Dobrý večer, obracím se sem s dotazem jaké vyvázání je podle Vás nejšetrnější na ježdění a existuje vůbec takové? Abych vše uvedla na pravou míru. Sama si jezdím oba koně 4x týdně střídavě sama a s trenérem, vše je bez problémů jsou uvolnění jdou od zádi a pracují krásně tak jak mají. Ovšem 2x týdně berou oba valachy na jízdárnu slečny. I přes poctivý trénink nedokáží koně uvolnit tak aby použil při práci záda a kůň jde s hlavou nahoře a šíleně prohnutý v zádech. Můj dotaz zní existuje nějaké šetrné vyvázání které by jim pomohlo? Nebo je lepší to prostě nechat tak jak je? Rozhodně mi jde v první řadě o blaho a zdraví koní ne o nějaké sešněrování.
koně
napsal(a):
A co dát koním martingaly?
Při správné délce koně nijak neomezuje, ale obrátit nedovolí.
Mají li slečny neklidné ruce, také to jejich působení trochu eliminuje.A v kritických situacích se mohou prstíkem chytit nákrčáku, čímž se zklidní hned.
Oba koně mají poprsáky s martingalovou vidlicí ovšem, šíleně prohnutí chodí stejně a to mi nepřijde, že by ta vidlice byla nějaká dlouhá. Mám tedy zkusit pořídit pouze ten martingal?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nee, to vyjde na stejno.
K vyvázání Vám každý řekne něco jiného. Někdo, že jste tyran, že chcete vyvazovat, někdo poradí něco, co fungovat už z principu nebude (neviděla jsem nikdy martingal používaný jako pomocné otěže? navíc pokud by byly vidličky tak krátké, že by se o to "pákou" otěže opíraly, tak budou fungovat stejně jako vyvazovací otěže v trajektorii podbrišník-udidlo-ruka), někdo prostě klasické vyvázání...
Za mě: pokud je to jednou týdně, tak to není žádná tragédie, toho koníka raději vyvázat, než nechat drndat na převráceném koni... použila bych vidličky (nastavte Vy). Je to něco jako martingal bez nákrčníku zapnutý rovnou do udidla. Tedy spodek do podbřišníku a tam, kde jsou normálně očka, kterými vedou otěže, jsou karabinky, které se zapínají do udidla. Je to pevné vyvázání, které, když je dostatečně dlouhé tak, aby kůň nemohl vyvrátit hlavu, ho nikam nemontuje a nechává mu prostor se naopak vytáhnout dopředu dolů...
Nebo gogue.
Výměnou poprsáku s martingalovou vidlicí za martingal ničeho nedosáhnete, je to úplně to stejné, akorát tam není ten poprsák
Z úvodního příspěvku chápu, že slečny již jezdí pod trenérem - jak dlouho? Pokud s tréninkem teprve začínají, pak bych tomu dala čas a žádné pomocné otěže na koně nemontovala, nikdo učený z nebe nespadl a jistě se časem naučí jezdit tak, aby koně šlapali jak mají. Pokud trénují naopak už dlouho, buď bude chyba ve slečnách, nebo v trenérovi Trenér by neporadil, zda vůbec a případně jakou pomocnou otěž použít?
Není-li zbytí a vyvázání je jedinou možnou variantou, pak bych volila gogue - nikoliv utažené "na krev", ale jen tak, aby kůň nemohl dát hlavu nad požadovanou pozici (pro představu - když bude korektně na otěži, tak gogue bude mírně volné). Vytažení dolů nijak neomezuje, což mi přijde v případě používání pomocných otěží pod jezdcem jako zásadní.
Jak koně chodí vám na volné (zahozené) otěži? Taky tak šíleně prohnutí?
Svatava

XXX.XXX.70.17
kutenami
napsal(a):
Dobrý večer, obracím se sem s dotazem jaké vyvázání je podle Vás nejšetrnější na ježdění a existuje vůbec takové? Abych vše uvedla na pravou míru. Sama si jezdím oba koně 4x týdně střídavě sama a s trenérem, vše je bez problémů jsou uvolnění jdou od zádi a pracují krásně tak jak mají. Ovšem 2x týdně berou oba valachy na jízdárnu slečny. I přes poctivý trénink nedokáží koně uvolnit tak aby použil při práci záda a kůň jde s hlavou nahoře a šíleně prohnutý v zádech. Můj dotaz zní existuje nějaké šetrné vyvázání které by jim pomohlo? Nebo je lepší to prostě nechat tak jak je? Rozhodně mi jde v první řadě o blaho a zdraví koní ne o nějaké sešněrování.
On ten kůň ta záda stejně nezapojí jenom proto, že bude mít hlavu vyvázanou dole. Slečny mu nadále budou drncat v prohnutých zádech, akorát to nebude tolik vidět.
Můj názor možná půjde proti názoru většiny, ale já bych ho raději nechala, ať si tím krkem vykompenzuje co potřebuje, než mu vyvázat hlavu dolů - protože vyvázanej se spíš zablokuje. Pokud je řádně nasvalený, to pobíhání v přirozené rovnováze jednou dvakrát do týdne mu nic neudělá.
Děkuji za odpovědi. Slečny jezdí s trenérem cca 3 měsíce, předtím braly kluky jen na vyjížďky. Jezdecky opravdu nejsou špatné, udělají co mají, snaží se, vypadá to hezky, ovšem až na to uvolnění, to byl i důvod proč začaly obě chodit pod trenéra.
Když já osobně když zahodím otěže tak kluci nejdřív dají hlavu až ke kopytům takhle jdou chvíli a pak jí o něco zvednou ale nikdy ji nenacpou nahoru a nejdou jako dvě lamy.
Trenér řekl že by to 2x týdně neřešil ale, že pokud mi to opravdu vadí ať jim dám kožené vyvazováky. Já se k nim moc nepřikláním a i proto píšu sem, zda někdo poradí něco lepšího.
Holky berou valachy ve středu a v neděli, mezitím je jezdím já a pátek, úterý mají volno.
Svatava

XXX.XXX.70.17
Hodně dobře jezdecky vzdělaný kůň ty vyvazováky zvládne-když už je schopen takového shromáždění, že to odpruží hřbetem. To se ale bavíme o koni, co je schopen školní rovnováhy a shromáždění. Pokud koně tak daleko nejsou, tak se budou jen kymácet ztuhlí s hlavou vyvázanou a zatnutými zády bez aktivní zádi, protože se vepředu nevyklenou, ale srazí.
Tou zvednutou hlavou si něco kompenzují - rovnováhu, kontakt v hubě. Když jim to zamezíš, pravděpodobně na ně záhy budeš volat chiropraktika

Kutenami: na druhou stranu - jestli dobře počítám, tak pokud slečny, co nejsou až tak jezdecky zdatné, jezdí 2x týdně, kůň má 2 dny volno, tak mi vychází, že Vy jezdíte max.3x týdně... tak ten poměr možná není až tak ideální (co se ježdění na "obráceném" koni týče)... nebo vymyslet nějaký kompromis podle toho, co s koněm děláte Vy. Dám příklad: třeba to máte tak, že holky jedou v neděli ven, v pondělí jdete Vy dělat práci na plac, úterý volno, středa slečna na plac - dala bych vyvázání a čtvrtek + sobotu si je porovnáte osobně... ?
Vyvazováky fakt buď na lonž bez jezdce, nebo až pro "automatickyzádypracujícího" koně.
Ale každý má jiný názor, jiné zkušenosti..
Dotaz: vzpomeň si, jak vypadají začínající jezdci, než se vyjezdí a uvolní v pánvi a bedrech...drncají...i na lonži Holky jezdí 3 měsíce, takže lze předpokládat, že ještě nějaký čas se budou vyježďovat, k čemuž často bohužel to drncání patří... lonž je určitě skvělá věc, jistě je třeba jí z počátku výuky zařazovat (vlastně klidně čas od času i pokročilejším jezdcům), ale určitě se v prvních měsících tak jako tak nevyhneme občasným nárazům na koňská záda...
Spíš mi to připadá, že ty koně až tak naježdění nejsou. Samozřejmě, je rozdíl, zda na nich sedí člověk, který si je umí srovnat a člověk, který se učí, přesto kůň, který je naježděný, pravidelně "srovnávaný" se nechová takto "sprostě".
Spíš bych koně asi vyvázala "klasicky" a holky vzala na lonž a jezdit a jezdit bez třmenů, případně bez sedla, ať získají stabilitu. rovnováhu. Pokud na tom opravdu trváte, tak bych se spíš podívala po Thiedelman otěžích a učila jezdit holky na jemném kontaktu.
Hhippie: Já vím, děti neučím a na lonži jsem (mimo u tebe) nebyla pěknou řádku let, takže si už moc nepamatuju, jak dlouho jsme byli bez otěží my, než nás pustili za předjezdce, ale přijde mi, že ta nastíněná kombinace prostě dře. Pochopila jsem to tak, že tak ti koně chodí většinu hodiny, teď je otázkou, jestli kvůli ruce a sedu děvčat a nebo je to ze strany koně reakce na slabšího jezdce... Předpokládala jsem tedy tu první variantu, možná špatně, proto jsem navrhovala vrátit se zpět na lonž.
Jinak se mi moc líbí Jezdectví pro samouky od K. Hollého, tak jsem tím asi ovlivněná, brala bych takový výcvik na lonži klidně i teď.
P.S.: To je ta nová kobča?

Posílám SZ
Letuce

XXX.XXX.42.151
Já vidím problém spíš v tom, že koně přišli na to, že pod nimi chodit nemusí, jako pod Vámi, protože to po nich nikdy nechtěli. Práce zádí je namáhavá a určitě Vám ji normálně přiježděný kůň nebude dělat sám od sebe. Udělal by to možná drezurní profesor, který roky jezdil jen pod zkušenými jezdci a jednou by se na něj posadil začátečník na svezení a vyzkoušení si, jaké to je když Vás kůň vezme na hřbet apod, ale i takový kůň by se pravidelným vozením začátečníků naučil, že pod určitými lidmi se nemusí tolik namáhat
Vykašlete se na vyvazování. Jestli jsou slečny šikovné, jak říkáte a mají bez problému rovnováhu ve všech 3 chodech a jsou učenlivé, bude to otázka tak 3-4 měsíců, než se naučí koně vést správně a na přilnutí a pochopí, jaký pocit by se od koně měli snažit vyžadovat
Já bych začala tím, že bych je učila, aby vyžadovali od koně pravidelný, kvalitní pohyb vpřed, poté bych je učila aby byli před koněm, nikoliv za jeho pohybem, aby správně projížděli jízdárenské cviky (koně správně ohýbali), poté bych je učila vést koně na vnější otěži a pak různě koně gymnastikovat - ohýbání hlavy dovnitř a ven na rovných liniích a kruzích (to je mimo jiné velice prospěšné pro svaly koně), dovnitř plec apod. A samozřejmě jim ukázat jak koně "poslat" dopředu a dolů do uvolnění a protažení.
Pomůckou jim může být, že si do kapse vezmou kousek jablka nebo mrkve, tím si kůň odžvýkne, povolí čelist a celé krční svaly a tak snáze příjde na přilnutí Takže když jim kůň ztuhne, nechte koně odžvýknout a pokračujte v práci.
Žádný učený z nebe nespadl chce to jen trpělivost.