Asi bych si potřebovala vyslechnout názor koňáků, jak by jste si poradili s mojí situací.
Mám doma tři koníky, starší kobylku, její 4 měsíční hříbě a valáška ČT. Kobylku jsem si brala před rokem domů z ustájení a k ní jsem pořídila valáška, mít koníky doma byl můj sen, poté jsem zjistila, že mám březí kobylku a narodila se ji kobylka. Ani jsem nepřemýšlela o prodeji ani jednoho z nich, ale teď se naprosto změnila rodinná, finanční situace a zdraví mladší dcerky a najednou jsem se dostala do stavu, že mám pocit, že to vůbec nezvládám. Nemám na koníky vůbec čas, starší kobylka je snad i spokojená :), ale 9 letý valášek mi přijde, že se trápí, když mu nevěnuji pozornost a nic nedělá. Samozřejmě je o ně postaráno, co se týče žrádla a základních potřeb, mají tři hektary pastvinu, takže i ten pohyb nějaký mají. Ale teď u mě převládá pocit, že by se u někoho jiného mohl mít valášek lépe, když by se mu někdo věnoval, miluje práci a lidskou společnost a mě by to také usnadnilo nynější situaci, ale zase mám strach, aby si ještě nepohoršil. Mám zatnout zuby a nějak to všechno zvládnout? Ach jo :(
Mám je všechny hodně ráda a oba koně jsem kupovala s tím, že u mě i dožijí, ale teď mám pocit, že tři koně jsou už nad mé síly. Dostal jste se někdo do podobné situace? Nebo jak by jste ji řešili?
Osobně bych jako první prodala hříbě. Teď se možná jeví jako nejmenší zátěž, ale za pár měsíců bude potřebovat daleko větší péči případně finance na placení hříbárny, za pár let zase spousty času s remontou...
A na valacha (předpokládám, že máte koně doma ve složení 3 kusy a ne někde ustájené) bych se snažila sehnat jezdce, případně zkusila poloviční pronájem. Pokud jsou ustájení a nemusíte řešit, že kobyla by zůstala sama, prodala bych i valacha.
Ovšem to je pohled pouze můj, kdy pro mě je dítě a rodina důležitější. V tomto případě bych se nesnažila o kompromis, protože by to odskákal jak valach, tak i dcerka.
Chápu, že koně máte ráda.Ale rodina a děti jsou určitě přednější.
A vy navíc si můžete nějaké koně nechat, což je veliké plus.
Nejste v takové krizi, abyste byla nucena poslat do světa staříka, kterého si léta držíte v nájemní maštali.U kterého je jasné, že se do lepšího nedostane, a vy z něj potřebný zisk také mít nebudete.
Myslím, že jste dobře zhodnotila, že nejprodejnější je valach.Za hříbě byste nic moc nedostala, obzvlášť je li to náhodná sprsklina nevíte čeho.O kobyle podrobnosti nepíšete.Ale pokud se vaše situace zlepší, vy můžete znovu připustit.A budete mít další koně doma.
Nevyčítejte si nic.V životě prostě jsou situace, které se stanou a musíte je nějak vyřešit.Čím jsem starší, tak věřím na "nikdy neříkej nikdy".
Děkuji za reakce, kobylka je starší, která si toho zažila už dost a ta by změnu nesla dost špatně. Hříbě je zatím pod ni a je to bohužel bezpapírák i když čistý paint, ale to vím jenom já, hřebec neměl licenci, na farmě byl jediný hřebec, tak předpokládám, že to byl on. On ni mám asi větší strach, že nevím jak by dopadla. A valášek je takový zlatíčko, dobře přeježděný, spolupracující, na něm je vidět, že ho každá práce, každý kontakt baví, kdyby měl jednu majitelku, která by se mu věnovala, tak by byl spokojenější než u mě. Na ty moje couračky je ho i škoda, takže mám pocit, že jemu bych tím prodejem mohla zajistit i lepší život, ale co když ne :(.
Asi to moc řeším a prožívám, ale vážně by mě nikdy nenapadlo, že budu nad tímhle přemýšlet. Každý zvíře, co jsem si pořizovala, tak bylo po pečlivém zvážení a nikdy jsem žádné zvíře nedala pryč. Ale teď mi asi zbývá jenom pečlivě vybrat budoucí majitele a doufat, že dělám dobře. Ještě jednou děkuji za podporu :).
edwina

XXX.XXX.40.41
Asi na to budu mít trochu jiný názor, ale nenechávala bych doma jen klisnu s hříbětem. pro hříbě není vhodné odchovávat jej pouze s matkou. Neproběhne socializace. Prodala bych hříbě a dala mu šanci vyrůstat ve stádě s vrstevníky.
danluci
napsal(a):
Děkuji za reakce, kobylka je starší, která si toho zažila už dost a ta by změnu nesla dost špatně. Hříbě je zatím pod ni a je to bohužel bezpapírák i když čistý paint, ale to vím jenom já, hřebec neměl licenci, na farmě byl jediný hřebec, tak předpokládám, že to byl on. On ni mám asi větší strach, že nevím jak by dopadla. A valášek je takový zlatíčko, dobře přeježděný, spolupracující, na něm je vidět, že ho každá práce, každý kontakt baví, kdyby měl jednu majitelku, která by se mu věnovala, tak by byl spokojenější než u mě. Na ty moje couračky je ho i škoda, takže mám pocit, že jemu bych tím prodejem mohla zajistit i lepší život, ale co když ne :(.
Poslala jsem vám zprávu.
Jestli zas tak moc peněz nepotřebujete, pošlete do světa hříbě.Třeba ho ten někdo hodí na dvorek ke svému poníkovi.Ale vy budete mít lepší pocit, že asociálně nevyrůstá samo, jen s matkou
Pokud prodáte, nepátrejte po ničem...
Spolehlivý jezdec, který by opravdu dlouhodobě pomáhal, pravidelně přispíval, koně nekazil a docházel dle dohody? To je ta největší utopie...
edwina

XXX.XXX.40.41
Hříbě vyrostlé jen s matkou může být psychicky vážně narušené. Věřte mi, o jednu takovou dvojici matka-dcera jsem se starala a nebylo to pěkné (dcera byla veliká závislačka, na samostatné ježdění nepoužitelná, na lidi útočná, kopala - bylo z toho pár vážných úrazů). Takže, pokud klisničku chcete jako náhradu, odložte starší klisnu "na důchod" (jezdit na ní přece nemusíte, když nestíháte, však se nic nestane, když se bude jen pást), jezděte prozatím na valachovi a hříbě pošlete po odstavu socializovat do stáda (aspoň na rok či dva). Bohatě se vám to vyplatí.
Asi to není o tom, že bych je neuživila, jenom se toho semlelo strašně moc najednou. Manžel měl v létě nehodu, takže dva měsíce bez práce a finančně je to hodně znát, já jsem musela změnit práci a časově jsem ráda, že zvládám děti. Čtyřletou dcerku čeká za měsíc operace a nevíme co jak bude.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ještě se přidám já:
věřte svému srdci. Jsou prostě chvíle, kdy člověk musí odsunout něco na vedlejší kolej. Koně můžou být náš život, ale zdraví rodiny je přednější. V neprospěch hraje to, že koní je obecně moc a třeba do bezplatného pronájmu se už dávají špatně, aby člověk věděl, kam koníka dává každopádně já mám za sebou (ikdyž ne tak vážné') rozhodnutí, kdy jsem se dlouho trápila se svou kobylkou, kterou jsem si vychovala od mlada, ale měla jsem pocit, že nám to neklape a nakonec jsem jí po dvou letech oboustranného - řekla bych i - trápení, sehnala náramný domov a všichni zúčastnění jsme maximálně spokojeni.
Takže se nebojte koníka, kterého vyberete pro prodej, prostě nabídnout. Je možné, že se dostane do dobrých rukou a bude se mít velmi dobře. Za mě: zkusila bych sehnat někoho pro valáška a prodala hříbě. A netřeba používat slovní spojení "sobecká představa" při přemýšlení o budoucnosti. Je přeci logické, že až jednou kobylka jezdecky doslouží, budete nejspíš chtít na něčem dál jezdit, tedy vychovat si na svojí kobyle hříbě dle svého ideálu je to nejlepší, co si člvoěk může dopřát, pokud se mu s tím chce dělat a čekat.
Každopádně i já přeji hodně štěstí v této nelehké situaci. Oni Vám "shora" napoví - až bude ten správný čas, tak se nějaký kupec / zájemce ukáže
edwina

XXX.XXX.40.41
danluci
napsal(a):
Ale asi zkusíme tohle šílený období nějak zvládnout v plném počtu, dcerka pláče, že malou neprodame, ale zase nechci ji zkazit. Hezký večer všem.
Držím palce a také si myslím, že tohle bude správné řešení. Nechejte si je prozatím všechny, když máte prostornou pastvinu a čím krmit, starší klisně dejte volno, aby se mohla věnovat mateřským povinnostem, a jezděte jen na valachovi. Mladé určitě neuškodí, když zůstane s mámou co nejdéle, nejsem zastánkyní časných odstavů, natož u klisničky, kdy k tomu není důvod... Počkejte do jara a uvidíte co a jak. Ono se to leckdy vyřeší samo. Jinak já jsem také neprodala u nás narozené hříbě, protože ho moje děti milovaly a brečely, šlo na hříbárnu do stáda (byl to hřebeček), a když se nám jako 3letý valach vrátil domů, děti ho pořád zbožňují. Takže bych to nebrala úplně na lehkou váhu. Když se dceři kobylka líbí, možná to bude jednou její kůň .
edwina
napsal(a):
Hříbě vyrostlé jen s matkou může být psychicky vážně narušené. Věřte mi, o jednu takovou dvojici matka-dcera jsem se starala a nebylo to pěkné (dcera byla veliká závislačka, na samostatné ježdění nepoužitelná, na lidi útočná, kopala - bylo z toho pár vážných úrazů). Takže, pokud klisničku chcete jako náhradu, odložte starší klisnu "na důchod" (jezdit na ní přece nemusíte, když nestíháte, však se nic nestane, když se bude jen pást), jezděte prozatím na valachovi a hříbě pošlete po odstavu socializovat do stáda (aspoň na rok či dva). Bohatě se vám to vyplatí.
Naprosto souhlasím - také jsem 2x zažila koně vychované jen s matkou, a oba to byli blázni, jeden z nich dokonce skončil na jatkách, když se prošel po děvčeti, které si šlo do výběhu pro jiného koně. Hříbata by měla projít odstavem a socializací ve stádě, jinak máte vysokou pravděpodobnost, že si vychováte koně se kterým nebude lehké pořízení.
Toho jsem se také bála. Když jsem kobylku chtěla z ustájení domů, tak mi všichni ze stáje (tím nemyslím děti, ale i majitele ranče) radili, ať si ji připustím a před porodem ji vezmu domů a budu mít kobylku s hříbětem. Ale to jsem měla jasno, že kobylku s hříbětem nechci samotnou a i jsem se bála všeho kolem, tak jsem koupila valáška i pro manžela, že budeme jezdit spolu nebo s kamarádkou, ale realita je jiná. Pak jsem zjistila, že kobylka je březí. Tak fajn, asi to tak mělo být :). Plán byl, že na jaře malou kobylku odstavím a šoupnu na pastviny. A starší kobylka zůstane zatím s valáškem. Jenže teď se to tak zkomplikovalo, tři koně v téhle situaci jsou prostě na mě moc. Chtěla bych courat po lesích jenom se svoji kobylkou a hříbětem, ale teď vím, že když je volná chvilka musím vzít valáška, protože on tu práci vyžaduje a těší se na ni, on je zlatý, ale tak nějak jsme k sobě nepřirostli a teď když bych situaci měla nějak řešit, tak prodat jeho je pro mě nejmenší zlo. A kdokoli si na něj sedne, tak je z něj nadšený, on je neskutečně snaživý a takový jednoduchý na ježdění, až je mi to vůči němu líto, že já to mám spíš jako povinnost ho jít odjezdit.
Ale s malou kobylkou to ještě promyslím, z více stran (od kováře, veterináře) my všichni říkají, že to moc řeším, že paintové jsou kliďasové a ona je extrémně hodná, že u ní by neměly hrozit nějaké vylomeniny a já budu mít po starostech a klid, ale kdo ví...
edwina

XXX.XXX.40.41
Já vás naprosto chápu. Spíš si rozmyslete, co přesně vám vadí: Nemáte čas jezdit dva koně? (To přece nemusíte, není nikde dáno, že je vaší povinností vzít koně několikrát týdně pod sedlo. Pohyb mají na pastvině.) Nemáte chuť pracovat s valachem, i když je jednoduchý na ježdění a milý? Kupovala jste ho pro manžela, ale on nejezdí, a nemáte tudíž pro druhého koně využití? Nemáte čas a energii kvůli práci kolem vlastní stáje, domácnosti a dětem jít ještě jezdit?
Podle toho se odvíjí řešení. Z hlediska pohody koní je to ideální tak, jak nastiňujete v posledním příspěvku - malou poslat zjara na hříbárnu do stáda, valacha s klisnou si nechat doma, případně sehnat někoho na ježdění, kdo vám vypomůže s prací okolo a bude vám dělat společnost na vyjížďkách (třeba nějaká ta kamarádka - valach je jednoduchý, ujezdí ho kdokoli). Cokoli jiného je kompromis. Když necháte doma klisnu s hříbětem, trpí tím hříbě, ošidíte ho o dětství ve stádě, nedostane příležitost se socializovat. On ani ten jeden valach navíc není žádná skvělá varianta. Já bych do toho nešla, pořád je to na stádo příliš malé a hrozí poruchy chování (valach bude podřízený pod starou klisnou, hříbě nesrovná, protože ho matka bude chránit, klisnička vám může přerůst přes hlavu a začít se poměřovat s lidmi), ale možná by to spravilo pár měsíců přes pastevní sezónu někde v okolí ve velkém stádě (hříbárny většinou nestojí majlant, zvlášť na jaře a v létě, když se koně pasou...). Pro vás by možná bylo v současné situaci nejvhodnější prodat valacha a obě klisny někde ustájit ve stádě (tedy asi už ne na ranči, odkud se vám vrátila kobyla nezáměrně březí), případně si nechat jen starou klisnu, k níž máte citový vztah, a prodat i hříbě. pro dceru třeba budete za pár let potřebovat poníka, možná by šlo pořídit jako společníka ke staré klisně spíše jeho?
Radimka

XXX.XXX.48.6
Danluci, píšete: "on je zlatý, ale tak nějak jsme k sobě nepřirostli"
a z toho bych být Vámi asi vycházela.
Opravdu oceňuju, že na rozdíl od mnohých se snažíte situaci řešit nejen srdcem ale i rozumem, ale tady bych být Vámi ten hlas srdce upřednostnila, protože podle toho jak valáška popisujete má velkou šanci dostat se k někomu pro koho bude životním koněm a bude se mít dobře (samozřejmě že to není jistota, ta ale není nikdy).
Ale souhlasím s ostatními, že mít pak jen klisnu a hříbě spolu není ideální.
Zkuste se poptat po známých jestli někdo nezná třeba nějakou maminku na mateřské dovolené, která dřív jezdila a teď už má "plné zuby sezení doma s děckem". K nám do stáje takhle začala jedna docházet a během roku je vlastně jediná, kdo koně jezdí. Chová se k nim jak k vlastním, od té doby, co tam je, všichni prospívají. Plně respektuje majitele... Nebo prostě nějakého podobného člověka bez jezdeckých ambicí, který bude spokojený, když si bude moc na klidném koni párkrát týdně vyčistit hlavu.
edwina
napsal(a):
Já vás naprosto chápu. Spíš si rozmyslete, co přesně vám vadí: Nemáte čas jezdit dva koně? (To přece nemusíte, není nikde dáno, že je vaší povinností vzít koně několikrát týdně pod sedlo. Pohyb mají na pastvině.) Nemáte chuť pracovat s valachem, i když je jednoduchý na ježdění a milý? Kupovala jste ho pro manžela, ale on nejezdí, a nemáte tudíž pro druhého koně využití? Nemáte čas a energii kvůli práci kolem vlastní stáje, domácnosti a dětem jít ještě jezdit?
Podle toho se odvíjí řešení. Z hlediska pohody koní je to ideální tak, jak nastiňujete v posledním příspěvku - malou poslat zjara na hříbárnu do stáda, valacha s klisnou si nechat doma, případně sehnat někoho na ježdění, kdo vám vypomůže s prací okolo a bude vám dělat společnost na vyjížďkách (třeba nějaká ta kamarádka - valach je jednoduchý, ujezdí ho kdokoli). Cokoli jiného je kompromis. Když necháte doma klisnu s hříbětem, trpí tím hříbě, ošidíte ho o dětství ve stádě, nedostane příležitost se socializovat. On ani ten jeden valach navíc není žádná skvělá varianta. Já bych do toho nešla, pořád je to na stádo příliš malé a hrozí poruchy chování (valach bude podřízený pod starou klisnou, hříbě nesrovná, protože ho matka bude chránit, klisnička vám může přerůst přes hlavu a začít se poměřovat s lidmi), ale možná by to spravilo pár měsíců přes pastevní sezónu někde v okolí ve velkém stádě (hříbárny většinou nestojí majlant, zvlášť na jaře a v létě, když se koně pasou...). Pro vás by možná bylo v současné situaci nejvhodnější prodat valacha a obě klisny někde ustájit ve stádě (tedy asi už ne na ranči, odkud se vám vrátila kobyla nezáměrně březí), případně si nechat jen starou klisnu, k níž máte citový vztah, a prodat i hříbě. pro dceru třeba budete za pár let potřebovat poníka, možná by šlo pořídit jako společníka ke staré klisně spíše jeho?
Jo, někdo na ježdění za pomoc by byl ideální, ale už jsem zkoušela dvakrát a asi jsem neměla štěstí a byla to víc starost než pomoc.
Tím, že teď mám starosti s dcerkou a finanční rezerva se také ztenčila, tak jsem odsunula koně až někam dál a uvědomila si, že mě 2 koníci stačí (3 bych si sama nepořídila) a měla jsem pocit, že by spousta věcí byla jednoduší, ale kobylky nedám a chci jím zároveň zachovat nějakou pohodu, takže nejspíš zůstanou v téhle sestavě. Jinak valach je vůdce, který si nenechá nic líbit a kobylku si krásně usměrní, ale zároveň nikoho nešikanuje, takže sice je to mini stádečko, ale hezky fungují.
Možná mě zbytečně děsí prodej kobylky, ale ono není zase tolik majitelů, kteří bezpapírovému hříběti dají, co potřebuje. Z vlastního okolí znám, ono ne pro všechny koňáky, hlavně starší ročníky, není samozřejmost mít koně aspoň po dvou.