Trénink policejních koní

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.11.2016 20:04

Máte někdo zkušenosti s tím, jak jsou vybíráni a trénováni policejní koně? Ptám se ze zájmu - mám zkušenost s koňmi, kteří se dokážou leknout vrat, které vidí každý den, a co se týče těch otrlejších, tak ani ti nezůstanou úplně v klidu, když před nimi vyběhne třeba srnka, a ještě hůř, třeba čtyřkolka... a pak vidíte, jak v nejhustším chumlu lidí, aut a zvuků jde klidně policajt na koni. Jak to dělají?

4.11.2016 23:43

Jakozto majitelka vyslouzileho policejniho hrebce musim rict, ze spis pracuji se strachem kone. Vetsinou ma vetsi strach z vyprasku nez z dane veci, takze jde radsi do akce, nez by ten nahore byl surovy. Netvrdim, ze je to tak vsude, ale znam par takovych expertu, kteri na ruzne akce policejnich koni zacnou trenovat dva dny predem (napr ze dne na den se zavrit s konem do haly a poustet tam petardy).
A pokud vim, zadne zvlastni schopnosti od nich neocekavaji. Vybiraji se dobre staveni sebevedomi kone, protoze trasoritky by znamenaly vic prace s treninkem.
Mimochodem, muj dedek je schopny venku mit hysterak z baliku senaze, ktery zere kone a vcera tam urcite jeste nebyl, nebo z tycky uprostred louky, ktera je domovem zlych duchu. Co mu nemuzu uprit je ledovy klid v provozu, muze kolem nej projet kamion a s nim to nehne, tak samo pri strelbe myslivcu, pri petardach. Ale stejne bych ho nedala, je to muj milovany konik :).

5.11.2016 02:30
lenacia

XXX.XXX.205.245

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Máte někdo zkušenosti s tím, jak jsou vybíráni a trénováni policejní koně? Ptám se ze zájmu - mám zkušenost s koňmi, kteří se dokážou leknout vrat, které vidí každý den, a co se týče těch otrlejších, tak ani ti nezůstanou úplně v klidu, když před nimi vyběhne třeba srnka, a ještě hůř, třeba čtyřkolka... a pak vidíte, jak v nejhustším chumlu lidí, aut a zvuků jde klidně policajt na koni. Jak to dělají?

Není to sice z českého prostředí, ale myslím, že to bude podobné
https://www.youtube.com/watch?v=phXXvbSLidU.

5.11.2016 13:09
jazzinka

XXX.XXX.107.28

Nemyslím, že by šlo koně "domlátit" ke klidu.. A co tedy znám jedno jízdního policajta, tak mi ke koním nijak tvrdý nepřijde (jo, většina chlapů jezdí silověji ne ženy, ale tenhle se od normálních parkurových jezdců nijak neliší). Pochybuju, že by své koně trénoval jinak než ty pracovní, kdyby to takhle fungovalo.
Tipuji to spíš v prvé řadě na výběr mohutných flegmatických koní hned od začátku a pak na postupné seznamování se vším možným, jak je vidět na videu. Taky se myslím dost využívá výcviku v těsné skupině se zkušenými koňmi, kdy mladý kůň jde uvnitř a pokud možno v tempu, aby neměl moc času a prostoru na vymýšlení kravin.

5.11.2016 17:13

Řekla bych, že je to prvotním výběrem psychicky odolnějších jedinců a pak tím, že na rozdíl od průměrného jezdce si v policejním výcviku udělají moře času jen na to, aby koně zvykli na každou strašidelnou věc, která jim přijde pod ruku. Kdyby před koněm srnka vyskočila každý den, sedm dní v týdnu, dvacetkrát nebo třicetkrát, optimálně napřed ve větší vzdálenosti a později čím dál více z blízka, tak je při správném vedení kůň co není vyloženě psycho začne po čase taky ignorovat. Většina jezdců má úplně jiné věci na práci než hodiny trávit jen cvičením odolnosti k bubákům a pokud už nějakého potkají, tak jsou sice schopní / ochotní situaci ve zdraví přežít, ale už ne s tím pracovat tak, aby se problém trvale vyřešil.

Pokud se mi kůň najednou leká vrat, jsem schopná se vykašlat na naplánovanou práci a věnovat klidně půl hodiny tomu, aby se s nimi kůň seznámil natolik, že se jich lekat přestane, nebo se jich alespoň lekal méně (pak je to práce na víc dnů). To stejné dělám s bubáky na vyjížďkách (v mezích bezpečnosti) i za cenu, že kvůli tomu "nikam nedojedu". Mladá kobyla se mi leká čím dál tím méně a když potkáme bubáka, tak po prvotním úleku čím dál tím dříve přepíná ze strachu ke zvědavosti. Pravda je, že tím utopím plno času a většina lidí má prostě jiné priority.

Další věc je, že policejní koně chodí ve skupinách a tím se mohou vzájemně psychicky podporovat. I hlídka na koních jezdí vždycky ve dvou. Co jsem tak slyšela, bývá s policejními vysloužilci někdy potíž pokud mají chodit samostatně - nejsou na to zvyklí a ta podpora od druhého koně jim prostě chybí.

Tady je zajímavé video, které tedy není z policejního tréningu, ale z tréningu v zápřeži - první část je cílené zvykání na debilní řidiče, druhá část debilní řidič v akci:
http://www.youtube.com/watch?v=ZVB-O-W9jZY
Koně si zvyknou se správným přístupem na kde co .

5.11.2016 18:26
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Jako budto sem opravdu dinosaurus nebo jsem na jiný planetě ale když mi někdo hodí petardu pod koně je to moje starost Mě má na zádech a nevim proč by to měl být problém nákladák projíždějící kolem dětí beru jako normální a ani děti neřeší že vedle nich zatroubí kdo sedí na koni je za něj odpovědný to je učim od mala a pokud se jim kůň lekne jsem ochten jim tolerovat tři kroky než si ho strovnají ale bez vybočení.Tohle jsou naprosté základy ježdění.sedim tudíš velim i zodpovídam.

5.11.2016 18:51

Děkuji za reakce a za videa. Ano, jak píšete s tím zvykáním si na bubáky i u ne-policejních koní - to by mělo být dle mého názoru zásadní součástí výcviku... bohužel moje zkušenost v některých jízdárnách a jezdeckých školách je, že kolikrát s lidmi pustí na vyjížďku i šílence, co se lekne, když si za ním jiní kůň uprdne :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík