Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

luuu

6.10.2016 07:25
luuu

XXX.XXX.145.208

Dobrý den, mám dotaz. Muj poník má/měl rozsáhlou hnilobu z předchozí stáje. Na všech čtyřech, střelky měl měkké, na dotek bolestivé. Kovář říkal, jednou za 23 dny stříkat pederiprou. Nohy se moc nelepšili, tak jsem zavolala veta. Vet řekl, že už je to spíše rakovina a bude to chtít antibiotika. Řekla jsem ok, hlavně at to zmízí. Taky řekl at nohy stříkám poctivě každý den vyčistím, vytřu obvazem a nastříkám pořádně pederiprou.
Po cca 2-3 týdnech střelky pěkně tvrdnou, nesmrdí, maz už není, na dotek citlivá nejsou a řekla bych, že pomalu i zarůstají. Antibiotika nebyl schopný doted dovezt, když jsem mu volala, tak mi řekl, že ví no, že přijede a když jsem mu řekla, že se to lepší, jestli by se na to nemohl podívat, a že bychom antibiotika nedali, ale dál bych to léčila pederiprou, tak mi řekl, že to měl hnusné a že by atb dal ale že jako podívat se může no. Mám do koně cpát atb, ikdyž se evidentně kopyta hojí? S hnilobou a až tak rozsáhlou nemám zkušenosti, avšak mám z veta pocit, že mu jde jen o peníze. Kdyby to bylo tak akutní, tak snad přijede hned jak mu atb příjdou ne? Původní domluva byla, že atb objedná a pak mi je doveze. Jenže uběhly skoro 3 týdny a vet nikde... Opravdu jsem ted na vážkách, na jednu stranu nechci léčbu nějak zanedbat, ale na druhou stranu spát do koně atb za každou cenu taky nechci, nechci mu rozházet imunitu, ještě ted na podzim v takovém počasi..

6.10.2016 09:39
kallisto

XXX.XXX.157.94

Vyměnila bych veta...

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.10.2016 09:55
Uživatel s deaktivovaným účtem

Určite vymeniť doktora. Pederiprasprej sú tiež v podstate antibiotiká, určite by som tým neliečila dlhodobo. Obvykle zaberá najlepšie modrá skalica, myslím, že sa dá zohnať aj bežne v lekárni.

luuu

6.10.2016 11:00
luuu

XXX.XXX.145.208

Dneska by měl přijet, tak mu řeknu at nejezdí a zkusím zavolat jiného. Právě vím, že Pederipra je taky antibiotikum, ale ted to pomohlo z toho nejhoršího a pomalu zkusím přecházet na něco jiného např. tu skalici. A navíc mu přidávám do krmení MSM a zázvorový sirup na imunitu. Snad to bude lepší, opravdu se mi nechce do něj rvát ty atb a když jsem to řekla tomu vetovi, tak se pomalu naštval. A zase na druhou stranu nechci něco zanedbat..

7.10.2016 20:16
vet.

XXX.XXX.61.54

Pokud to správně chápu, tak to už 3. týden ošetřujete, čistíte a stříkáte Pederiprou a podle vašeho názoru je to lepší a po celou dobu vet nebyl schopen dojet, aby vám dal ATB, která jsou podle jeho názoru nutná. Asi bylo vhodné, aby se vet přijel podívat a přehodnotil svůj původní názor na nutnost celkově podávaných ATB, protože 3 týdny je dlouhá doba. Pokud není původní vet ochoten toto udělat a tlačí vás do ATB hlava nehlava, asi zavolat jiného na konzultaci. Trochu nechápu toho veta, který není sto 3 týdny povést ATB. Možná máte štěstí a zvládli jste to s Pederiprou, ale co kdyby ty ATB bývaly opravdu jedinou věcí, co mu mohla pomoct, za 3 týdny už by byl "bez nohy".

8.10.2016 07:41
makki

XXX.XXX.36.237

Mně se nejvíce osvědčil roztok betadiny.

luuu

10.10.2016 09:55
luuu

XXX.XXX.145.208

Vet nepřijel ani ten den a neozval se. Nožky jsou opravdu lepší, pravidelně čistím, suším, pederipru se snažím stříkat minimálně. Většinou, co mi bylo doporučováno např. dehet, sice střelky vysušil, ale úplně šíleně, až do rozpraskání a do těch škvírek se zas a opět dostala hniloba a mohli jsme začit odznova, Každopádně v zoufalosti a strachu už jsem pro jistotu volala veta, ale jak vidím, bylo to zbytečné.. Taky si právě myslím,. že kdyby to bylo tak akutní jak tvrdil, tak ATB už dáno dovezl a koník je má dávno v sobě. Bohužel tak není, tak bojujeme sami. Při zhoršení zavolám veta jiného.

Zaneta2

10.10.2016 10:03
Zaneta2

XXX.XXX.162.36

smajlík Nezačíná jméno veterináře na V? smajlík) Jinak moje top na hnilobu je ta fialová vodička od Mustadu (trush remedy?) teď už to ale dělá víc výrobců, malá lahvička modrofialový obsah, okolo 500, - to stojí.

12.10.2016 11:20
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

luuu napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz. Muj poník má/měl rozsáhlou hnilobu z předchozí stáje. Na všech čtyřech, střelky měl měkké, na dotek bolestivé. Kovář říkal, jednou za 23 dny stříkat pederiprou. Nohy se moc nelepšili, tak jsem zavolala veta. Vet řekl, že už je to spíše rakovina a bude to chtít antibiotika. Řekla jsem ok, hlavně at to zmízí. Taky řekl at nohy stříkám poctivě každý den vyčistím, vytřu obvazem a nastříkám pořádně pederiprou.
Po cca 2-3 týdnech střelky pěkně tvrdnou, nesmrdí, maz už není, na dotek citlivá nejsou a řekla bych, že pomalu i zarůstají. Antibiotika nebyl schopný doted dovezt, když jsem mu volala, tak mi řekl, že ví no, že přijede a když jsem mu řekla, že se to lepší, jestli by se na to nemohl podívat, a že bychom antibiotika nedali, ale dál bych to léčila pederiprou, tak mi řekl, že to měl hnusné a že by atb dal ale že jako podívat se může no. Mám do koně cpát atb, ikdyž se evidentně kopyta hojí? S hnilobou a až tak rozsáhlou nemám zkušenosti, avšak mám z veta pocit, že mu jde jen o peníze. Kdyby to bylo tak akutní, tak snad přijede hned jak mu atb příjdou ne? Původní domluva byla, že atb objedná a pak mi je doveze. Jenže uběhly skoro 3 týdny a vet nikde... Opravdu jsem ted na vážkách, na jednu stranu nechci léčbu nějak zanedbat, ale na druhou stranu spát do koně atb za každou cenu taky nechci, nechci mu rozházet imunitu, ještě ted na podzim v takovém počasi..

Moje kobyla měla problém s hnilobou, stále jsme něco zkoušeli-dehet, pederipru, skalici apod.Nic nepomohlo.Nakonec jsem se rozhodla změnit kováře.Kobyla je na boso,24/7.Našla jsem kluka, co strouhá Strasser metodou, vylíčila jsem mu, co je, co potřebuji a že si nevím rady co a jak, zda přijede a podívá se na ní.Přijel kouknul a začal strouhat, Pravidelně mi jezdí skoro dva roky.Kobyla od té doby, co se strouhá nejdéle každý pátý týden touto metodou nekulhá, nemá hnilobu a celkově i kopyta vypadají lépe.Jsem ráda, že jsem se rozhodla pro toho kluka, drží si sám kopyta, stojí to teda 800Kč, ale to, že má kobyla nohy jako ze škatulky je jeho zásluha a po hnilobě nikde ani památky.Na hnilobu žádný atb. nezabírají, veterinář, který se nechová zodpovědně a je mu jedno, že má dojet a zkontrolovat koně stojí za kulový, bych ho hned vyměnila.Rakovina kopyta je ošklivá věc a jak došel k názoru, že je to rakovina je mi s podivem.

12.10.2016 13:21
vet.

XXX.XXX.61.6

Rakovina má poměrně typický vzhled, takže se dá poznat snadno. Nicméně vzhledem k tomu, že se zadavatelce daří problém řešit "pouze" Pederiprou, tak vyvstává otázka, jestli to skutečně byla rakovina nebo jen hodně ošklivá hniloba. Nicméně máte pravdu, že kvalitní strouhání má často větší efekt než jakékoli stříkání a mazání a dehty apod...

12.10.2016 13:56
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

vet. napsal(a):
Rakovina má poměrně typický vzhled, takže se dá poznat snadno. Nicméně vzhledem k tomu, že se zadavatelce daří problém řešit "pouze" Pederiprou, tak vyvstává otázka, jestli to skutečně byla rakovina nebo jen hodně ošklivá hniloba. Nicméně máte pravdu, že kvalitní strouhání má často větší efekt než jakékoli stříkání a mazání a dehty apod...

Děkuji.

luuu

13.10.2016 13:45
luuu

XXX.XXX.145.208

No, střelky byly hodně jakoby, napité¨, když se řízlo kop.nožem, tak tekla krev, proto tvrdil, že je to rakovina. Ale žádné vyrůstky, jak bývaji u rakoviny (co jsem se teda divala a četla, jinak zkušenost nemám) tam nebyly. Ani nekulhal, ve výběhu si uměl zařádit. Ted je akorát problém, že u nás každý den prší a výběhy jsou opravdu mokré
Můžu se zeptat, odkud ten kopytář je? Co jsem hledala tady u nás v MS kraji, tak jsem nikoho schopného nenašla

13.10.2016 13:46
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

luuu napsal(a):
No, střelky byly hodně jakoby, napité¨, když se řízlo kop.nožem, tak tekla krev, proto tvrdil, že je to rakovina. Ale žádné vyrůstky, jak bývaji u rakoviny (co jsem se teda divala a četla, jinak zkušenost nemám) tam nebyly. Ani nekulhal, ve výběhu si uměl zařádit. Ted je akorát problém, že u nás každý den prší a výběhy jsou opravdu mokré
Můžu se zeptat, odkud ten kopytář je? Co jsem hledala tady u nás v MS kraji, tak jsem nikoho schopného nenašla

My jsme z oblasti Šumavy, ale mmnt zkusím se juknout a jít někoho z MS kraje.

13.10.2016 15:10
vet.

XXX.XXX.61.6

luuu napsal(a):

Rakovina kopyta vypadá tako: http://www.equipodiatry.com/canker1.htm
To, že teče krev, ještě nemusí znamenat rkovinu, stačí, aby byla hnilob rozsáhlá a hluboko blízko škáry.
V obtížných podmínkách (mokro), je potřeba dodržovat hygienu - tj. nevadí voda, ale vadí močůvka a hnůj. Takže čistit, udržovat výběhy/pastviny v čistotě, jen pokud by byla rohovina příliš rozmáčená, tak byste museli zajistit suchý prostor.
Ten mechanismus je takovýto: zdravé kopyto se nasaje vodou, při běžném pohybu můžou vzniknout praskli a trhliny v rohovině, pokud je čisto, nic se nestane. Pokud čisto není, dostanou se do prasklinek bakterie, které si tam hezky vegetují, protože v rohovině není vzduch a bakterie, které způsobují hnilobu, jsou anaerobní. A jak si tam ty bakterie žijí, rozežírají rohovinu víc a víc do hloubky. Takže udržovat čistotu, lze použít třeba i peroxid vodíku, stříkačkou se dostanete i do úzých hlubokých prostor, při kontaktu s kopytem dojde k reakci při které se uvolňuje hodně kyslíku - ten zabíjí hnilobné bakterie. Další účinný prostředek je modrá skalice (lze použít i v roztoku).

14.10.2016 21:17
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

luuu napsal(a):

Http://m.strasser.webnode.cz/news/kontakhttps://www.youtube.com/watch?v=9wswgMewckU&list=PLsZTk0ARUQ02hz1VAZfkqO1u9eBpyx9-Ety-na-kopytare-a-studenty/ tady je odkaz

Přidejte reakci

Přidat smajlík