pechacek
XXX.XXX.41.2
Zdravím, zajímalo by mě, zda-li se dají nějak postupně otužovat kopyta ?
Mám valacha, cca dva roky byl na podkovách. Nasadili jsme podkovy z důvodu, že valach hůře snáší kamínky, štěrk, nerovný a tvrdý povrch a bohužel jsme se nacházeli v ustájení, kde byl takový povrch všude. Valach ale strašně často podkovy ztrácel, většinou mu nevydržela ani měsíc. Měnila jsem několik kovářů, ale výsledek všude stejný a to valach ani nijak zvlášť nepracuje, ztratí je i ve výběhu za pěkného počasí.
Změnou ustájení jsem se rozhodla podkovy sundat, zaprvé už máme okolí spíše travnaté a měkčí, za druhé je valach na rekreaci, takže nijak zvlášť přehnaně nepracuje, spíš jen chodí na couračky po okolí.
Po sundání podkov ale valach opět a možná i v daleko větší míře našlapuje na tvrdém a kamenitém povrchu. Chodí jak po jehličkách. Jakmile dojde na měkký povrch či trávu, vše je v pohodě. Uvažuji o pořízení botiček, které bychom nandavali na vyjížďky a práci (víceméně máme tvrdý povrch jen na statku - betonová příjezdovka a silnice a semtam nějaká kamenitá lesní cesta).
Proto bych se chtěla zeptat, jestli se dají kopyta nějak otužovat, aby mohl být takový valach, který je na tvrdý povrch velmi citlivý bosý, s používáním botiček v horším terénu ?
Práve to používanie botičiek v horšom teréne je na začiatok dobré riešenie. Vo výbehu a na mäkkom bude bez nich a kopytá si postupne zvyknú. Je však možné že úplne dobré to bez podkov, alebo botičiek nebude nikdy hlavne ak píšete že problémy mal už aj pred kutím. Sú kone ktoré proste kopytá budú mať citlivé vždy.
Botičky jsou velice dobrou volbou na přechodové období, než kopyta zesílí, vyrovnají se s přechodem naboso a než se vám podaří napravit případné deformace aniž byste musela významně omezit dosavadní práci.
To, že je po zutí víc citlivý než před okutím je poměrně běžný jev, souvisí s tím, že kopyto s podkovami zchoulostiví, často má měkčí chodidlo, může mít nějaké separace bílé čáry, deformace a pod. Velmi zjednodušeně řečeno je to jako byste v létě chodila v bundě, zvykla si na ni a pak ji odložila. Také vám bude pocitově zima, i když bude venku teplo.
Utužování ve výběhu je závislé na několika faktorech. První je ochota majitele ustájení/pozemku akceptovat nějaké zpevnění povrchu (písek, drobné oblázky, kačírek a pod) a vaše finanční možnosti toto zajistit. Dále záleží na stavu kopyt. Pokud jsou kopyta v dobrém stavu, bez deformací, jen nejsou zvyklá, není problém nechat koně volně se pohybovat ve výběhu i po zpevněných terénech, aby si zvykl. Asi bych mu dala několik měsíců než odroste stará, slabší rohovina a pak hurá na otužování. Samozřejmě vždy nechat koně ať se sám rozhodne, po čem půjde. Problém může být, pokud je na kopytech nějaká deformace, kterou třeba vy ani kováři za deformaci nepovažujete, ale pro kopyto a koně je to stav který už ovlivňuje jeho pohodlí. V takovém případě riskujete, že utužování na zpevněných plochách povede k další citlivosti nebo třeba vzniku abscesů.
Pokud si nejste jistá, v jakém stavu jsou kopyta vašeho koně, pořiďte fotky a dejte je sem na diskusi (pokud nechcete veřejně, tak mi je napište na vet.kopyta@email.cz) spolu s dalšími informacemi o koni (věk, plemeno, zátěž, management ustájení, frekvence úprav kopyt) a já se pokusím zhodnotit, alespoň podle fotek, jak na tom koník je. Fyzická prohlídka je lepší, ale to z časových důvodů není vždy možné...
267273
XXX.XXX.240.118
267273
napsal(a):
Http://blog.aktualne.cz/blogy/petr-havel.php?itemid=15982.
A co jako?