Tyhle brouky hubí ivermectin v odčervovácích - má přesah pět týdnů. Což je ekologický malér podobný maléru s DDT.
Protože tihle brouci mají obrovskou a nenahraditelnou funkci při udržování kvality půdy. Zapracovávají hnůj i jiné zbytky do půdy, čímž umožňují žít půdním bakteriím, následně žížalám atd...
Tam, kde hynou, půda umírá a je neplodná. O to víc se musí hnojit...
A jak už všechno souvisí se vším, i tihle brouci (a organismy na ně navázané) tvoří potravu dalším tvorům; např. ptákům. Nejsou brouci, nejsou ptáci.
Zato jsou škůdci, které tím pádem nikdo nežere a tím neudržuje jejich snesitelné množství. A tak se musí o to víc stříkat, aby byla úroda... o to je zas míň hmyzu všeho druhu, o to méně potravy pro všemožné tvorstvo, které buď pomře, nebo se odstěhuje jinam; o to více je pak škůdců... a tak pořád dokola.
Půda, neobsahující živiny, zas neumožňuje růst mnoha rostlinám - třeba živným rostlinám pro motýly, kytkám, keřům... a jsme u téhož zas. Volné místo obsadí rostliny odolné, které mění obsah minerálů v půdě - například akát...
Mně by nevadilo, že mám u maštale hovnivály; mně by silně vadilo, že umírají. (Pokud to není podzimem, což je taky možné... doufám, že je to jen tím!)
Jediný způsob, jak je chránit, je a/ neodčervovat iveremectiny, ale jinou účinnou látkou a doufat, že ta to dělat nebude (neví se to)
a b/ sbírat kobyláky, aby je hovniválové nemohli využívat a tím se trávit. Což je u hnojistě utopie...
Tož tak
Me samy o sobe ti broucci nevadi. Jen kdyz kydam a nez dojedu s kolcem na hnojniste mam jich na sobe asi 500 a to mi leze na nervy. Pokud je to takto tak je hubit nebudu. Hynou ted kvuli odcerveni zrejme nevedela jsem ze to nemohou. Ale stale je jich tu mnoho. A ma to vyhodu kobylaka na pastve vubec sbirat nemusim zadne nezbydou.
To máš kliku, ani nevíš... všude to takhle biohužel nevypadá. Buď ráda! Oni zase zalezou a nebude jich tolik... Nejsem entomolog, ale možná by bylo zajímavé zkusit určit druh a podívat se, jak žije.
Udělej slušnou fotku a dej ji třeba sem na fórum bezobratlí - je tam pár ochotných broučkařů, určí ti to...a pak už se hledá snadno
Hele, tohle je článek 17 let starej! : http://www.abicko.cz/clanek/casopis-abc/225/proti-gustu.html.
Pěkně je to napsané... snad tě to s chrobáčky usmíří