...

XXX.XXX.145.33
Dobry den, v květnu jsem si koupila 4 letou kobylku. Prvni noc jsem ji nechala v pristresku a druhy den jsem ji nechala na chvilku venku. Z pocatku to vypadalo ze ji stado prijalo ( 2 kobyle a 1 valach). Ale teď, snad každý den, co prijdu do vybehu je dokopana, dokousana občas az do krve. Nejvetsi problem je, ze mame jeden velky pristresek a pak dva mensi ale ty jsou otevrene( je tam jen strecha, proti desti) takze nejake cleneni ohrad na vice mist nejde ( nebo mě alespoň nenapada jak). Vybeh mame oddeleny od pastviny, na noc je zavirame do "hlavni ohrady". Pastviny mame pronajate. Nemate nekdo nejake reseni na mou situaci? :(.
edwina

XXX.XXX.40.41
Tohle nemá řešení. Šlo by rozdělit stádo na 2 dvojice (po 2 koních, dát ji s tím, který jí neubližuje - tedy tím, který je submisivní) a přehradit jim trvale výběh, anebo prodat koně, který ji nejvíc tyranizuje, či naopak utlačovanou klisnu. Co se složení stáda týče, mně se nejvíc osvědčilo zachovávat složení jako v přírodě: tzn. víc klisen + 1 valach (klidně i harémový, s chováním hřebce), anebo samí valaši/hřebci, případně jen klisny s hříbaty (i když tohle už přirozené není...). Smíšená stáda (zejména s více valachy a méně klisnami) bývají problémovější. Potíž také je, když přidáte do homogenního stáda koní téhož plemene nováčka, který ovšem patří k plemeni jinému (například mezi ČT přidáte norika či k huculům araba). Často bývá obětí šikany a ostatní koně ho odmítají. Také poník umí ve stádě nadělat paseku, ve stylu "malý velký šéf", který s chutí prohání velké koně. Leccos se dá vyřešit, ale tohle podle mě ne. Buď se s tím smíříte (sundáte podkovy a nebudete řešit škrábance), anebo někdo musí z kola ven...
...

XXX.XXX.145.33
Prodat koně nelze, jelikož ty 2 kobyly a valach nejsou moji. Seno máme na 3 různých místech daleko od sebe, takže vetšinou žere sama nebo se střídají, u žrádla jsem si nikdy nevšimla že by ji nějak koplaly, sem tam ji vyženou způsobem že se na ni více zašklebí a ona jde pryč k jinému senu, spíše se mi zdá, že je to přes den. Ona je taková až moc hodná, radši se nechá dokopat a uteče než aby se postavila, nebo aspoň dala náznak výhružky. Stádo je postavené ze 3 apaloosa a 1 ČT( moje kobyla). Nikdy mě nenapadlo, že by to mohlo být skrz plemeno, že by ji utlačovali že je "jinačí". Nejspíš to pro začátek zkusím vyřešit tak, že ji dám na pastviny kde pro ni postavím mobilní přístřešek než vymyslím co dál.
edwina

XXX.XXX.40.41
Jo, bude jinačí. Nejen vzhledem, ale hlavně povahou, reakcemi, způsobem myšlení. Zažila jsem, kterak stádo (jinak milých, pohodových, k lidem bezvadných) QH chovných klisen s oblibou šikanovalo haflingerku (dobromyslnou, mírnou, ale prostě odlišnou, ne tak bystrou a vnímavou jako ony, řekla bych). Mám zkušenost, že pokud je kůň jen s druhým koněm, zvykne si na něj, ať je odlišný, jak chce. Ale to asi také nemůžete, různě stádo přesouvat a měnit jeho složení.
K našemu "drsnému" valachovi jsme přidávali druhého (2letého mladého troubu z hříbárny, který byl podřízený snad všem koním ve stádě) tak, že ten první (opravdu drtič a trhač ostatních valachů, s chováním dominantního hřebce, který zvlášť ty submisivní rád proháněl) zůstal víc než týden na výběhu sám, bez kontaktu s jiným koněm. Samozřejmě ho to stresovalo, lítal tam, řehtal a nervoval se. Společnost mladého parťáka (byť neznámého a neoblíbeného pohlaví) pak vítal jako spásu a skamarádili se spolu hned, žádná rvačka se nekonala. Další 2 koně jsme přidali, až když tihle dva měli svůj vztah vyřešený a viděli jsme, že starý valach mladému neubližuje. Není to ke koni úplně čestné, ale sociální deprivace dominantního jedince také může pomoci. Samozřejmě nemusí, v tomto jsme měli štěstí.
Když oddělíte podřízenou klisnu a pak ji vrátíte zpět, budou ji kopat nadále. Nic tím nevyřešíte. Ještě by šlo pořídit jí další ČT, aby měla s kým být ve dvojici . Anebo jí najít jiné ustájení, se stádem, kde se lépe začlení...
Taky jsem řešila ustájení svého valacha ČT ve smíšeném stádě ČT a huculů. ČT byli v pohodě, ale huculové mi ho rvali nebylo snad dne, aby nebyl pokousaný. Trvalo to pár měsíců, situace ve stádě se nelepšila a ustajovatel nebyl schopný to jinak organizačně vyřešit, takže jsme nakonec změnili stáj.
Uživatel s deaktivovaným účtem

...
napsal(a):
Dobry den, v květnu jsem si koupila 4 letou kobylku. Prvni noc jsem ji nechala v pristresku a druhy den jsem ji nechala na chvilku venku. Z pocatku to vypadalo ze ji stado prijalo ( 2 kobyle a 1 valach). Ale teď, snad každý den, co prijdu do vybehu je dokopana, dokousana občas az do krve. Nejvetsi problem je, ze mame jeden velky pristresek a pak dva mensi ale ty jsou otevrene( je tam jen strecha, proti desti) takze nejake cleneni ohrad na vice mist nejde ( nebo mě alespoň nenapada jak). Vybeh mame oddeleny od pastviny, na noc je zavirame do "hlavni ohrady". Pastviny mame pronajate. Nemate nekdo nejake reseni na mou situaci? :(.
Pokiaľ to správanie zmenilo až teraz, pátrala by som po tom, čo sa zmenilo v poslednej dobe. Ochladilo sa, možno je toho sena menej a dochádza kvôli tomu konfliktom. Alebo sa kone nudia a krátia si čas behaním, to tiež môže vyvolať konflikt.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud to na první pohled nevypadá, že by novou kobylu starousedlíci trvale intenzivně pronásledovali kdykoli se jen přiblíží, pravděpodobně máte ve výběhu nějaká místa, kde ji mohou ostatní koně zablokovat, takže jim nemá jak uhnout když ukazují dominanci a skončí to pokopáním a pokousáním. Obzvlášť bych tipovala tuto možnost pokud problém nějaký čas nebyl a objevil se až po stažení koní z větších pastvin do menšího zimního výběhu.Typicky jsou problematické rohy ohrady pokud jsou pravoúhlé a / nebo přístřešek pokud má otevřenou jen jednu stranu (speciálně pokud je důkladně zavětrovaný tak, že je vchod ještě částečně zúžený). Případně to může být i jiné úzké místo (vy víte jak je výběh koncipovaný). V hlavním výběhu zakulaťte dočasně rohy (např. přehrazením opřenou paletou, pár ráhny nebo kousky pásky) a zavřete koním přístup do přístřešku plus dalších případných problematických míst, která najdete a uvidíte jestli problém vymizí.
...

XXX.XXX.145.33
Pořad mi to vrtá hlavou jak to udělat abychom nemuseli z ustájení pryč. Kobylku mám u souseda asi 100m od baraku, takže asi chapete že ju chci mit u sebe. Přístřešek máme ze 3 stran zavřeny a asi o 0,5m zúžený. Zavirat přístřešek se mi momentalne moc nechce. Je protivné počasi. Rano kolem 2°C, fouka a prši, nechci aby nachladli. Vyběh mame tak, že kdykoli může nekam utéct, ale ja ani soused jsme si nikdy nevšimli že by po ni viloženě šli. Ona vedle nich normálně stojí, pase se, žere seno, ale jak jsme pryč, nevim co dělají že je tak pokopana. Přemýšlela jsem ze bych ji tam dala partaka, ale koho? Prvni kobyla je 7leta celkem dominantni, ze začatku šla po moji nejvic, hlida si hodne sve mista. Pak je tam hribe od kobyle,3,5 letá klisna. Myslela jsem ze se spolu daji dohromady jelikoz te me jsou 4 ale ta po ni jde posledni dobou snad nejvic. Jen se kobyla přiblíží, hned se na ni šklebi. Pak je tady 9 letej valach. Ten je takovej salamista, nic neřeší, s moji kobčou jsou v klidu. Napadlo me že bych k ni dala valacha, ale ochrani ji pak?
...

XXX.XXX.145.33
Před tim měla sem tam nejakej kopanec, ale poslední měsíc je to čim dal horši, na pastviny je občas pustíme ať se proběhnou ( pokud neni vylozene mokro) ale na spasani uz nic neni, takze stejne jdou do hlavniho výběhu. Jinak koupit dalsiho taky neni možné, jsem studentka a s koněm mi zatim financne dopomahaji rodiče, než nedostuduji. Pred rokem jsem si koupila valacha kterému jsme zjistili vrozené vady ( asi po dvou měsících co jsem ho měla), bohuzel s byvalou majitelkou nebyla žádná řeč, takze jsme koně prodali za 1/10 z původní ceny, takze na dalsiho kone nejsou finance.
edwina

XXX.XXX.40.41
Pokud chcete 4 koně rozdělit na 2 dvojice a ustajovatel to dovolí, nejlepší bude dát k vaší klisně valacha. Obecně valaši bývají všem klisnám podřízení, a když se perou, tak většinou jen mezi sebou (s ostatními valachy, dost často právě o klisny), ale kobylám automaticky ustoupí a jdou z cesty (a to i ti "drsní hoši"). Vaši situaci chápu, ale řešení to opravdu žádné nemá (jako zakulatím rohy a oni se mi přestanou kopat - nepřestanou). Zkrátka buď si zvyknou koně, nebo vy (přestanete šrámy řešit, jak jsem pochopila, vážné úrazy, k nimž by se musel volat veterinář, to - zatím - nejsou), anebo klisnu přestěhujete někam, kde to nebude sice tak výhodné pro Vás (finančně, dostupností apod.), ale pro ni. Je to těžké.
Když koně pozorujete, chovají se většinou jinak, takže je nejspíš při činu nenachytáte, abyste vykoumala, co to způsobuje (ale myslím si, že žádný spouštěč není - spíš si děvčata vybíjejí na nejslabší člence stáda "blbou náladu"). Z mé zkušenosti je to ve stádě horší s klisnami (i kvůli říjím, jsou nevyrovnané) než s valachy. Když uděláte čistě "klučičí" stádo (valaši, hřebci), tak přestože se zpočátku rvou opravdu jak koně, po čase toho nechají a jsou v pohodě. U "holek" tohle neplatí. A ve smíšeném stádě, kde jsou zároveň klisny a valaši (z nich někteří s hřebčím chováním) je to úplná tragédie - tam se to bude kopat pořád, hlavně valaši se budou prát o klisny, a kobyly pak mezi sebou (zvlášť při říji).
edwina

XXX.XXX.40.41
Jinak valach tu vaši klisnu proti ostatním klisnám bránit nebude, když je pak vrátíte dohromady. S tím nepočítejte. Valaši opravdu jen zřídkakdy jdou proti klisnám, natož těm dominantním... Ale pokud je necháte trvale rozdělené, je pravděpodobné, že úrazy ustanou. Také jde o celkové plochy výběhu, přístřešku apod. Že "má kam utéct", se může zdát vám, ale už ne té klisně. Třeba ji ty ostatní honí...