Svatba na zámku, co na sebe kočí?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.8.2016 15:18
vattunka

XXX.XXX.129.153

Prosím o radu, byli jsme s koňma pozvání provézt svatbu na opraveném krásném zámku s parkem, mají luxusní nový kočár tak i postroje sladěné ke koním k fjordíkům.Jen nevím co by měl mít na sobě kočí, aby to ladilo a nebylo to trapný, má to být luxusní akce, tak že by frak?nevím vůbec nemám šajn, tady ty vesnický se vždy zvládly v klasickým obleku.jde o muže kočího.díky moc za nápady, případně i kde ten "oblek" sehnat, půjčit, Olomoucko.

16.8.2016 16:12
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Jezdec spřežení - chlap - slušný padnoucí oblek černé barvy s bílou košilí a kravatou ladící ke kočáru a rukavice, které budou pokud možno také černé, aby nerušily celkový dojem + zástěra. Na hlavě klobouk. Obuv taky slavnostní, žádné bagančata. Může se použít i vesta pod sako, ale měla by ladit s kočárem a s oblečením přísedícího.

Přísedící, pokud to bude holka, tak by mělo stačit slavnostní jezdecké oblečení ladicí s kočím, pokrývka hlavy (bekovka nebo něco podobného) a hlavně upravené a do drdolu svázané vlasy, nikoli culík. Boty jezdecké vysoké, čisté a naleštěné, žádné chapsy. Pokud přísedící chlap, tak platí stejné pravidla jako pro kočího, ale teoreticky by se mělo akceptovat i slavnostní závodní oblečení viz dívčí přísedící.
Bez přísedícího nejezdit, nevyplácí se to a pokud by měl koně v zastavení držet někdo neladící s kočárem, bude to na fotkách hrozné... Kočí samozřejmě nesesedá, koně si nedrží, na to je přísedící.

Je nutno vše ladit ke kočáru. Nemáte vyčnívat, ale tvořit jeden harmonický celek s kočárem a nechat zářit novomanžele.

Díky bohu za zkušenosti z vozatajských drezur, kde se hodnotí i celkový vzhled spřežení, je to dobrá škola na akce vámi zmiňovaného typu.

Dobré je si to dopředu vyzkoušet, pokud vás do toho nechají zapřáhnout a udělat si fotky, abyste viděli, jak to bude působit na nich a podle toho doladit.

A koně bych nějak extra nepentlila, ani nezaplétala ocasy. Fjordi jsou dost výrazní sami o sobě. Stačí dobrý fjordí sestřih, mimořádně dobře čistá srst, hříva a ocas a lesk na místa, kde nepřiléhá postroj. Možná bílé náušníky, ale jestli mají bohatou čupřinu, tak to nebude vypadat moc dobře - možná zaplést do francouzského copu co nejtěsněji k hlavě a pak to zkusit nauzdit i s náušníky, jestli to nebude vadit a nebude to nad čelenkou dělat moc velikou bouli. Samozřejmě bez chráničů.

16.8.2016 16:54
vattunka

XXX.XXX.129.153

No takhle nějak jsem si to představovala, takhle jezdíme ty vesnické svatby, ale oni chtějí něco nóbl, něco luxusního, že nestačí aby měl kočí "kvádro, klobouk a rukavice"chtějí něco extra, ale bojím se, aby to nebylo blbý.
Fotky jsou z jedněch hoby závodů z vyhlášení, jen pro představu kočího a fjordů, postroje a kočár bude jiný..

hanulinka

16.8.2016 17:02
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Alfi popisuje krasne a vystizne

neco nobl by byl dobovy kostym...clovek by vsak mel mit na pamneti, ze stredem pozornosti by meli byt svatebcane, tak abyste Jim neukradli show..
koniky mate krasne. a verim, ze cela akce bude velmi sympaticka.

16.8.2016 17:39
alfi pav

XXX.XXX.30.254

vattunka napsal(a):
No takhle nějak jsem si to představovala, takhle jezdíme ty vesnické svatby, ale oni chtějí něco nóbl, něco luxusního, že nestačí aby měl kočí "kvádro, klobouk a rukavice"chtějí něco extra, ale bojím se, aby to nebylo blbý.
Fotky jsou z jedněch hoby závodů z vyhlášení, jen pro představu kočího a fjordů, postroje a kočár bude jiný..

Pro mě z těch fotek jde jediný dojem, neladíte a to tak že vůbec. Takové oblečení na nóbl svatbu určitě ne, ani u jednoho, ani na vozatajské závody bych v tom nešla.

Podívejte se pro inspiraci na tohle video v současné době asi jedné ze špiček sportovního zápřahu čtyřek Boyda Exella a uvidíte sama ten rozdíl: https://www.youtube.com/watch?v=gnNlt2IJcDU
Exell ano co o sladění jezdce a přísedících, vy ne (samozřejmě bez urážky). Fjordí variantu jsem nenašla, těch moc sportovní zápřah nejezdí.

Dost mě taky ruší, že koně nemají správné postroje. ke správnému uherskému stylu (poprsní postroje) patří klapková uzdečka s oválnými nebo kulatými náočnicemi a případně s ozdobami z pletených řemínků a hlavně nánosník... Koně k sobě jako pára moc neladí, odlišné zabarvení hřívy a nohou, to taky bude razit. V tomto případě určitě čupřiny splést napevno, ať to sedí co nejblíž hlavě, a nasadit náušníky, aby ten barevný rozdíl tak nerazil na fotkách, na hlavy se jim bude koukat každý.
Předpokládám, že postroje, které budou mít už jste si na koně spasovali, na tyhle mrňavé koně to bývá dost problém, hlavně u uzdeček. Někteří výrobci mají totiž pocit, že cobové mají hlavy jak mamuti a čelenky a všechno jsou tak obrovské, že by se do nich jeden vlezl dvakrát a to nemluvím ani o tom, jak blbě se v takovém případě nastavují klapky, aby byly tak kde mají být. Na klapkách chodit umí? Bez nich to nepůjde, to byste byli jak vidláci. Koně by taky měli být schopní chodit na trvalejším přilnutí a v pěkném shromáždění a měli by v tom umět v klidu i chvíli postát. Rozpadlí budou vypadat na fotkách strašně.

Prostě to chce sehnat pěkné oblečení na vozatajskou drezuru a je to . Pak už jen sehnat domů parádní kočár a můžete drandit po vozatajských závodech, pokud tedy máte licence jezdců spřežení . Je to paráda.

16.8.2016 17:49
alfi pav

XXX.XXX.30.254

hanulinka napsal(a):
Alfi popisuje krasne a vystizne

neco nobl by byl dobovy kostym...clovek by vsak mel mit na pamneti, ze stredem pozornosti by meli byt svatebcane, tak abyste Jim neukradli show..
koniky mate krasne. a verim, ze cela akce bude velmi sympaticka.

Dobový kostým je kýčovitá blbost, ve které bude jezdec i přísedící moc razit a ne v dobrém slova smyslu. Nesedí to k modernímu zápřahu.

Vhodná by případě byla i slavnostní uniforma, ale tou povětšinou disponují jen zaměstnanci hřebčínů typu Kladruby, Tlumačov a spol.

hanulinka

16.8.2016 17:59
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Nemyslela jsem dobovy kostym spolecensky, ale dobovy kostym kociho a prisedicich..
inspirovat se ze starych anglickych filmu, neco na ten zpusob.

hanulinka

16.8.2016 18:06
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Alfi vam se prilozene Video libi?
co se tyce obleceni a toho, jak to k sobe ladi, tak ano
ale jinak-toho prvniho paru je mi lito.
sprezeni nerozumim, ale toto sebrani, zahackovani tech koni mi pripada trosku prilis.
kone pracuji krasne nohama, a je na to moc Pekny pohled, ale krk a hlava-to uz hranici s rollkurem.
nebo to vidim spatne?

nerozumim tomu, ale takove drzeni se mi nelibi-z pohledu laika.
co vy na to?
neberte to jako napadani, to je jen muj nazor, vim, ze aby to vypadalo pekne, urcite sebrani tam musi byt, ale toto je mi malinko pres miru.

16.8.2016 18:53
alfi pav

XXX.XXX.30.254

hanulinka napsal(a):
Alfi vam se prilozene Video libi?
co se tyce obleceni a toho, jak to k sobe ladi, tak ano
ale jinak-toho prvniho paru je mi lito.
sprezeni nerozumim, ale toto sebrani, zahackovani tech koni mi pripada trosku prilis.
kone pracuji krasne nohama, a je na to moc Pekny pohled, ale krk a hlava-to uz hranici s rollkurem.
nebo to vidim spatne?

nerozumim tomu, ale takove drzeni se mi nelibi-z pohledu laika.
co vy na to?
neberte to jako napadani, to je jen muj nazor, vim, ze aby to vypadalo pekne, urcite sebrani tam musi byt, ale toto je mi malinko pres miru.

Ano, mi se to líbí.
Je to pěkné, čisté, klidné vedení na přiměřeném kontaktu, koně nejsou zarolovaní pod kolmici a v shromážděném klusu mají skoro pořád nejvyšší bod krku těsně za ušima - kéž by to tak bylo i v podsedlové drezuře. Koně nejsou vůbec "zaháčkovaní" - vzpřimovací otěže jsou v tomto sportu zakázané. Vznosné chody se u kwpn koní šlechtí. Tím, že se dokážou vzpřímit a pokračovat víc pod těžiště (dlouholetý výcvik, ti koně jsou matadoři), nutí je to vyklenout hřbet a táhnou s menší námahou, než kdyby šli rozpadnutí na nulovém kontaktu, kde by ani nebylo možné je smysluplně řídit.
Pokud v tom vidíte rollkur, tak byste si asi měla zjistit, co ten rollkur přesně je a jak vypadá.

Sedlový přední kůň je pravděpodobně aktivnější a jde víc do ruky a tomu je uzpůsobené i nastavení opratí.
Musíte si uvědomit, že opratě jsou to jediné, čím je jezdec spojen s koňmi a může je ovládat. Ti přední ze čtyřek to mají v celé úloze nejtěžší, oni vedou kočár do obratů a všech cviků, oni musí být nejreaktivnější a nejlíp v kočáru přiježdění. Jezdec s nimi musí mít dobrý kontakt, jinak spřežení nedokáže bezpečně ovládat.

hanulinka

16.8.2016 20:11
hanulinka

XXX.XXX.17.204

No, pojmenovanim Rollkur jsem to mozna trosku prehnala
ale kone se obcas bradou dotykaji temer krku a to by take nemelo byt, i ty znatelne otoky-zdureni za zuchvami neco znaci.

jinak-samozrejme akce nohou se mi moc libi a cele sprezeni.
toto je jedine, co se mi na cele veci nelibi.nebyt toho, tak reknu prekrasna prace a predvedeni.

16.8.2016 21:05
vattunka

XXX.XXX.129.153

Pro Alfi pav: ty fotky byli jen pro inspiraci koní a člověka co to pojede, i když koně budou jiný, oba fjordi v barvě brunblack, ne jeden rodblack a jeden brunblack, navíc to byly závody ve vytrvalostní zápřeži na 30km, ne vozatajské, takže šlo hlavně o to, aby to bylo bezpečné, míjející sedloví jezdci atd., proto neměli klapky, ale to tady nechci řešit.
Děkuji za názor hanulince, že nesmí kočí přečnívat, to je pravda a tak to majitelům ještě vysvětlím, právě taky nechci, aby tam ten kočí vyčníval, proto jsem se tu ptala, aby to nevypadalo blbě, zase rozhodně to má být luxusní akce a ne závodní, takže oblečení pro sportovní zápřež myslím určitě nee.Postroje i kočár jsou laděni do barev fjordů světlo hnědo-krémovo tmavo hnědé, už v nich samozřejmě jeli a znají to, ale to jsem taky nechtěla řešit.Jen to oblečení kočího...

hanulinka

16.8.2016 21:13
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Vattunko, az se budu vdavat, tak si vas pozvu
jsem velmi naklonena fjordikum.

16.8.2016 21:18
vattunka

XXX.XXX.129.153

Jéé to je hezký, děkujemesmajlík

17.8.2016 00:42
Terven

XXX.XXX.160.10

hanulinka napsal(a):
No, pojmenovanim Rollkur jsem to mozna trosku prehnala
ale kone se obcas bradou dotykaji temer krku a to by take nemelo byt, i ty znatelne otoky-zdureni za zuchvami neco znaci.

jinak-samozrejme akce nohou se mi moc libi a cele sprezeni.
toto je jedine, co se mi na cele veci nelibi.nebyt toho, tak reknu prekrasna prace a predvedeni.

Hanulinko, mám z videa úplně stejný dojem - ztuhlé, robotické, koním chybí živý výraz, brada je přiklepnutá na prsa, nepřirozené vykopávání předních nohou - nápadně to připomíná projev rolovaných koní v podsedlové sportovní drezuře.
Barvy samozřejmě ladí.

17.8.2016 19:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

Hanulinka a tarven
Máte video, na kterém, podle vás, je spřežení v pořádku?
Pro srovnání.
Mimochodem, na videu je krásné dvojspřeží. Koníci jak malovaní.

hanulinka

17.8.2016 19:20
hanulinka

XXX.XXX.17.204

O sprezeni se popravde nezajimam, ale kdyz budu hledat, urcite najdu.
ano, konici jsou opravdu jako malovani-k tomu vyhrady nemam.

17.8.2016 19:29
Terven

XXX.XXX.110.147

sisi58 napsal(a):
Hanulinka a tarven
Máte video, na kterém, podle vás, je spřežení v pořádku?
Pro srovnání.
Mimochodem, na videu je krásné dvojspřeží. Koníci jak malovaní.

Určitě jsem jich dost viděla, až budu mít čas, zkusím pohledat.
A ano, koníci jsou jako malovaní, o tom žádná.

17.8.2016 19:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já taky raději na hřbetě, než za zadkem.
Proto to další video, pro srovnání. Jak ano, jak ne. V běžném životě už spřežení nejsou vidět.

hanulinka

17.8.2016 19:31
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Sisi kouknete na YouTube na dressage-wfc riesenbeck
je tam hned nekolik sprezeni, kde se kone bradou nedotykaji krku a nemaji otekliny za zuchvami.
to jsem ted hledala jen minutu..
jde to i takhle.
samozrejme ze jsou tam opet i taci, kteri zahackovani jsou.asi v dojmu, ze je to peknejsi.

me je to v celku jedno, vozatajstvi nedelam.a netyka se mne to.
jen jsem se zde jednou zeptala, jestli se to dotycne libi, vic nic.

kone z uvedeneho sprezeni se mi samozrejme libilo, i celkovy dojem -az na to drzeni hlavy prvni pary.

17.8.2016 20:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

Podívám.

18.8.2016 23:49
lenacia

XXX.XXX.205.245

Klasicky co jsem vídala kočáry svatební tak kočí měl takový ten černý frak s dvojí řadou knoflíků a středně vysoký cilindr.
http://s224.photobucket.com/user/coachmanslegacy/media/coachmancraig.jpg.html.

19.8.2016 06:54
jazzinka

XXX.XXX.107.28

Mně by tedy černý frak u fjordů přišel moc výrazný. Možná se ještě pobavte s novomanžely, jak bude celá svatba laděna a co je myšleno tím "nóbl". Pokud bych plánovala svatbu v princeznovském stylu a čekala kočího ve fraku, asi bych si nevybrala do spřežení fjordy.
Možná bych volila světlý oblek (letní vycházkový) jako je tady :
https://cz.pinterest.com/pin/313703930273689796/.
https://cz.pinterest.com/pin/377458012490508554/.

XXX189

19.8.2016 08:19
XXX189

XXX.XXX.89.103

Hlavně - oblek je pánovi asi o tři čísla větší, vůbec nesedí v ramenou, na břiše a rukávy jsou taky příliš široké. Klobouk se mi stylově hodí spíš k nějakému australskému kabátu než ke kvádru, hodil by se spíš nějký černý "mafiánský", teď je o kloboucích pěkný článek na modnipeklo. cz, včetně hezkých tipů. Košile s kravatou jsou úplně mimo, tam je vzor + barva zamrzlá v devadesátých letech. Košili bych zvolila bílou a kravatu podle barvy svatby - jestli mají, dnes je to módní ladit barvu do svatby. Jestli barvu nemají, ladila bych s kočárem. Bílé rukavičky se mi hodí spíš ke fraku, zvolila bych černé. Doporučuju konzultovat s nevěstou a ženichem, oni si opravdu můžou představovat frak, vysoký klobouk a bílé rukavice. Koním bych určitě čerstvě ostříhala hřívu, na fotce to mají zubaté, s čupřinou upřímně nevím, jak naložit.

19.8.2016 09:49
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

sisi58 napsal(a):
Já taky raději na hřbetě, než za zadkem.
Proto to další video, pro srovnání. Jak ano, jak ne. V běžném životě už spřežení nejsou vidět.

Jak nejsou vidět u nás jezdí se spřežením i děti je toho sice méně ale to je tim že mít vychovaný koně se dneska nenosí a co z rozmazlenou potvorou na kterou koukáte ze zadu ? Jinak oblečení záleží na tom jakej kočár a jaký postroje něco jinýho si veme kočí s francouskýma chomoutkovíma postrojema a něco jinýho asi má li rakouský

19.8.2016 12:43
vattunka

XXX.XXX.129.153

Děkuji všem za postřehy, rady a kritiku.No ty fotky jsou už minulost, já teď potřebuji vyřešit budoucnostsmajlík.Jen podotek, košile měla ladit k potahům wagonety, no pravda moc se nepovedlo, klobouk byla poslední záchrana na plešsmajlíka můžete mi říct kde mají zubaťě ostříhanou hřívu?tím jste mě fakt naprdla, protože na tom si zakládám a kobyla to má jak podle pravítka!ale tyhle koně to nepojedou, máme jinou páru.
Asi zůstaneme u klasického obleku, černý, bílá košile, na hlavu teda cilindr?k normálnímu kvádru?já nevím, pak teda kravatu nebo motýlka?upřímně kočího tam nikdo řešit nebude, ale aby to nebylo jak pěst na oko.Když se dělali zkušební fotky do katalogu, model-co suploval kočího měl černý oblek, bílou košili a černou kravatu, jenže měl asi 180cm,70kg a na hlavě vlasy, takže neměl klobouksmajlík
Svatebčanům je to šumák, ty tam prostě v balíčku svatby mají odvezení a přivezení koňmi v kočáře, koně, postroje a kočár budou jako v katalogu...

Radimka

22.10.2016 15:02
Radimka

XXX.XXX.48.6

Jak to dopadlo? Moc by mně zajímala i fotka smajlík

22.10.2016 21:21
vattunka

XXX.XXX.129.153

No stejně jsem to sem chtěla dát, aby jste nás mohli zase sepsoutsmajlíktakže to byla ta první, je to focený mobilem, takže nic moc.Pak jsme ještě ladili na ty další, opravdu bylo lepší zapletený ty kštice do copánků a založený pod ty čelenky, aby to nebylo vidět.
Každopádně řešíme ještě udidla, tohle jsou jejich co mají pod sedlo do uzdeček, takže jsou na ně zvyklý, ale jaká udidla by správně měli mít k těmhle postrojům a kočáru, aby to vypadalo?
Jinak všem se to líbilo, jak majitelům, tak svatebčanům, takže to je asi nejdůležitější a ještě to, že kobyly byly absolutně vzorný a když jim za zadkem vypouštěli holubi a ty pleskali křídlama a koně je neviděli ani se nehli a na tý další nad nima lítal dron, to jsou věci který člověk nevymyslí a asi nemá možnost doma je na to naučit taky dobrý, takže super.
Ještě samozřejmě namontujeme klapky co k těm postrojům patří.Koukám, že tam není přísedící, když to fotilsmajlík

22.10.2016 21:24
vattunka

XXX.XXX.129.153

Sakra nevím proč se to otočilo, když v galerii to mám normálně...smajlík

Radimka

23.10.2016 09:16
Radimka

XXX.XXX.48.6

Mooc pěkný vattunko! Myslím že jste to zvládi super.
Jen se zeptám, proč chcete ještě přidat ty klapky? Kobyly je podle toho co popisuješ nepotřebujou, tak kvůli estetice? Mně totiž klapky ani moc estetické nepřijdou... ale vozatajství nerozumím, třeba to "k tomu prostě patří"?

23.10.2016 21:25
vattunka

XXX.XXX.129.153

Jediný důvod je, že to k tomu patří, teda k těm postrojům a k tomu kočáru, já bych je tam taky nedávala, ale asi by je měli mít no...a jinak děkujemesmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík