Kolik kilometrů za den je schopný ujít netrénovaný kůň?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.8.2016 11:20
HanaNO

XXX.XXX.245.153

Plánujeme pětidenní putování s koňmi. Koně jsou ježdění rekreačně,2x týdně cca hodinu až 1,5 hodiny dlouhou vyjížďku. Jsou ustájení pastevně, takže pohyb mají. Jsou schopní ujít každý den 20 - 25 km bez těžkých zavazadel? Terén by nebyl nijak náročný, mírně kopcovitý. Tempo pomalé, trasa klidně rozložená i na celý den, pauzy dle potřeby. Je to reálné? Nebo co by koně byli schopní ujít? Bohužel intenzivnější trénink není z časových důvodů možnýsmajlík

1.8.2016 11:25
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Co píšeš dají bez problémů ani si nevšimnou pokud sedí cajky

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.8.2016 11:29

Ťažko odhadnúť vopred, najrozmunejšie by bolo trasu naplánovať tak, aby ste vedeli operatívne meniť vzdialenosť, prípadne aby ste to vedeli zabaliť skôr podľa stavu koni. Nebála by som sa, že kôň toľko km neprejde, skôr, že pokial nemáte odskúšané kone dlhšiu dobu pod jazdcom, že by mohli po niekoľkých dňoch byť otlačené, či boľavé.

1.8.2016 13:02
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Súhlas s baarborou,20-25 km nie je nič čo by nedal aj netrénovaný kôň, ale je rozdiel keď má na sebe sedlo a jazdca hodinu a 8 hodín. A ešte aby to dali aj tí jadci ono to tiež nie je sranda pre netrénovaného toľko sedieť na koni :).

1.8.2016 13:24
kapička

XXX.XXX.229.27

My vyrazili loni s koňma ne celodenní výlet.25-30 km za 6 hodin i s přestávkami. Bylo to po létě, kdy koně chodí denně pod sedlo, převážně krokovky 5-6 km. Jinak se během roku spíš flákaj po pastvinách. A jezdci se tvářili hůř jak koně. Hlavně já, jela jsem na široké kobyle ve westernovém sedle dělané pro mnohem vyššího člověka
Druhý den se ale koně prý netvářili, že by si dali opáčko...Nic jim nebylo, nebolelo, ale si potřebovali dajchnout.

1.8.2016 14:08
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

U nás průměrná rachlost na vyjdě s dětma je 12/kmh u vás počítam půlku tak to máme zhruba 4 h v sedle deně skoro všechno krokem když dáte dvě dopol a dvě odpol tak to koním bude fuk vaše zadky neřešim

5.8.2016 10:55
palo sk

XXX.XXX.73.18

katkaa1 napsal(a):
Súhlas s baarborou,20-25 km nie je nič čo by nedal aj netrénovaný kôň, ale je rozdiel keď má na sebe sedlo a jazdca hodinu a 8 hodín. A ešte aby to dali aj tí jadci ono to tiež nie je sranda pre netrénovaného toľko sedieť na koni :).

Však toto, netrenovaný kôň dá vždy oveľa viac ako netrenovaný jazdec.Ja po týždni v horách kapem a kôň je O.K. a to dáme tak 200-250km.Palo.

5.8.2016 12:21
HanaNO

XXX.XXX.245.153

A máte koně kuté nebo ne? Naši koně jsou celý život bosí, na pastvině, kopyta docela kvalitní, tak zvažuju, zda je kvůli těm 5 dnům nakovat. Cesty by měly být převážně po loukách a lesních cestách, ale určitě se nevyhneme nějakým zpevněným a přechodu přes vesnice po asfaltu. Strouhaní byli před asi 6 týdny, takže by měli co obrušovat.

5.8.2016 14:06
liva

XXX.XXX.32.237

Momentálně kovem "na předek", ale když jedou na Velký vandr /na 7dní/ dostávají podkovy i "na zadek".
S bosonožcem jsme jezdili max na 4 dny a poslení den si už opravdu vybíral kam šlápne.

5.8.2016 15:11

Botičky na tento trek jsou asi moc drahé řešení, co? Možná bych využila pro nějakého jedince, co očekáváte, že by měl problém to zvládat... přijde mi, že na kopyta, která nejsou zvyklá, je pro koně náročné dávat na takovou chvíli podkovy.. ale myslím, že ve stáji, kde jsem jezdila, se taky někteří kuly jen kvůli treku.
Pokud vám vedou trasy převážně po měkkém, tak se dá prostě slézt a jít pěšky na těch exponovaných místech.. ale jestli máte najité trasy jako ofiko hipostezky, tak nespoléhejte, že to bude koním šetrné.. holky, které podle nich jezdí, vyprávěly, že podle mapy jely např. i po rychlostní silnici...a mnohé jsou prostě lesní kamínkové cesty, což pro nekutého koně je ten nejhorší terén, jaký si může představit
by mě fakt zajímalo, kdo tyhle trasy plánoval... ale třeba měly jen smůlu a běžně jsou to cesty dobře koňsky schůdné. Podotýkám, že jezdí každý rok jinou trasu už cca 7 let.

5.8.2016 16:09
koně

XXX.XXX.205.252

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Botičky na tento trek jsou asi moc drahé řešení, co? Možná bych využila pro nějakého jedince, co očekáváte, že by měl problém to zvládat... přijde mi, že na kopyta, která nejsou zvyklá, je pro koně náročné dávat na takovou chvíli podkovy.. ale myslím, že ve stáji, kde jsem jezdila, se taky někteří kuly jen kvůli treku.
Pokud vám vedou trasy převážně po měkkém, tak se dá prostě slézt a jít pěšky na těch exponovaných místech.. ale jestli máte najité trasy jako ofiko hipostezky, tak nespoléhejte, že to bude koním šetrné.. holky, které podle nich jezdí, vyprávěly, že podle mapy jely např. i po rychlostní silnici...a mnohé jsou prostě lesní kamínkové cesty, což pro nekutého koně je ten nejhorší terén, jaký si může představit
by mě fakt zajímalo, kdo tyhle trasy plánoval... ale třeba měly jen smůlu a běžně jsou to cesty dobře koňsky schůdné. Podotýkám, že jezdí každý rok jinou trasu už cca 7 let.

Hippostezky jsou jedna kalamita
Byli jsme v nich nějaký čas zainteresovaní, máme stanici na stezce.Byla nám dána mapa s tím, že máme vybrat nejvhodnější úseky oblasti.Kontaktovat dle katastru majitele, dovolit se jestli tam koně celoročně mohou procházet.A poté to označit.Jak jednoduché.
Každý kilometr patří někomu jinému.My bychom kvůli cca 30ti kilometrům museli jednat s Lesy ČR, povodím, soukromými zemědělci, několika družstvy a nespočtem soukromých vlastníků.
Další perla je, že hippostezka unijně schválená musí mít parametry i pro kočár
Tudíž se člověk nemůže divit, že většina stezek opravdu vede po stávajících zpevněných komunikacích, kde jezdci nejsou vysloveně zakázáni.
Abych se vrátila k zadavatelce - myslím, že vaše koně výlet ujdou.Vy budete, v pudu sebezáchovy, stejně sesedat a různě dlouhé úseky vodit, tak si navzájem nějak vyhovíte.Stav rohoviny jednotlivých koní bych zhodnotila konkrétně, podle jedince.Nakovat není problém, vždyť po puťáku mohou zůstat znova naboso.

Přidejte reakci

Přidat smajlík