Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.7.2016 11:24
liva

XXX.XXX.32.50

Pojala jsem podezření, že se u našeho 22letého valacha od letoška rozvíjí cushigův syndrom.
Na internetu jsem získala spoustu informací, naši MVDr budu kontaktovat.
Ale chtěla bych získat i informace od lidí, co koníka s tímhle sy vlastní - jak nemoc postupuje, jaký mají jejich koně mamagement...
Je tu někdo takový?

20.7.2016 14:09
Mainee97

XXX.XXX.181.33

Měli jsme poníka s Cushingovým syndromem. Rozvinul se u něho cca kolem 25. roku (dožil se 30 let - opustil nás loni na jaře).
Asi nejmarkantnějším projevem byl samozřejmě nadměrný růst srsti - poník nebyl schopný přelínat, museli jsme ho vždycky na jaře nechat ostříhat. Dále pak úbytek svalové hmoty, náchylnost k nemocem (snížená imunita)... Všechno se to u nás rozvinulo během cca 1 roku a pak už se to nijak razantně nezhoršovalo.
Koník nebyl kvůli svému věku zatěžován léky, ale pomáhali jsme mu různými přípravky.
Co se srsti týče, velice nám pomohl lněný olej od Glord (nechci tuhle značku nějak propagovat, ale pravdou je, že když jsem koupila jeden od "neznámé" značky tak výsledky prostě nebyly) Po 3-měsíční kúře se mu znatelně zlepšila kvalita srsti, takže jsme ho začali podávat pravidelně.
Také jsme mu dávali pivovarské kvasnice pro zlepšení kvality srsti, kůže, kopyt, trávení..
Údajně by koně s Cushingem měli trpět žízní. Náš poník naopak pil velice málo a pak byl dehydratovaný, proto nám bylo veterinářem doporučeno podávání elektrolytů (kupovali jsme od firmy NutriHorse).
No a asi poslední, co bych doporučila pro starého koníka - krmivo eHempik Po třech měsících poník výrazně přibral a zlepšilo se mu trávení a to i v jeho pokročilém věku.
Snad jsem alespoň trochu pomohla
Přeji hodně štěstí s koníkem

20.7.2016 19:52
liva

XXX.XXX.32.54

Děkuji za reakci.
Nás na myšlenku cushingu přivedla právě srst. Na jaře kůň nezvykle rychle vylínal a po pár měsících zase nasrstil...
Teď, když jsou horka zase na zádi a plecích líná, jinde mu zůstává celkem hustá hrubá srst.
Na jaře došlo k úbytku svalů na hřbetě a zádi, ale to jsme po poradě s MVDr a úpravou krmné dávky vyřešili. Tehdy nás cushing nenapadl, přičítali jsme to věku koně.
Momentálně vypadá takto, je to ten bílý...

20.7.2016 20:58
Mainee97

XXX.XXX.181.33

Podle toho, co píšete, by to opravdu Cushingův syndrom mohl být. Nám právě paní veterinářka říkala, že u koní vyššího věku je to poměrně běžné. Nás to tolik neomezovalo, protože s poníkem jsme pracovali jen ze země, byl to společník k našemu druhému koníkovi. Stříhání bylo v podstatě jediné řešení, co se výměny srsti týče. Když jsme ho neostříhali, srst shodil cca až v červenci a pak zase nestíhal "připravit" tu zimní.
Každopádně Váš koník vypadá na svůj věk úplně úžasně!

20.7.2016 21:05
liva

XXX.XXX.32.237

Děkuji.
Kéž by o nás někdo pečoval tak, jak my pečujem o všechny naše chlupaté příživníky.

21.7.2016 09:20
Oťásek

XXX.XXX.241.210

My máme Cushinga u 26ti leté kobyly ČT /kupovali jsme jí v 8mi letech/. Chlupatější na zimu než ostatní byla vždycky, ale jiné příznaky nikdy neměla. Kopyta výborná, vody pije také nejméně ze všech koní. Dostává lněné semínko, pivovarské kvasnice, každý rok kůru chondro, MSM a kupujeme jí různé bylinky z Anima. Jelikož má už jen 2 zuby baští směs řízků, slaďáku, senných granulí, soji, mrkev na kolečka, lepší minerálku. V boxe, kam chodí na noc z pastvy má 3 lízací kostky / sůl, minerály a selenovou, ale tu nelíže/ Léky jí po poradě s veterináři také nepodáváme. Ale přelínání probíhalo celkem dobře až do toho 20tého roku, teď je to taky horší.

teena

6.10.2016 15:52
teena

XXX.XXX.103.236

Zkuste Atcom Rehe-vital. Je to nemecky kvalitni doplnek krmiva vytvoren prave pro kone s cushingem a jinymi metabolickymi problemy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík