anonym11

XXX.XXX.84.151
Zdravím, vlastím koníka, který má schvácené kopyto. (s tímto koupen od předchozích majitelů) Kvůli tomu musí být kován na přední nohy, ale z toho schváceného kopyta neustále podkovu ztrácí, proto je tu kovář skoro každý týden a díky tomu se mu drolí i rohovina, používáme samozřejmě balzám na kopyta, ale to velice nepomáhá. Prosím poradíte mi jestli lze nějak zabránit tomu, aby podkovu ztrácel? Děkuji předem.
Sundejte podkovy, kupte botičky.
Vyjde to levněji a bosému koníkovi se kopyta rychleji regenerují.
Na ježdění dáte botičky, jinak může kůň chodit bos.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jen úvaha: neprijde vam smutne, ze toto musite resit na internetove diskusi, nez aby to vyresil profik, ktereho si za to platite?
Napr.muj kovar vzhledem ke svemu vytizeni se snazi delat vse dle individualnich potreb kone v navaznosti na rocni obdobi tak, aby se nestalo, ze ho budu v meziobdobi potrebovat.. Naopak u toho Vaseho kovare mi prijde, ze dela vsechno proto, aby ten kseft mel. Protoze jinak by Vam uz davno ty boticky nebo jine alternativni obuti pro schvacene kopyto navrhl.
anonym11
napsal(a):
Zdravím, vlastím koníka, který má schvácené kopyto. (s tímto koupen od předchozích majitelů) Kvůli tomu musí být kován na přední nohy, ale z toho schváceného kopyta neustále podkovu ztrácí, proto je tu kovář skoro každý týden a díky tomu se mu drolí i rohovina, používáme samozřejmě balzám na kopyta, ale to velice nepomáhá. Prosím poradíte mi jestli lze nějak zabránit tomu, aby podkovu ztrácel? Děkuji předem.
Aby mohl někdo dát fundovanou odpověď, tak by to chtělo víc informací. Co je to za koně, v jakém je ustájení, management, kondice, "pracovní zatížení" jestli se o nějakém dá u schváceného koně mluvit, jaké máte s koněm plány, fotky kopyt, RTG snímky.
Bez těchto inforamcí můžeme odpovídat jen teoreticky a obecně. Já bych zvážila jestli jsou kopyta správně upravována, vyžádala si konzultaci někoho dalšího, jestli je nutné koně kovat (záleží na stavu kopyt, nálezu na RTG, plánovaném využití a podmínkách v jakých kůň žije) zamyslela se jestli jsem schopna poskytnout koni podmínky odpovídající zdravotnímu stavu kopyt a na základě všech dostupných inforamcí a po zvážení pro a proti rozhodla, jestli by pro koně nebylo lepší být naboso, příp. naboso s botami. Mám v péči chronicky schvácené IR poníky, kteří naboso prospívají velice dobře, tak doře, že je problém je odchytit jak jsou rychlí. Takže mohu svědomitě říct, že to naboso to jde, pokud jim dáte čas, podmínky a péči.
Trošku mě zaráží to schvácení jen na jednu končetinu. Není to příliš časté. Víte, co se koni stalo, jaká byla příčina? To dost ovlivňuje prognózu pro život naboso.
napsal(a):
Jen úvaha: neprijde vam smutne, ze toto musite resit na internetove diskusi, nez aby to vyresil profik, ktereho si za to platite?
Napr.muj kovar vzhledem ke svemu vytizeni se snazi delat vse dle individualnich potreb kone v navaznosti na rocni obdobi tak, aby se nestalo, ze ho budu v meziobdobi potrebovat.. Naopak u toho Vaseho kovare mi prijde, ze dela vsechno proto, aby ten kseft mel. Protoze jinak by Vam uz davno ty boticky nebo jine alternativni obuti pro schvacene kopyto navrhl.
Znám několik kovářů, kteří na botičky a alternativní obutí nevěří a tudíž je svým klientům ani nenabízí. Takže bych se nedivila, kdyby toto byl další případ.

Tak to je smutne..ale je fakt, ze me jeste trochu napadlo, jestli pan neni "stara skola"...
Nějak asi neni ten pravej muj kovář když dělá něco podobnýho tak s vetem a rengenem a proti botám taky nic nemá koval mi na tmel než se nám povedlo odštípnout kopyto to nandal boty dokud nedorostem a nic neřešil asi neni nejlevnější v kraji ale to se nedá nic dělat určitě bych u problému tohoto typu trval na vzájemné spolupráci kovář veterinář aspon u nás se to tak dělá.
Pokud má takhle deformované kopyto, jen se bude podkovou více ničit.
Jaké podkovy máte?
Znala jsem holčinu, která se rozhodla široký rozštěp kopyta vyřešit tím, že koně nakovala... no a samozřejmě ne bude utrácet velké peníze za speciální podkovu, nene, ona toho chudáka nakove tou nejlevnější běžnou podkovou, která existuje...
Při schvácení koně mám pocit, že je důležité udržet prokrvování kopyta, to se při nakování naopak omezí...
Jinak existují speciální tmely, kterými se podkova přilepí, případně jsou právě speciální podkovy dělané na to, aby na schváceném kopytu lépe držely.
anonym11

XXX.XXX.84.151
Na botičky jsem se ptala již dvou kovářů, ale ani jeden z nich to nedoporučuje. Problém je v tom, že u něj nastala rotace kopytní kosti, předchozí majitelka tvrdí že to má už od narození, proto když je chvilku bez podkovy na nohu okulhá a tak je musí mít. RTG snímky jsme nechali dělat od veterináře a s ním jsme konzultovali jaké podmínky by měl mít. Teď jde o to zda-li jde něco dělat s tím, aby tu podkovu neztrácel a tím pádem nezačal kulhat, popřípadě co mu dát na zlepšení rohoviny. Jinak koník nemá velkou zátěž, pouze na rekreační ježdění. Děkuji všem za odpovědi.
Bodejť by kovář doporučoval sundání podkov!
Za co byste mu pak každou chvíli platila?!
Podkovy se na schvácená kopyta používají, ovšem to jsou velmi speciální podkovy a nakutí a servis jsou dosti drahé. To váš kovář určitě nedělá.
Pro schvácená kopyta je opravdu lepší být bez podkov. Pokud koník jezdí, nebude schvácení nejhorší a v to případě je pro obnovu dobré funkce kopyta, bosonožství lepší.
Vlastně koníka obujete jen na práci. Jinak bude bos.
Opravujeme teď schváceného koníka,6 let kutého. Jde to pomalu, ale už je to lepší.
Lépe se na něm jezdí a je i příjemnější. Ono nemoci pořádně chodit, to koni na náladě nepřidá.
Nenutím vás, mi věřit.
Co je objektivní, to jsou rentgeny. Pokud je máte, můžete konzultovat i s jinými veterináři.
Což vám velmi doporučuji.
Proběhla tu diskuze, kde nakonec majitelka koně zjistila, že ji veterinář, který byl při koupi koně a měl posoudit jeho zdraví, podvedl.
Takže radím důvěřujte, ale prověřujte.

No vidíte, tak to možná mohlo být řečeno na začátku, aby se tu nerozvíjely teorie, které byly zavádějící skrze nedostatečný popis situace
Existují typy botiček, které jsou jen zdravotní, tedy neomezují kopyto a jsou měkké. Možná toto by mohlo být řešení.. otázka hlavní ale je, zda byste vážně nenašla někoho, kdo Vám nebude podkovy přibíjet na hřebíky, ale jen lepit zespodu tak, jak se to u takto postižených kopyt dělá...
anonym11

XXX.XXX.84.151
Ono jde o to, že bez podkov má kopyto zespod "vyboulené" od té zrotované kosti a došlápnutí musí být velmi bolestivé a pak dochází ke kulhání. Ta podkova "nadzvedá" to postižené místo a tím pádem může normálně fungovat. Ale děkuji na ty zdravotní botičky se zkusím ještě někde zeptat.
anonym11
napsal(a):
Ono jde o to, že bez podkov má kopyto zespod "vyboulené" od té zrotované kosti a došlápnutí musí být velmi bolestivé a pak dochází ke kulhání. Ta podkova "nadzvedá" to postižené místo a tím pádem může normálně fungovat. Ale děkuji na ty zdravotní botičky se zkusím ještě někde zeptat.
Nechat dorůst okolní rohovinu tak, aby chodidlo nebylo vyboulené?
Myslím, že tím, že ta vystupující část není podepřená, ještě více se protlačuje středem podkovy.
Je mi jasné, že chodit po kosti je bolestivé, ale takovýmto podkováním to opravdu nevylepšíte.
Prosím, zeptejte se i někoho fundovaného, nejen svého kováře.
Pokud to jinak nepůjde, no budiž, ale představte si, že je to špatně a koník by na tom mohl být lépe?!
anonym11
napsal(a):
Pokud je nakován a má podkovu, která kopyto vyzdvihne, působí přeci mnohem větší tlak na zrotovanou kost, než kdyby kulhal, byl bos a kopyto stálo celou plochou na zemi a rozvádělo tlak váhy do celé plochy chodidla.
Ve stáji máme klisnu s rotovanvanou kopytní kostí v jedné noze. Taky má z kopyta pěkný špalek, trpí abscesy... U původních majitelů byla kovaná a dokonce s tím i skákala, což nechápu... Současný majitel ji má jen na občasné projížďky a mazlení. Je bosá a pokud není měkko, tak připadjdává i ve výběhu... Podle RTG s tím nic moc dělat nejde, rotace je hodně veliká. Kůň je pod dohledem veterinářů a vidělo ji více kovářů. Je spokojená na pastvě, žere a až na ten špalek vypadá velmi živě a zdravě.
Vzhledem k tomu, že nemám dost inforací o zadavatelčině koni a jeho kopytech, tak se vyjádřím obecně. Mám v péči chronicky schvácené poníky s rotací kopytní kosti a resorpcí špice, opakovaně dělané RTG, takže máme hlídané, že se lepší. Oba jsou bosí, oba začali chodit dobře až po úpravě managementu a změne strouhání. Vystřídalo se na nich několi kovářů a kopytářů, ale zádný z nich nebyl schopný najít trim, který by jim vyhovoval. Rok a půl po té, co se majitelka rozhodla mě oslovit jsou na tom tak dobře, že je problém je odchytit ve výběhu, jak jsou rychlí. Neberte to jako vychloubání prosím, ale jako důkaz toho, že i chronicky schvácený kůň s výraznou rotací může běhat a pracovat naboso bez kulhání, jen je nutné najít ten správný trim. Kopyta se jim upravují co 3 týdny, při delších intervalech dochází k deformacím. Pokud by byli okovaní, tak by taková péče o kopyta nebyla možná.
Pro zadavatelku: to že má vyboulené chodidlo opravdu značí vážnou rotaci. A také vážné poškození škáry. Takový koník by v rehabilitační fázi neměl být ježděn, protože hrozí riziko kolapsu závěsného aparátu kopytní kosti a proražení chodidla. Kování v takovém případě většinou pouze "zabetonuje" kopyto v daném stavu a k jeho zlepšení nedochází. Jak již bylo řešeno, existují měkce polstrované rehabilitační botky, které jsou určené právě pro tento typ kopyt. Ale rozhodnutí, že chcete jít bosou cestou musíte udělat sama. Bude to pro vás znamenat vysazení zátěže, intenzivní péči o kopyta, pořízení bot, sehnání odborníka, který má zkušenosti s bosým trimem u schvácených koní, protože ta úprava se dělá jinak než u zdravého koně, člověk, který umí používat tmely a kasty, prtoež možná budou potřeba a bude to dlouhá cesta. Ale podle mých zkušeností je to cesta, která může tomu koni dát šanci na zdravá nebo relativně zdravá a funkční kopyta.

A pokud chcete jít cestou podkov, musíte si sehnat zkušeného odborníka též.
Mám osobně raději cestu bosou, už proto, že je to s tou úpravou o milimetrech co pár dnů a podkova leccos maskuje a škáře určitě neprospěje, ale umím si představit i dobrý důvod pro podkovy/ třeba zrovna ta analgezie, pokud jde třeba o chovnou IR klisnu, která by se jinak bolestí nehnula-čímž si zvyšovala stresové hormony typu kortizol a zvyšovala inzulinovou rezistenci- čímž by se metabolizmus dále horšil a akutní laminitidy se opakovaly.
Určitě bych nekovala z důvodu "trvale to jen tímhle vyřeším a mohu jezdit".
Pokud na chodidle boulí před špicí střelu oblouček kopytní kosti, neroznese při došlapu váhu celé chodidlo, leda by kobyla neopustila hluboké piliny nebo chodila v želé. Na jakémkoli tvrdším povrchu je tlak největší na té prominenci, takže to nejen bolí, ale hrozí zánět chodidlové škáry, absorbce a přestavba špice nebo proražení, stačí malinký kamínek. Kůň s vybouleným chodidlem nemá bez ochrany nohy/ať bota či podkova s tmelem pod střelem/ na normálnm výběhu nebo terénu co dělat, potřebuje spešl povrch.A RTG, aby bylo vidět, kolik je tam toho chodidla, pod kostí.
Viděla jsme na fotografii a následně živou kobylu, kde byla dle RTG rotace přes 20 st.jistě. Byla doba, kdy se bez bolesti nehnula. Střídalo s e ošetřování bosé s pobytem na jemném písku s podkovou, která se nalepovala po týdnu/myslím, že nalepovala, nekovala, ale stopro už si to nepamatuji/ a měla přední půl chodidla vypolstrovanou pružným tmelem, ošetřoval myslím MVDr Zatloukal. Spravilo se to po roce do "bez bolesti a kulhání se pohybuje s ostatními na pastvě". Nejezdilo se na ní a neplánovalo se to..Stálo to dost sil a peněz, zkušenosti majitelé měli.
Taky jsem viděla poničku, kde byla resorpce kosti a chronická přestavba, rotace skoro kolmo a pokles, zkoušelo se to bosým trimem dva roky, majitelka podle mého dělala vše dobře a dělala toho dost. Nespravilo se to, ani na bezbolestný pohyb po výběhu s upravovaným povrchem.Majitelka byla rozumná a měla cit-kobylka šla za Duhový most.
Asi by mi podkovy jako takové (tj. trvale připevněná ochrana na kopytu) nevadily. Co mi vadí je jednak jejich přitloukání do poškozené bílé čáry, páčivé efekty, které přes podkovu působí (málo který podkovář má představu o správném místě překlopu schváceného kopyta) a také nemožnost pravidelných drobných úprav. Proto používám výplň chodidla a kast, přip. zakastování kopyta s klínkem a usnadněným překlopem takže je kopyto chráněno, chodidlo v měkkém, ale nepoškozuje se tím bílá čára a nezatěžuje škára. Záludnost schvácených kopyt je v tom, že bychom ideálně potřebovali, aby byla škára zatěžována co nejméně, ale nemůžeme kopyto postavit jen na chodidlo, protože tím trpí špice kopytní kosti. Vím, že třeba Dr. Pollitt používá speciální odvalovací "podložky" ze dřeva nebo plastu (Clog shoe), které se nekovou, ale ke kopytu přidělají ve střední nebo patkové části šrouby a přikastují (chodidlo vyplněné měkkým tmelem). Těch variant, jiných jak podkova, je hodně, ale málo kdo s nimi umí.