gesida

XXX.XXX.228.7
Dobrý den,
mám koně venku s přístřeškem (nonstop seno). bylo nejprve teplo, pak náhlé ochlazení a prudký déšť s větrem. druhý den ráno jedna z klisen jako kdyby měla plný nos - nekašlala, jen tak frkala, jako když má něco v nose. nijak nekašlala, nijak nedýchala břichem, nic. rozplynula se mlha, kobča se proběhla, zacválala a frkání bylo pryč. jenže teď se to pořád vrací. je pořád mlhavo, poprchává a ona takhle "dýchá". a vždycky stačí rychlejší tempo, trochu klusat, cválat, a je po problému. ale jen na chvíli - pak se zase pase, popochází, je v klidu a zase se to vrátí. snad jednou dokonce jsem zahlédla i bílý výtok z nosu (jen trochu, jako zamazaná nosní dírka zevnitř, ale i tak). z toho mám strach. je to teď asi týden. mám volat doktora?
když je hezky, dýchá neslyšitelně, žádná rýma.
hledala jsem na toto téma na ifauně i na google a nenašla nic relevantního. snad jen něco se zubama? kobylka nekašle, je normálně veselá, nic na ní nepozoruju. krom sena přikrmuju, má hustou srst, zima by jí být neměla. je u nás teprve chvíli, takže nevím, zda měla problémy i v minulosti.
děkuji za rady!
gesida

XXX.XXX.228.7
Tak ještě jsem našla, že by to mohl být nosní stridor, každopádně dnes volám doktora.