lil

XXX.XXX.161.187
Jak moc může zhoršit koni artrozu pobyt v boxe? Většinou přes den výběh a přes noc bix, kdyz je škaredé počasí tak box. Nevím v jakém stádiu je artróza ale jedná se i výběžek v kyčelním kloubu.
lil
napsal(a):
Jak moc může zhoršit koni artrozu pobyt v boxe? Většinou přes den výběh a přes noc bix, kdyz je škaredé počasí tak box. Nevím v jakém stádiu je artróza ale jedná se i výběžek v kyčelním kloubu.
Ano, je to tak RTG kyšle u koně nejde udělat. Mě by zajímalo, jak dělal vet diagnostiku? Nemůže mít koník "jen" křížokyčelní luxaci? Ta vykazuje při klinickém vyšetřaní podobné příznaky.Viděl koně fyzioterapeut? Pokud jde o management artrotického koně, tak je ideální pohyb bez omezení tak jak si jej určí kůň, ale jsou i tací, kterým dělá špatně chlad a uvítají bandáže/deku/box. Je to dost individuální záležitost. Počítejte s tím, že po noci strávené v boxu bude rozbolavělý než se rozhýbe.
lil
napsal(a):
Na artrozu je nejlepší nechat koni možnost volného pohybu, tj.ne zavřít do boxu.
lil

XXX.XXX.161.187
Ma tam urcite i artrozu. Je to srarsi konik. V tomto pocasi je bohuzel pobyt ve vybehu omezeny ale hezke dny tam byva pres den a pres no c v boxe.2 x do roka dostává lepší kloubní doplňky a přes zimu MSM.
lil

XXX.XXX.161.187
Kolik to stojí a co v tom všechno je?
lil

XXX.XXX.161.187
Ano ale nez se budu ptat tak bych chtela mit trochu prehled.
lil

XXX.XXX.161.187
Aha tak to je bohuzel moc :/.
lil
napsal(a):
10 tisíc je moc?Bože já dala za tři hodiny práce vetovi 10 tisíc, když to tak vezmu, po tom co se nám kdysi přihodilo a vám to za rok přijde hodně?tuhle částku já ročně dávám za strouhání dvou koní, kteří jsou na hobby ježdění.Tohle nechápu, přece logicky uvažující člověk má rezervu finanční, kdyby něco náhodou.Ale to záleží na tom, jak moc si koně vážíme a neměříme to penězi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Otasek: Zalezi na konkretnim vetovi, jakou marzi si nahodi. U nas to treba picha za 6k.
Oťásek
napsal(a):
Bonharen: kůra 1x ročně / je to 6 injekcí do žíly vždy po týdnu/ u nás cena i s aplikací 3000, - Naší staré kobyle to opravdu pomáhá:) takže za 10 tis. si Váš veterinář pěkně namastí kapsu:)
Pak je ještě Tildren /nevím, zda se to přesně takhle píše/ a ten je dražší.
Tak to jste teda ze sakra levného kraje
Teď už se to zlevnilo, je to teď u nás tuším okolo 8 tis.
lil
napsal(a):
Co je moc?
834 Kč - to je cena měsíčních nákladů po rozpočítání (v té nejvyšší částce). Co je na tom moc? Za to, že dáte rozpočtením měsíčně 800 Kč za kůru, která je OPRAVDU účinná, k něčemu to je? Proto je lepší koupit vitamíny měsíčně, které vyjdou na cca 400 Kč (za rok to je 4.800 Kč), nic to koni nedá, jen to vyvolá placebo efekt?
Nebo, jak tady píše Cstmr za 6.000 Kč na rok (na měsíc 500 Kč)...

lil
napsal(a):
10.000 na rok je moc? To teda neviem, či bolo úplne rozumné kupovať si koňa...
Existujú aj iné prípravky na podobnej báze ako bonharen(Na báze kyseliny hyaluronovej). Napríklad bioveta vyrába hyaluronan, neviem aktuálnu cenu, ale v diskusii som našla cca 2.500kč. Tiež sa ale pichá do žily, čiže sa to predraží o návštevy veterinára a cestovné. Ale do tých 10.000 myslím rátala Polárka aj to.

Baarbora: Ten hyaluronan do zily, mate k tomu nejake blizsi info? Predstava "rozpichavat" kone denne (pokud nema zavedenou kanylu) me teda dost deprimuje. Jak dlouho se kura dela a ma stejnou ucinnost jako bonharen? Dekuji

Mám iba jednu skúsenosť, pichalo sa to kobyle v ustajnení. Nevybavujem si presne, ale asi sa to dávalo raz za týždeň, tuším 6 týždňov. Dojmy nejako neviem, dostávalo to v podstate zdravá kobyla iba ako prevenciu pred náročnou sezónou. A v podstate spokojnosť, odbehla celú sezónu bez zdravotných komplikácií.
Tu je detailnejší opis.
http://www.bioveta.sk/pripravky-1/veterinarne-pripravky/hyaluronan-bioveta-10-mg-ml-injekcny-roztok.html.
napsal(a):
Baarbora: Ten hyaluronan do zily, mate k tomu nejake blizsi info? Predstava "rozpichavat" kone denne (pokud nema zavedenou kanylu) me teda dost deprimuje. Jak dlouho se kura dela a ma stejnou ucinnost jako bonharen? Dekuji
Vesměs se hyaluronáty aplikují 1x týdně, celkem 6 dávek, žíly se střídají. Takže to vychází 3x vpravo,3 vlevo, na každé straně po měsíci. Pro tu žílu je to daleko méně traumatizující než zavedení kanyly, která tam zůstává několik dní.
lil

XXX.XXX.161.187
Mluvila jsem o tom s veterinářem a říkal, že u starého koně s výrůstkem to nebude mít účinek. A navíc ten můj je na jehly jak na bič. Uvidím zkusím to prokonzultovat s jinými veterináři, ale chtěla jsem spíše znát názor na to jak moc takovému koni uškodí pobyt v boxe.
lil
napsal(a):
Záleží také, na co staříka chcete používat.
Myslím, že nocí v boxu na měkkém podkladu, kde má od země teplo, pokud si lehá, nemůžete artrotikovi uškodit.Ale zas počítejte, že mu bude déle trvat, než se rozhýbe.
Snažila bych se zavírat opravdu jen na noc a každý den aby měl možnost i chození po výběhu.
lil

XXX.XXX.161.187
Ano ale v tomto bahnitem pořád pršícím počasí to moc nejde bohuzel :(.
Nepíšete kolik je koníkovi let a na co ho chcete využívat...
Starší kůň s artrózou možnost pobytu v boxe jistě ocení. V klidu si lehne do suchého...
I ten celý den v boxe občas vydrží...
Pokud nemůže do výběhu, vzala bych ho aspoň na procházku, ať už na ruce nebo pod sedlo.
Podávejte koníkovi MSM, artrózu to nevyřeší, ale usnadní to pohyb a odstraní ztuhlost..
A zase tak draho to nevyjde.
lil
napsal(a):
Ano ale v tomto bahnitem pořád pršícím počasí to moc nejde bohuzel :(.
Podle většiny přispěvatelů, co se vám snažíme poradit by byl ideální nastlaný box s padockem, kde by si kůň svůj pohyb řídil sám.Chápu, těžko zařídíte koni ideál, obzvláště máte li ho v nájemním ustájení.
Nechcete píchat Bonharen, dobrá.
Když do výběhu denně nemůže a být zavřený mu dobře nedělá.Berte ho tedy na vycházky, na ruce, nebo lehce pod sedlo.Podle toho, jak na tom zrovna bude.To by snad šlo, ne?
lil

XXX.XXX.161.187
O bonharenu uvažuju. Ano snažím se zařídit co nejvíce přiměřeného pohybu, ale toto počasí je za trest.
Je celkem běžný podzim, řekla bych ještě dost slušný.
Jestli máte problém chodit koně venčit už teď, co pak budete dělat, až bude opravdu hnusně?Ono i se psem musíte chodit, když je hnusně.Možná, bez urážky, zkuste zauvažovat nad rybičkami.
Nebo změnit ustájení, aby tam měli výběhy natolik slušné, že do nich koně pouští i když zrovna prší.
lil

XXX.XXX.161.187
Já jsem zastánce toho pouštět koně každý den a bojuju za to, ale je peoblém v majiteli stáje. Teď ho přestěhovat bohuzel nemuzu. Kdyz neni cely den venku tak je vetsinou aspin 4 hodiny ale myslim si ze je to proste malo.
lil
napsal(a):
Mluvila jsem o tom s veterinářem a říkal, že u starého koně s výrůstkem to nebude mít účinek. A navíc ten můj je na jehly jak na bič. Uvidím zkusím to prokonzultovat s jinými veterináři, ale chtěla jsem spíše znát názor na to jak moc takovému koni uškodí pobyt v boxe.
Nepíšete, jak je kůň starý, ale my to pícháme především starším koním.
lil

XXX.XXX.114.174
20 let.
lil
napsal(a):
Já jsem zastánce toho pouštět koně každý den a bojuju za to, ale je peoblém v majiteli stáje. Teď ho přestěhovat bohuzel nemuzu. Kdyz neni cely den venku tak je vetsinou aspin 4 hodiny ale myslim si ze je to proste malo.
Mám tu také staříky.Na noc box, přes den jsou venku.
Kolikrát, když je hnusně vítr a déšť, jak jsou rádi spíš doma.Samozřejmě pokud jdou pod sedlo, jdeme patřičnou dobu, někdy celou vycházku, v kroku a v klidu, aby se uvolnili.Ale vy po tom svém také nechcete okamžité výkony, ne?
Pokud ve stávajícím ustájení jinak prospívá, jen mu prostě trvá, než se rozhýbe, nechala bych to tak.Když budete vědět, že byl ve výběhu minimálně, dojedete ho vyvenčit sama.MSM nebo podobné doplňky bych dávala.
Může se stát, že ho přestěhujete někam, kde bude sice venku.Ale zase nedostane nažrat, bude v zimě, bahně a bez žrádla pořád.Což by asi ocenil ještě méně.
lil

XXX.XXX.161.187
Ne vykony po nem nechci :) ale dekuju za rady :).