Desinfekce střelkové rýhy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.11.2016 21:15
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Ahoj,
chtěla bych se zeptat, čím vydezinfikovat hluboké střelkové rýhy. Dehet se tam špatně dostává, jde mi i o drobné vysušení. Hniloba to ještě není, ale myslím, že za chvilku propukne. Zároveň má kůň i "díry" v oblasti bílé čáry, které čistíme a dehtujeme. Kovář jezdí, ale zatím tedy s danou situací moc nezatočil.
Přemýšlím, jak dostat do té hloubky nějaký prostředek. Stačila by skalice, roztok hypermanganu? Co z "domácí lékárny" používáte? Nerada bych tedy kopyta přesušila, dívala jsem se na nějaké přípravky na Equiservisu a stejně mi to přijde jako skalice nebo hypermangan - akorát v hezké lahvičce.
Ještě mne napadá - máme v ordinaci na desinfekci kůže Cutasept - je na bakterie, plísně, TBC apod. - šel by použít ten, nebo je to blbý nápad?

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.11.2016 21:21

Ahoj Dotaz :)
Netřeba na toto pouštět moc z peněženky. Jak říkáš dobře: postačí roztok skalice nebo hypermanganu. Přesušit se to nejspíš dá pouze velmi silnou koncentrací s velmi častým používáním. Na koncentraci se nejlíp zeptej v lékárně, až budeš nakupovat.
Při aplikaci, pokud nebudeš dělat "koupele" se stáním v lavorkách, by se možná dala použít malá injekční stříkačka (bez jehly!) pro aplikaci do hloubky a záhybů.

3.11.2016 21:47
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Ahoj :),
my jsme kdysi skalici jen "drobili" do střelky, ale ucpávali jsme to gázou. Nechci nějak ustajovatelku zatěžovat denním vyndaváním gázy, proto uvažuju o roztoku, ale zároveň si říkám, jestli to nezhorším, když tam naleju moc slabý vodný roztok. Ten hypermangan doma mám, vím, že na kůži to má být jemně růžové, ale do kopyta netuším, jakou koncentraci zvolit.

Hledala jsem nějaké informace, ale jsem z toho zmatená. Prý dehet do téhle lokalizace ne, skalice že moc suší, jodové preparáty také ne. Co článek, to jiný názor.

Jinak kůň to má na všech čtyřech, sice o kopytech vím velké nic, ale přijde mi, že když má hluboké střelkové rýhy na všech nohách - nebude mít nějak těsné patky? I okolo střelu mi přijde, že ty rýhy jsou o dost hlubší, než bývaly.

4.11.2016 07:17
vattunka

XXX.XXX.129.153

Vložte fotky, je jen možné, že máte zanedbaná, nebo špatně udržovaná kopyta, pak stačí kopyta správně upravit, rýhy se tím zmenší, otevřou a většinou se problém vyřeší sám, neberte to zle, jen dneska je každý podkovář, co člověk pak vidí, by brečel...smajlík
Pokud má i díry v bílé čáře, opravdu bych se k tomu přikláněla, že je kopyto přerostlé a špatně udržované.

4.11.2016 07:20

Tak si vyčíhej vašeho kováře a prober to s ním - přeci on nejlíp musí vědět, jak se vyvíjejí jeho kopyta a doporučit nějakou léčbu na míru.

Jinak - jj, co člověk, to názor. Taky se mi potkávají protichůdná doporučení od vetů a pak je člověk zase na začátku... zohlednit názor kováře a pak holt vyzkoušet, co bude fungovat. Jestli máš pocit, že je to špatný a horší se to, tak je tak jako tak třeba s tím něco dělat.
Nevím, proč by se neměl používat dehet. Treba existuje sprej Cubatol - s dehtem - právě pro léčbu lehkých počátků hnilob a jako prevence. Ten by mohl být dobrý. Ale je třeba, aby se vyřezalo to, co je navíc a mohly ty účinné léky ke zdroji problému..
Neměnili jste kováře? Že se stav zhoršuje... tohle je zrovna věc, která se dá docela dobře řešit správným trimem myslím..

4.11.2016 07:21

Haha, Veru byla rychlejší :).

4.11.2016 08:16
konarka13

XXX.XXX.228.22

Máme podobný problém, kovář mi doporučil toto, ještě to vyzkoušené nemám, teprve jsem to našla http://www.vetvlcek.cz/obchod/produkt/chinoseptan-pudr-ve-spreji-200ml-2/.

4.11.2016 08:25
kallisto

XXX.XXX.157.94

Já koupila toto na doporučení kováře:
http://www.obluk.cz/zbozi.php?skid=147&zbid=55888

Má to uzoučkou hubičku takže kápneš pěkně kapičku i do hlubší rýhy. Pak doporučuju nakapat na kousek gázy a natlačit to kopyťákem do střelkové rýhy, tam to vydrží i pár dní.

Stejně se dá použít i obyč betadina. Sprej, injekční stříkačkou, nebo na gázu.

4.11.2016 09:36
makki

XXX.XXX.36.237

Já používám roztok betadiny. Do malé petlahve s tou savičkou, či jak se tomu říká. Vyškrábu, zbytek vydloubu prstem, stříknu do rýhy a pravidelně 3x týdně opakuju.

4.11.2016 10:12
vet.

XXX.XXX.201.101

Hluboké střelkové rýhy vždy znamenají nějaký stupeň deformace nebo "přerostení" kopyta. Zdravé nedeformované kopyto správné délky bude mít střelkové rýhy mělké a široké. Jako první pomoc bych zvolila roztok modré skalice nebo středně fialový roztok hypermanganu, z dražších přípravků (použití spíš na hnilobu než jako prevence) mám dobrou zkušenost s Thrush-Busterem, ale nevím, jestli je ještě k sehnání, jako náhrada lze použít http://www.propodkovare.cz/desinfekce-strelky-carre-59ml/pid-1003
Určitě byste měla probrat se svým kovářem změnu ve způsobu nebo frekvenci strouhání nebo kování (nevím, jestli je naboso nebo ne).
Pokud byste chtěla konkrétnější názor na kopyta, tak nafoťte a dejte na fórum, podívám se na ně.

4.11.2016 10:55
makki

XXX.XXX.36.237

Nejsem zadavatel dotazu, ale jedná se o tento případ?

4.11.2016 18:25
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

makki napsal(a):
Nejsem zadavatel dotazu, ale jedná se o tento případ?

Jediná slušná reakce, No nazdar"

Přidejte reakci

Přidat smajlík