Krmení jádrem starého koně

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

luccie

6.11.2016 07:47
luccie

XXX.XXX.42.100

Ahoj, mám koně, kterému je 21 let. Jezdím na na něm v létě tak 4x - 5x do týdne a přes zimu většinou 3x - 4x do týdne. Chci se zeptat jestli mu můžu dávat oves a v jaké míře? Jinak dostává granule, řepné řízky a pšeníčné otruby. Něco co byste přidali nebo ubrali a v jakém množství? Ďekuji za rady.

6.11.2016 09:25
koně

XXX.XXX.205.252

Oves klidně dávejte.Váš kůň chodí dost, tak proč mu nepřilepšit.Na ovsu není nic špatného.Spíš bych řešila, jaké má váš kůň zuby, jestli ho ještě rozkouše.Abyste mu nesypala a ono to z něj nevycházelo zadem, nepoškozené zrno.
Jinak, nepíšete jaké granule a kolik.Ani se nezmiňujete o množství sena.Nejdůležitější, obzvláště v zimě je právě ten objem, tzn. seno.

6.11.2016 09:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

Souhlas s předchozím příspěvkem.
Oves buď mačkat nebo sehnat extrudovaný.Extruze je dobrá věc a oves vydrží déle, jak mačkaný.

6.11.2016 10:04
Íháček

XXX.XXX.24.22

Davala sem starikovi na doporuceni krmivarky kilo ovsa denne a to nechodil pod sedlo vubec. K tomu jeste rizky a extr.len. Sena pokud mozno neomezene. Ovsem sme vzdy krmili vsechny kone a nebyl problem az ted se z neho zacal delat pomalu zabijak koni. Samozrejme kazdy kun je jiny a pokud byste chtela krmit opravdu vyvazene a adekvatne k zatezi tak je lepsi oslovit dobreho krmivare ktery vam sestavi davku na miru.

luccie

6.11.2016 11:13
luccie

XXX.XXX.161.187

Seno v tomto obdobi ma tak 4x denne. Granule mam energys relax nebo standart a toho dostává tak kilo. A repnych řízků taky. Šrotu tak půl kila.

6.11.2016 15:23
Íháček

XXX.XXX.24.22

luccie napsal(a):
Seno v tomto obdobi ma tak 4x denne. Granule mam energys relax nebo standart a toho dostává tak kilo. A repnych řízků taky. Šrotu tak půl kila.

Energys bych vyhodila uplne a misto neho zaradila postupne ten oves klidne i vic jak kilo.

luccie

6.11.2016 15:52
luccie

XXX.XXX.36.97

Jak to jsou špatné?

6.11.2016 19:13
sisi58

XXX.XXX.191.1

Těžko vám přímo na kobylu sestaví někdo KD.
Dovíte se, co kdo a jak krmí a názor přispívajících. Ale jestli to bude pasovat i vám?
Třeba já dávám ječmen + mysli + sušená jablka + lněné semínko + ostropestřec. Dohromady toho není ani 2kg na den.
V pastevní sezonu stále tráva, v zimě stále seno.
Kobyla 20 let. Stav, viz foto. První v květnu, druhá Hubert v říjnu.

luccie

7.11.2016 00:10
luccie

XXX.XXX.161.187

Já právě nevím kolik no. Dávám na den tak kilo řepných řízků, kilo granulí, půl kila otrub a ovsa tak pul až jeden litr. Nevim jestli něčeho přidat nebo ubrat, nebo úplně vymazat a nahradit jinou položkou.

7.11.2016 08:46
Oťásek

XXX.XXX.241.210

No já bych vyšoupla energysky a místo toho dávala do jednoho krmení vojtěškové granule a do druhého nějaký olej / hrst slunečnicových semínek...třeba/ Hlavní je, jak kůň vypadá teď na stávající dávce? My staříkům ještě dáváme sladový květ cca 0,5 l den. Většina je v až moc dobré vyživné kondici:), tak otruby dostávají jen dva. Jinak řízky dostávají všichni. Semínko dáváme extrudované a stejně tak i ostropestřec, plus do obou krmení cca 1kg mrkve, bezzubky pak dostávají ještě senné granule.
Jinak množství je určitě dost individuální dle stavu koně, krmitelnosti a zubů.

luccie

7.11.2016 11:20
luccie

XXX.XXX.7.36

No sladový květ dávám občas taky. Vojtěškové nedávám protože v lètě mají vojtěšku v pastvě. Olej dávám obyčejný slunečnicový.

luccie

8.11.2016 00:31
luccie

XXX.XXX.161.187

Co byste teda přidali vy do krmné dávky, když základ je 1-1,5 l ovsa a koník je starší a špatně nabírá svalovou hmotu?

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.11.2016 05:19

Llucie: Mi se osvedcily ryzove otruby, nejsou na skodu ani pivovarske kvasnice. A spousta lidi si na stariky pochvaluje Spillers Senior Condition Mix, i kdyz u nas to zadny zazrak neudelalo :).

8.11.2016 08:43
katkaa1

XXX.XXX.43.146

luccie napsal(a):
Co byste teda přidali vy do krmné dávky, když základ je 1-1,5 l ovsa a koník je starší a špatně nabírá svalovou hmotu?

Závisí to od toho či chceš kŕmiť statkovými krmivami, alebo niečím "hotovým." Ak statkovými pridala by som jačmeň, poprípade na zimu aj trocha kukurice. U nás 21 ročná babka dostáva ovos + jačmeň a repné rezky. Tiež je ale možnosť pridať k ovsu musli, alebo granule. Možností je veľa treba skúsiť každý prosperuje po niečom inom.

luccie

8.11.2016 09:39
luccie

XXX.XXX.11.232

Ja prave hledám aspoň 1 přísasu, která je pro starého koně nejlepší. Vím ze to nejde tak říct která je nejlepší, ptam se jestli se nekomu neosvedcilo neco.

8.11.2016 12:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ai když se nám něco osvědčí, tak to neznamená, že to bude pasovat u vás
Mě kobyla přibrala po kukuřičném šrotu a ani ho nemusela být kila, stačilo hrstě, ale delší dobu.

luccie

8.11.2016 14:06
luccie

XXX.XXX.9.126

Chápu no. Já nevm jestli k ovsu a řízkům přidat otruby nebo granule nebo neco jiného. Zas ji toho nechci navalit moc.

8.11.2016 20:03

luccie napsal(a):

V prvom rade by bolo dobré zamyslieť sa, prečo "špatně" naberá. Je mnoho faktorov, ktoré toto môžu ovplyvniť a u staršieho koňa to môžu byť naozaj drobnosti. Základ sú upravené zuby, odčervenie, tráviaci trakt v poriadku(teda źiadne vredy, či prekyslený žalúdok)... ďalej samozrejme dostatok sena a zabezpečený bezproblémový prístup k nemu, rozumné zloženie stáda, strecha nad hlavou, sucho a v niektorých prípadoch aj teplo, aby zbytočne neplytval energiou na vyrábanie tepla.
Za predpokladu, že je všetko vyššie popísané v poriadku, pridala by som do kŕmnej dávky minerálku a ľan ako základ. Z doplnkov na priberanie by som šla do pivovarských kvasníc, dobré skúsenosti mám aj s yea-sacc(ale neviem, či to ešte dostať). Potom zálží od toho, či chcete skôr granule, prípadne müsli, alebo skôr niečo jednoduchšie ako kukuricu(najľahšie je trávená pufrovaná- ale opatrne, môže liezť do hlavy), vojtešku(granulovanú), ryžové otruby, sóju, repné rezky... najjednoduchšie je obrátiť sa na výživára, ktorú kŕmnú dávku za malý poplatok zostaví na mieru tak, aby ste si nemusli lámať hlavu s množstvom, aby bola dávka vyvážená.

8.11.2016 21:34
anobbona

XXX.XXX.84.98

Ty jo, když to tak poslední dobou sleduji, tak bez krmiváře se dneska kůň ani nevy*ere...

8.11.2016 22:37
Terven

XXX.XXX.160.10

anobbona napsal(a):
Ty jo, když to tak poslední dobou sleduji, tak bez krmiváře se dneska kůň ani nevy*ere...

Možná nevy*ere, ale dobře, že ta možnost tu je. Protože jak tak občas čtu ty dotazy a reakce na ně...dnes vlastní koně opravdu kdekdo bez toho, že by tušil, jak vůbec funguje jejich trávení a co sypat či nesypat do žlabu.
Ono nestačí vysedat na správnou nohu a aby ladila čabraka s bandážema...je dobré taky vědět, kde na koni hledat třeba rozpěrky a kolik má mít tepů v klidu...a vůbec si o tom zvířeti něco zjistit i jinde než v internetové diskuzi nebo od sousedky z maštale.
Takové naprosté krmivářské minimum pro majitele, které mi přijde srozumitelné a rozumné je zde- pravý sloupeček s odkazy na články
http://krmeni-koni.cz/.

luccie

9.11.2016 01:08
luccie

XXX.XXX.161.187

Dekeju za rady. On nemá problém nabrat (pupek má dost velkej), ale spíše je problé se svalovou hmotou. K jeho věku ma myslim i nekdy vyssi praci, ale pořád lezou žebra a má střechu.

Kondorus

9.11.2016 05:35
Kondorus

XXX.XXX.2.216

A zvazili jste treba k jeho veku ubrat praci?
Neberte to jako rypani.

9.11.2016 08:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dobré je taky místo rychlé práce (klus, cval) chodít nahoru a dolů, tedy do kopců a z kopců.
Taky koně docela baví, se proplétat lesem s tím, že tam řeší různé terénní nerovnosti, třeba pařezy
Naši koně to milují, jak zahneme z cesty do lesa, ožívají.

luccie

9.11.2016 09:14
luccie

XXX.XXX.2.237

Ano většinou chodíme kopečky na delší dobu, ale také to máme omezeno stavem kloubů. Práci má tak, aby to tvládl. Na to kolik mu je tak vydá energie za dva. Nedrtím ho 2 hodiny na jízdárně, ale rekreacni vyjizdky.

9.11.2016 09:35
liva

XXX.XXX.32.59

Máme valacha 22 let. Loni v zimě mu bez změny krmení, managementu... opadla celá horní linie.
Předvedla jsem ho příležitostně naší veterináře a ta doporučila navýšit bílkoviny. Následně se u koně zjistil počínající cushingův syndrom.
Vzhledem k věku a velikosti, aby vypadal dobře, potřebuje krmit celkem dost a bez jádra si to nedovedu představit.
Denní porce:
Dostatek sena, ječmen šrot 2kg, rýžové otruby 0,5kg, granule pro westernové koně 1kg, extrudovaný len 100g celoročně a v zimě pufovaná kukuřice 0,5kg, rozděleno do 3 porcí.
Na doporučení veterináře nosí v zimě deku.. Využíván k aktivní rekreaci.
Dědek je krásný, vitální a spokojený.

9.11.2016 10:11
sisi58

XXX.XXX.191.1

liva napsal(a):
Máme valacha 22 let. Loni v zimě mu bez změny krmení, managementu... opadla celá horní linie.
Předvedla jsem ho příležitostně naší veterináře a ta doporučila navýšit bílkoviny. Následně se u koně zjistil počínající cushingův syndrom.
Vzhledem k věku a velikosti, aby vypadal dobře, potřebuje krmit celkem dost a bez jádra si to nedovedu představit.
Denní porce:
Dostatek sena, ječmen šrot 2kg, rýžové otruby 0,5kg, granule pro westernové koně 1kg, extrudovaný len 100g celoročně a v zimě pufovaná kukuřice 0,5kg, rozděleno do 3 porcí.
Na doporučení veterináře nosí v zimě deku.. Využíván k aktivní rekreaci.
Dědek je krásný, vitální a spokojený.

Byly by fotky?

9.11.2016 10:51
liva

XXX.XXX.32.50

Na této škaredé fotce je nejlíp vidět jak má opadlou tu horní linii. Fotka je z února 2016.
http://evik1976.rajce.idnes.cz/Korycany_5.2.-7.2.2016/
Tohle je fotka z června. Nekoukejte na jezdce je to momentka.
/home/eva/Obrázky/13568872_1714441735473527_8829379548590637675_o.jpg.

9.11.2016 10:55

anobbona napsal(a):

Mne sa zdá rozmnejšie, ak sa niekto, kto vo výžive tápe, obráti na odborníka, než keby mal nezmyselne futrovať do koňa hocičo, lebo na diskusii mu poradili a, v stajni b a na internetoch sa dočítal c. To za prvé.
Za druhé, výživári, ktorých poznám aspoň majú snahu vysveliť ľuďom, ako funguje konské trávenie, ktorá potravina sa na čo hodí, takže zo svojho pohľadu to beriem aj ako vzdelávanie majieľa.

9.11.2016 11:00
liva

XXX.XXX.32.50

liva napsal(a):
Na této škaredé fotce je nejlíp vidět jak má opadlou tu horní linii. Fotka je z února 2016.
http://evik1976.rajce.idnes.cz/Korycany_5.2.-7.2.2016/
Tohle je fotka z června. Nekoukejte na jezdce je to momentka.
/home/eva/Obrázky/13568872_1714441735473527_8829379548590637675_o.jpg.

Tak se mi to s fotkama nějak nepovedlo...

9.11.2016 11:06
sisi58

XXX.XXX.191.1

liva napsal(a):
Tak se mi to s fotkama nějak nepovedlo...

Tak to je fakt
na rajčeti hafo pěkných koní, který je ten správný? a druhý odkaz nic

9.11.2016 11:13
liva

XXX.XXX.32.50

sisi58 napsal(a):
Byly by fotky?

Na té první škaredé fotce je vidět ta opadlá horní linie. Fotka je z února 2016
Druhá je z června 2016. Omluvte styl jezdce, je to momentka.
http://evik1976.rajce.idnes.cz/Korycany_5.2.-7.2.2016/#DSCN1165.jpg.

9.11.2016 11:16
liva

XXX.XXX.32.50

UŽ!
Mám nový program v PC, "trochu" s ním ještě bojuju.

Svatava

9.11.2016 14:15
Svatava

XXX.XXX.70.17

luccie napsal(a):
Dekeju za rady. On nemá problém nabrat (pupek má dost velkej), ale spíše je problé se svalovou hmotou. K jeho věku ma myslim i nekdy vyssi praci, ale pořád lezou žebra a má střechu.

To, co popisuješ, není kůň opadlý ze svalů. Kůň, který má střechu a lezou mu žebra, je regulérně hubený bez ohledu na velikost břicha. Ta totiž může být dána povolenými břišními svaly a dalšími faktory.
Adekvátně se výživná kondice koně dá posoudit podle množství tuku na žebrech, kohoutku, hřebeni krku, v oblasti podbřišníku, beder a na kořeni ocasu. Velikost břicha jako takového nemá výpovědní hodnotu ohledem výživné kondice.
viz http://www.equitv.cz/video/Veterinarni-poradna-Dr-Svehlove-Vyzivny-stav-kone.html.

9.11.2016 20:06
Terven

XXX.XXX.110.147

Svatava napsal(a):
To, co popisuješ, není kůň opadlý ze svalů. Kůň, který má střechu a lezou mu žebra, je regulérně hubený bez ohledu na velikost břicha. Ta totiž může být dána povolenými břišními svaly a dalšími faktory.
Adekvátně se výživná kondice koně dá posoudit podle množství tuku na žebrech, kohoutku, hřebeni krku, v oblasti podbřišníku, beder a na kořeni ocasu. Velikost břicha jako takového nemá výpovědní hodnotu ohledem výživné kondice.
viz http://www.equitv.cz/video/Veterinarni-poradna-Dr-Svehlove-Vyzivny-stav-kone.html.

Přesně tak, mám zkušenost, že většina koní, jejichž majitelé tvrdí, že potřebujou nasvalit, potřebujou spíš nabrat (čili nažrat).
Pokud na koni, který má střechu a lezou mu žebra chodíte kopečky na delší dobu, těžko nabere.
Omlouvám se, ale z vašich příspěvků je patrné, že ve výživě totálně tápete. Opravdu bych doporučovala toho krmiváře, třeba zrovna ing. Mechovou.
I tady v diskuzi sem tam padne dobrá rada, jenže pokud nevíte, nemáte šanci ji odhalit.
Co se týče výživové kondice, pěkný odkaz je tady
http://www.equichannel.cz/stupnice-telesne-kondice-kone.

luccie

10.11.2016 00:53
luccie

XXX.XXX.161.187

Dobre, dekuju za nazory. A nevite jestli je lepší krmit: energys relax, oves, řepné řízky a otruby. Nebo vojtěškové granule, oves, řepně řízky a otruby? Na vojtěšku se přes léto chodíme pást, tak že bych přes léto dávala tu první variantu a přes zimu tu druhou.

10.11.2016 07:32
liva

XXX.XXX.32.59

Když vybírat z těchto dvou variant, tak já osobně bych volila tu druhou.

10.11.2016 07:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

luccie napsal(a):
Dobre, dekuju za nazory. A nevite jestli je lepší krmit: energys relax, oves, řepné řízky a otruby. Nebo vojtěškové granule, oves, řepně řízky a otruby? Na vojtěšku se přes léto chodíme pást, tak že bych přes léto dávala tu první variantu a přes zimu tu druhou.

Vy nechcete radu, vy chcete schválit váš plán na KD.
Při stáří vašeho koně bych já neexperimentovala. Krmivář je jediné řešení, aby vám kůň ještě nějakou dobu dobře fungoval.
Pokud nemáte těch pár stovek na konzultaci s odborníkem, jak to vyřešíte, až vám kůň onemocní, což je možné, pokud nebude vámi sestavená KD v pořádku?
Šetříte na nesprávném místě!

10.11.2016 09:07
Íháček

XXX.XXX.145.248

luccie napsal(a):

Z techto dvou variant bych nevolila ani jednu. Nad energysem bych ani neuvazovala natoz ho krmila a otruby mi prijdou v kombinaci s ovsem a repnyma naprosto k nicemu. Na vasem miste bych kontaktovala toho krmivare protoze ocividne nevite jak a sypete vsechno co mate ve staji. U starsich koni bych uz moc neexperimentovala obzvlast jestli mu lezou kosti protoze to co ztrati naberou zpatky o dost hur.

10.11.2016 09:18
anobbona

XXX.XXX.115.36

Já teda špatně vidím, ale může mi někdo říct, který z těch koní na fotce je "lezou mu žebra a páteř"?

10.11.2016 09:19
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Jen mě tak napadlo, pokud tedy opravdu do krmiváře investovat nechcete, alespoň se mrkněte na Animo do poradny. Myslím, že pár podobných dotazů tam najdete a můžete si udělat obrázek co do dávky přidat, případně, co vyřadit. Samozřejmě, že je každý kůň jiný, ale ty informace budou určitě lepší než žádné .

luccie

10.11.2016 09:55
luccie

XXX.XXX.13.62

Ano budu to konzultovat, ale rada bych vedela aspon do te doby. Co vam vsem vadi ma energysech?

10.11.2016 14:18

luccie napsal(a):
Ano budu to konzultovat, ale rada bych vedela aspon do te doby. Co vam vsem vadi ma energysech?

Vědět budete ihned, až si načtete minimálně tu Mechovou, link vám dala nitka.
Kdo něco umí, většinou se tím živí, pokud to i rozdává, ukáže cestu a doporučí boty-šlapat musíte sama,.
Radilů bez znalostí a zodpovědnosti je plná síť, ale zas-je to rychle, bez práce a zadarmo, no nekupte tosmajlík.

Přidejte reakci

Přidat smajlík