Uživatel s deaktivovaným účtem

Ve starších diskusích jsem nikde nedohledala:
řeším prodej svého koně a zároveň nákup koně jiného a u obou případů přemýšlím nad tímto:
Jak je to s poplatky, které jsou spojeny s nákupem / prodejem koně co se veterinárních úkonů týče? Rozumím tomu, že je to na oboustranné dohodě. Ale jaká je běžná praxe?
Jde mi zejména o udělání převozové krve (ti, co zůstávají doma a jezdí kolem komínu, jí většinou nemají a dělá se jen kvůli převozu při prodeji) a dál veterinární vyšetření typu RTG, ohybovky, atp. Taky jsem dělala speciální vyšetření na základě vyžádání kupujícím na genotypizaci (PSSM).
Předem díky za názory.
Tak krve na převozy jdou dle mne na Vás. U RTG je to spíš, kdo je dělal. Pokud Vy s vlastní vůle jste dělala vetetinární byšetření, tak by to mělo jít za Vámi. Když kupující chtěl speciální vyšetření, tak by si ho mohl proplatit.
Při prodeji mé kobyly jsem platila krev a očkování. Kupující chtěla "nad rámec" ještě proti herpesu a na tom jsme se domluvili, že si to zaplatí.
Při koupi mi udělali krve, naočkováno už bylo. Předkupní prohlídku jsem chtěla já, pozvala jsem si svého veta a tudíž náklady šli za mnou.
lina225

XXX.XXX.131.91
Krve platí zpravidla prodávající - cca 160 Kč + cestovné/poplatek veterináři.
Vše ostatní záleží na cenové kategorii koně. Nad 100 tis. prodávající běžně hradí i RTG - buď na vyžádání, nebo je má již připravená a poskytne k nahlédnutí. Cena od 3000.
Předprodejní prohlídku a ohybové zkoušky vždy provádí kupující se svým vetem, z důvodu důvěryhodnosti výsledků. Hradí kupující - cena cca 1000-2000 Kč.
PSSM by měl u koně ve vyšší cenové kategorii hradit stejně jako RTG prodávající, ale praxi s tím nemám.
edwina

XXX.XXX.40.41
Zvykem je, že prodávající hradí vyšetření krve - kůň, který je nabízen k prodeji, by ho měl mít už hotové, aby se zbytečně nečekalo na výsledky. Takže rozhodnu-li se prodávat koně, automaticky volám veta a dělám krve na převoz. Pravděpodobnost, že bude kůň při prodeji cestovat mezi různými kraji, je vysoká. Rentgeny + genotypizace, jsou-li dělány na přání kupce, hradí buď on, anebo se s prodávajícím po domluvě podělí (obvykle půl na půl) s tím, že prodávajícímu výsledky zůstanou i pro další zájemce, když ten první koně z nějakého důvodu nekoupí. Očkování je samozřejmost. Pokud povinné očkování (chřipka + tetanus) chybí, má naočkovat aspoň první vakcínu (lépe první dvě, ale je to zdržení o 30 dní) prodejce. Bez očkování by kůň neměl být převážen do jiné stáje. Pokud požaduje kupec před prodejem prohlídku veterinářem, obvykle si přiveze vlastního, jemuž důvěřuje, a platí ho opět on. Stejně tak, pokud kupec žádá předkupní vyšetření na klinice, hradí všechny náklady s tím spojené. Trochu bych si rozmyslela, co všechno kupci se svým koněm dovolím podnikat - ona ta vyšetření nejsou zrovna příjemná (záleží samozřejmě také na ceně koně, v cenové relaci kolem 100 000 korun už kupec musí leccos "překousnout"). Je fakt, že někteří kupci na pečlivém prověření zdravotního stavu trvají, zvlášť u koní do sportu požadují rentgeny nohou. To je dnes skoro samozřejmost. Proto je fajn, když zůstanou u prodejce, aby je mohl ukázat dalšímu zájemci a kůň nebyl rentgenován opakovaně.
Co se týká vyšetření krve - to bych brala jako automatiku jakožto majitele koně (o očkování nemluvě). Přece pak nebudeme týden čekat, než se udělají krve, nedejbůh takového koně mimo kraj převážet a dělat si to až pak.
Co se týká RTG apod. nadvěcí, tak to bych řešila opravdu domluvou. Pokud si to protistrana vyžádá, tím pádem bych se s ní domluvila i o ceně - případně úhradů nákladů napůl. V případě veterináře bych si nechala navíc i pro sebe nechat veterinární posudek na koně (pro jistotu).