Dobrý den,
potřebuji poradit ohledně odvádění jednoho koně od druhého. Mám pouze dvě klisny, chované 24/7, el. ohradník. Přivezla jsem je cca před půl rokem. Momentálně 2 a 4letá. Každá sice od jiného chovatele, ale za dobu, co je mám doma se staly dost závislé. Asi po týdnu, co jsem je přivezla, jsem s nimi začala pracovat, ale ihned jsem zjistila, že nás čeká obrovské množství práce. Starší byla pouze obsedlá, jinak nic. Mladší neuměla vůbec nic! Nikdy předtím neměla na hlavě ani ohlávku. Znala pouze stádo. Takže jsme pracovaly pěkně od píky. Zkusila jsem starší odvést kousek od ohrady a mladší mi jeden den vlítla do ohradníku a vytrhala ohradník asi ze šesti kolíků. A druhý den přerazila tři prkna u vchodu. Za nějakou dobu jsem to otočila a vyvedla pár metrů mladší a starší mi přeskočila 120cm vchod. Takže jsem pracovala s každou kobylkou, ale vždy za přítomnosti té druhé, a to pouze v ohradě. Abych to zkrátila... Momentálně zvedají nohy, chodí perfektně na vodítku, hlavou u ramene, ustupují zadkem i předkem, couvají, umí stát a počkat na povel. Na starší jsem sedla před měsícem, jezdíme v ohradě nebo u ohrady a pilujeme základy pod sedlem. Momentálně nemám problém jednu vyvést z ohrady (druhá jí v klidu pustí a nikam se necpe), jít podél ohrady a na vedlejší loučce trénovat. Druhá postává u ohrady, odkud na nás vidí, občas pořehtne, nebo popoběhne, kousne trávy,...takže nervozita tam je, ale jakž takž zvládá. Teď již druhý den zkouším odejít s kobylkou mimo dohled té, co zůstala doma. A nastává problém. S kobylkou, kterou mám venku problém není. V případě mladší - má natažený krk, vyvalené oči, uči tak 30cm dlouhé, ale netahá, ani se nešprajcuje. Civí na všechno kolem, ale je stále na prověšeném vodítku. V případě, že vezmu ven starší, tak totéž, jen v sedle. V tom (i když jsem se toho bála) problém nevidím. Ale bojím se, co ta, která zůstala v ohradě. Slyším, jak řehtá a lítá, dupe,... Bojím se, že něco vyvede a ublíží si. Nebo uteče... Potřebuji tedy poradit, co dělat pro to, aby byla kobylka, co zůstala doma, klidnější. Je lepší jí ty odchody dávkovat po troškách a pomalu prodlužovat, nebo být venku rovnou delší dobu a počkat, jestli jí to přestane bavit? Bojím se zariskovat. Jinak s kobylkama pracuju sama a pomocníka nemám. Díky nejlépe za vlastní zkušenosti.
Doporučovala bych bezpečnou pevnou ohradu, kde si nemůže ublížit, hodit ji tam seno a víc neřešit. Má zkušenost je, že 2 koně na sobě vždycky budou závislí, a že kůň, který zůstává sám doma, to snáší hůř jak ten, co odchází.
Naopak se mi osvědčilo koně moc nedráždit chozením poblíž, kde se slyší řehtat a odpovídají si, ale spíš rychle odjet a když se nevidí, zklidní se.
Děkuju. Pevné ohrady budou až příští jaro. Momentálně jsou v dočasné ohradě, která bude do budoucna pouze na seno (kvůli umístění u cesty, kam nám i přes zákazy lezou krmiči). Koncem roku vyprší nájemní smlouva a od jara budeme moci využívat další louku, kterou oplotíme pevnou ohradou. Akorát to nechci odkládat dalších x měsíců. Předpokládám, že i kdybych sehnala někoho, kdo by si k ohradě stoupl, že ho bude ignorovat. Asi budu muset zariskovat a vyrazit.