Máme v březnu tříletou kobylku ČTxfris a začala jsem ji obsedat cca v dubnu. Byla v pohodě sice se lekla, ale tak co mladá kobylka. Obsedame na dvakrát lomenem stihle na začátku byl pouze problém při nandavani, ale při ježdění v pohodě. Poslední dobou je z udidla nervózní a pod sedlem chce běžet domů, celkové chodí rychleji a chce se stále drbat na nosu z čehož se pak začne past. Poslední ježdění skončilo tak že vylitla na poli začala kozlovat a já byla dole. Myslím si, že ji udidlo začalo vadit a chtěla bych ji zpříjemnit práci. Že země pracujeme na parelce a myslíte, že kdybych ji důkladně připravila že země mohla bych ji jezdit na parelce v tak nízkém věku? Chtěla bych znát vaše názory pro i proti.
Předem děkuji za odpověď.
"Byla v pohodě sice se lekla, ale tak co mladá kobylka."
To je jako co? Nějak nechápu.
Těžko radit, když nevíme, co předcházelo obsedání koně. Kůň má být zvyklý na sedlo, na udidlo bezproblémově, než na něj jezdec sedne, ne až při samotném obsedání. Otázka je, jak až moc jste zkušená Vy vs. mladý, nezkušený kůň, když se ptáte anonymně na diskuzi...
Rozhodně ne na normální parelce, bude se vám na hlavě přetáčet a boční působení je mizerné. S upravenou jezdeckou parelkou zkušenosti nemám, ale taky bych se bála menší stability na hlavě.
Když už tak sidepull.
Ale spíš bych řešila, zdali opravdu koni vadí udidlo a kde ten problém vznikl, nechat zkontrolovat zuby.
Podle popisu bych ale řekla, že ji vadí ježdění jako takové.
polárka.15
napsal(a):
"Byla v pohodě sice se lekla, ale tak co mladá kobylka."
To je jako co? Nějak nechápu.
Těžko radit, když nevíme, co předcházelo obsedání koně. Kůň má být zvyklý na sedlo, na udidlo bezproblémově, než na něj jezdec sedne, ne až při samotném obsedání. Otázka je, jak až moc jste zkušená Vy vs. mladý, nezkušený kůň, když se ptáte anonymně na diskuzi...
U mladých koní je predpokladane, že se budou lekat. Já osobně jezdím cca osm let pod trenérem. Na udidlo byla zvyklá jeste před obsedanim. Začátky byly, že jsme ji vodili s uzdeckou a sedlem a byla v pohodě, ale při posledních asi 5jezdeni cca 40minut 2x do týdne mezi tím je práce že zeme začala být s udidlem nervózní jak pod sedlem tak i ze země.
JL
XXX.XXX.202.173
Přijezdit koně na parelce jde. Při správném používání se nepřetáčí.
Pokud obsedáte od dubna a s udidlem začal být problém poslední dobou, zkontrolovala bych zuby. Pokud jsou zuby OK, zhoršení situace je pravděpodobně nesprávnou prací a tomu parelka ani jiné bezudidlové uždění nepomůže.
U mladých koní se nepředpokládá, že se lekají. Je potřeba práci dávkovat postupně a přiměřeně podle koně.
Vanetka
napsal(a):
U mladých koní je predpokladane, že se budou lekat. Já osobně jezdím cca osm let pod trenérem. Na udidlo byla zvyklá jeste před obsedanim. Začátky byly, že jsme ji vodili s uzdeckou a sedlem a byla v pohodě, ale při posledních asi 5jezdeni cca 40minut 2x do týdne mezi tím je práce že zeme začala být s udidlem nervózní jak pod sedlem tak i ze země.
Nepotřebuji přednášku, já se ptám, jak si to má člověk vysvětlit? Při čem se leká? Při jaké situaci? Ze sedla, bez sedla, při manipulaci...?
Parelka je sice pěkná věc, ale u koní, kteří jsou zvyklí a zvládají základy. Jemná korekce udidlem a jako podpora je koni daleko příjemnější než nic neříkající (v tuto chvíli) tlaky - nedejbůh tahání za hlavu.
Ve Vašem případě vidím problém jinde, ale v udidlu jako takovém to nebude.
Zkontrolujte zuby, kobyla je mladá, chrup se jí mění.
Kondorus
XXX.XXX.2.216
Vydela bych chybu uz v samotném obsedaní a nedostatečné priprave ze země
To že přejděte na bezudidlovku nic nevyřeší
Kůň, který vás respektuje a má ve vás důvěru se nebude chovat tak jak popisuje
Věřte pracuji s mladičký a musíte zmnenit pristup.
edwina
XXX.XXX.40.41
Také si nemyslím, že by parelka v tomto případě cokoli řešila, tím méně kozlování a úprk domů. Klisna se s jezdcem necítí bezpečně, tak řeší pro ni stresující situaci po svém. Buď bych ji dala k obsednutí někomu zkušenějšímu (a věřte, že vynaložené peníze se vám vrátí), anebo bych prozatím rozhodně nechodila s klisnou do terénu a jezdila na ohraničeném prostoru (jízdárna či alespoň výběh), dokud nemá reakci na udidlo vyřešenou. Na provazové ohlávce ji nezastavíte, když půjde do tuhého. Pokud už na ní někdo jezdí ven, měl by mít koně dobře zvládnutého, protože kontrolní otěž (nouzové zastavení pomocí stočení koně na kruh) na parelce nefunguje.
Já na parelce obsedala pár koní, a na udidlo jsem přešla až po pár měsících, když už kůň neměl problém s mou váhou a s vlastní rovnováhou. Ježdění na parelce je trochu jiné než na udidle - zatímco na udidle chci mít přilnutí, parelkou působím jen když něco chci, jinak nechám koně jít s polohou hlavy a krku jakou si vybere, a jen si ho udržuji v pohybu vpřed a pod pomůckama. V okamžiku, kdy začne rozumět pobídkám holení dopředu a do stran, začnu pomalu přecházet na udidlo. Pod parelkou také pracujeme na ohybání, které jak tu píší, pod parelkou není tak přesné jako na udidle, ale mladý kůň se stejně ještě moc neohne, a v terénu také nepotřebuji projíždět rohy, takže mi parelka bohatě stačí.
S parelkou koním tolik nevadí drncavá ruka a občasné přidržení se za otěže. Jestli vaší kobče vadí neklidná ruka, tak by vám parelka mohla pomoci, ale jestli je problém někde mezi vámi dvěma, tak vám parelka moc nepomůže. Po půl roce pod sedlem koníci dost zesílí (a kříženec ČTxfrís asi je hodně silný kůň), takže někdy začnou mít chuť se svým člověkem diskutovat kdo komu šéfuje, buď protože jsou dominantní, nebo (u těch bázlivějších) protože jejich jezdec není dostatečně vůdčí a oni si nejsou nejsou jistí, zda "ví co dělá" a jestli jsou s ním v bezpečí.
Na parelce na už obsedlém koni bych začala jednoduše, nejdřív bych si udělala 10min předletovou kontrolu (najděte si na internetu parelliho hry), a pod sedlem bych si vyzkoušela jak reaguje třeba na slalom, překračování kavalet, jak mi zastavuje a jak se rozchází, jak zatáčí. Pokud je problém někde mezi vámi, tak na parelce to vyleze na světlo, jestli se kobče nelíbí udidlo, tak bude pracovat líp a nadšeji.
Moc vám držím palce aby se vám dařilo nejen na parelce
.......
XXX.XXX.106.7
Obsedám teď klidného koně, zatím bez udidla, začali jsme na stájovce, vyzkoušeli parelku a teď jsme koupili sidepull, stejný jako na foto.
A ten sidepull je fakt mnohem lepší, pěkně sedí na hlavě, je ze silné kůže, nikam se nehne, pro koně je srozumitelnější a mně dává větší pocit bezpečí.
Nejhůř mi naopak z té trojice vyšla obyčejná parelka, na zastavení ok, ale jak píše Edwina, na kruh byste s ní koně asi nestočili.
dsj
napsal(a):
Já na parelce obsedala pár koní, a na udidlo jsem přešla až po pár měsících, když už kůň neměl problém s mou váhou a s vlastní rovnováhou. Ježdění na parelce je trochu jiné než na udidle - zatímco na udidle chci mít přilnutí, parelkou působím jen když něco chci, jinak nechám koně jít s polohou hlavy a krku jakou si vybere, a jen si ho udržuji v pohybu vpřed a pod pomůckama. V okamžiku, kdy začne rozumět pobídkám holení dopředu a do stran, začnu pomalu přecházet na udidlo. Pod parelkou také pracujeme na ohybání, které jak tu píší, pod parelkou není tak přesné jako na udidle, ale mladý kůň se stejně ještě moc neohne, a v terénu také nepotřebuji projíždět rohy, takže mi parelka bohatě stačí.
S parelkou koním tolik nevadí drncavá ruka a občasné přidržení se za otěže. Jestli vaší kobče vadí neklidná ruka, tak by vám parelka mohla pomoci, ale jestli je problém někde mezi vámi dvěma, tak vám parelka moc nepomůže. Po půl roce pod sedlem koníci dost zesílí (a kříženec ČTxfrís asi je hodně silný kůň), takže někdy začnou mít chuť se svým člověkem diskutovat kdo komu šéfuje, buď protože jsou dominantní, nebo (u těch bázlivějších) protože jejich jezdec není dostatečně vůdčí a oni si nejsou nejsou jistí, zda "ví co dělá" a jestli jsou s ním v bezpečí.
Na parelce na už obsedlém koni bych začala jednoduše, nejdřív bych si udělala 10min předletovou kontrolu (najděte si na internetu parelliho hry), a pod sedlem bych si vyzkoušela jak reaguje třeba na slalom, překračování kavalet, jak mi zastavuje a jak se rozchází, jak zatáčí. Pokud je problém někde mezi vámi, tak na parelce to vyleze na světlo, jestli se kobče nelíbí udidlo, tak bude pracovat líp a nadšeji.
Moc vám držím palce aby se vám dařilo nejen na parelce
Ok, děkuji zítra za ní jedu tak to vyzkoušíme a pak dam vědět jak to dopadlo.