Sportovní kariéra koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.8.2016 08:22
cestovatel

XXX.XXX.59.150

Ahoj.Zajímá mě jak řeší majitelé jednoho koně s rodokmenem jeho testaci ve sportu. Mnoho mých známých má chovnou klisnu a její hříbata prodává, protože nemají jezdce který by je připravil na svod, výstavu, pro zápis do plemenné knihy a už vůbec je nemohou dostat do výcviku kritérií mladých koní.Myslím si, že testační odchovny nestačí a umístění na výstavách pořádajícího svazu jsou někdy diskutabilní.Mám dojem, že někdy přicházíme o cenné koně jen proto, že je nemá kdo prezentovat ve sportu. Je to zase jen o penězích nebo je nedostatek vzdělaných odborníků co ví jak pracovat s těmi mladými začínajícími koňmi ? Máme opravdu tak špatný chov koní, že za posledních 20 let jen křížíme s německými teplokrevníky? V okruhu 50 km od mé stáje nemám středisko zabívající se výcvikem mladého koně. Takže jak by jste řešili dejme tomu kariéru 4 letého teplokrevného koně od začátku od obsednutí ? Kam by jste směřovali jeho trénink a dejme tomu, že jde o ty ne moc bohaté majitele. Jak si poradit?

23.8.2016 09:09
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Nijako, bohužiaľ všetko je o peniazoch. Ak má kôň naozaj veľký potenciál tak ho jedine skúsiť predať niekomu kto na to má. Tiež mám doma koňa s výborným rodokmeňom a už 6 rokov sa flákame na hobbýčkach lebo nemám na to aby som ho ustajnila niekde v super stajni a platila si super trénerov a prípadne aj jazdcov, lebo môj potenciál je už otázny :D Ešte, že tomu koňovi je to jedno :).

23.8.2016 09:46
cestovatel

XXX.XXX.59.150

Ano, tak nějak pozoruji, že závodí koně s dobrým potencionálem pouze v menších soutěžích a nedej bože je prezentuje sám chovatel z čirého zoufalství neboť větší četnost závodění v konkurenci lepších koní je pro majitele finančně náročná. Většina chovatelů teplokrevných klisen finančně dosáhne na inseminační dávku i zahraničního hřebce s hvězdnou sportovní kariérou, ale pak se narodí hříbě a co s ním dál ? Nemluvě o rizicích souvisejících s dobou co uplyne než se obsedne. Znám nejeden případ kdy dobrý koník pro nemoc v době konání důležitých zkoušek v testační odchovně onemocněl a tím pádem nebyl hodnocen. Osud.

hanulinka

23.8.2016 15:40
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Meli jsme trosku jiny, avsak podobny Problem..
skokove velmi talentovany kun, ktery se od sameho zacatku projevoval nadprumerne.
zacinal jako kazdy mlady kun na soutezich stupne z-s mladou, nezkusenou holcinou.
napred vyhrali par hobby zavodu, potom 4 ofic. Z parkury..
obcas skakal ve volnosti-nebyl Problem v klidu skocit plne stojany, bez hektiky-jako by to byla uplne samozrejma vec.
holcina byla sice sikovna, ale sama rekla, ze se vic ne 110 skakat boji.
majitele tedy hledali, kam s konikem, aby byl dostatecne trenovan a prezentovan.
rozhodli se pro nejmenovaneho trenera-poplatky-kun v treninku 10 000 mesicne, plus-vsak vite, kovar, vet, dopravy na zavody, startovne a navic 800 za kazdy odjety zavod a veskere financi vyhry pripadali jezdci-trenerovi.
i na toto pristoupili.

platili, platili..za vycvik a pripravu...a platili dal...a zavody porad zadne.
coz se Jim nezdalo-kun preci nepotreboval vycvik od zakladu, mel uz par uspesnych startu za sebou.
rozhodli se patrat po pricine.
trener porad nemel cas s nimi o koni hovorit.
zacali tedy pidit po stajovem personalu a vyptavat se.
nakonec natrefili na holcinu, ktera tam asi nebyla moc dlouho a nevedela, ze patri prave k tomu koni.
a dozvedeli se veci.
konik chodil pod sedlo jen obcas, kdyz zbyl cas, skakal uplne vyjimecne a to jen s nekterou ze zamestnankyn.
byl totiz neperspektivni, obycejne ctcko, odchovano majitelem, zadny hvezdny puvod.
staj meli plnou importu a to byli ti kone, kterym bylo treba se venovat.
tento je nezajimal.

a za toto jednani braly 10 tis mesicne..

majitele samozrejme znechuceni kone hned nalozili a odvezli
a trener mel jeste tu drzost chtit po nich penize, ze nedodrzeli vypovedni lhutu-samozrejme zadne nedostal.

kun skoncil u nas v ohrade-a je z nej bezva partak na vyjizdky.skakani mu zrejme nechybi, ale je to skoda pro majitele, kteri by meli obrovskou radost, kdyz by konik sportoval.
nikomu vsak uz neveri.
a holcina, ktera na nem jezdila studuje medicinu-300km.

i to se stava - dalsi talentovany kun -nevyuzity.
myslim vsak, ze jemu samotnemu nic nechybi.pravdepodobne bude dokonce stastnejsi na pastvine, nez na kolbisti.

23.8.2016 20:38
cestovatel

XXX.XXX.59.150

Děkuji, že se pomalu zapojujete do diskuze. Nabívám totiž přesvědšení, že máme slušné sportovní koně a nemusíme hned vozit importy. Široká veřejnost má většinou ty levnější koně, ale co je levnější kůň v dnešní době? Je to ten, který nenašel toho pravého jezdce? Trenéra ? Vždyť i malý chovatel který miluje své koně do nich investuje nejen peníze, ale veškerý svůj čas, někdy i na úkor rodiny.Je těžké odvést svého koně na výcvik za nemalý peníz a v podstatě čekat jestli z něj něco bude nebo vám ho vrátí zkaženého.Někdy výcvik koně ve sportovní stáji bývá risk. Zajímalo by mne, když už máme testační odchovny, proč na něj nenavazuje sportovní středisko kde by se s koňmi po testaci pracovalo. Ne jen ti vybraní, ale i ti zbývající. Nebo proč tříletá teplokrevná klisna po zápisu do plemenné knihy se většinou ihned zařadí do chovu a jen pár z nich se objeví ve sportu.Jeden příklad za všechny. Mladá tříletá klisna odchovaná v nejmenovaném hřebčíně je zapsána do HPK a připuštěna. V šesti letech oslepla na jedno oko a v osmi letech měla diagnostikovanou podotrochlozu. Klisna je stále v chovu.Všechna její hříbata se prodávají.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.8.2016 14:48

Vždy je to otázka financií, práca s mladými koňmi je podľa mňa snáď to najťažšie pri koňoch. Pripraviť od obsadnutia po nejaký športový výkon, to je práca na niekoľko rokov a zadarmo to nebude. V tom vidím hlavný problém, športové stajne by asi aj boli, len ľudia nechcú platiť. Napríklad mne tréning koňa za 10.000kć mesačne, ako tu niekto písal vyššie, príde ako taká normálna suma. Žiadna extra pálka, z ktorej by som omdlievala, niektoré lepšie vybavené strediská za toľko poskytujú iba ustajnenie. Výsledok práce už je na ďalšiu diskusiu, ale zase všetko je o ľudoch, nenútim koňa niekomu, kto o neho nestojí, zisťujem referencie vopred, pozriem si prostredie, trénera pri práci.. Mám možnosť voĺby, nikto ma nenúti dať koňa niekomu, koho štýl prípravy sa mi nepáči. A keďže to celé platím, zaujímam sa, chcem vidieť, pýtam sa... a keď sa mi nepáči, zbalím koňa a hľadám iinde.
A čo sa chovu týka, mám jasnú predstavu, na čom chovať a na čom nie, na druhej strane, je demokracia, ľudia si za svoje peniaze môžu odchovať a kupovať čo chcú. My ostatní si tu akurát môžeme spoločne zaťukať na čelo a to je asi tak všetko.

hanulinka

24.8.2016 16:13
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Nikdo nepsal, ze 10 000 je prehnana suma.
ale zase je to hodne vysoka suma na to, ze kun v podstate netrenoval...
za trenink 10 000 je asi docela bezne..u dostihaku dokonce i vic a u westernaku take.

pokud jste cetla pozorne, kun uz dost umel a nejen ze mel za sebou par startu, ale i nekolik vitezstvi, tak to nebylo o tom, ze by se mel vse ucit od zakladu.
jinak-rict si pro jezdce za odjety zavod 800kc a jeste pozadovat celou vyhru mi pripada drzost.
bud majitel plati vse, a potom mu pripada vyhra a jezdci zustanou treba urcita procenta...nebo se vyhra odecte od jizdneho.
to by bylo ferove jednani.

zajimat se muzete, pokud date kone do treninku do vedlejsi dediny, pokud je vsak v treninku 250km vzdalen, spolehate na Telefon a na to, co vam trener, clovek, ktereho platite povi.
kdyz vam napred rika, dame mu cas, musi se aklimatizovat...potom, jo, uz jsme zacali, podivame, kde by moh startovat..pak se to oddaluje, a nakonec vam nebere telefony, nebo vas odbyde, ze prave nema cas..atd..
najednou je nekolik mesicu pryc..konika navstivite vzhledem ke vzdalenosti treba 1x za Mesic.
napred vam povidaj historky, pak nemaji cas a az od osetrovatelu se dozvite, jak se veci maji.
majitele byli starsi, duverivi lide a mysleli si, ze trener takoveho jmena je proste solidni.
tak uz to dnes chodi.
asi bych si to take lepe ohlidala, ale tito lide uz maji svuj vek, a ocekavaji, ze kazdy bude tak poctivy jako oni.

ale vice meine jsem zde tento pripad popsala proto, ze nekdy, i kdyz ochotne platite-stejne se vasemu koni nedostane slibovane, nebo potrebne pece, ze to neni jen o penezich, ale take o poctivosti.

24.8.2016 22:26

To je smutny pribeh. Neferovi lide jsou skrze celou spolecnosti, tedy i mezi konaky. I temi profesionalnimi holt..
Kazdopadne podivovat se nad tim, ze je neferove, ze si bere odmeny z vyher, mi prijde mimo. Vzhledem k tomu, ze se jedna o profsionalni staj i sluzby, predpokladam, ze maji sepsanou smlouvu, kterou podepisovali majitele ze svobodne vule a mohli se nad jejimi body pobavit. A pokud by s ni nesouhlasili a nebylo mozne se domluvit, tak v takovemto okruhu je jiste x staji, kam by se dal kun na vycvik umistit.
Mnohdy netreba spolehat jen na to, ze na kone bude sedat clovek zvucneho jmena. Pokud je profik opravdu profik, ma ve svych sluzbach dalsi sikovne lidi, se kterymi ve spolupraci ty kone klientu pripravuje. Casto on sam je po zavodech a kone, co jsou doma, pripravuji jeho zamestnanci.

25.8.2016 09:56

Ale hej, nie je to pekné, že s koňom sa nepracovalo, atď, ale tak svet je plný ľudí, ktorým ide akurát o peniaze a je im jedno, ako k nim prídu. Preto sa skôr podivujem nad tým, že niekto dá koňa na druhý koniec republiky, kde na neho nemá absolútne dosah. To by som si dovolila iba pri absupolútnej dôvere, niekoľkoročných osobných skúsenostiach s dotyčnou osobou.
Chápem, že nie je ľahké vybrať trénera pre koňa, ale to sú veci, s ktorými musím počítať už vtedy, keď toho koňa kupujem. Buďto sa potom uspokojím s tým, že budeme spolu športovať na nízkej úrovni, alebo mám aspoň predbežnú predstavu, kam koňa umiestnim, aby s ním niekto športoval na vyššej úrovni.

25.8.2016 10:30
jazzinka

XXX.XXX.41.2

Počítám, že onen případ uvedený výše bude spíš ojedinělý, ale jinak jak už to tu bylo, je to o penězích. Koupit inseminační dávku kvalitního hřebce je jednorázový poplatek, který většina chovatelů unese. Proinvestovat pak třeba za 2 roky tréninku 200 000 už se chce málokomu.
Ostatně myslím, že 90% majitelů jsou hobíčkáři, co ani po skutečném sportování až tolik netouží. On se ten kvalitní původ hodí i jen na couračky do lesa, protože obvykle prokazuje u předků minimálně ochotu koně spolupracovat s člověkem a nějaké pohybové nadání.

Proč nejsou po testaci sportovní střediska? Prostě zájemců o koně ve vyšším stupni výcviku za tomu adekvátní cenu není zdaleka tolik, aby se to vyplatilo.
Tříletá klisna v chovu? Zase - pokud majitel nainvestuje do výcviku x tisíc aby ji dostal na nějakou sportovní úroveň, bude to 3-4 roky trvat a následně hříbě prodá s trochou štěstí o 10 000 dráž. Aby se tohle změnilo, museli by být kupující ochotní připlatit si za hříbě po kobyle s nějakou kariérou a prokázaným zdravím i v dlouhodobé zátěži tolik, aby majiteli chovné klisny stálo za to s ní něco dělat.

25.8.2016 13:50

Jsem "malochovatel". Podařilo se mi koupit dvouletou kobylu, která se projevila jako nadprůměrný talent a našla jsem si jinou cestu...velmi šikovnou, cílevědomou a nebojácnou kamarádku, která si tu mojí kobylu vzala do plného pronájmu. Byla to dlouhá a náročná cesta, ale podařilo se. Kamarádka se díky kobyle dostala na úroveň ST* a zrovna tak se kobyla díky ní vysportovala tak, že budu mít jednou skvělou učitelku pro dcerky.
Myslím, že toto může být cesta - najít ambiciózního jezdce, který svého koňského talenta nemá a koníka půjčeného vezme za svého, oba si přeci navzájem mají hodně co dát smajlík.

Svět koní je hodně o penězích, nebudu lhát, že držet si takového koně a odolávat nabídkám potencionálních zájemců je velmi těžké. Moc kobyl s výkonností tu nezůstává, často jdou za kopečky. Já se držím a doufám, že jednou na té své hvězdě jasné odchovám pár kvalitních hříbat - a i ta půjdou ve 4 letech ke kamarádce do sportu smajlík.

25.8.2016 15:35
cestovatel

XXX.XXX.59.150

Moc Vám všem děkuji za Vaše názory.Mě osobně hodně pomohly vyřešit mé dilema.V podstatě kariéra mladého koně se odvíjí od vašich finančních možností a nebo jde o štěstí, kdy najdete toho správného jezdce a trenéra.A možná pro souběh nepříznivých okolností pro našeho teplokrevníka je právě z naší republiky prodán do ciziny nějaký talent jako před pár lety Heraldik. A možná je zrovna teď na Bazoši nabízen mladý čtyřletý, pětiletý, šestiletý obsedlý teplokrevník, který by mohl s panem Hatlou na olimpiádu. A možná právě teď zaniká plemeno Český teplokrevník kvůli rozličnému množství hřebců ze severu, východu i západu a jen proto, že nemá kdo připravit mladého koně nebo nemůžeme obětovat větší finanční obnos. Děkuji i těm, kteří se nad tímhle příspěvkem jen zamysleli.

26.8.2016 08:54
dsj

XXX.XXX.116.98

cestovatel napsal(a):
Moc Vám všem děkuji za Vaše názory.Mě osobně hodně pomohly vyřešit mé dilema.V podstatě kariéra mladého koně se odvíjí od vašich finančních možností a nebo jde o štěstí, kdy najdete toho správného jezdce a trenéra.A možná pro souběh nepříznivých okolností pro našeho teplokrevníka je právě z naší republiky prodán do ciziny nějaký talent jako před pár lety Heraldik. A možná je zrovna teď na Bazoši nabízen mladý čtyřletý, pětiletý, šestiletý obsedlý teplokrevník, který by mohl s panem Hatlou na olimpiádu. A možná právě teď zaniká plemeno Český teplokrevník kvůli rozličnému množství hřebců ze severu, východu i západu a jen proto, že nemá kdo připravit mladého koně nebo nemůžeme obětovat větší finanční obnos. Děkuji i těm, kteří se nad tímhle příspěvkem jen zamysleli.

Zaujalo mě, jak jste napsala o zanikání ČT. Mám poslední dobou podobný pocit - vždycky jsem na své kobči chtěla pouštět hřebce s aspoň 50%původem českým - ale jediný hřebec, který se mi před pár lety povedl "chytit" byl mnětický Corsár (který byl ten rok v testaci, ale tak se mi líbil exteriérem i původem, že jsem se vyjimečně vykašlala na neprokázanou výkonnost) je dnes bůhvíkde.
Vloni sem připouštěla znovu a zase jsem se rozhodovala mezi německým a německo-francouzským původem z obou stran. Nejsem velký chovatel, odchovám si 1-2hříbátka ro radost cca každý druhý rok, podle toho jak velké nadšení mě na jaře popadne, ale i při jednoduchém zadání - hřebec s výkonností T, věk přes 15let a stále ve sportu, obvod holeně min.21,5 (lépe víc), a v inseminaci (doby, kdy jsem byla ochotná za hřebcem vézt kobylu 400km, nechat jí tam dva měsíce a přivést si jí vychrtlou jako závodního chrta a ještě jalovou už jsou dávno za mnou), se mi prostě nedaří najít vhodné ženichy - a chtít k tomu český původ je nesplnitelná podmínka - vloni jsem takového hřebce nenašla ani jednoho. Jestli vás někdo takový napadá, budu ráda za tip.

26.8.2016 09:25
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Asi máme tak dobrý chov ČT že časem přesunou plemenou knihu do německa aby to bylo jednodušší

26.8.2016 10:23

cestovatel napsal(a):

V podstate súhlasím, až na to, že Herladik Pochádzal zo Slovenska, nie z Čiech.. Som si ale 100% istá, že v našom v tej dobe spoločnom chove by tak úspešný nebol, takže to pre neho bola výhoda. Podľa mňa všeobecne chýba tá návaznosť, od chovateľa, cez trénera, jazdca až späť po chovateľa. Západné krajiny majú systém, rôzne dotácie, zaužívané postupy a hlavne rodiny. To u nás absolútne chýba. Keď niekto chová celú generáciu koní, dokáže s ňou pracovať, má športové výsledky, opätovne potomstvo zaradí do chovu a takto to opakuje napríklad 30 rokov, má obrovský základ, ktorý priemerný chovateľ v našich krajoch nikdy nedosiahne. A častokrát ani nemá záujem dosiahnuť. aďalšia vec, skúsenosti. Vidím to v dostihovom športe, dostihy źiakov a amatérov vyzerajú oveľa kultivovanejšie, než bežné dostihy tu. Na tých ľuďoch vidieť, že vedia čo robia, kedy robia a prečo robia.

Přidejte reakci

Přidat smajlík