MishMike

XXX.XXX.184.110
Dobrý den. Chtěla bych se vás zeptat jestli je nějaká možnost pomoci konikovi s prošlápnutými spěnkami ? Má to na obou zadních nohách a vlastně po nich skoro až chodí :/ je to čtyřmesicni hříbě. Nedá se nejak pomoci aby se daly do normálního stavu ?
MishMike

XXX.XXX.184.110
Bohužel koník není můj a to co na to řekl veterinář se nedozvím myslela jsem jestli se mu nedá pomoci nějak třeba bandážovánim nebo tak nejak ja se o něj jenom starám.
MishMike

XXX.XXX.184.110
Dobře děkuji on je to právě ještě ponik takže vážně prcek.
MishMike
napsal(a):
Dobrý den. Chtěla bych se vás zeptat jestli je nějaká možnost pomoci konikovi s prošlápnutými spěnkami ? Má to na obou zadních nohách a vlastně po nich skoro až chodí :/ je to čtyřmesicni hříbě. Nedá se nejak pomoci aby se daly do normálního stavu ?
Stav musí řešit veterinární lékař zběhlý v ortopedii koní, příp. ve spolupráci s kovářem. V některých případech je možné koníkovi pomoci, příklad nalepovací podkovičkou s plantární extenzí. Čím dříve se bude problém řešit, tím je lepší šance. Neoborným zásahem můžete koni ublížit.
Jojo,.říká se, že vada postoje se dá spravit do max. šesti měsíců hříběte... ovšem přes veta + spolupracujícího kováře. Pár případů jsem viděla, a opravdu to takhle bylo.
Jde o celý život toho koně - je nutné přesvědčit jeho majitele. Koneckonců, co si počne s mladým koněm, na kterém se dost možná nebude moci jezdit?
Jen OT:
Člověk si říká, jestli je tohle vůbec diskuzní fórum. Jeden se zeptá a druhý mu vynadá, proč se ptá tady...
Oceňuju snahu těch, kteří se snaží poradit či vysvětlit, nebo jen přispět zkušeností.
I my ostatní bychom se třeba k problematice, která je pro nás novinkou a nikdy jsme s ní nepřišli do styku, rádi něco dozvěděli. Máme se snad všichni jít poradit s ortopedem, veterinářem nebo kovářem, abychom tu neobtěžovali?
Dotaz
napsal(a):
Jen OT:
Člověk si říká, jestli je tohle vůbec diskuzní fórum. Jeden se zeptá a druhý mu vynadá, proč se ptá tady...
Oceňuju snahu těch, kteří se snaží poradit či vysvětlit, nebo jen přispět zkušeností.
I my ostatní bychom se třeba k problematice, která je pro nás novinkou a nikdy jsme s ní nepřišli do styku, rádi něco dozvěděli. Máme se snad všichni jít poradit s ortopedem, veterinářem nebo kovářem, abychom tu neobtěžovali?
Na každém diskusním fóru se vyskytují jisté skupiny příspěvků. První je typ "můj kůň kulhá, co mu je?" a na takový se nedá odpovědět jinak než "vyhledejte pomoc veterinárního lékaře (nebo kováře - dle typu dotazu)" a dotaz zadavatelky v tomto vláknu: "Chtěla bych se vás zeptat jestli je nějaká možnost pomoci konikovi s prošlápnutými spěnkami ? je to čtyřmesicni hříbě. Nedá se nejak pomoci aby se daly do normálního stavu?" patří do této kategorie.
Dalším typem dotazu je "můj kůň má (diagnostikováno vetem, kovářem...) ten a ten problém, jaké s tím máte zkušenosti?" a u takových se dá smysluplně radit nebo přispívat zkušenosti.
Bohužel, kdyby se dalo tak snadno radit na medicínské dotazy po internetu bez vyšetření zvířete, jak si to mnozí představují, pak bychom mi veti nemuseli studovat vysokou školu 6 let a každoročně nemuseli utrácet nemalé peníze za přednášky, stáže a praktické workshopy, ale udělali bychom si on-line kurz během pár dní a pak horečně vydělávali peníze radami na internetových fórech. Ale když si všimnete, tak těch přispívajících vetů moc není (všeobecně), protože je to únavné a vyčerpávající, vysvětlovat lidem stále dokola, že od počítače se léčit nedá...
Myslím, že slušná odpověď na slušný dotaz snad nikoho nezabije, proč hned po sobě štěkat? Pokud člověk nechce reagovat, tak přece nemusí. Není to poprvé, co jsem se s takovou prvotní odpovědí tady setkala. Nechápu, proč by někdo měl vysvětlovat, proč pokládá ten či onen dotaz a nezeptal se jinde...