Chtěla bych se zeptat jak jste přišli ke svému prvnímu quarterovy nebo paintovy. Našetřili jste, nebo si půjčili? Zůstaly jste u jednoho či začali chovat? Koupili jste hříbě nebo hotového koně? Pro sport nebo jen rekre? Opravdu jsou tito koně vyjmeční svým charaktetem a nenahraditelní pro westernove ježdění? Díky za odpovědi...
susanne
napsal(a):
Chtěla bych se zeptat jak jste přišli ke svému prvnímu quarterovy nebo paintovy. Našetřili jste, nebo si půjčili? Zůstaly jste u jednoho či začali chovat? Koupili jste hříbě nebo hotového koně? Pro sport nebo jen rekre? Opravdu jsou tito koně vyjmeční svým charaktetem a nenahraditelní pro westernove ježdění? Díky za odpovědi...
Půjču na koně si vemte pouze v případě že víte, že byste si na něj zvládla v určitém časovém rozmezí vydělat sama, a že budete mít finanční zálohu v případě, že byste přišla o práci. (to jsou neduhy, které z půjček dělají zlo).
Samozřejmě jde o vás a to, co chcete. Kůň na rekreaci a hobby opravdu nemusí být předražený QH nebo PH, ale klidně i teplokrevník za mnohem příznivější cenu. Lidi tvrdí, že charakter udává plemeno, ale není to tak úplně pravda, všude najdete klídné i energické koně, je to vždy o jedinci.
Do vysokého westernového sportu pak mají americká plemena větší šance, protože jim je do vysokého sportu jako jediným umožněn vstup. Ale u otevřených disciplín jsem viděla často jak si je podávali arabové, plnokrevníci i teplokrevníci.
Finance se vám částečně možná vrátí při koupi kvalitní klisny, ale očekávejte, že i připouštění s těmito koňmi je dost náročné. Za kvalitního hřebce dáte i 20 tisíc... a to se tady titulem "mistr evropy" chlubí pomalu každý druhý hřebec.
Já koupila nedávno paintku, ale hrábla jsem do těchto plemen primárně kvůli jejich velikosti. Sama měřím 150cm a pr*el už se mi těžko zvedá:) navíc jsem chtěla koníka pohodáře, což tyto plemena povětšinou jsou(ale zákonitě takoví všichni být nemusí), takže budu doufat, že se z ní vyvrbí parťačka jakou jsem toužila mít.
Akorát je z poloviny plnokrevná, takoví koníci bývají levnější.
Hodně lidí tyto koně kupuje kvůli barvě, protože i přes to, že barva nejezdí, spoustě lidí to přijde zásadně důležité.
mgtka
napsal(a):
Já koupila nedávno paintku, ale hrábla jsem do těchto plemen primárně kvůli jejich velikosti. Sama měřím 150cm a pr*el už se mi těžko zvedá:) navíc jsem chtěla koníka pohodáře, což tyto plemena povětšinou jsou(ale zákonitě takoví všichni být nemusí), takže budu doufat, že se z ní vyvrbí parťačka jakou jsem toužila mít.
Akorát je z poloviny plnokrevná, takoví koníci bývají levnější.
Hodně lidí tyto koně kupuje kvůli barvě, protože i přes to, že barva nejezdí, spoustě lidí to přijde zásadně důležité.
Barva sice nejezdí, ale zato barva prodává a přitahuje.
Však to zle vidět i na cenách. Zatímco za fleka dá člověk pomalu přes 100k
tak solid paint je často až o polovinu levnější.
Chci kobylku s kvalitním původem a plánuji si na ni našetřit, ale když v inzerci se občas objeví princezna kterou prostě musím mít samozřejmě po uvažování mě to zase přejde. Klidně bych šla i do hříběte, je to můj sen takže si klidně počkám až maličká dospěje. I když si prolézám inzerci a zjišťuji že odstávče je za 80tis. a 3letka v základním výcviku za 100 tis. Prozatím se chci věnovat zdokonalování sama sebe v ježdění. Chtěla jsem strakáče ale čím dál více si ty koně prohlížím a navštěvuji závody tak se mi více líbí jednobarevní koně s odznaky.
chov7

XXX.XXX.2.216
Pokud chcete kvalitniho jedince a mate penize pak si konika dovest ze zahranici, prece jen chov tady a venku se neda porovnavat tady ty chovatele vetsinou bida a podle toho vypadaji i kone...kamaradka si privezla krasnou 3barevnou PH z Belgie..postava a charakter uzasna a cena stejna jak tady za 120tis...takoveho kone by tu nenasla
cesti kone jsou predrazeni a malo kdy dosahuji kvalit.
chov7
napsal(a):
Pokud chcete kvalitniho jedince a mate penize pak si konika dovest ze zahranici, prece jen chov tady a venku se neda porovnavat tady ty chovatele vetsinou bida a podle toho vypadaji i kone...kamaradka si privezla krasnou 3barevnou PH z Belgie..postava a charakter uzasna a cena stejna jak tady za 120tis...takoveho kone by tu nenasla
Tak to ale nemáte pravdu. Pokud se vyznáte v původech a dokážete se orientovat v českých chovatelích - dokažete najít velmi kvalitní zvířata. U nás je spíš problém, že chovatelé nechtějí kvalitní zvířata prodat a nechávají si je doma k dalšímu chovu. Také jsem si přivezla dvě klisny z ciziny a za poměrně vysoké peníze, určitě jsem neušetřila tisíce
chov7
napsal(a):
Diky za radu :).
Lenacia nevím, kolik amíků jste viděla a zažila osobně, ale o té povaze je to hodně. Ostatně dost to bylo vidět i teď na výstavě v Lysé, kdy byste na předváděných hřebcích PH nikdo nepoznali, že to hřebci jsou, naprostí pohodáři, neřešící prostředí ani okolní koně. Jsou to navíc koně dobře cvičitelní, ochotní pracovat, až na výjimky to mají v hlavě fakt srovnané - a to už odmalička. Samozřejmě pokud budu vybírat koně na rekre, nebudu si vybírat pracovní linie, to je asi jako bych do bytu na gauč pořizovala borderku
edwina

XXX.XXX.40.41
strelish
napsal(a):
Lenacia nevím, kolik amíků jste viděla a zažila osobně, ale o té povaze je to hodně. Ostatně dost to bylo vidět i teď na výstavě v Lysé, kdy byste na předváděných hřebcích PH nikdo nepoznali, že to hřebci jsou, naprostí pohodáři, neřešící prostředí ani okolní koně. Jsou to navíc koně dobře cvičitelní, ochotní pracovat, až na výjimky to mají v hlavě fakt srovnané - a to už odmalička. Samozřejmě pokud budu vybírat koně na rekre, nebudu si vybírat pracovní linie, to je asi jako bych do bytu na gauč pořizovala borderku
Přesně tak, obloukem se vyhnout linii cutting/reining (bývají temperamentní a přecitlivělí) a dobře si vybírat konkrétního jedince. Ona ta povaha není samospasitelná, plemen, co to mají v hlavě srovnané a jsou pohodová už od narození, je víc, třeba irský cob, hafling či fjord. Nemusí to nutně být kůň na 150 tisíc. U QH/PH dejte navíc pozor na zdraví, často jsou pro svou vstřícnou povahu a ochotu spolupracovat v tréninku od mládí přetěžováni a kulhají...
chov7

XXX.XXX.2.216
majkulka
napsal(a):
Tak to ale nemáte pravdu. Pokud se vyznáte v původech a dokážete se orientovat v českých chovatelích - dokažete najít velmi kvalitní zvířata. U nás je spíš problém, že chovatelé nechtějí kvalitní zvířata prodat a nechávají si je doma k dalšímu chovu. Také jsem si přivezla dvě klisny z ciziny a za poměrně vysoké peníze, určitě jsem neušetřila tisíce
Myslela jsem z te nabidky co je v inzercich..jak pisete ty kvalitni bohuzel nikdo rozumny neproda
Já vidím velmi důležitý problém vůbec se nevyznáte v liniích. Skáčete z jedné ke druhé. Není Smart cool cat ale Smooth Cool Cat - a je to čistě pracovní cuttingová linie, koně linie Gunner jsou dosti ceněni a cena za klisničku odstávče přesahuje cenu 10 tisíc euro Smart Chiconitta je starší hřebec a myslím, že klisnu po něm u nás neseženete, Skip je taky již starší hřebec. Zda jsou po něm k prodeji potomci bych zkusila na Rega ranch.
susanne
napsal(a):
Ja se nepovazuji za znalce a ano zatim se moc nevyznam. Jak rikam teprve zjistuji co a jak. Po Diablovy par potomku je. A po Smartovy jsem take videla. Dokonce i po Gunnerovi.
Ale já jsem nikde nenapsala že nejsou Je samozřejmé, že po Gunnerovi potomci jsou - jen jsou prostě drazí - sám Gunner je po smrti a spíš seženete ( a klisničku za peníze okolo 100 000 v žádném případě - ani u nás ani v zahraničí ) potomky po jeho synech. Po Smartovi je pochopitelné, že potomci jsou - je v majetku Silverstone ranch - jen je to čistý cutter - což neodpovídá klidnému, lehce jezditelnému salámistovi =D A po Diablovi potomci také jsou - jen jsem psala, že nevím, zda k prodeji.
majkulka
napsal(a):
Ale já jsem nikde nenapsala že nejsou Je samozřejmé, že po Gunnerovi potomci jsou - jen jsou prostě drazí - sám Gunner je po smrti a spíš seženete ( a klisničku za peníze okolo 100 000 v žádném případě - ani u nás ani v zahraničí ) potomky po jeho synech. Po Smartovi je pochopitelné, že potomci jsou - je v majetku Silverstone ranch - jen je to čistý cutter - což neodpovídá klidnému, lehce jezditelnému salámistovi =D A po Diablovi potomci také jsou - jen jsem psala, že nevím, zda k prodeji.
Smart Chiconita podle mě stojí na Paint horse ranči v Kozlovicích, ale to je vedlejší. A já nikde přece nepíši že bych chtěla salámistu.
Po Diablovi jich pár v inzerci je :).
Http://czpha.cz/ hned na první straně je krásný přehled hřebců.
Kdo chce všestranného pohodového koníka, tak Diablo a Shiner jsou to pravé (vlastní zkušenosti s mnohými potomky, sama mám vnuka po Shinerovi)
A kdo má zálusk na něco víc typovějšího a luxusnějšího, pak Gemblers MR Zip nebo Invitation Sensation a vůbec se teď v pleasuru rozmohly "Zip" koně.
Pomalu tady začínají běhat prcci po Ice Zeppelin (osobně znám, charakter, naprosto boží hříbata), a když odskočím ke QH, pak Wayos Ringo Hancock, úplně nová linie, kůň naprosto bombastický, stačil mi jediný pohled a zamilovala jem se.
Hřebců je tady hodně, ale musíte vědět kde hledat a je pravda, že kobylky si chovatelé raději nechají.
A ještě připomínka k barvě Aph... ano barva U NÁS prodává, protože je tu všechno zprzněné angličanama a nebo se to naprosto nesmyslně kříží s QH, nedivte se, že ty koně pak nemají barvu kde dědit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mohla bych poprosit znalce o radu, které linie jsou vhodné pro rekreaci? Tedy pro případ, že chci toho klidného salámistu, ale pracovitého? Na jaké linie se mám dívat prosím?
edwina

XXX.XXX.40.41
Obecně určitě ne reining/cutting, zvlášť cuttingoví koně jsou často dost výbušní. Na rekreaci cokoli halterové či pleasurového. Problém je, že v ČR je nejvíc právě cuttingových koní, anebo jsou ty původy natolik pomíchané, že těžko soudit, jaká je to vlastně linie. Když nevybíráte hříbě, ale dospělého koně, tak je to snazší, prostě si vyberete toho salámistu bez ohledu na linii, tak bych to udělala já, on původ není všespásný .

Díky ;).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
edwina
napsal(a):
Obecně určitě ne reining/cutting, zvlášť cuttingoví koně jsou často dost výbušní. Na rekreaci cokoli halterové či pleasurového. Problém je, že v ČR je nejvíc právě cuttingových koní, anebo jsou ty původy natolik pomíchané, že těžko soudit, jaká je to vlastně linie. Když nevybíráte hříbě, ale dospělého koně, tak je to snazší, prostě si vyberete toho salámistu bez ohledu na linii, tak bych to udělala já, on původ není všespásný .
Echm pleasurové linie takové to co vypadá při pohybu jak postižené kolikrát i ve výběhu? Já když koukám na pleasure tak se mi zvedá kufr... u haltr když to má jen pěkně vypadat bych si tou povahou taky nebyla až tak moc jistá... U pleasure budiž ale tam je ten pohyb tak... hnusnej a nepřirozenej.
edwina
napsal(a):
Cutiting linie nejsou výbušní. Je to linie po staletí šlechtěná k práci. Kůň musí sám přemýšlet, být pozorný a dokázat se rozhodnout okamžitě. O těchto koních se říká že jsou "horcí". Tyto linie nejsou vhodní na rekree jen z důvodu toho, že jakmile se nudí - vymýšlejí. Ale pokud někdo chce aktivní rekreaci jsou naprosto úžasní. Velmi dobře se s nima pracuje. Jsou neuvěřitelně chytří, při dobrém vedení pro vás udělají maximum. A pkud se někdo vyzná v liníích není vůbec žádný problém posoudit trochu povahu koně. Spíš bych se zajímala o to, jak dané zvíře vyrůstá - jaká je matka, k čemu se používá ona.
majkulka
napsal(a):
Cutiting linie nejsou výbušní. Je to linie po staletí šlechtěná k práci. Kůň musí sám přemýšlet, být pozorný a dokázat se rozhodnout okamžitě. O těchto koních se říká že jsou "horcí". Tyto linie nejsou vhodní na rekree jen z důvodu toho, že jakmile se nudí - vymýšlejí. Ale pokud někdo chce aktivní rekreaci jsou naprosto úžasní. Velmi dobře se s nima pracuje. Jsou neuvěřitelně chytří, při dobrém vedení pro vás udělají maximum. A pkud se někdo vyzná v liníích není vůbec žádný problém posoudit trochu povahu koně. Spíš bych se zajímala o to, jak dané zvíře vyrůstá - jaká je matka, k čemu se používá ona.
Teď jsem si naprosto představila border kolii v koňském vydání:D
Taky si to spoustu lidí s velkýma očima pořídilo a hodně jich je dnes nešťastných.
mgtka
napsal(a):
Teď jsem si naprosto představila border kolii v koňském vydání:D
Taky si to spoustu lidí s velkýma očima pořídilo a hodně jich je dnes nešťastných.
Ano, to přirovnání přesně sedí Jsou to prostě dříči, nic jiného v tom není. A pokud mu člověk tu práci nedává delší dobu, začnou prudit a od toho pak že prý jsou výbušní Jenže to není pravda. V Americe denně makají na ranči spostu hodin a výbušnost by jim nikdo netoleroval. Takový kůn by skončil s kulkou v hlavě.
Dobrý den,
už se nějakou dobu pohybuji v českém a zahraničním chovu amerických plemen konkrétně tedy QH. Opravdu po již výše zmíněných hřebcích (Sk War Leo Jac) není dobré chovat, přenáší snad vše.
Smooth Cool Cat - nemyslím si, že Uglyho povaha by byla nějaká "horká" a když vám nejde o opravdu špičkový původ, namixujete si ho s pleasurovou klisnou, mohlo by vám vyjít krásné povahově vyrovnané hříbě akorát na rekreaci a možná nějaké hobbíčka :)
Gunner - přímo po Gunnym znám jen pár hřebečků, přímo zde v ČR, ale to by bylo barbarství křížit s pleasurem, takže hříbě po Gunnerovi bych na rekreaci nedoporučovala
Smart Chiconita - vzhledem k tomu, že se mu v rodokmenu objevují jména jako je Smart Litle Lena, tak by to hříbě taky nemělo být k zahození.
Jestli opravdu nejdete jen po jménu, ale hlavně po povaze, koníci po Dualym bývají také pohodáři i přes to, že jsou z cuttingové linie. Opravdu je zde již tolik jmen se kterými se dá pracovat nehledě na linii.
Jediné co je opravdu velká chyba jsou poloviční A1/1, když se vyvarujete míšené krve plnokrevníka, z koníčka bude muset být parťák do nepohody :).

Ono jedna věc je hřebec, ale matka toho dá hříběti taky velmi mnoho, takže se to nedá paušalizovat. Nicméně já si vyhlédla kobylku ze zde vůbec nezmíněných linií, tak jsem na ní moc zvědavá, zatím jsem viděla tedy jen fotky a na nich vypadá a hýbe se velmi pěkně. Uvidíme ve skutečnosti.
Svoji prvni paintku, hribe, jsem koupila na splatky. Druhou QH rocku za hotove a od te doby je chovam vlastni a neco prodavam . uz nikdy nic nekoupim, radeji si odchovam vlastni. Tam vim, do ceho jdu. Nyni mam hribe po Ringovi, paradni, klidne, mohutne, v super zbarveni. Premyslim o nem i napresrok na druhou klisnu.
chex
napsal(a):
Svoji prvni paintku, hribe, jsem koupila na splatky. Druhou QH rocku za hotove a od te doby je chovam vlastni a neco prodavam . uz nikdy nic nekoupim, radeji si odchovam vlastni. Tam vim, do ceho jdu. Nyni mam hribe po Ringovi, paradni, klidne, mohutne, v super zbarveni. Premyslim o nem i napresrok na druhou klisnu.
A jak se vám podařilo takové hříbo koupit na splátky? Myslíte že je podle vás lepší jako prvního koně pořídit hříbě nebo staršího koně? Já bych osobně chtěla jít do hříběte sice by na to člověk měl mít zkušenosti, ale já myslím že se to dá zvládnout.
susanne
napsal(a):
A jak se vám podařilo takové hříbo koupit na splátky? Myslíte že je podle vás lepší jako prvního koně pořídit hříbě nebo staršího koně? Já bych osobně chtěla jít do hříběte sice by na to člověk měl mít zkušenosti, ale já myslím že se to dá zvládnout.
No, tehdy mne odstavce stalo majlant. Prodavajici sam navrhl splatky, dnes bych za tu cenu koupila dospeleho, mozna. Je to uz 14 let.
Pokud mate cas cekat, nevadi vam davat penize do kone, ktereho vyuzijete az za par let, doporucuji si vychovat kone od hribete. Ale musite ho mit v odpovidajicich podminkach. Moje to tehdy taky bylo prvni hribe. Ale pokud mate trochu citu pro zvirata, zvladnete vychovu amika.
Vybirala bych all around linie, sama bych nesla do cuttingove. Mam rada linejsi salamisty. Cutteri si radi vse resi sami, bez ucasti jezdce .
Sama mam amiky jen do lesa, uz jsem vyzkousela za zivot vic plemen i krizencu, ale moji amici jsou nej. Ted odchovavam sve sedme hribe, je to uzasne sledovat, jak roste a uci se.
chex
napsal(a):
No, tehdy mne odstavce stalo majlant. Prodavajici sam navrhl splatky, dnes bych za tu cenu koupila dospeleho, mozna. Je to uz 14 let.
Pokud mate cas cekat, nevadi vam davat penize do kone, ktereho vyuzijete az za par let, doporucuji si vychovat kone od hribete. Ale musite ho mit v odpovidajicich podminkach. Moje to tehdy taky bylo prvni hribe. Ale pokud mate trochu citu pro zvirata, zvladnete vychovu amika.
Vybirala bych all around linie, sama bych nesla do cuttingove. Mam rada linejsi salamisty. Cutteri si radi vse resi sami, bez ucasti jezdce .
Sama mam amiky jen do lesa, uz jsem vyzkousela za zivot vic plemen i krizencu, ale moji amici jsou nej. Ted odchovavam sve sedme hribe, je to uzasne sledovat, jak roste a uci se.
Čekání mi nevadí :) mám ještě svou kobču to je srdcovka mám ji taky od hříběte, ale amík je takový sen :) Popravdě mi pár lidí už taky nabídlo hříbě na splátky, ale já si chci našetřit a vybrat si sama.
susanne
napsal(a):
Čekání mi nevadí :) mám ještě svou kobču to je srdcovka mám ji taky od hříběte, ale amík je takový sen :) Popravdě mi pár lidí už taky nabídlo hříbě na splátky, ale já si chci našetřit a vybrat si sama.
Ted mate vic na vyber nez ja pred 14 ti lety . Takze vybirejte
. Hledte hlavne na povahu a zdravi (u hribete hlavne na zdravi rodicu!). Moc na tom zalezi. Mnohe vady se daji poznat i na malem hribeti - postoj, kopyta, zauhleni lopatky = kvalita chodu atd., velmi mnoho napovi o charakteru hribete prave charakter matky.

Chex: máte nějaké koně i na prodej?

Škoda :) (nesháním odstávče ale něco kolem 2-4 let)
Každopádně přeju mnoho chovatelských úspěchů a radostí
napsal(a):
Škoda :) (nesháním odstávče ale něco kolem 2-4 let)
Každopádně přeju mnoho chovatelských úspěchů a radostí
Moc děkuji, já už budu chovat jen na mladší klisně QH (narodila se u mne). Příští rok chci připustit poprvé, už jí bude sedm, tak vybírám hřebce. Je to ale bída, když nechci cuttera . Asi půjdu zas do Ringa, i když to znamená převézt kobylku na "kliniku" na inseminaci. Nerada ty svoje poklady dávám do cizích rukou, nemám s tím dobré zkušenosti.
tady moje letošní po Ringovi, bude to asi macek

No pěkně kulatý macík, ty jejich p.rdele prostě miluju :)
S cuttery máte pouze "špatné" zkušenosti? Já se jedu podívat právě na kobylku z cutter linie, ale na matce údajně jezdí i malé děti a je moc hodná a klidná, tak vůbec nevím, co od toho čekat... Kobyla není obsedlá, jak moc se projeví v tomto ohledu geny?
Už je hodně moc chlupatá, tak to ještě zkresluje
No, cuttera jsem nikdy nevlastnila, ani nejezdila. Ale má ho kamarádka, hodný kůň, jen si tak nějak všechno víc řeší sám, nespoléhá na jezdce, je vzrušivější. Nic tragického. A často jsem slyšela od jiných majitelů něco podobného, jak jim na poli začne cuttovat třeba zajíce, co jim vyskočí pod nohama. Mají to v genech :-D. Ale rozhodně nejsou zlí.

Moc dík za zkušenost :) Ono občas by se to hodilo, máme na statku stohlavé stádo krav a zahánět ho ve dvou lidech je teda celkem fuška a žádného použitelného koně na to nemáme (většina jsou dostihoví plnokrevníci). Navíc se chci mimo jiné se svým novým koněm věnovat i WE a tam je práce s dobytkem taky jednou z disciplín (u nás se zatím, pokud vím, nejezdí). Podle fotek má navíc kobylka velmi pěkný pohyb, zvedá nohy a dokonce nevídaně ohýbá hlezna (berte to samozřejmě s nadsázkou, ale většina amíků, s kterými jsem měla tu čest, nohy šourá po zemi), takže předpoklad i pro další mou oblíbenou disciplínu Cowboy dressage.
napsal(a):
Moc dík za zkušenost :) Ono občas by se to hodilo, máme na statku stohlavé stádo krav a zahánět ho ve dvou lidech je teda celkem fuška a žádného použitelného koně na to nemáme (většina jsou dostihoví plnokrevníci). Navíc se chci mimo jiné se svým novým koněm věnovat i WE a tam je práce s dobytkem taky jednou z disciplín (u nás se zatím, pokud vím, nejezdí). Podle fotek má navíc kobylka velmi pěkný pohyb, zvedá nohy a dokonce nevídaně ohýbá hlezna (berte to samozřejmě s nadsázkou, ale většina amíků, s kterými jsem měla tu čest, nohy šourá po zemi), takže předpoklad i pro další mou oblíbenou disciplínu Cowboy dressage.
No, ony plošší chody jsou pohodlnější, šetří víc klouby koně, zadek jezdce a pokud ji chcete na práci s dobytkem, tak vysoká akce nohou není žádnou výhodou . když chcete nahánět dobytek, musíte neustále poklusávat, je výhodné mít koně s chody, kdy nemusíte vysedat a nijak vás klus nenatřásá. A to je právě ten na koni s nižšími (plochými) chody. Mám doma obojí, kobylu s dlouhými prostornými chody a kobylu s plochými. Mnohem líp se svezu na té ploché :-D.

Já ten dobytek chci ale opravdu jen VELMI okrajově ;)
Kobylu jsem ještě na živo neviděla, z fotky těžko soudit, jaké chody opravdu má.
Kleeer

XXX.XXX.148.22
Ahojky můj sen se splnil teprve před 3 lety. Pro mě jako mladého člověka bylo težké si ušetřit nebo půjčit na čistého koně. Jsem obdivovatel paintů. Můj sen byl mít černobílou kobylku po otci Smart Cherokee Dee. Díky jednomu úžasnému člověku se mi to splnilo, paní mi byla ochotná nechat na splátky. Nyní nám je 3 a půl roku. Před x lety se mi nesmělo o tomto snu, ale nikdy neříkej nikdy.. V dnešní době mám doma 5 paintů.3 čistokrevný po již zmiňovaným hřebci Smart, další je po Im Ideál a poslední po Hancock a 2 kříženky po SK War Leo Jack ( koupila jsem je jako 3leté, díky bohu jsou zdravé nemají po otci dědičné choroby). Ty čistokrevné mám na splátky. Neměnila bych je. Dobře si zvažte po kom jsou kvůli nemocím. Koně si úmyslně pořizuji jako mladé, protože práce snimi mě baví nemám kam spěchat. A nejkrasnější pocit je ten co věnujete jim ze země oni vrací ze sedla. Za mě doporučuji se poradit s více lidmi, obvolat chovatele. Zkuste Wanted Ranch.
Holky (a kluci), co přenáší za neduhy SK War Leo Jack? Kromě té hodně bílé barvy. Nebudu si na nic hrát, chovu PH nebo QH nerozumím. Mám doma po něm kobylku, šestiletou. Kupovala jsem ji na rekre ježdění. U mě chodí pod totálníma amatérama a je úžasná. Tak teď jsem se po pročtení zdejší diskuze trochu lekla.
O něm nevím nic víc, než že je nositelem genu OLWS. Ale ten je pro chov overo zbarvených paintů spíše výhodou. Jen je lepší nepouštět jím klisny overo s prokázaným OLWS, hříbě by se mohlo narodit s "letální bílou" (tj. celé bílé, takto postižené pak do pár dní umírá). Jinak nevím, jaké neduhy přenáší. Opravdu nějaké choroby přenáší? Které?
chex
napsal(a):
O něm nevím nic víc, než že je nositelem genu OLWS. Ale ten je pro chov overo zbarvených paintů spíše výhodou. Jen je lepší nepouštět jím klisny overo s prokázaným OLWS, hříbě by se mohlo narodit s "letální bílou" (tj. celé bílé, takto postižené pak do pár dní umírá). Jinak nevím, jaké neduhy přenáší. Opravdu nějaké choroby přenáší? Které?
On, samozřejmě nepřenáší žádné "choroby", ale je nositelem již zmiňovaného genu OLWS a připouští klisny všech plemen. Takže když chcete koníka jen na rekre, ne na chov, tak asi není důvod proč ne.