Brouci pozirajici konsky trus.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.9.2016 16:35
22verunka

XXX.XXX.129.105

Setkal jste se s nimi nekdo? Do deseti minut zmizi konske bobky uplne na placku sucheho. Pozoruji je tu cc 1 tyden a vubec nic na ne nazabira. Nalutaji na pastvu i kolem mastale. Rano jsou jich stovky mrtvych kolem dveri. Setkal jste se nekdo? Jak je zahubit?

30.9.2016 20:07
sisi58

XXX.XXX.191.1

Proč je chcete hubit?
Pokud k vám tito brouci létají, máte zřejmě eko chov. Což je pro koně dobře.
Tam, kde je moc chemie, se bobkoví brouci nedrží.
Umírají oni, ne Vy. Tak ten zbytek nechte žít.

30.9.2016 22:12
lenacia

XXX.XXX.211.199

Taky si říkám... mít brouky, kteří vám šetří práci... kdo to má :D.

30.9.2016 22:40
helas

XXX.XXX.12.12

Tyhle brouky hubí ivermectin v odčervovácích - má přesah pět týdnů. Což je ekologický malér podobný maléru s DDT.
Protože tihle brouci mají obrovskou a nenahraditelnou funkci při udržování kvality půdy. Zapracovávají hnůj i jiné zbytky do půdy, čímž umožňují žít půdním bakteriím, následně žížalám atd...
Tam, kde hynou, půda umírá a je neplodná. O to víc se musí hnojit...
A jak už všechno souvisí se vším, i tihle brouci (a organismy na ně navázané) tvoří potravu dalším tvorům; např. ptákům. Nejsou brouci, nejsou ptáci.
Zato jsou škůdci, které tím pádem nikdo nežere a tím neudržuje jejich snesitelné množství. A tak se musí o to víc stříkat, aby byla úroda... o to je zas míň hmyzu všeho druhu, o to méně potravy pro všemožné tvorstvo, které buď pomře, nebo se odstěhuje jinam; o to více je pak škůdců... a tak pořád dokola.
Půda, neobsahující živiny, zas neumožňuje růst mnoha rostlinám - třeba živným rostlinám pro motýly, kytkám, keřům... a jsme u téhož zas. Volné místo obsadí rostliny odolné, které mění obsah minerálů v půdě - například akát...

Mně by nevadilo, že mám u maštale hovnivály; mně by silně vadilo, že umírají. (Pokud to není podzimem, což je taky možné... doufám, že je to jen tím!)
Jediný způsob, jak je chránit, je a/ neodčervovat iveremectiny, ale jinou účinnou látkou a doufat, že ta to dělat nebude (neví se to)
a b/ sbírat kobyláky, aby je hovniválové nemohli využívat a tím se trávit. Což je u hnojistě utopie...

Tož taksmajlík

30.9.2016 22:49
22verunka

XXX.XXX.137.63

Me samy o sobe ti broucci nevadi. Jen kdyz kydam a nez dojedu s kolcem na hnojniste mam jich na sobe asi 500 a to mi leze na nervy. Pokud je to takto tak je hubit nebudu. Hynou ted kvuli odcerveni zrejme nevedela jsem ze to nemohou. Ale stale je jich tu mnoho. A ma to vyhodu kobylaka na pastve vubec sbirat nemusim zadne nezbydou.

30.9.2016 23:02
helas

XXX.XXX.12.12

To máš kliku, ani nevíš... všude to takhle biohužel nevypadá. Buď ráda! Oni zase zalezou a nebude jich tolik... Nejsem entomolog, ale možná by bylo zajímavé zkusit určit druh a podívat se, jak žije.
Udělej slušnou fotku a dej ji třeba sem na fórum bezobratlí - je tam pár ochotných broučkařů, určí ti to...a pak už se hledá snadno smajlík

1.10.2016 00:02
22verunka

XXX.XXX.137.63

Je to hnojnik obecny uz jsem to zjistila.

1.10.2016 00:03
helas

XXX.XXX.12.12

No vida, to chválím!
Takovej prťavec...a tak důležitej! smajlík Jak já bych byla ráda, kdyby jich tu bylo taky tolik...

1.10.2016 00:13
helas

XXX.XXX.12.12

Hele, tohle je článek 17 let starej! : http://www.abicko.cz/clanek/casopis-abc/225/proti-gustu.html.
Pěkně je to napsané... snad tě to s chrobáčky usmíří smajlík

1.10.2016 00:30
22verunka

XXX.XXX.137.63

Moc dekuji krasnej clanek. Zacnu je brat jako kamarady.

1.10.2016 00:47
helas

XXX.XXX.12.12

Takových lidí víc! Děkuju za to; tyhle věci mě dost trápí.

1.10.2016 10:32
22verunka

XXX.XXX.137.63

Tak jsem se s hnojniky domluvila ze ze budu chodit kydat drive to jich tam neni tolik A odpo at si tam radi jak chteji.

1.10.2016 13:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

22verunka napsal(a):
Tak jsem se s hnojniky domluvila ze ze budu chodit kydat drive to jich tam neni tolik A odpo at si tam radi jak chteji.

Rozumné děvče
Hnojníci pomohou a budou žít!

Přidejte reakci

Přidat smajlík