Ahoj všem
chci si splnit sen vlastnit svého koně Irského coba... nejsem ani odborník ani chovatel ani koňák... jezdím pravidelně na rekreační vyjížďky a trénuji na place s trenérkou na jejich plnokrevnících a je čas si najít mazlíka na celý život... ne pro sport ale pro relax a ustájení s v rodinné stáji s dalšími 2 koňmi...
Nevíte prosím někdo o pěkném, zdravém a poctivém Cobovi velikosti cca 150 a víc (barvu až tak neřeším spíše mne musí chytnout za srdce až jej poznám). Je mi jedno zda hřebec, valach nebo kobyla či klisna... na hříbě si asi netroufnu jelikož bych jej musel vše naučit a jelikož jsem já sám ve výcviku (pokročilý jezdec) nemám leté zkušenosti na to si troufnout jej naučit vše do života...
Žádám tedy každého o radu nebo typ popř i vlastní zkušenosti právě s výběrem a nebo hledáním toho vašeho mazlíka...
PS: "Bohužel mi přijde že s konima je ten trh snad ještě horší jak s auty prostě podvody a pře prodeje, ovlivnění prášky atd... "
Předem všem moc díky
email bestr@centrum.cz
tel 721927527.
Nevidela by som to až tak čierno s tými podvodmi. Samozrejme sa to deje, ale určite nie každý druhý kôň bude nasedovaný keď ho pôjdete pozrieť :)
Írske coby sa mi páčia už dlho, no zatiaľ si vystačím s jedným koňom ale môj ďalší raz bude určite tento. Na inzerátoch často narazíte na krížencov, alebo kone ktoré nazvú cobom ale nemajú s týmto plemenom nič spoločné. Asi na to by som si dávala najväčší pozor. Ak vám kúpa nesúri tak treba pozrieť chovateľov, najlepšie aj osobne navštíviť. V ČR viem o jednej farme (osobnú skúsenosť nemám) http://www.tinker.cz/
Ale môžete sa tam popýtať, ak by nemali zrovna vhodného koňa pre Vás na predaj možno by boli ochotní aspoň poradiť, prípadne pomôcť s dovozom zo zahraničia.
No a potom už postupovať klasicky ako pri kúpe akéhokoľvek koňa, poriadne si ho vyskúšať, na jazdiarni aj v teréne, nechať skontrolovať vlastným veterinárom, RTG atď. Ak nemáte skúsenosť s vlastným koňom a ste "len" pokročilý jazdec tak žrebca by som z výberu vylúčila a aj príliš mladé zviera. Ideálne prijazdeného valacha alebo kobylu tak 6-10 rokov.
Veľa zdaru pri výbere
e

XXX.XXX.213.70
Každopádně si u vybraného koně vyžádejte vyšetření na genetická onemocnění postihující toto plemeno (PSSM1).
Vím o chovatelích tady: http://www.farma-v-podjestedi.webnode.cz.
Chovatelů je v ČR už poměrně dost, stačí si zadat dotaz do googlu. Coby mám taky doma - pro radost - chtěla jsem rodinné koně pro všechny a to 100% splňují - a po pravdě je mi zle z toho, jaká závist a pomluvy mezi těmito lidmi panují a co jsou lidem - laikům schopny tyto chovatelky navykládat, jen aby prodaly ony a ne konkurence (protože je prodej cobů živí) a když dva dělají to samé, tak u nich OK, ale ti další jsou za to stejné ti nejhorší pod sluncem. Takže doporučuju objet co nejvíc chovů - možná spíš menších než větších a známých a pomluvy a "dobré rady", že jedni jsou lepší než druzí brát opravdu s rezervou a přesvědčit se osobně. Koukat na to, jaké zvíře mi padne do oka - oni obecně jsou pohodáři, spolehliví v terénu i v provozu (ty moje jsou navíc všechny i hodně kontaktní k lidem). Případně se třeba zajímat o PSSM stran zdraví, i když jsou na tohle onemocnění hodně rozdílné názory. Neřešit až tak původ (o tom se kupce taky bude část chovatelek taky snažit přesvědčit - že jedině s původem), jako spíš povahu, v zahraničí jsou chovy s tradicí po generace, kde jsou rodiče známí, ale zápis do průkazu se neřeší...přesto to jsou 100% cobové.
e

XXX.XXX.213.70
Strelish: můžu se prosím zeptat na ty "hodně rozdílné názory" na PSSM? Zajímá mě to z pohledu majitele takto nemocného koně.
Nemám s tím zkušenosti u amíků, viděla jsem jen u cobů - kobča s PSSM P1/N chodí v pohodě s turistama po horách, a v těch tradičních zemích chovu cobů se to taky nijak zvlášť neřeší a nikdy neřešilo...a vlastně ani ve spoustě českých chovů a ti koně normálně fungují (ač tam často to PSSM u části koní bývá). A na druhou stranu se někteří PSSM bojí jako čert kříže...tak asi tak
e

XXX.XXX.213.70
Pokud mají P1/N tak jsou to heterozygoti, u kterých se nemoc nemusí projevit, takže takoví koně opravdu mohou bez problémů fungovat. Neviděla bych to ale jako argument pro pouštění takových koní do chovu anebo jen velmi opatrně a jen se znalostí "protistrany", tedy s jedincem PSSM N/N.
e

XXX.XXX.213.70
Mmch. moje kobyla je taky heterozygot přenašeč PSSM P1/N, ale nemoc se u ní bohužel projevila.
e

XXX.XXX.213.70
Tak to má kobyla štěstí. Já už jí vyřadila do (velmi) předčasnýho důchodu, problém měla při nepravidelné zátěži, což bohužel u ní znamenalo i při každodenní práci jen velmi málo pohybu "navíc".
Uživatelka Hhippie nabízí kobylku zde v inzerátech.
https://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/2803885/irsky-tinker-6l-klisna-zlate-zvire/.
Dotaz
napsal(a):
Uživatelka Hhippie nabízí kobylku zde v inzerátech.
https://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/2803885/irsky-tinker-6l-klisna-zlate-zvire/.
Tak tú by som brala hneď :).
Jo tak to ja taky!... jenze na bazos.cz ma napsanou rezervaci a taky ta cena je mozna pres muj limit... ja mam zatim hranici nastavenou na 75tis jelikoz budu financovat i rozsireni staji o dva boxy a zvetseni vybehu o 4000m2 a to celkem dost financi taky vezme...
skoda ze je to tak predrazene plemeno a to verim ze hlavne tady v CR ze venku nebo Irsko a Holandsko tam bude uplne jina cenovka...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj damy. Jj, nakonec jsem se rozhodla ji prodat, ale trvalo mi to 2 roky rozhodovani.
Prisla jsem k ni, jak slepej k houslim. Do lesni skolky s farmou, kterou jsem tehda stavela, jsem poridila ponika - prece nebudou deti mamy od koňi vyrustat bez vlastniho ponika Pak se na me pres znamou nakontaktovala holka, ktera shanela novy domov pro dvouletku tinkera za velmi rozumne penize. Rikala jsem si, co budu delat s miminem, ktere jeste dlouho budu muset jen chodit mazlit a ucit a platit za nej ustajeni, ale pak zvitezil argument, ze je to plemeno presne pro moje ucely - klidne, kontaktni, pro praci s detmi, hipoterapii...tak jsem do toho sla.
S kobylkou jsme prozily krasna leta. Obsedala se velmi snadno, pracovala jsem s ni ze zeme, co ke me prisla. Byla komunikativni, klidna.
Prosla s nami uz od mlada ruznymi zatezovymi zkouskami jako byly Masopusty a jine kulturni akce, vytahla jsem ji na jizdy zrucnosti, Huberty...vzdy za vybornou.
Avsak...jsem clovek vyrostly ve sportovnich stajich. Aktivni sportovani mi chybi, stejne jako mi neprijde smysluplne drzet kone jen pro courani v prirode. Chybi mi moznost aktivneji vyuzivat cvicitelske zkusenosti.
Proto jsem se nakonec rozhodla kobylku prodat.
Jsou to opravdu prevazne kone rodinneho typu. Byt s lidmi, courat s nimi po prirode, jen tak stat ve vybehu a nechat se hodiny rozmazlovat, cesat, krmit..
Ale treba ta moje fakt nema rada jizdarnu. Nic ji nerikala ani prace ze zeme - umi zaklady, odstupovani od tlaku, nasledovani, osobni prostor, ale ac je neskutecne zrava, tak ani zvednout nohu za pamlsek nechtela. Proste se nenamaha vic, nez uzna za vhodne.
Na vyjizdce se rada probehne, ale radsi se bude courat hodiny v kroku a cumet po ptakach. Nebo stat po kohoutek v rece.
Ale drndat na pisku? To je fakt otrava
Takze jsem musela to nase oboustranne trapeni ukoncit a konecne se rozhodnout.
Prodavam nejklidnejsiho a nejspolecenstejsiho kone, jakeho jsem kdy v zivote potkala. Ale protoze uz nemam zadne zavodni ambice, chci proste pracovat s tvory spokojenymi. A tedy lamat na place otravene zvire, se s tim fakt nepotkava. A trenovat s klienty tim zpusobem, ze musim premyslet, jestli vzit kone po druhe v tydnu na plac, nebo musim jit odtrenovat ven, coz mi zpusobuje dalsi osobni komplikace a je casove narocnejsi, pro me bylo stresujici..
Ted tedy doufam, ze najdu alespon castecne povahou podobneho kone jezdeckeho! A at hledam jak hledam, nejak nenachazim.. nepotrebuju zadneho sampiona, ale to, co jsem zatim videla, je spis pro plac.. tak drzte palce!
Za ty peníze seženete, ale buďto starší, neobsedlé zvíře nebo menší. Těch vysokých cobů zas až tak moc není (není to vysoké plemeno, KVH je spíš kolem 140 cm), a proto jsou dražší. Ale co je k nezaplacení - a hhippie to tam ostatně taky zmiňuje - je právě ta povaha. Nejen já mám tu zkušenost, že dokud je lidé nevidí naživo a nevyzkouší, přijdou jim drazí.

Priklad, jo? Nebo dva:
1) pracujici bagry bez toho, aby je kdy videla nazivo v klidu, mijela z 2 metru;
2) vykop cca 40 cm siroky, metr hluboky, lemovany cervenobilymi paskami - po lavce z dostatecne pevne konstrukce po prvotnim okoukani "diry" na pobidku v klidu a s duverou presla.
Je to o tom, ze kdyz se s temihle konmi dobre pracuje a nezradi se, duveruji svemu cloveku az za hrob ;)
Pravda, neznam jich moc, ale zkusenost je takova. Delala jsem pred touhle jeste jednu a ta je hodne podobna.. Ostatni chovatele se vyjadruji shodne.
Přesně tak, pokud se jim člověk jen maličko věnuje, mění se před očima, u žádného jiného plemene jsem to nezažila. Navíc vůči lidem naprosto nekonfliktní. U nás taky není problém projít těsně vedle velkého traktoru, projíždějící náklaďák..cokoli velkého a hlučného neřeší...přelezou a prolezou bez mrknutí oka vším, jediné, co jednu cobku vyvedlo z míry bylo první setkání s oslem ( ). Na toho zírala jak puk. Ale nechuť k jízdárně mají asi taky v hojné míře, taky mám jeden takový kousek.
Hhippie já se zas rozhodla prodat obě svoje mladé paintky (roční a dvouletou), nevyužiju ten jejich sportovní potenciál (aneb pro mě na ty couračky je ten cob zn.ideál) - ale jinak obě dvě vymazlené vtěrky

Nj, kdyz clovek vi, co hleda, tak si za tim ma jit ;)
Jen ne vzdycky je to hned, jak clovek zacne shanet, holt.. Na tu, co mam jako druhou, jsem taky cekala pres rok, nez jsem nasla. Doufam, ze ted to bude rychlejsi. Mam ted precijen min uskrceny rozpocet

No prosim, zrovna vam neco povesili na inzerat ;).
Dnes jsem si konečně jednoho Irish coba zkusil a supr lemeno... nadherne telo a ten charakter je uzasny. Jako sedli jsme si hnedkaj a fakt i pekne svezeni bez nejakych problemu a zadrhelu a to nejsem zadny profik proste je to velice prijemne plemeno to muzu potvrdit z prvniho setkani ktere asi zanecha v cloveku nejvice... bohužel není (fiktivne je) na prodej... no proste je nabizen ale neni prodan majitelka se asi nemuze rozhoupat a nebo jen ceka na nekoho lepsiho...
ani moje slovo ani to ze jsme si sedli ani to ze jsem ji nabidl pravidelny dozor nad konem ci prekupni smlouvu za cenu 1kč kdybych se jej chtel zbavit a ani fotky naseho vybehu tu na jizni morave mezi vinicemi ji nejak dostatecne nepresvedcilo (spis asi prodat nechce a jen otukava kolik ma trzni cenu... nevim nechapu)
bohuzel v ramci rodinneho rozpoctu mam moznost vycerpat nejakych 75(80)tis ktere muzu do nej investovat... skoda ze je to tak predrazene plemeno...
Bohuzel hodne lidi pise ze pro nej chce podminky supr top ustajeni s vicero konmi a zabavu na cele dny ale sami jej maji na malem placku pod pristreskem hnuj nad kopita a kun osamoceny...
Takze pokud by HHippie nebo podobny byl treba v budoucnu za nizsi cenu hned se nabizim naposilam fotek a slibim ze udelam pro kone maximum jelikoz ho chci kone jako osobniho celozivotniho partnera a mazla (synek uz roste a za cas se uz nebude chtit tak mazlit
jinak zaverem... irish cob musi byt vyznanim budhy jelikoz jeho temperament a klid je opravdu bezmezny...
jinak pocho diky vsem za info.

To už byste byl asi čtvrtý vážný zájemce v pořadí. Ještě, že taky nechcete přeplácet toho prvního a ukecávat mě každý druhý den, že je to fakt zvíře Vašeho života a jestli si to nerozmyslím...
Jenže člověk taky chce, aby ostatní drželi slovo, když se na něčem domluví, tak nemůžu být já ten, který ho držet nebude. Navíc vidina pár tisícovek navíc mi za zkažení vlastní morálky nestojí..
Hodně štěstí při hledání. Jistě najdete. Už to není zas tak vzácné plemeno, abyste na nějakého nenarazil
No to vas plne chapu s tim preplacenim a ukecavanim... to bych ani nedelal stejne musite vy nejlepe odhadnout komu jej dat v pripade kone coz je vice nez jen zvire (neni to krecek) tak bych osobne neresil penize ale hlavne dusi cloveka kteremu jej prodam... ono je nekdy blbe ze clovek pro par tisicovek necha uteci pekneho kone nebo zase na druhou stranu kdyz pro par tisicovek nektery prodejce prebira tak dlouho az nakonec ide kun do zcela nevhodnych rukou...
ja nakonec najdu jelikoz vybiram srdcem takze u me je jedno zda ma papiry nebo stoji 10 a nebo tech 80 proste mi musi sednout a musime byt vnitrne spojeni jinak bych jej nevzal ani zadarmo...
dobre je taky ze kdyz jste se rozhodla ji prodat ze nakonec neucukavate jako ta pani co tam byl dnes ja jelikoz tech zklamanych smutnych lidi potom je zbytecne mnoho... proste kdyz nabidnu tak mam aj prodat a ne jen nabizet porad dokola...
tak drzim pesti aby novy majitel byl ten spravny a konikovi se vedlo!

Díky, ManyP. Člověk stejně může jen doufat, že půjde kůň do dobrých rukou. Zanášet něco do smluvních podmínek je směšné - stejně co pak kupujícímu uděláte, když zjistíte, že nejsou dodržovány? Nic se mu nestane a člověku zbydou jen oči pro pláč. :(
Já to taky obrečím, až jí budu nakládat, ale velmi dlouho jsem to zvažovala a když už jsem se rozhodla, tak prostě konám.
Ale každý to máme nastavené jinak - jsou lidé nerozhodní od přírody, a ty nepředěláte... jen jsou špatní obchodní partneři
edwina

XXX.XXX.40.41
Ono je to také o kupci a prodejci, jak si sednou a co pokládají za důležité. Když jsem prodávala své první odchované hříbě, snažila se mě jedna paní přesvědčit, že ona je tím pravým majitelem, že klisničku miluje a dá jí spoustu lásky. Moje podmínka byla, že kůň nepůjde do samoty. A tak, protože chtěla hříbátko údajně "prozatím" pouze k ovcím, neprodala jsem jí ho, byť pastviny měla překrásné, nabízela peníze navíc a přestože byla prvním zájemcem. Dokonce ani nebyla začátečník a byla i o generaci starší než já, ale léta chovala s ovcemi noričku a měla pocit, že to koni ke štěstí stačí a že její klisna prožila spokojený život. Já se s ní nijak nepřela, jsou takoví koně, že si vystačí sami, jen s člověkem, ale určitě k nim nepatří odstávče. Prostě jsem jí slušně řekla, že jí hříbě neprodám, a upřednostnila jsem sice méně zkušenou slečnu, která ale měla další 2 koně podobného věku. A klaplo to výborně.
Chci tím říct, třeba bude zakopaný pes v tom, že ManyP zatím žádného koně nemá? Já také raději prodávám koně někomu, kdo už nějakého vlastní, prostě ne začínajícím majitelům. Když vidíte, že ten člověk má doma další dva koně, kteří jsou nakrmení, pěkní, spokojení, pravidelně ježdění, hned je pro vás prodej snazší. Já jsem vždycky nabízela koně k prodeji kvůli tomu, aby se měl lépe než u mě (podobně jako Hhippie), ne kvůli penězům. Měla jsem štěstí na kupce, všichni 3, kteří šli z domu, se mají výborně. Ale je fakt, že jsem prodávala za míň (nešlo mi o cenu a byla jsem ochotná slevit) a že jsem si nové majitele vždycky pečlivě vybrala, aby mi byli sympatičtí. Ono to urazí, když jste jako kupec odmítnuti, ale myslím, že prodejce na to má plné právo - pozvat vás na návštěvu a pak říct ne, protože se mu prostě váš přístup ke koni nezamlouvá. Ani vysvětlovat to nemusí. Zkrátka není na prodej za každou cenu a pro každého...
Plne souhlasim...
ono kun by sel na staj kde jsou dalsi dva koni a dalsi dva se pridaji takze o samote by to nebylo
a taky spravne jak rikate... nerozhodla jste se jim jej prodat a bez vysvetlovani ale alespon jste rekla ze jej neprodate coz plne akceptuji tezke je ale ze tady nebyl ani verdikt ale jak rikam nic proti prodejci byla to velmi mila pani a vubec se na ni nezlobim ani za to ze to treba nedopadne staci mi jen ten verdikt abych vedel zda dale hledat nebo zda uz nehledat... ono je skoda i tem druhym konim a prodejcum pak davate nadeji zbytecnou ze se jim postesti prodat kone treba jako ted u druheho co mam vyhlidleho...
je potreba se prvne rozhodnout zda opravdu prodavam a potom tedy nabidnout a po schuzce rici - nelibil jste se mi a neprodam vam jej a nebo naopak a nebo necham si to projit hlavou...
ono hodne i tech reci kolem ustajeni a kam by kun mel a nemel jit potom pri osobni schuzce naberou uplne jiny smer a vycisti tu vodu ale porad jsou to jen reci a jak vime vymyslet si mohu ja ale i prodejce vzdy je to riskantni ta jak podotkla hhippie a kazdy jsem presvedceni ze mi jsme ti nejlepsi proto jsme lidi a proto jsme hlavne kazdy svym zpusobem falesni jelikoz namlouvame sami sobe ale i ostatnim...
ale jak rikam vcera supr kun a mila majitelka a velice rozumna a zkusena jeji kamaradka a popravde receno tak jak jsem jim i ja nakonec rekl... nejlepsi pro toho kone by bylo kdyby jste si jej ale nechala a neprodavala by jste jej!
ManyP - být vámi, tak měsíc, dva počkám a došetřím. Ony i ty hříbata se pohybují od 50 tis. nahoru - viz. - https://zvirata.bazos.cz/inzerat/64362023/Klisnicka-irskeho-coba.php.
Díky moc všem za názory a jejich příspěvky...
Už mám svoji lásku (frískou kobylu) kterou jsem našel defakto uplně náhodou a velice zajímavým spojením a její nalezení doprovázelo tolik úžasných situací a "náhod" že není co řešit...
Určitě to není na popis na tomto webu ono to není dosti bežný způsob nalezení koně jako celoživotního partnera a pro běžných lidí je to spíše sci-fi ve spojení s pohádkou ale pro nás co nás na naší cestě provádí vnitřní energie "KI" je to dalším povznesením vnitřního ducha...
Takže díky a všem ať se daří dle zásluh a jejich cest po kterých se vydali...
e
napsal(a):
Pokud mají P1/N tak jsou to heterozygoti, u kterých se nemoc nemusí projevit, takže takoví koně opravdu mohou bez problémů fungovat. Neviděla bych to ale jako argument pro pouštění takových koní do chovu anebo jen velmi opatrně a jen se znalostí "protistrany", tedy s jedincem PSSM N/N.
Prosím-můžete mi vysvětlit o jakou nemoc se jedná? Nějak to nemohu najít ani na googlu-neb neumím hledat. Děkuji.

Třeba zde: https://www.irishcob.cz/inpage/informace-pssm/.
e

XXX.XXX.213.70
johnt
napsal(a):
Prosím-můžete mi vysvětlit o jakou nemoc se jedná? Nějak to nemohu najít ani na googlu-neb neumím hledat. Děkuji.
Zadejte si do vyhledávače: Polysacharidy střádající myopatie
Pokud vládnete angličtinou, je lépe hledat články vydávané v Americe, kde jsou s výzkumem a poskytování informací nejdál: Polysacharide Storage Myopathy.