu kde bude (Traces) a musí být po příjezdu v karanténě a KVS se často přijede i osobně podívat.

e

15.7.2016 09:19
e

XXX.XXX.213.70

Díky strelish, KVS budu rozhodně kontaktovat.

e

15.7.2016 10:39
e

XXX.XXX.213.70

Právě přišla odpověď z KVS, pro ostatní, koho by to zajímalo, ji zde kopíruji:

...ve Vašem případě se jedná o přesun zvířete v rámci intrakomunitárního obchodu (v rámci zemí EU). K takovému přesunu je nutné, aby kůň byl v zemi původu, respektive v zemi, z které se bude přesunovat k Vám vybaven veterinárním osvědčením (systém TRACES), které bude certifikováno úředním veterinárním lékařem příslušné země a průkazem koně. Vy byste měla mít zřízeno hospodářství, nahlášením pověřené osobě (www.cmsch.cz) a po uskutečněném přesunu neprodleně informovat krajskou veterinární správu, o tom, že koník dorazil k Vám (kontakty na www.svscr.cz).

Veterinární osvědčení by mělo garantovat, že kůň pochází z prostředí bez nákaz, a že je zdravý, proto karanténa není vyžadována. Uskutečněný přesun se samozřejmě také hlásí pověřené osobě (www.cmsch.cz) a zaznamená se do „Registru koní v hospodářství“.

21.6.2022 12:55
hoir

XXX.XXX.175.221

Rada bych prispela, protoze informaci na internetu je velmi malo. Veterinarka nemela zadne zkusenosti (ale ujmula se challenge Traces a naucila se neco novyho, stejne jako ja :)) , kazdy se uci ).

Zrovna jsem vezla kone DO Irska, cerven 2022.
Cesky dopravce.
Cena ca 1300 Euro.
Bylo nutne Traces, ale az od Calais dal.
Jel pres Anglii, problemy nebyly. Nutno podotknout, ze pres Anglii ho vezla irska posadka, ktera ho vyzvedla z Holandska. Nebyla tedy jazykova bariera ci predsudky.
Tez mi rekl cesky dopravce, u ktereho jsem transport kupovala (kun se totiz prekladal, z CR se vezl do Holandska, tam ho prevzali Irove a vezli to do Calais, odtud do Anglie, odtud do Dublinu a dale), ze Irove jsou schopni si Traces ev. zaridit po ceste za ca 100€ sami, a to v Holandsku.
Cesta v Traces byla hrube nacrtnuta.

Byly problemy na ceske krajske veterinarni sprave, prestoze to tam veterinarka zarizovala osobne. Bylo nutne spojit ceskeho dopravce s veterinarni spravou telefonicky, aby jim to vysvetlil, co a jak.
Na veterinarni sprave byli z meho pohledu informovani malo, padaly vety jako "nevime, jake podminky ma Velka Britanie". Vim, ze se hodne snazi a myslim si, ze jsou fakt dobri a super vzdelani, ale tady bych ocenila trosku vic informaci, aby tam veterinarka nemusela stravit dopoledne. Ja jako laik se k nim nedostanu tak snadno nez nekdo, kdo v tom chodi denne.

Kun mel ockovani proti chripce, herpes (nevim, jestli herpes je povinny) a test na infekcni anemii koni (ne starsi nez 30 dnu).

Kum je cipovany a mam pocit, ze musi. Ustajovatelka v Irsku pozadovala cislo cipu.

Kone dovezla mlada slecna v prepravniku pro 2, nabidla vykladku, super profi. Prijel naprosto v pohode, nepusobil vystresovane. Byla jsem velmi spokojena.

V Irsku mi ustajovatelka sdelila, ze lidi v Irsku na vsechno prdi. Kone nejsou povinne ockovani proti chripce, povinne proti nicemu, pokud nejezdi na zavody a podobne. Papiry od nich nema k dispozici, maji je majitele u sebe. Jenom odcervuje.

Narozdil od CR, kde modry prukaz davate do rukou ustajovatele, ustajovatelka v Irsku toto odmitla a rekla, ze je hazard ho nekomu nabizet kvuli riziku prodeje a zneuziti a ze takove kontroly u nich neexistuji. Pozadovala cislo cipu a pro podepsani smlouvy o ustajeni pojisteni jezdce/treti strany, ktere stoji ca 160€/rok, bylo to soucasti smlouvy.

Vcelku mi jejich pristup prijde laxni. Taky kdyz vidime, co sem vozi a leckdy v jakem stavu. Tezko rict. Je rozdil, pokud si nekdo prevazi sveho milacka tam, nebo skupuje druhou tridu no name po kamionech a v CR to proda jako "import".

Nejvetsi podil na konecnem uspechu ma cesky dopravce, ktery vsechno zorganizoval, vcetne navodu na Traces. Vse jsem zarizovala po telefonu v dobe, kdy uz jsem byla v Irsku a kun v CR.

Jen pro zajimavost, protoze jsem bydlela v Nemecku, chtela jsem kone odvezt odtamtud. Nejmensi cena byla 1.5-2 tis. Euro (urcite by se nasel nekdo levnejsi, ale na to nemam konexe). Cestu jsem planovala nejmin pul roku a shanela dopravce predem. Tez jsem mluvila s nekolika ceskymi dopravci, cena by byla kolem 60 tis. Kc (pred valkou na Ukrajine) a protoze se jede pres UK a to nemusi byt sranda, doporucuju nekoho zkuseneho.

21.6.2022 14:25

Já nakonec vezla 2x koně ze sousedních zemí (DE, AUT) a to bylo jednoduché, stačilo TRACES a krve na převoz. Žádné očkování (v těchto zemích není zvykem) ani nic dalšího potřeba nebylo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík