Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

3.9.2016 18:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109

Hezký den, ani nevím jak začít, nejlépe nech málo z minulosti. Jako mladá holka jsem cca 5 let chodila tak různě ke koním, za kydání a čištění koně jsem se mohla povozit atd... Okolo 17 jsem začala chodit k soukromníkovi, kde se mi trochu víc věnovali a jezdili jsme už do terénu. Jednou jsem měla pád a měla akorát vyražený dech, jinak nic hrozného. Párkrát se po mě kůň ohnal atd... Prostě velké jízdárny vesměs s vysloužilýma dostihákama. No a teď k věci, momentálně je mi 30 a sousedka má cca 500 m od baráku koně, má tam tři a prostě jsme se bavili u plotu že to někdy zkusím, opět sednout na koně a zkusila jsem to dnes. Samozřejmě kůň měl ze mě totální prd, úplně na mě kašlal a upřímně se nedivím. Zjistila jsem že se v sedle dost bojím takže jsem téměř celou vyjížďku šla po svých, kobyla se mi chatu chtěla psát, nechtěla jít, asi si umíte představit ten boj. Alena já to nechci vzdát, chtěla bych si vybudovat s koníkem trochu vztah, aby homouse se vzájemně respektovali atd... Volného času nemám, moc, sama mám barák, zvířata, práci a ještě dálkově studuji ale aspoň jednou týdně bych se ke koni dostat chtěla. Poradíte mi jak se pro kobylu stát zajímavá, aby nebyla ze mě tak otrávená... Děkuji moc za vaše rady a čas.

3.9.2016 21:33
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Pokud si nejste jistá, nelezte do sedla, kůň vás má prokouklou jen co vás uvidí.Bylo dobře, že jste šla radši pěšky.Nejistota není dobrá pro vás, ani pro něj.On potřebuje vůdce a to nejste, pokud se bojíte do sedla, už tím ho znervozníte.Pokud se pásla a vy jste nebyla schopná jí to zarazit, má vás kdesi, bez respektu.Respekt se získává vším, co je spojené s prací a kontaktem s koněm.Získáte si i důvěru.Při hřebelcování, vodění z výběhu, na vycházku, kontrola kopyt apod.Tím vším si budujete vztah a důvěru.Zkuste s ní chodit na vycházku s kamarádkou, zaražte v první řadě její hubu v trávě.Byť by jste jí měla lonží otřepat hubu.Vy velíte, kůň jde s vámi na vycházku, ne vy s ním.Na žraní má výběh.

Neregistrovaný uživatel

4.9.2016 06:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109

gitule vrtule napsal(a):
Pokud si nejste jistá, nelezte do sedla, kůň vás má prokouklou jen co vás uvidí.Bylo dobře, že jste šla radši pěšky.Nejistota není dobrá pro vás, ani pro něj.On potřebuje vůdce a to nejste, pokud se bojíte do sedla, už tím ho znervozníte.Pokud se pásla a vy jste nebyla schopná jí to zarazit, má vás kdesi, bez respektu.Respekt se získává vším, co je spojené s prací a kontaktem s koněm.Získáte si i důvěru.Při hřebelcování, vodění z výběhu, na vycházku, kontrola kopyt apod.Tím vším si budujete vztah a důvěru.Zkuste s ní chodit na vycházku s kamarádkou, zaražte v první řadě její hubu v trávě.Byť by jste jí měla lonží otřepat hubu.Vy velíte, kůň jde s vámi na vycházku, ne vy s ním.Na žraní má výběh.

Zkusím, s tím pasením jsem jednu chvíli velela já ani to nezkusila ale poslední půl kilometr před ohradou začala poroučet ona. Neznám zatím fígle jak hnout z koněm když on nechce. Kdesi dávno jsem takto vedla kobylu a naběhla přímo na mě a porazila mě, možná mám tak velký strach který nemůžu překonat, že stejně jezdit nebudu. Včera jsem prohlásila že nechápu jak jsem dříví jezdit mohla.

7.2.2017 19:49
Anett Svobodů

XXX.XXX.179.56

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Hezký den, ani nevím jak začít, nejlépe nech málo z minulosti. Jako mladá holka jsem cca 5 let chodila tak různě ke koním, za kydání a čištění koně jsem se mohla povozit atd... Okolo 17 jsem začala chodit k soukromníkovi, kde se mi trochu víc věnovali a jezdili jsme už do terénu. Jednou jsem měla pád a měla akorát vyražený dech, jinak nic hrozného. Párkrát se po mě kůň ohnal atd... Prostě velké jízdárny vesměs s vysloužilýma dostihákama. No a teď k věci, momentálně je mi 30 a sousedka má cca 500 m od baráku koně, má tam tři a prostě jsme se bavili u plotu že to někdy zkusím, opět sednout na koně a zkusila jsem to dnes. Samozřejmě kůň měl ze mě totální prd, úplně na mě kašlal a upřímně se nedivím. Zjistila jsem že se v sedle dost bojím takže jsem téměř celou vyjížďku šla po svých, kobyla se mi chatu chtěla psát, nechtěla jít, asi si umíte představit ten boj. Alena já to nechci vzdát, chtěla bych si vybudovat s koníkem trochu vztah, aby homouse se vzájemně respektovali atd... Volného času nemám, moc, sama mám barák, zvířata, práci a ještě dálkově studuji ale aspoň jednou týdně bych se ke koni dostat chtěla. Poradíte mi jak se pro kobylu stát zajímavá, aby nebyla ze mě tak otrávená... Děkuji moc za vaše rady a čas.

Taky chodím k soukromníkovi a ten má 6poníků a 1hříbě a holky, který tam chodili tak mi říkali že Lenka (poník který tam je) tak že je zlá a tak... Lenka mi neměla vůbec ráda chtěli mi zkopávat a kousat a tak.. Jednoho dne tam přišla paní která je fajn a ta holka se ji zeptala že by chtěla zkusit cval na Lence, a tak to zkusila. Lenka vyhazovala a tak. Holky mi přemlouvali ať to zkusím, tak jsem to zkusila a Lenka mi vyhazovala takový malý kozlíky. Když jsem na ni jela tak jsem se ji asi zalíbila takjsem začala k ni chodit mazlit se a tak. S kobylou jsem cválala už i sama. A tak začala naše nekonečné přatelství.
Naše důvěra pochází z rychlosti a volnosti... Zkus u koníka najít co má nejraději a dělej to s ním...

Neregistrovaný uživatel

7.2.2017 20:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Rozhodně důvěra není za týden.

7.2.2017 22:23
koně

XXX.XXX.205.252

Kobyla se mi chatu chtěla psát, nechtěla jít, asi si umíte představit ten boj. Alena já to
aby homouse
jak jsem dříví jezdit mohla.

Chápu, že je to asi telefonem, ale je to velmi komické.
S tím kobylím chatem ? To jsem pochopila až když jsem si přečetla radu, že jí nemáte nechat pást
Nechápu, proč vám sousedka jen tak půjčí kobylu, když ví, že jste dávno z formy, slušně řečeno?Nebo jste jí své "zkušenosti" podala jinak?
Ona sama nejezdí?Já bych osobně zájemci o ježdění jen tak své koně nepůjčila.Může to být nebezpečné, pro obě strany.Vy koně kazíte a on vám třeba někde uteče, a bude problém.
Zkuste sousedce popravdě říct, že potřebujete začít znova.Tzn.pod dozorem.
Když vám sousedka sdělí jak jezdí ona, jak má koně naučené a vychované, bude pro vás jednodušší vplout do jejího systému.
A až si budete jistější, jak ze země, tak v sedle, pak můžete třeba zkoušet něco po vašem, Samozřejmě po domluvě s majitelkou.

Loolipoop

7.2.2017 23:56
Loolipoop

XXX.XXX.42.151

Ahoj, no tak já sem se strachem bojovala opravdu hodně po pádu, kdy jsem skončila na operaci. Víceméně jsem měla 2 roky blok, pomohl hodný koník, bezpečnostní vesta a samozřejmě helma, dál meditace a hlavně jsem se dost psychicky porovnala, když sem prostě sama sobě řekla: Podívej žiješ jenom jednou, strach je důležitou emocí, ale není dobré se jím řídit ve všech situacích, nehody se stávají každý den a ty určitě jednou nebudeš chtít umírat s tím, že budeš litovat proč jsi tolik věcí, které jsi dělat chtěla kvůli strachu neudělala.
Daleko větší pravděpodobnost je, že budu mít nehodu v autě, nebo mě jako chodce srazí auto, nebo mě někdo přepadne a pobodá na ulici, než, že bych umřela po pádu z koně...
Neříkám, že to nebezpečí nehrozí, ale mnohem větší nebezpečí číhá každý den všude okolo nás, než na hodné klisně, která to z Vás cítí a háže na Vás bobek.

Nikdy nikdo nevíme jestli tady ještě zítra budeme, ať je člověku 17 nebo třeba 40. Byla by škoda promarnit svůj život přemýšlením o tom, že se bojím a proto nebudu dělat to, po čem toužím. Když jste v sedle, sebevědomě se usaďte a řekněte si: Já sem JEZDEC s velkým J a NEjsem tady proto, abych poslouchala své emoce, ale bych pracovala s tímto nádherným zvířetem v jeho nejlepší prospěch a užívala si společné chvíle.
Stanovte si malé cíle, kterých chcete dosáhnout. Pro mě to bylo tehdy naučit se jezdit ve všech chodech, abych mohla jít na vyjížďku ven. Nejlepší je dát si jeden velký cíl (to je konečná stanice, kam se chcete dostat) a pak si vždy dávat menší cíle, které slouží jako body na cestě, že se ke svému cíli pomalu blížíte.
Takže velký cíl když jsem jezdec začátečník, který umí krok, klus je např.: Složit ZZVJ a malý cíl: naučit se cválat a vodit koně ve cvalu. poté : absolvovat první skokovou hodinu, atd. prostě malé body, které mě dovedou k tomu hlavnímu. Je to taková motivace pro člověka, vždy když dokončí malý cíl, že je blíž ke "konečnému cíli" a to motivuje pokračovat smajlík
Tak přeji hodně štěstí, určitě to zvládnete a nepodceňujte bezpečnostní vestu, opravdu dodává jezdci větší pocit bezpečí a případné pády jsou s ní méně bolestivé a méně nebezpečné pro jezdce.

8.2.2017 06:46
peggi16

XXX.XXX.41.2

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zkusím, s tím pasením jsem jednu chvíli velela já ani to nezkusila ale poslední půl kilometr před ohradou začala poroučet ona. Neznám zatím fígle jak hnout z koněm když on nechce. Kdesi dávno jsem takto vedla kobylu a naběhla přímo na mě a porazila mě, možná mám tak velký strach který nemůžu překonat, že stejně jezdit nebudu. Včera jsem prohlásila že nechápu jak jsem dříví jezdit mohla.

Mně bylo kdysi řečeno, že když se kůň zarazí na trávě a začne žrát, má se s ním táhnout jako by do boku, ne ho tahat zepředu, aby šel. Asi to chce i důrazné hlasové pobídky a být důsledný a trvat na svém. Pokud poroučí kůň, je to nebezpečné. Sama jsem jednu takovou kobylu zažila, byla ještě velká, žádné ořezávátko, a ta by kvůli žrádlu šla i přes mě, nepošlapala mě jen díky rychlé reakci. Tehdy jsem měla docela lufty, kobylu jsem viděla poprvé (a naposled). A tato kobyla byla provozák, pohybovala se tam děcka...Dnes jezdím na koni, který sice nedá nic zadarmo, zkouší (takže když je člověk málo důsledný, začne se třeba pást), ale ujede na něm v pohodě začátečník (což jsem i já), zákeřný není.

trouba

9.2.2017 19:39
trouba

XXX.XXX.252.37

Přidejte reakci

Přidat smajlík