Jak dát dohromady dva cizí koně

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kone234

23.7.2016 17:05
kone234

XXX.XXX.217.4

Prosím zkušenější o radu.
Přivezu si svého koně - nyní ustájený jinde. Aby nebyl sám, pořídím ještě dva k němu, ale jeden z nich je klisna, má pod sebou hříbě, takže přijede až po odstavu později. Proto teď budu dávat dohromady jen dva koně - toho svého a jednoho nového, cizího. Toho svého dobře znám, je to takový ňouma, asi se hned poběží s druhým seznamovat a tak, ale toho druhého znám jen trochu, moc se mi líbí a nemyslím, že by dělal problémy, ale dokud neuvidím, nebudu vědět.
Tak jak na to?
Mám k dispozici výběh 1 ha a malý výběh na noc s přístřeškem. Ten malý výběh je kvůli tomu, že louka 1 ha by na ně byla moc malá, tak tam bude příkrm přes noc senem. Ten malý výběh je ale jen asi 500 m2, bohužel je celkem úzký, asi 5 m široký. Takže tam by se případně mohli koně i seprat.
Mohu je oba najednou, třeba z různých konců, pustit na tu velkou louku, mají dost prostoru, aby se kdyžtak vyříkali? Nebo je mám raději oddělit páskou a čekat pár dní?
Do toho malého, nočního výběhu - kdy je tam budu moci pak zavírat? Jak poznám, že se mi tam pak snesou?
Děkuji za rady, K.

23.7.2016 19:40
koně

XXX.XXX.205.252

Zkusila bych o novém neznámém zjistit, jak se doteď choval ve známém stádě.Jestli měl stabilní pozici, byl spíše podřízený, či nadřízený.Jakého složení bylo stádo, jak dlouho on v něm byl apod.
Jestli se nedozvíte, že to byl prudič, co pořád něco řešil, nebo nešťastník, co byl dosud jen s matkou na dvorku, klidně bych je pustila najednou na ten hektar.Pokud oba respektují el. pásky, případně vy to máte dobře ohrazeno nějak jinak.
Vaší výhodou je, že žádný z koní toto místo dosud nezná a nepovažuje za své.Tudíž by oba mohli být rádi za společnost a nevyhánět druhého.Když vše půjde hladce, klidně bych je týž den dala i na ten malý.Abyste viděla, jak to půjde a nemusela tam chodit v noci.

kone234

24.7.2016 08:33
kone234

XXX.XXX.217.4

Děkuji - a teď ještě rada - co když to nevyjde a budou se nějak honit? jak je mám pak bezpečně dostat třeba od sebe a co pak? rozdělit výběh páskou? díky - já nemám zkušenosti s dáváním více cizích koní dohromady, tak chci raději i nějaký ten hororový scénář a jak z něj ven... děkuji.

24.7.2016 09:32
ustulina

XXX.XXX.22.113

Tak to já bych dva cizí koně rozhodně oddělila, ikdyby jen na hodinu, komplikacím je lepší předcházet. A už vůbec ne je dát do mrňavý nudle!
Takže páska přes velký výběh a pozorovat, jak bude seznamování emotivní. Třeba zjistíte, že naprostá pohoda, takže šup k sobě, ale třeba bude čoromoro a budete muset pár dní počkat, než se to uklidní.
Např. poslední kobyla, co jsme jí zařazovali do stáda, byla 3 týdny vedle a stejně i tak to bylo dost divoký, ale stádo kobyl je rozhodně horší než dva valaši...
Ale znám dost lidí, kteří tohle vůbec neřeší, vrznout koně k sobě a nazdar. A kolikrát to dopadne i dobře, to ne že ne, ale já na to nemám nervy a už vůbec se mi nechce řešit naprosto zbytečný úrazy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.7.2016 14:02

Nedamvno tu prebehla rozsiahlejšia diskusia na túto tému, padlo ram niekoľko dobrých rád, aj čo robiť, keď sa neznesú kone. Nepamätám si presne názov, ale určite ju pohľadajte.

24.7.2016 22:44

Bára má pravdu, pohledejte. Ten jeden se nechával ožírat přes pásky od toho druhého...

Já mám zkušenost tu, že koně, ikdyž běžně respektují el. ohradník, tak pokud ho neuděláte opravdu hustý, může se stát, že v rámci vzrušení z nového koně ten oddělovací ohradník zruší a projdou ke druhému koni naštěstí, nám, když se takhle "připustili" (samozřejmě se bavím buď o vztahu kobyla - kobyla nebo kobyla - valach, nikdy ne hřebec!), tak to dopadlo dobře. Taky jsem neměla obuto na zadky.
Pokud by to bylo možné, tak jestli máte některého z nich kutého na zadky a šlo by to na čas seznamování sundat, bylo by to ideální...

Nechala bych je klidně pár dní ve velkém rozděleném výběhu. Až by byli okoukaní a očuchaní, dala bych je k sobě a až bych si byla "jistá", že se nezbijou, nejdřív po pár týdnech, dávala bych je společně do toho malého. Je to opravdu malinké a pokud nebudou dobře sžití, mohlo by dojít snadno k nehezkým zraněním. Ono kůň nahnaný do kouta pevné ohrady kopaný do němoty druhým koněm během noci, kdy není šance, že by někdo přišel to ukončit...nemusí dopadnout vůbec dobře a pověsit sítě na noc někam do jednoho místa přeci můžete, jestli máte pocit, že je hektar neuživí. Každopádně moje koně, ač nemám ani ten hektar, uživí poměrně spolehlivě 2 menší koně a 1 poníka. A jsou to postavy, kterým téměř nenahmatáte žebra :( bez dalšího příkrmu. Takže určitě záleží i na plemeni.
Jinak ještě k tomu žrádlu v malém prostoru - měla jsem na ustájko plňase, který přestože zrovna nežral, dělal třeba to, že ikdyž se s kobylama snášel velmi dobře, tak že pospával vedle sítě a když šly žrát, chvíli je po očku pozoroval a pak, bez varování, po nich zubami skočil :( ony odběhly a on zase šel spát na to samé místo. A to se i několikrát opakovalo... prostě tahle síť byla jeho a on si jí bránil. Tím chci říct, že ikdyž se můžou už zdát sžití, tak na menším prostoru se mohou bít o jídlo tak jako tak budete to muset vyzkoušet holt..

Přidejte reakci

Přidat smajlík