Neudržím se nohama na koni

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.7.2016 13:45
kaculkadraculka

XXX.XXX.171.58

Chtěla jsem se zeptat, od dubna se učím jezdit na koni, je mi 35 let a mám i trenérku. Můj problém je v tom, že se neudržím nohama při pracovním klusu na koni. Kolena mi tam lítají a to samé při nacválání . Jak na to? Jsou na to nějaké cviky?

11.7.2016 14:54
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Cviky na to nejsou. Jezdite od dubna, tudiz to je rekneme necele 4 mesice, ze po tak kratke dobe cvalate je dobry vykon. Vysedet pracovni klus ci cval neni o nohach, ale o rovnovaze. Pokud ji nemate, budou vam nohy litat. Nic jineho nez jezdit, jezdit, jezdit nepomaha. Jezdite opravdu chvilicku, chce to cas.

11.7.2016 15:23
kaculkadraculka

XXX.XXX.171.58

No já právě klušu a cválám vždy jen chvilku a to mám právě ještě přehozený třmeny přes krk koně a malinko se jich přidržuju, což samozřejmě vím, že je špatně

11.7.2016 15:24
kapička

XXX.XXX.77.39

Já jezdím 4 roky a teď jsem se viděla v pracovním klusu bez třmenů. Vnější noha hotovej epileptickej záchvat
A já mám vůbec problém s tím, abych měla zároveň přiložené koleno a holeň. Existuje pár koní, kteří mi sedí jak pr.el na hrnec a tam problém nemám.
Zkuste trénovat stehenní sed, tam se vnitřní svaly na stehnech pořádně zapojí a prověří se jejich síla.

11.7.2016 15:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

kaculkadraculka napsal(a):
No já právě klušu a cválám vždy jen chvilku a to mám právě ještě přehozený třmeny přes krk koně a malinko se jich přidržuju, což samozřejmě vím, že je špatně

Určitě je lépe se přidržet, než nadměrně drndat koni v zádech.

Kam vlastně spěcháte, při tom výcviku?
Všechno chce svůj čas. Po 4 měsících (i s cestou) tak můžete akorát vědět, jak to u koní chodí, kde má kůň vepředu a vzadu, co je holeň a kam patří a podobné základní věci. Kterých je mimochodem mnohem víc, než jsem naznačila.
Čím víc výcvik urychlíte, tím hůř to budete umět.
Vše je potřeba si zažít.
Ježdění je o spolupráci dvou živých tvorů.
Jak chcete potom koně řídit, když nebudete ovládat ani sebe?

Jak píše Polárka, chce to jezdit, jezdit a zase jezdit.

11.7.2016 15:55
kaculkadraculka

XXX.XXX.171.58

Já nespěchám právě vůbec jen si připadám jako trdlo, přitom jsem celý život sportovala a myslím si že trošku kondici mám. Ale teď jak se mám držet nohama, který mě neudrží, tak jsem z toho rozhozená. Klidně budu jezdit na lonži rok, dva abych to uměla pořádně. Jde mi o to, jestli se to dá naučit.

11.7.2016 17:08
kapička

XXX.XXX.77.39

Když ono to není úplně o držení se, opravdu je to rovnováha a schopnost oddělit od sebe pohyb v pánvi a zbytku nohou. Pánev se hýbe, zbytek by měl být v klidu a v podstatě uvolněný.
Teorie je krásná, převedení do praxe těžší. Mě vždy něco rozhodí a pak si jak ťululum říkám dýchej, dýchej, uvolni se, spusť nohu. Mě to pomáhá dostat se ze ztuhnutí.

11.7.2016 18:09
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Vubec nezoufejte, je to uplne jiny sport a lisi se dost od jinych. Nohama se nedrzite, mate jen oprene koleno a zbytek nohy visi podel kone. Vahu davate do paty, ale svou vahu a balanci drzite v zadech. Ze jste sportovala je super, muzete to mit lehce jednodussi, ale i tak zapojujete jine svaly. Ziskani rovnovahy je nejtezsi a nejdelsi na uceni. A ze jezdite bez trmenu je super, zacatecnik stejne ve trmenech nema stabilitu a "prekazi" mu. Musite se naucit jit s konem, lepsi a nesobecke se pridrzet, nez ryt kone do zad. Rozhodne si jako idiot nepripadejte, vse je naprosto normalni

11.7.2016 18:11
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já nespěchám právě vůbec jen si připadám jako trdlo, přitom jsem celý život sportovala a myslím si že trošku kondici mám. Ale teď jak se mám držet nohama, který mě neudrží, tak jsem z toho rozhozená. Klidně budu jezdit na lonži rok, dva abych to uměla pořádně. Jde mi o to, jestli se to dá naučit.

Kondice je dobrá a na koni potřebná věc, ale ježdění je trochu jiný sport, než ostatní.
Opravdu vydržte, pokud nejste nemehlo, vyjezdíte se. Jednoho dne nastane ten "aha moment", kdy zjistíte, jak to vlastně je.
Pokud umíte tancovat, i ježdění Vám půjde

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.7.2016 19:10

Sisi - to je blbej příměr. Já jsem teda taneční poleno a s ježděním to se mnou snad tak špatný není...
Ne, jak říkají holky - nebuďte na sebe tak tvrdá, tím si akorát ježdění znechutíte, že nejsou pokroky tak rychle, jak byste si je představovala. Právě tím, že tady nepracujete jen se sebou samou, ale i s druhým tělem a psychikou, většinou vše trvá déle. Ono naučit se chytit tenisovou raketu nebo golfovou hůl je prostě trochu něco jiného, než pochopit myšlení koně, předvídat jeho reakce, naučit svoje tělo být v souznění s pohybem koně a ještě nahoře vytvářet něco tak správně, abyste koně "přinutila" dělat to, co byste Vy ráda a on to nakonec pro Vás taky udělal rád

11.7.2016 19:52
keira

XXX.XXX.106.7

Neumím si představit jak to tak asi může vypadat, že vám v pracovním klusu lítají kolena. Jen kolena. Podle mě pokud tam lítáte, tak asi celá, ne? Nechte se natočit, bez videa vám asi poradíme kulové.

Napadá mě, jestli nejste ztuhlá v břiše a bedrech, že nedokážete jít dostatečně plynule s koněm. Částečně může být vina i v něm, vysedět některé koně je těžší než jiné.

Nicméně jak psali jiní- jezdectví je hodně těžký sport na kvalitní ovládnutí, nikdo se to nenaučí zázrakem a hned, zvláště v dospělém věku.

11.7.2016 20:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Sisi - to je blbej příměr. Já jsem teda taneční poleno a s ježděním to se mnou snad tak špatný není...
Ne, jak říkají holky - nebuďte na sebe tak tvrdá, tím si akorát ježdění znechutíte, že nejsou pokroky tak rychle, jak byste si je představovala. Právě tím, že tady nepracujete jen se sebou samou, ale i s druhým tělem a psychikou, většinou vše trvá déle. Ono naučit se chytit tenisovou raketu nebo golfovou hůl je prostě trochu něco jiného, než pochopit myšlení koně, předvídat jeho reakce, naučit svoje tělo být v souznění s pohybem koně a ještě nahoře vytvářet něco tak správně, abyste koně "přinutila" dělat to, co byste Vy ráda a on to nakonec pro Vás taky udělal rád

Polčík a valku snad zvládáš, ne?
No ono je to tu přístupné i dětem, jinak bych zvolila jiný příměr

hanulinka

11.7.2016 20:07
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Sisiiii...na co hned nemyslis...?

11.7.2016 20:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

hanulinka napsal(a):
Sisiiii...na co hned nemyslis...?

No teď už na to nemyslím, ale dřív...

11.7.2016 20:11
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Tak tance mě uplně minuly tak to se jezdit do smrti nenaučim

11.7.2016 20:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

tony-jcb napsal(a):
Tak tance mě uplně minuly tak to se jezdit do smrti nenaučim

Taky to tak vidím

11.7.2016 21:47
kaculkadraculka

XXX.XXX.163.6

Díky za vaše komenty. Já koukám na tuto holčinu a fakt ta sedí myslím moc hezky, je taková uvolněná https://www.youtube.com/watch?v=FgBg_AAZFMY.

11.7.2016 23:37
svatka

XXX.XXX.70.17

Nohama se opravdu neudržíš a navíc je to to nejhorší, co můžeš dělat smajlík Když se držíš nohama, zatneš svaly; ty ti mimo jiné překryjí sedací kosti a celkově vytvoří takovou trampolínu, na které pak drncáš koni tvrdě do hřbetu, on kvůli tomu logicky ztuhne a tobě se sedí ještě hůř, začarovaný kruh. Představ si to tak, že máš mezi nohama velký nafukovací míč a budeš těma noham tlačit, co se stane? Vytlačíš ho dolů. Koně za stejných okolností dolů zpod sebe nevytlačíš, takže efekt je stejný, ale naopak - zatnutýma nohama vytlačuješ sebe ze sedla nahoru smajlík Abys byla schopná sedět v pracovním klusu, musíš se naopak maximálně uvolnit, být jako želé, koně "obtéct" a nechat se jen nést. https://www.youtube.com/watch?v=05jjOhyEtno
Dporučuji velmi knížku "Ježdění podle Sally Swift", hodně Ti pomůžesmajlík

11.7.2016 23:49

Dupáka zvládám, Sisi :) ale jsem v něm fakt dobrá
Navázala bych i na to další téma, ale zas by mě někdo nařkl, že kdovíco... :)

Kaculko, je myslím hodně prima, koukat se, jak trénují "staré školy". V tomhle jsem taky vyrostla a pak po letech se zase dostala do rukou podobné paní, která ví, co dělá ;)
Ale upřímně - ta slečna, nejspíš nejezdí 4 měsíce, jako Ty... s největší pravděpodobností je to tak, jak jsem to i já měla (tedy by bylo video zavádějící) - tedy že ikdyž už jsem měla kdeco odježděno, tak když jsem se dostala do rukou drezurních profíků, začli jsme od naprostého začátku. Teda na lonži, na klusu - protože to je alfa a omega - právě v tom uvolnění, ze kterého pak vychází všechno. Protože pokud člověk správně nejde s koněm a nesedí měkkce a nezávisle, tak prostě nic nefunguje. Není na co navazovat. Nestojej základy.
Tedy, jak správně cítíš, potřebuješ se zlepšit ve správném sedu v klusu (pracovním). Ale jak jsme tu už řekly všechny - dej tomu čas a jezdi co nejčastěji Ti to okolnosti umožní. Ježdění jednou týdně je jen udržovací a mnoho se člověk nenaučí. Svaly budou unavené, budou si to pamatovat daleko hůř, než když budeš jezdit 2x, optimálně klidně obden ;) Když pak přehoupneš určitý stupeň jezdeckého umu, bude stačit jezdit i míň často. Ale ty začátky jsou fakt lepší sáhnout hloubš do kapsy a jezdit pravidelně a často.

12.7.2016 08:39
Terven

XXX.XXX.110.147

svatka napsal(a):
Nohama se opravdu neudržíš a navíc je to to nejhorší, co můžeš dělat smajlík Když se držíš nohama, zatneš svaly; ty ti mimo jiné překryjí sedací kosti a celkově vytvoří takovou trampolínu, na které pak drncáš koni tvrdě do hřbetu, on kvůli tomu logicky ztuhne a tobě se sedí ještě hůř, začarovaný kruh. Představ si to tak, že máš mezi nohama velký nafukovací míč a budeš těma noham tlačit, co se stane? Vytlačíš ho dolů. Koně za stejných okolností dolů zpod sebe nevytlačíš, takže efekt je stejný, ale naopak - zatnutýma nohama vytlačuješ sebe ze sedla nahoru smajlík Abys byla schopná sedět v pracovním klusu, musíš se naopak maximálně uvolnit, být jako želé, koně "obtéct" a nechat se jen nést. https://www.youtube.com/watch?v=05jjOhyEtno
Dporučuji velmi knížku "Ježdění podle Sally Swift", hodně Ti pomůžesmajlík

Knížku Ježdění podle Sally Swift vřele doporučuju.

13.7.2016 09:43
kaculkadraculka

XXX.XXX.171.58

Díky, díky, knížku jsem objednala.
Svatka - super video, jak dlouho se učí ta holčina na tý lonži.
Je šikovná, takto se tam já neudržím

13.7.2016 15:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jak víte, že časem ne?

Ptám se

16.7.2016 21:27
Ptám se

XXX.XXX.13.16

Dříve se mi dělo něco podobného. Trenérka reagovala prostě tak, že mi ze sedla sundala třmeny a vzala mě na lonž. Když nejsou třmeny, získala jsem lepší rovnováhu. Potom jsem to zase zkusila se třmeny, prvně hodně prodlouženými, až se postupně zkracovaly na akorát. Chvilku to trvalo, ale teď je pracovní klus bez potíží. smajlík

19.7.2016 19:48
svatka

XXX.XXX.70.17

Víc jak patnáct let, není to začátečník - ale odježděné roky neznamenají automaticky korektní sed a tak taky patří k té dlouhatánské řadě lidí, kteří se museli odnaučit držení nohamasmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík