Dobrý den,
prosím o nápady, nejlépe vlastní zkušenosti, jak "donutit" koně sežrat psyllium. Už jsem zkoušela spoustu variant - s otrubama, do trávy zamíchat, s nastrouhanou mrkví, nasucho i namokro, se strouhankou, s vitaminy, ale nechce to žrát . Přídavné ingredience všechny samostatně žere, ale jak se přidá psyllium, tak konec (nakonec to dám druhé kobyle a ta to normálně s chutí sežere).
Tato kobylka má chronický průjem, mám ji krátce, nejdřív dostávala probiotika od veta(ty taky vůbec nechtěla - takže nakonec jen stříkačkou), ale vůbec nezabrala. Zjistila jsem, že psyllium je na chronické průjmy dobré, ale nevím, jak to do ní dostat. Prosím dejte nějaké tipy. Děkuji moc.
Dát to do žrádla a něčím ovonět(teď mě z hlavy nenapadá nic aromatického). Nevím kolik toho dáváte, ale když je to s další přísadou 1ku1, tak to bude chuťově pořád hodně výrazné. Dávala bych to v menším poměru k ostatnímu krmivu a třeba i na více etap denně aby toho žrádla nebylo najednou hodně.
Pokud má třeba ráda otruby, tak dát trošičku psy. a nechat ji to, pokud sežere, tak postupně přidávat ať zjistíte kde je ta hranice.
Ano, začít s malilinkatými dávky a až si zvykne pomalu přidávat...ale k tomu chronickému průjmu...hledali jste i s veterinářem příčinu proč má chornický průjem? Jestli má chronický zánět střev nebo po odčervení? Já měla kobylku 3 roky s chronickým průjmem (dostávala psyllium) a řešila jsem akutní průjmy, které se občas vyskytovaly, myslela jsem si, že má chronický průjem ze zánětu střev, ale nakonec to byly paraziti, kterými byla začervená (laborky a koprologie jen frčely, dostávala jsemi i fotky z vyšetření a jejího maxi začervení se vzkazem, že mi přejí štěstí, že mám kobylu, která je zcela rezistentní na odčervení) a nakonec to pořešil jeden vet, který nasadil prášek, který má za úkol zlikvidovat veškeré špatné bakterie ve střevech...ano, měla ho brát 4 dny, ale již po dvou dnech kobyla přestala žrát, prášek jsem musela přestat dávat, ale výsledek byl...od té doby jsme zcela bez průjmu! Ono i odčervení je pro koňský organismus náročný a přemnožení paraziti umějí jeho organismus i otrávit...takže bylo by i fajn pohledat příčinu chronického průjmu, ten totiž nevznikne jen tak náhodou. Přeji hodně štěstí
Děkuji za reakce a nápady. Nakonec jsem dala hrst šrotovaného ječmene, minerály, strouhanku a pak dávku psyllia. A sežrala to konečně. Je to poník,16let, nepracuje, dělá jen společníka mé kobylce, proto jsem nechtěla dávat obiloviny, ale ta troška snad nic neudělá.
A co se týká chronického průjmu, tak příčinu nevím. Vím jen, že prý občas průjmy trpěla, ale příčinu nikdy nezjištovali. Chystám se, že nechám udělat rozbor "bobků", až to tedy trochu bobky budou (pokud psyllium zabere), ale odčervená byla brzo po tom, co jsem ji dovezla - začátkem května. První průjem měla hned při příjezdu (říkala jsem si, že to bylo stresem z přesunu), pak se to zlepšilo na 14 dní, pak zase průjem, zlepšení na týden a pak už jen průjem bez zlepšení v podstatě doteď. Příčin prý může být víc a někdy se ani prý nezjistí. Přesto děkuji za odpovědi.