Váha koně VS. moje váha

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.7.2016 21:59

Zdravím, prosím o radu,
Ke koním se vracím po dlouhé době, chodila jsem k nim 3 roky, někdy od mých 6 let. V jednom článku jsem se dočetla, že moje váha by měla být max.15% váhy koně, lépe však 10%.
Také, že nižší kůň vážící cca.450 kg s obvodem holeně alespoň 20 cm unese více, než chladnokrevník vážící 650 kg a obvodem holeně kolem 24 cm + že by chladnokrevník měl nosit pouze 20 kg, aby si udržel své zdraví.

Z jedné záchranné nadace si chci vzít koně, chladnokrevníka - slezského norika. Jmenuje se Julia, je stará 8 let, KVH 165 cm, váha téměř 800 kg. Já měřím 170 cm a vážím 60 kg, je mi skoro 16 let. Nebudu pro ni moc těžká? Jak to s těmi chladnokrevníky je? Vážně mohou nosit jen tak málo? Myslela jsem, že čím větší kůň, tak tím víc unese.

14.7.2016 22:12

Ono tyhle propočty asi nebudou tak žhavé. Je to nějaké maximální optimum. Ale pak je spousta neznámých, které se během toho života koně musejí započítávat a vše se může měnit..

Obecně tažní koně nejsou uzpůsobeni pro nošení jezdce na hřbetě - mají ho jinak stavěný než kůň jezdecký. Ale na noricích se v sedle jezdí běžně. Dokonce jsem viděla čerstvý inzerát na prodej noričky a poměrně hezky skáče :)
Takže...kdyby jim to tak škodilo, tak by to snad lidi s nima nedělali...

Se svými parametry na norika určitě těžká nebudeš. Navíc je kobyla mladá, což je taky plus.
Nevím, kolik toho o koních víš, ale bylo by prima, kdyby se na kobylu nesedalo dřív než bude mít osvalená záda. Právě to, že nejsou ti těžcí koně až tak šlechtění pro nosení jezdce, o něco víc trpí na záda, na propadání zad, pokud nemají člověka na čem nosit. Nevyřeší to ježdění bez sedla, polstrování sedla beránkem ani nic jiného. Nejdřív dobře nasvalit, a pak teprv sedat. O nasvalování zad je tady mraky diskusí, tak kdybys chtěla, určitě k tomu najdeš dost nápadů

14.7.2016 23:13

Moc díky, vím, že bude nejprve potřeba nasvalit záda, snad nám to dobře půjde. Je mi jasný, že to není žádnej parkurák, chci ji jen na rekreaci, možná nějaké hobby závody, kdyby se nám dařilo. Už jsem se dívala na výbavu a v té její velikosti se mi toho moc sehnat nedaří. Nevíte, kde sehnat věci, ve velikosti chlad? Ještě jednou moc díky..

Přidejte reakci

Přidat smajlík