sakura258

XXX.XXX.11.46
Vlastním 5-tým rokem koníka, mám ho u kamarádky v pastvinovém ustájení, má krásné zázemí (stlané boxy s neomezeným přístupem), ale nikdy si nelehl "jako mrtvola" (rozumějte, že si lehne, ale nerozvalí se úplně).
Kamarádčiny koně tak vídám pořád, on nikdy. Je tam stájník, který koně celodenně kontroluje a ani on ho nikdy tak neviděl. V boxe jsou dokonce kamery, i kamery na pastvinách a když jsem si sedla a prošla všechny záznamy, nikdy jsem ho nenašla ležet jako mrtvolu. (samozdřejmě jsem neprocházela záznamy za celých 5 let ).
Nevíte, čím by to mohlo být? Fizio, chiropraktik i vet ho kontroloval, vše je v pořádku. Necítí se v bezpečí? Je mu 15let, kdysi byl prý týraný, může to být důvod?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je opravdu nutné se tímto zabývat? To bych fakt nepovažovala za podnět k vážnému uvažování...
Co třeba vycházet z toho, že způsob, jakým doteď odpočívá, je pro něj dostečný a nevidí důvod si lehat jako pes?
Nevím, jak to mají koně v divočině, ale předpokládám, že si převážně taky nelehají na bok z důvodu toho, že jsou takto úplně nejzranitelnější, nejneohrabanější... tak třeba má ten Váš valášek v sobě víc myšlenek prakoně
Kondorus

XXX.XXX.2.216
Taky mame takoveho kone, ale proc to resit, kdyz je spikojeny?
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Je opravdu nutné se tímto zabývat? To bych fakt nepovažovala za podnět k vážnému uvažování...
Co třeba vycházet z toho, že způsob, jakým doteď odpočívá, je pro něj dostečný a nevidí důvod si lehat jako pes?
Nevím, jak to mají koně v divočině, ale předpokládám, že si převážně taky nelehají na bok z důvodu toho, že jsou takto úplně nejzranitelnější, nejneohrabanější... tak třeba má ten Váš valášek v sobě víc myšlenek prakoně
Pokud je mi známo, tak v divočině si na bok lehají hlavně hříbata, u dospělých je to ojedinělé, jak říkáte, hlavně z bezpečnostních důvodů.
Já bych to asi neřešila, pokud je koník jinak zdravotně v pořádku, pokud si lehá, vstává, příp. válí bez obtíží, tak je to prostě jeho způsob a volba jak odpočívat...
kelpie

XXX.XXX.19.26
Krásný den, poloha, jak já říkám "na placku" je pro koně důležitá. Právě v této poloze kůň opravdu usne hlubokým spánkem a spánkem s REM fází. Pokud kůň nevykazuje nějaké známky spánkové deprivace, netěšila bych to, je prostě jen možné že ho při této fázi jen nevidíte.
Více můžete načíst zde: http://www.equichannel.cz/jak-kone-spi.
vet.
napsal(a):
Pokud je mi známo, tak v divočině si na bok lehají hlavně hříbata, u dospělých je to ojedinělé, jak říkáte, hlavně z bezpečnostních důvodů.
Já bych to asi neřešila, pokud je koník jinak zdravotně v pořádku, pokud si lehá, vstává, příp. válí bez obtíží, tak je to prostě jeho způsob a volba jak odpočívat...
U nás (pět koní ve věku 4-16 let) si lehají všichni a to i na bok. A co tak vidím fotky a slýchám, lehají si tak i koně mých známých...myslím, že to není ojedinělé ani u dospělých koní.
Ale máte pravdu, na místě zadavatelky bych to taky neřešila...pokud by si nelehal vůbec, asi by mě napadlo, že se ve stádě necítí bezpečně nebo má pohybový problém. Ale pokud si lehá aspoň s nohama složenýma pod sebe, válí se...tak asi v pohodě.
Galeli

XXX.XXX.186.147
Můj kůň tak taky neleží. Ale pravda, nebyvam vám celé dny. Ale zase vidím že si zaroluje hlavu, opře si ji o nohy a pak spí jako zabitej, rem spánek má protože občas cukne nohou.